Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Veeber viis ärid advokaatide varju

    Suurettevõtja Tiit Veeberi poeg Janek Veeber viis enamiku oma äriimpeeriumist advokaadibüroo omandisse. Advokaadibüroo ei näe vajadust avalikkusele põhjusi selgitada.

    Emaettevõte Hajime OÜ haldab valdusfirmade kaudu meedia-, ehitus-, transpordi- ja energeetikaettevõtteid. Janek Veeber loovutas juriidiliselt Hajime omanikuõigused Advokaadibüroo Kaevando & Partneritele tänavu 14. aprillil.
    Büroo partneri Marko Kaevandoga vesteldes jäävad mitmed küsimused vastuseta. Kui uurin omandamise põhjusi, viitab advokaat büroo ja kliendi vaheliste suhete konfidentsiaalsusele. Saladuseks jääb ka see, kas klient on Hajime endine omanik Janek Veeber või keegi uus.
    “Meil on teatud põhjused, miks mingeid asju tehakse. Neile, kellele me peame aru andma, nagu näiteks konkurentsiamet, oleme valmis seda tegema. Avalikkusele esitleda põhjusi, miks mingid liigutused tehakse, ei näe me mingit vajadust,” ütles omanikku esindav Kaevando.
    Veeberi sõnul tulenevad nii Hajime omanikumuutus kui ka teised hiljutised äritehingud struktuursetest ümberkorraldustest, mis ei mõjuta otseselt ASi Giga ega tema kontserni kuuluvate äriühingute tegevust. “Muudatustest on informeeritud äripartnereid, riiklikke regulaatoreid ja muid puudutatud isikuid niivõrd, kuivõrd see vajalik on,” ütles Veeber.
    Uus info firmajuhile. Hajime ettevõtete rägastikus on kindlasti üks pärl 40% osalus kontsernis Fortum Tartu. Soojuse- ja elektrienergia tootja teenis mullu kolme ettevõtte haldamisega 30,3 miljonit ­eurot müügitulu ja 6,2 miljonit eurot kasumit. Fortum Tartu prognoosib tänavu soojusenergia müügi kasvu, mis peaks suurendama ka kontserni puhaskasumit.
    Fortum Tartu juhatuse esimees Margo Külaots ei olnud enne Äripäeva kõnet Veeberi omaniku­õiguste muutusest teadlik. “Fortum Tartu tegutseb täpselt nii, nagu ta on kogu aeg tegutsenud,” ütles Külaots. “Alles oli ka koosolek ja meie ei ole sealt küll mingeid uusi suuniseid või meelemuutust täheldanud,” lisas ta.
    26. mail otsustasid Fortum Tartu omanikud muuta nõukogu koosseisu ühe liikme võrra väiksemaks, vahetades kummagi aktsionäri ühe esindaja Giga eestkostja vastu. Soomlaste Fortum Power and Heat Oy-d esindava Per Erik Langeri ja ASi Giga esindava Antero Anttila vahetas välja Eesti osapoole uus kõneisik Uno Lõhmus. Nõukogus jätkavad Jouni Pekka Haikarainen, Jaakko Tapio Vähä-Piikkiö, mõlemad Fortum Power and Heat, ja Janek Veeber Giga poolt, mis tähendab, et praegu on nõukogus mõlemal aktsionäril võrdselt kaks esindajat.
    Külaotsale teadaolevalt tingis nõukogu koosseisu muutuse Fortumi struktuurimuudatus, mille järgi Langer tegeleb uue valdkonnaga. Veeber ütles, et Giga määras Lõhmuse nõukogusse tema initsiatiivil.
    Fortum Power and Heati finantskommunikatsioonijuhi Karoliina Lehmusvirta sõnul pole tema tuttav olukorraga, et Hajime omanik oleks muutunud. Ta lisas, et Soome-poolne aktsionär ei kommenteeri teiste ettevõtete omandimuutusi.
    Loobus laevadest. Lisaks Hajimele otsustas Veeber 19. mail loobuda omanikuõigustest OÜs Ferry Service, millele kuulub ligi 87,9% kiirlaevafirmas Lindaliini AS. Veeberilt sai omanikuõigused Hajime firmaderühma kuuluv OÜ Giga Investeeringud.
    Lindaliini käive oli viimasel majandusaastal (september 2012 kuni august 2013) 10,1 miljonit eurot ja jäi 3 miljoni euroga kahjumisse. Ettevõtte teatel oli tulemuste üheks peamiseks mõjutajaks 2012. aasta erakordselt tormine sügis.
    Tänavu aprilli lõpus uuenes Lindaliini nõu­kogu koosseis, kui Andres Grossi ja Rein Ojasaare kõrvalt lahkus Tiiu Kepp. Nõukogusse lisandusid Veeber ja kaubandusketi ASi Helter-R endine omanik Elmo Ehrlich.
    Võlg pani saneerima. Eelmise aasta lõpus esitas tollal Enn Rohulale, Janek Veeberile ja Urmas Sardisele kuuluv Lindaliini AS pankroti vältimiseks saneerimisavalduse.
    Rohula rääkis aasta alguses, et Lindaliin ei suutnud enam kohustusi täita, kuna ettevõte plaanis ühe laeva välja vahetada ja uue soetada, kuid laeva­ost jäi toppama. Nii pidi Lindaliin mõnda aega tegutsema vaid ühe laevaga, samas kui personal jäi alles, nagu ka kulutused. Tema hinnangul oli jaanuari seisuga ettevõttel kohustusi 10 miljonit eurot.
    Veeber ütles jaanuaris Äripäevale, et kuna Lindaliini suurim võlausaldaja Swedbank oli nõus saneerimisega kaasa tulema ja oma nõuet kahandama, siis on ettevõttel ka võimalik jätkata.
    Maksuameti teatel on Lindaliinil 2. juuli seisuga maksuvõlgu rohkem kui 1,4 miljoni euro eest alates 2011. aasta novembrist. Tegemist on suuruselt viienda maksuvõlglasega.
    Pere ärisid juhtima. Giga Investeeringute juhatusse lisandus tänavu märtsi alguses Janek Veeberi kõrval Franek Veeber. Samuti täienes Giga juhatus Kristi Veeberiga ja viimati nimetatud ettevõtte tütarfirma ASi Telver juhtkond Kevin Veeberiga, mida mõlemat juhtis varem üksi Janek Veeber.
    Janek Veeberi sõnul muutusid juhatuste koosseisud tema initsiatiivil, et ta saaks pereliikmeid aktiivsemalt kaasata äriühingute igapäevase majandustegevuse juhtimisse. Veeber lubas oluliste tehingute korral tulevikus avalikkust informeerida, kui see on nõutav või tema hinnangul vajalik.
     
