Elektroonika- ja elektriseadmete tootmine kasvas

Ken Rohelaan 28. juuli 2014, 14:20

Mullu kasvas elektroonika- ja elektriseadmete sektoris tootmismaht püsivhindades 8% ja võrreldes 2012. aastaga kiirenes veidi nii müügi kui ka ekspordi kasv.

Majandus ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel oli 2013. aastal jätkuvalt elektroonika- ja elektriseadmete ekspordi suurim turg Rootsi, kuhu läks pool sektori koguekspordist.

Arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete tootmises kasvas eksport aastaga 5% võrra, mida aitas kiirendada tugev müük välisturgudele aasta esimesel poolel, ent välisnõudluse nõrgenemine teisel poolaastal langetas eksporti viimases kvartalis. Elektriseadmete tootmine arenes hoogsamalt - ekspordi kasv kiirenes 17%ni, ületades aastatagust näitajat üle kahe korra.

Samas elektriseadmete müük koduturule kahanes 30% võrra, mis langetas haru kogu müügi kasvu 9%ni. Jätkuvalt moodustas kogumüügist kolmveerandi arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete ning veerandi elektriseadmete müük.

Tootmismahtude suurenedes tõusis elektroonika- ja elektriseadmete tootmises hõivatute arv mullu 4%. Palgakasv oli sama kiire kui eelmisel aastal (5%) ja keskmine palk ületas jätkuvalt Eesti keskmist.

Pärast nõrka investeerimisaastat kasvasid elektroonika- ja elektriseadmete tootmises investeeringud materiaalsesse põhivarasse 2013. aastal ligi kolmandiku võrra.

Eesti Konjunktuuriinstituudi märtsi uuringus osalenud mõlema allharu ettevõtjate kindlustunne püsis veel negatiivsena, ent oli juba märgatavalt kõrgem kui kolm kuud tagasi. Kui elektroonikatööstuse ettevõtted prognoosisid järgnevaks kolmeks kuuks toodangu mahu kasvu, siis elektriseadmete tootjad ootasid mahu püsimist samana.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. July 2014, 14:34
Otsi:

Ava täpsem otsing