Vene ametnike keelatud vara Eestis

21. juuli 2014, 14:52

Kuigi Vene ametnikel on keelatud omada vara välismaal, siis ei kiirusta nad sugugi seda müüma, vaid ostavad hoopis juurde kortereid, maju ja maad väljaspool riigi piire.

500 ametnikust ja saadikust, kes deklareerisid välismaal vara 2013. aasta lõpu seisuga, on vara müünud üksikud, samas kui esmakordselt sai kinnisvara omanikuks välismaal ligi 30 ametnikku, kirjutas uurivas artiklis Vene majandusleht RBK.

Ametnikud põhjendavad seda sooviga viia oma lapsi mere äärde, ravida sugulasi või naiste kapriisiga. Kõige populaarsemaks on Vene ametnike seas kinnisvara Bulgaarias, kuhu on maa või korteri soetanud 176 ametnikku. Sellele järgneb Hispaania 32 huvilisega.

Baltimaadest on kõige menukam Läti, kus keelatud kinnisvara omab 32 Venemaa ametnikku. Eestis ja Leedus on neid kümme. Seejuures suurima investeeringu on Eestisse teinud Venemaa regionaalarengu aseminister Mihhail Kruk, kellele kuulub 25,5 ha maalapp.

Äripäev on varem kirjutanud, kuidas aastaid Äripäeva Rikaste TOPi esikümnes figureerinud transpordiärimees Maksim Liksutov andis 2013. aasta suvel oma Eestis asuva vara ja ärid üle abikaasa Tatjana Liksutovale, kuna töötav Venemaal Moskva aselinnapeana.

Loksal sündinud transpordiärimees loobus 2012. aasta veebruaris ehk kaks kuud pärast Moskva transpordiameti juhiks saamist Eesti kodakondsusest. 2012. aasta lõpul määrati Liksutov aga juba Moskva aselinnapeaks transpordiküsimustes.

Eestis on RBK andmetel kümnekonna ametniku kinnisvara:

Anatoli Bereziy, kohtunik, kinnisvara 42m2

Irina Vološko, Moskva kesklinnavalitsus, maa 3705 m2

Aleksandr Korotškin, Roszdravhadzor, kinnisvara 18m2

Mihhail Kruk, regionaalarengu aseminister, maa 255 600 m2

Tatjana Lebedeva, Volgogradi linnaduuma saadik, kinnisvara 175m2 ja maa 1057m2

Olga Lõsenko, föderaalne veeressursside amet, kinnisvara 24m2

Sergei Mamedov, Föderatsiooninõukogu saadik, kinnisvara 89m2

Andrei Selihovkin, haridusministeerium, kinnisvara 66 m2

Jelena Strašnova, Riigiduuma saadik, kinnisvara 66m2

Anatoliy Tihanov, Pihka rajooni duuma saadik, maa 150m2

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. July 2014, 08:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing