Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Saksa perefirma tung Eestisse

    Eesti Energia tütarfirma ostnud Saksa pereettevõte Leonhard Weiss on Eestis tasapisi kanda kinnitanud ning pakub kohaliku ehitusturu tipptegijatele tõsist konkurentsi.

    Paari nädala eest kinnitas konkurentsiamet Eesti Energia tütarfirma Võrguehituse ASi müügi 7 miljoni euro eest Saksa kontsernile Leonhard Weiss.
    Tegemist on viimaste aastate jooksul Eestis mitmekümne miljoni euro väärtuses raudtee-ehituse vallas riigihankeid võitnud, kuid ka teedeehitusprojekte teinud Saksa suurkorporatsiooniga, kelle jaoks oli Võrguehituse ost üle kolme aasta esimene Eesti firmasse tehtud investeering.
    Neljandat põlve raudtee-ehitajad. Leonhard Weiss GmbH on 1900. aastal Saksamaal loodud pereettevõte, mida juhivad praegu firma loojate neljanda põlve järeltulijad. Üle maailma on ettevõttel ligi 3800 töötajat ning firma algne ning tänini peamine tegevusala on raudteede ja nendega kaasneva taristu ehitamine.
    Aja jooksul on lisandunud teenuste nimekirja ka teedeehitus, üldehitus, erinevad kivi- ja karkassitööd ning isegi monumentide taastamine.
    Leonhard Weissi peakorter jaguneb Lõuna-Saksamaal teineteisest pooleteisetunnise autosõidu kaugusel asuvate 50 000 ja 5000 elanikuga väikelinnade Göppingeni ja Satteldorfi vahel.
    Ettevõtte omanikest pere on piirkonnas nõnda kuulus, et mõlemas linnas asub kontor justnimelt Leonhard Weissi nimelisel tänaval. 
    Võrguehituse ost Eesti Energialt on Leonhard Weiss Baltic Holdingu juhatuse liikme Alexander Schneideri sõnul kogu Leonhard Weissi grupi jaoks märkimisväärne investeering.
    „Viimati investeerisime Eesti firmasse 2011. aastal, kui ostsime VolkerRail RTE (praegune Leonhard Weiss RTE – toim). Läks kolm aastat, kuni meie grupp otsustas katsetada taas Eesti firmasse investeerimisega. Selle investeeringu tasuvust mõistame aga ilmselt alles hulga aja pärast,“ rääkis Schneider.
    Võrguehitusest Energy’ks. Leonhard Weissi dünastia tegutseb Eestis valdusfirma Leonhard Weiss Baltic Holding OÜ kaudu, mille kontsern lõi 2011. aasta märtsis.
    Kohe asutamisaasta aprillis ostis Leonhard Weiss Baltic Holdingu kaudu kolm ettevõtet: Volkerrail RTE AS (praegune Leonhard Weiss RTE), Viater Ehitus AS (Leonhard Weiss Viater Ehitus AS) ning Volkerrail Plant OÜ (Leonhard Weiss Plant OÜ).
    Eestis töötab Leonhard Weissi tütarfirmades pea 250 inimest. Kõikide soetatud tütarfirmade tegevusalad on sarnased emaettevõtte omadega – teede ja raudteede ehitus ning remont. Tänavu kevadel ühendas Leonhard Weiss Baltic Holding endaga kolme aasta eest ostetud Leonhard Weiss Planti ning ka hilisema Leonhard Weiss Hallerti.
    Pärast jaanipäeva teatas kontsern Võrguehituse ostmisest Eesti Energialt, tehing sai ametliku kinnituse 16. juulil ning firma uueks nimeks saab Leonhard Weiss Energy. Sellega lisandub Leonhard Weissi kontserni Eesti töötajaskonda veel 300 inimest.
    Ahvatlev laienemisvaldkond. Eestis seni vaid teid ja raudteid ehitanud firma tegeleb Schneideri sõnul Saksamaal ka energia valdkonnas võrguehitusega, sestap oli selle tegevusvaldkonna laiendamine Eestisse ettevõtte jaoks loogiline käik.
    Schneider osutas asjaolule, et firma kogemuste järgi on erinevus üldise liiklustaristu ja energiavõrkude ehitamise vahel väiksem kui üldehituse ja infrastruktuuride ehitamise vahel. Omandatud Võrguehitusel on tema sõnul potentsiaali ka teistele Baltikumi turgudele laienemiseks.
    Schneider selgitas varem saadetud pressiteates, et Leonhard Weiss Energy AS saab tulevikus kasutada ettevõtte olemasolevat Balti- ja Skandinaaviamaade võrgustikku, et arendada ja kasvatada elektrotehnika ja sideteenustega seotud ehitusprojekte.
