Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas valida päikesepaneeli?

    Seadmete valimisel tasub eelistada Euroopas toodetut, sest garantii puhul saab asjad soodsamalt ja kiiremini korda.

    Päikesepaneelide eluiga on 30-40 aastat, kirjutab 30. juuli Äripäeva rubriik Ehitus. Eesti Päikeseenergia Assotsiatsiooni juhatuse esimehe Rein Pinni sõnul on päikesepaneelide valimisel kõige tähtsam enda jaoks välja mõelda, mis on paneelide paigaldamise eesmärk - kas eesmärk on rahaline kasu või ökoloogiline mõtteviis.
    Mändide alla ei maksa paneele panna. Seejärel tasub mõelda, kas ikkagi on olemas koht, kuhu päikesepaneele panna. Paneele on mõttekas paigaldada ainult päikesele avatud pindadele. "Nõmme mändide alla, kus võib küll ka päikest olla, kuid varjud kerged tekkima, pole mõtet paneele panna," selgitab Pinn. Ta lisab, et mõned katused on juba ehituslikult sellised, kuhu on väga raske paneele panna, sest paneelid on küllaltki suured.
    Kui ollakse veendunud oma soovis ning ka asukoht on olemas, tuleks mõelda, kui suure võimsusega süsteem paigaldada. Siin soovitab Pinn lähtuda oma elektritarbimisest.
    Las tööd räägivad müüja eest. Päikesepaneelide turul on valik suur ning võtab esmalt silme eest kirjuks. Taastuvenergia OÜ omanik Sven Lõokese sõnul ei saa Eestis isegi nõnda lahterdada, kes on suurem või väiksem päikesepaneele paigaldav firma, keda usaldada. "Mõni uus tulija paigaldab näiteks ühe projekti raames 300 kW päikesepaneele ja sellega saab ta hetkega ka müüginumbrite osas suuremaks kui mõni vanem tegija," selgitab Lõokene.
    Pinni sõnul tuleb paigaldaja valimisel lähtuda referentsidest, kuna antud valdkonnas maksab kogemus. "Paigaldajal peavad olema ette näidata tehtud tööd," lausub Pinn. Ta soovitab lisaks piltidele käia ka mõnda tööd ise vaatamas ning vajadusel omanikuga konsulteerida. "Turul on õudselt palju pisikesi tegijaid, kelle suhtes tuleb ettevaatlik olla," lisab Pinn.
    Eelista Euroopa toodangut. Hinnapakkumisi soovitab ta võtta aga alati mitmelt firmalt, kuid rõhutab, et odavam ei pruugi olla alati parim. Sama tähtis on ka paneelide kvaliteet; tasub eelistada Euroopas valmistatud toodangut. Hiinast tellida või Hiinas toodetud osadest kokku pandud paneeli ei soovita kumbki, sest nendega ei kaasne garantiid. "Rohkem kui üks kord on juhtunud, et Hiinast tellitud paneelid on praagid ning nendega pole midagi teha," selgitab Pinn.
    Lõokese sõnul tavaliselt kliendid ise ei vali paneeli, vaid küsivad pakkumise nii-öelda võtmed kätte lahendusele. "Inimene, kes ei ole tegelenud antud valdkonnas, ei oska paneeli kvaliteeti hinnata," selgitab Pinn. "Kui üks-kaks paneeli läheb tuksi, läheb kogu süsteem tuksi."
    TASUB TEADA: Kuidas valida koju, kuidas ärile.1. Koju. Keskmine elumaja päikesepaneelide süsteem on võimsusega 6 kW. Süsteem maksab paigaldusega plekk-katusele ning mikrotootja liitumisega 1,46 eurot/W ehk alla 10 000 euro. Taolise päikeseelektrijaama tootlikkus on aastas ca 5500 kWh.
    2. Ärimaja. Keskmisele ärihoonele mõeldud päikeseelektrijaama maksumust on keeruline välja tuua, sest süsteemide võimsused võivad kõikuda 10-500 kW. Näiteks 300-400 kW päikeseelektrijaama hind koos paigaldusega lamekatusele maksab 1,11 eurot/W ehk kogumaksumus kuni 0,5 miljonit eurot. 300 kW päikeseelektrijaam toodab aastas energiat ca 289 000 kWh.
    Allikas: Taastuvenergia OÜ omanik Sven Lõokene
    SAMM SAMMULT: Paigaldusel jälgi mõõte ja omadusi.
    1. Standard aitab ja säästab paigaldamisel.Jälgi, et päikesepaneel vastaks standardmõõtmetele ehk kõrgus ca 1,7 m ja laius ca 1 m. Paigaldussiinid on üldjuhul 6 m pikad ehk ühele siinile mahub täpselt kuus standardmõõtmetes päikesepaneeli koos kinnitusklambritega. Nii puudub vajadus siini pikendada, aluskonstruktsioon saab tugevam ning ka rahaline võit on olemas.
    2. Jälgi näitajaid.Standardmõõdus paneeli puhul vaata, et see vastaks järgmistele elektrotehnilistele parameetritele: võimsus (Pmax) 220 W või suurem, avatud ahela pinge (Uoc või Voc) 35-40 V, maksimaalse võimsuse pinge (Umpp) 30-36 V ja lühisvool (Isc) 8-9 A.