     Mis on mis
    Janek Veeberi firmadOÜ Anneteam (100%)Tartu Keraamika OÜ (100%)GTC Experimental OÜ (50%)OÜ Estonian Fish Export Service (25%)
    Tänavu mais müüs Ekspress Grupp, kes ostis Eesti Meedialt SL Õhtulehe ja Ajakirjade Kirjastuse, mõlema firma aktsiatest pooled edasi Janek Veeberi juhitud Suits Meediale. Suits Meedia kuulub Gigale, milles Veeber oli ainuomanik Hajime OÜ kaudu.
    Eelmisel nädalal teatas Ekspress Grupp, et lõi Suits Meediaga SL Õhtulehe ja Ajakirjade Kirjastuse jaoks valdusfirmad. Valdusfirmade kaudu osalust ei muudetud. Veeber jätkab Suits Meedia esindajana nii SL Õhtulehe kui Ajakirjade Kirjastuse nõukogus.
    Allikas: Äriregister
     
    Kommentaarid
    Veeberi osalused pole meie asi
    Gunnar Kobin, Ekspress Grupi juhatuse esimees ja tegevjuht
    Mulle on Janek Veeberi omanduses olevate ettevõtete struktuur ja omandisuhted teadmata. Me oleme Janek Veeberiga äripartnerid, mitte abielupaar, mistõttu see, millised on tema osalused ühes või teises ettevõttes mingil suvalisel hetkel, ei ole minu asi teada ega Janek Veeberi kohustus meid informeerida. Ekspress Grupi partneriks on Suits Meedia, kellega meil on ühisettevõtete juhtimiseks sõlmitud aktsionäride leping ning kes on nimetanud ühisettevõtete nõukogudesse­ omapoolsed liikmed. Mulle ei ole teada soov neid liikmeid muuta, mistõttu eeldan, et koostöö Suits Meediaga jätkub nii, nagu see seni on olnud.
    Olen üldjoontes kursis
    Hans H. Luik, Ekspress Grupi asutaja ja suuromanik
    Taastuvenergeetika areng on kiire ja küllap järgneb omanikumuutusele Hajimes teisigi muutusi. Härrad Veeber ja Kaevando on mind üldjoontes kursis hoidnud, ent kuna minul (kahjuks) selles äris osa ei ole, piirdub minu huvi meie ühisettevõtetega Õhtulehes ja ajakirjades. Seal on nõukogu liikmed Suits Meedia poolt ikka samad.
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Airbus sõlmis Türgiga ligi 20 miljardi dollari suuruse tarnelepingu
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti väikelinnas on ohus 650 töökohta. "Tuleb pikk kohtuasi"
Kui Kiviõli Keemiatööstuse põlevkiviõlitehas ei täida järgmiseks aastaks keskkonnaameti nõudeid, peab see tegevuse lõpetama. Tehase direktor plaanib nõuded kohtus vaidlustada.
Kui Kiviõli Keemiatööstuse põlevkiviõlitehas ei täida järgmiseks aastaks keskkonnaameti nõudeid, peab see tegevuse lõpetama. Tehase direktor plaanib nõuded kohtus vaidlustada.