    Weisside Eesti raudteefirma Leonhard Weiss RTE on sõlminud alates 2011. aastast enam kui 20 miljoni euro väärtuses lepinguid Eesti Raudtee korraldatud riigihangetest.
    Möödunud aastal olid RTE suuremate projektide seas esindatud lisaks töödele Soomes, Poolas ja Norras näiteks Tallinnas Peterburi teega ristuva trammitee ülesõidu ehitus, mitmetel lõikudel raudtee rekonstrueerimine, reisiplatvormide rekonstrueerimine Tallinna piirkonnas ning ka mitme platvormide viimine n-ö eurokõrgustele.  Tänavu loodab ettevõte avada filiaalid nii Lätis kui Venemaal.
    Pead tõstavad murelikud aktsionärid. Kuigi Saksa korporatsioon tegutseb Eestis eeskätt oma tütarfirmade kohalike juhtide abil, pole konkurentidel ehitussektoris suurt aimu, kes on need sakslased järjest jõudsamalt Eestis esindatud perefirma taga. Seega ei oska konkurendid ka firma plaane ette aimata. Leonhard Weiss Baltic Holdingul pole nimelt ühtegi ametlikku töötajat, ettevõtte juhatuses on kaks sakslast – Alexander Schneider ja Thomas Karl Häfele. 
    Pärast Eesti mõistes võrdlemisi suure tehingu, seitsmemiljonilise Eesti Energia Võrguehituse ostu avalikustamist tekkis LHV foorumis Merko aktsionäride vahel diskussioon – kes on Leonhard Weissi taga ja miks ei teinud Võrguehituse ostupakkumist teised ehitusfirmad eesotsas Merko endaga?
    Konkurentidele tundmatud tüübid. Merko juhatuse esimees Tiit Roben jäi napisõnaliseks, kommenteerides, mis pani Merkot pakkumisest taganema.
    „Eks me vaatame kõiki turul olevaid pakkumisi, otsustasime seekord mitte pakkuda.  Leonhard Weiss on juba mitu aastat turul olnud, uue valdkonna juurde võtmine pole mingi ärevusttekitav asi. Seni on nad oma nišis toimetanud ning üldehitusse pole senimaani veel tulnud,“ ütles Roben.
    Ka Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink ütles, et pole Leonhard Weissiga kokku puutunud.
    „Eks investeerimisotsused annavad vihjeid nende plaanide kohta. Ma pole ise neid sakslasi kunagi näinud, näed-kuuled ikkagi vahetult Eestis tegutsejaid. Võrguteenuseid pakuti kõigile turuosalistele, peale arvutusi leidsime, et meil sellist huvi ei ole. Huvi pakuks võib-olla vaid väiksema osaluse omandamine,“ sõnas Vink.
    Ehitusettevõtjate liidu tegevdirektori Indrek Petersoni sõnul pole liidus Leonhard Weissi tegevusest juttu olnud.
    „Jutud lähevad siis lahti, kui tuleb mõni suurem hange, kus kohalikud ettevõtjad konkureerivad uue tulijaga. Kui keegi selline on mõne objekti võitnud, hakatakse tähelepanu pöörama firma taustale, praegu veel seda aga juhtunud pole,“ lausus ta.
    ***Kes on Leonhard Weiss?
    Saksa perefirma Leonhard Weiss Internationalil tegutseb Eestis omakorda kolme firmat valdav tütarfirma Leonhard Weiss Baltic HoldingPerefirma loodi Saksamaal juba 1900. aastal, tegeleb peamiselt teede ja raudteede ehitusegaOstis möödunud kuul 7 miljoni euro eest Eesti Energia tütarettevõtte Võrguehituse ASiKontsernil on üle maailma ligi 4000 töötajat, Eestis nüüd üle 500LW Balticu juhatusse kuuluvad sakslased Alexander Schneider ja Thomas Karl Häfele
     
    Leonhard Weissi firmad Eestis
    Valdusfirma Leonhard Weiss Baltic Holding – käive aastal 2013: 1,73 mln eurot; kasum  aastal 2013: 1,68 mln eurot. Töötajaid pole, juhatuses kaks sakslast;
    Raudtee-ehitusfirma Leonhard Weiss RTE – käive aastal 2013: 13 mln eurot; kasum aastal 2013: 237 000 eurot. Ligi 180 töötajat, juhatuse esimees Kalle Kask;
    Teede ja raudteede ehitusfirma Leonhard Weiss Viater Ehitus – käive aastal 2013: 4 mln eurot;  kasum aastal 2013: 141 000 eurot. 50 töötajat, juhatuses Olaf Rooba, Andrei Zagamula, Margus Tali.
    Eesti Energia Võrguehituse AS (edaspidi Leonhard Weiss Energy) – käive aastal 2013: 22 mln eurot; kasum aastal 2013: 1,3 mln eurot, juhatuse esimees Mait Kesküll.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.