    Kui paneel vastab pingete ja voolude poolest standardparameetritele, ei teki probleemi sobiva võrguinverteri leidmisel. Enamike inverterite mudelite puhul on arvestatud, et vastavalt inverteri nimivõimsusele saab ühendada seadmega optimaalse hulga standardpaneele.
    3. Eelista paksemat, aga tugevamat.Eelista paneeli, mille klaasipaksus on 4 mm, mis annab piisava ülevaru, et päikesepaneel meie lume- ja tuulekoormuse juures peaks vastu ka 40 aastat. Ka tuleks jälgida, et klaas oleks karastatud. Tavaline klaas on kuus korda karastatud klaasist nõrgem ning tuhmub loodusmõjude tõttu. Kui paneeli tehnilistes andmetes pole kirjas, mis klaasiga on tegu, on üldjuhul kasutatud paneeli valmistamisel tavalist ehk odavat klaasi.
    4. Jälgi võimsust.Vaata tehnilistes andmetes, mis on paneeli miinustolerants. Kui miinustolerants on 0, siis see on väga hea. Kui miinustolerantsi pole märgitud, tuleks olla ettevaatlik. Kui tolerants on näiteks .3, siis peab arvestama, et paneeli võimsus võib olla ka 3 W või väiksem.
    5. Tea, mida võib ja mida mitte.Garantiitingimuste sisu ja nende aktsepteerimine on tarbija vastutusala ning probleemide tekkimisel tarbijakaitseamet oluliselt aidata ei saa. Sõltumata garantiitingimustest on seadusest tulenevalt tarbijal õigus puudusega päikesepaneeli puhul esitada Euroopa Liidus tegutsevale müüjale kaebus kahe aasta jooksul alates ostmise päevast. Müüjapoolse ekspertiisi kohustus on kuus kuud peale kauba üleandmist. Peale seda peab ostja ekspertiisi ise tellima.Tootjate garantiitingimustes on üldjuhul kirjas, et garantii (10 ja 25 aastat) ei kata ekspertiisi, transpordi ja paigalduskulusid. Seega tuleb ostjal tasuda nii katkise kui ka uue paneeli transport. Kui paneeli tootja asub väljaspool Euroopa Liitu, võib transport ja ekspertiis minna kulukamaks kui uue paneeli soetamine.
    Allikas: Taastuvenergia OÜ
    KOMMENTAAR: Vaata, kellel ostad.
    Aron Kuhi-Thalfeldt, Harju Elektri kinnisvara ja energeetika teenistuse juht
    Päikesepaneelide soetamisel tuleks oma otsuseid teha arvestades pikemat perspektiivi, kuna päikesepaneelid peaksid kestma vähemalt 30-40 aastat ning tootjafirma valik oleks siin üheks tähtsamaks otsustuskohaks. Pean ebamõistlikuks Hiinast toodetud paneelide või Hiinast toodud komponentidest koostatud paneelide soetamist, kui reaalselt nendele saadavaid garantiitingimusi ei ole võimalik täita või kui garantiidega seonduvad kulud osutuvad suuremaks kui päikesepaneelid ise on maksnud.
    2011. aasta alguses paigaldati meie Soomes asuvale tütarettevõtte Satmatic OY katusele 30 kW võimsusega päikeseelektrijaam ning sellest tingituna tekkis huvi ka meil katsetada antud taastuvenergia lahendust.
    Peale aastast katsetamist ning arvutustulemusi toodetud energia koguste võrdlemist selgus, et arvutusmetoodika vastas oodatud tulemusega. Vaatamata kõrgetele päikesepaneelide hindadele teostasime oma esimese suurema investeeringu 2012. aastal ning rajasime 12 kW päikeseelektrijaama Keilas asuva tootmishoone katusele.
    Suurima efektiivsuse saavutamiseks arendasime koostöös meie inseneridega välja Põhjamaa kliimasse sobivate päikesepaneelide alusraamistiku, mis võimaldab vastavalt lamekatuse kaldele korrigeerida paneelide nurka ühekraadise sammuga, ning arvestades meie lumerohkeid talvi sai arvestatud ka 20-25 cm katuse tasapinnast kõrgemale tõstetus raamistikuga, et maha sadanud lumi ei varjaks päikesepaneeli elemente.
    2013. aastal analüüsisime tehtud investeeringuid ning võrdlesime toodetud energiakoguseid arvutuslikuga. Otsustasime oma päikeseelektrijaamale lisada veel võimsust, suureks motivaatoriks oli päikesepaneelide hindade jätkuv alanemine, mis võimaldas investeeringutelt kokku hoida juba 20%.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Tugev dollar paneb Eesti firmadele põntsu, mõne taskud täidab aga miljonitega
Euro suhtes üha kallinev USA dollar Eesti majandusele midagi rõõmustavat ei tähenda: inflatsioon saab hoogu juurde, võitjaks käputäis ettevõtteid.
Euro suhtes üha kallinev USA dollar Eesti majandusele midagi rõõmustavat ei tähenda: inflatsioon saab hoogu juurde, võitjaks käputäis ettevõtteid.