Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Puhkepäev. Kartulid pole ainsad viljad
Vegan on Eesti põnevaima toorainevalikuga restoran: läätsed ja kikerherned, tofu ja tahhiini, avokaado ja kookos, kinoa ja kuskuss, bataat ja juurseller, pähklid, seened. Kartul ilmub vaid korra – oa-kartulipallides.
Väga võimalik, et Vegan on Tallinna väikseim restoran. Kitsukesel terrassil on kolm lauda, söögisaalis vaid mõne võrra rohkem. Vegani terrassil on lihtsa nipiga loodud kitsukese kõnnitee ja üpriski sõidetava tänava vahele omaette mikroruum: terrass on tänavatasandist mõne astme võrra kõrgemale tõstetud ja tänava poolt lillepottidega ääristatud.
Igaühele midagi. Taimetoitlane, vege, toortoiduline ega gluteenivabal dieedil ma ei ole, aga et mitte päriselt trendidest maha jääda, väldin – kui võimalik – süsivesikuid. Väike Vegan oma lühikese menüüga saab kõik toidetud. Kuigi menüü pole pikk, on seal olemas nii gluteenivabad kui ka küpsetamata road. Ainus, mis veel puudu, on suhkruvabad desserdid. Kui veel ka need menüüsse ilmuksid, oleks Eesti restoranielus alanud uus ajastu.
Eelroaks söödud tšillise India pähkli-porgandikreemiga kurgirullid on selle suve tipproog: peenrakrõbedale salatipadjale olid sätitud piki kurki tõmmatud ribadesse mässitud vürtsikas kreem, mida oli nii ohtralt, et jätkus osalt ka salatikastmeks. Roog oli kohev ja õhuline, külm ja karastav, aga samas ka toitev – ikkagi pähklid. Traditsioone järgiva ja keskkonna jätkusuutlikkusest hooliva Greener Planeti kaubamärgi all toodetud külm Marsanne-Chardonnay sobis mitte ainult kurgirullidega, vaid ka meie kauaoodatud kuuma suveilma ja Vegani restoraniga. Lauale toodi ka karahvin laimiviiludega kraaniveega – arvestades restaurateur’ide üleüldist plastpudelilembust täiesti erakordne sündmus!
Porgandid on kollased ja kaalikad valged. Pearoaks valisin peedi-kikerherneburgeri ahjuköögiviljadega. Nii ideelt kui ka teostuselt jäi see kurgirullidele alla: burger oli kõige kuivem kikerherneküpsetis, mida ma eales söönud olen, ja puhtast valgest nisujahust kukkel mõjus ehmatavalt. Sissejuhatuseks koos külmpressõliga lauda toodud sepik oli täisterajahulikult tume, see tekitas ka teiste küpsetiste suhtes kõrgendatud ootusi. Aga ei, rafinaad murdis siiski läbi. Ahjuköögivili, mis friikartuli asemel burgerit saatis, oli aga nii maitselt kui ka välimuselt suurepärane – tume oranžikaskollane porgand ja valge kaalikas.
Magustoitude osas tegid rõõmu kaks mitte-koogilist maiust: astelpajumarmelaadi kattega India pähkli kreem ja avokaadoga kookosepuding maasika-mündisalatiga. Arvestades meie restoranide üleüldist jõuetust vähegi värskema näo ja olekuga dessertide väljamõtlemisel on tegemist meistriklassi roogadega. Pähklikreem oleks ju võinud väheke uhkema välimusega olla, suvi pakub magustoidu üleslöömiseks ju lõputult võimalusi, aga maitse oli suurepärane.
Ainult Vegani teenindus oleks võinud nobedam olla. Kulus terve igavik, enne kui ettekandja otse avatud ukse alla terrassilauda ilmunud uut külastajat märkas. Sama igavikulises tempos läks ka kasutatud nõude äraviimine.
Maitseelamus
Vegan Restoran V
Aadress: Rataskaevu 12, TallinnTelefon: 626 9087Avatud: E–N 12–23;R, L 12–00, P 12–23
Hinnang: 23
toit: 8teenindus: 6interjöör: 10põhiroogade hinnad: 4,90–7,80 eurot