Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas kritiseerida kolleegi?

    Hea kriitika algab hoiakust: töötame ühise eesmärgi nimel; kui sinul läheb hästi, siis läheb ka minul hästi, meil kõigil läheb paremini. Millega peaksid arvestama, et töökaaslase tegevuse kohta avaldatav arvamus oleks talutav ja arendav.

    Võta aeg maha, enne kui reageerid. Kui vaatad töökaaslase tehtud töö esimest korda üle, siis võid imestada, kuidas ta küll niisuguse asjaga võis hakkama saada. Võid tunda end solvununa ja vihastada selle pärast, et ta on suutnud teha midagi sellist, mis sulle ei meeldi, et ta on suutnud sellise jama kokku keerata. Tee 10minutiline paus ja mõtle järele. Enamasti ei teinud ta seda meelega, vähemalt ei teinud ta seda sinu kiusamiseks. Järgmisel päeval (või veidi varem, kui sa nii kaua oodata ei suuda) kirjuta, mis sulle ei meeldi ja mõtle läbi, mida öelda. Enne kriitika esitamist pead olema veendunud, et oled rahunenud, suudad käsitleda probleemi eemalseisjana, kes näeb tervikut, ja distantseerituna inimesest, kellega kõnelema lahed.
     
    Pane tähele
    Kriitika peab pakkuma uusi võimalusi
    Kriitika ei ole arvamus. Arvamus on subjektiivne seisukoht. Arvamuse eesmärk on provotseerida teisi inimesi oma seisukohta võtma või tekitada diskussiooni.Kriitika ei ole kokkuvõte ega ümberjutustus. Ümberjutustusi tehti põhikoolis selleks, et näha, kas probleemi või ülesande sisu on lugejale kohale jõudnud. Kriitika eeldab sisu mõistmist ning selles uute seoste ja võimaluste nägemist. Kokkuvõte tehtust peegeldab tulemust, kuid kokkuvõte pole veel tagasiside või kriitika.Kriitika võib olla neutraalne, konstruktiivne või destruktiivne. Hea kriitika kõigub neutraalsuse piiril, tuues võrdse kaaluga selgelt välja nii head kui ka vead. Konstruktiivne kriitika võib olla negatiivne, samas kui destruktiivne kriitika ei pea sugugi alati olema negatiivne.Kriitika ei ole pinge maandamine, mida tehakse, kui tekib impulss kellegi peale karjuda. See on protsess, mis eeldab ettevalmistust, kogemust, haritust ja intelligentsust ning head kasvatust.
     
    Samm-sammult
    Kuidas kritiseerida?
    1. Ole täpne, spetsiifiline. Too selgelt välja see, mis sulle meeldib ja mis ei meeldi. Mõlemal juhul põhjenda lühidalt oma hinnangut. Selgita välja asja tuum ja erista üksikasjad. Ole nagu kunstikriitik, kes vaatab maali: “Ma arvan, et see töö on hea, siia on maalitud valguse kuma läbi riide”, “Minus tekib segadus, kui vaatan seda keerulist logo ja mõtlen, kuidas seda nii lihtsustada, et ta ei kaotaks oma põnevat sisu”. Jäta tekstist tunded välja ja räägi asjast.
    2. Jäta võimalus parandada vead. Märgi ära, mis sulle ei meeldi ja jäta tegijale võimalus välja mõelda, kuidas oma tööd muuta või täiendada.Arvesta, et tegija on selle asjaga sinust palju kauem tegelnud, kavandanud töö käigu ja mõelnud, mis võiks olla tulemus, seepärast eelda, et ta teab sinust rohkem.Loomingulised inimesed samastavad end oma tööga, võivad uppuda detailidesse ja kaotada terviku. Mine talle appi, et see taastada. Küsi: “Mis oleks, kui püüaksid seda teisiti teha?”, “Millised võimalused siin veel on, et asja paremaks teha?”, “Mis sa arvad, kas siia annab midagi juurde lisada?” Küsimuste sihiks on sõbralik suunamine. Loovad inimesed saavad aru, kuhu neid juhatate, ja asuvad asja arutama. Jätke neile võimalus oma kaalutlused välja rääkida ja piisav aeg tööd parandada ja täiustada. Mõnikord on kasulik kolmanda osapoole kaasamine.3. Too sisse mõni uus idee, mis muudab vana mõtet. Kui vestluskaaslane on oma ideest väga vaimustunud, kuid sa näed, et see on kahjuks puudulik, jäta see parem kommenteerimata ja paku kohe uus lahendus. See on kõige rahumeelsem taktika teise inimese mõjutamiseks. Paku: “Mis siis, kui teeksime hoopis seda ...” Näiteks kui teine hõiskab vaimustunult: “Me värvime selle hobuse helesiniseks”, võid lisada “Või teeme ta hoopis pruuniks”.
    4. ära solva, hoidu käsklustest ja kärkimisest. Püüa saavutada soovitud tulemus nii, et sa kaaslase valikuid kahtluse alla ei seaks. Selle asemel et öelda: “Sinu valitud materjalide kvaliteet jatab soovida”, võid lausuda “Need materjalid hakkavad ­aeguma, otsime uut ja kvaliteetsemat lisaks.” Jäta ütlemata “Mine ja tee see ringi.” Loov ja tundlik isiksus tõlgendab seda tema oskustes kahtlemisena.
    5. Kasuta võileiva printsiipi. Kriitikat võib mõnikord pehmendada selle n-ö pakkimine positiivsesse konteksti. Ütle näiteks nii: “See aruanne on hästi ettevalmistatud. Arvan, et meil puudub veel vaid .... Kõik muu on hästi tehtud.”
    6. Jäta “sina” välja. Selle asemel et öelda: “Sa tegid seda valesti”, keskendu sellele, mis on valesti. Näide: “Ma usun, see ei meeldi sihtrühmale.”
    Kuidas kriitikat vastu võtta?
    1. Kuula katkestamata. Kritiseerija ootab, et sa ta ära kuulad. Püüa seda teha isegi siis, kui tema arvamus on sulle vastuvõetamatu. Kuulamisega annad teada, et tema arvamus on sulle huvitav ja tähtis, et ka tema ise on sulle töökaaslasena oluline. Ära õigusta oma valikuid asjade suhtes, mida kritiseeritakse. Ära katkesta tema juttu lausetega: “Mõtlesin hoopis seda, et..., aga tegin nii sellepärast, et ...”, sest need annavad kritiiseerijale märku, et sa ei taha teda kuulata.Alles siis, kui ta on lõpetanud, esita oma argumendid ja põhjendused ning tee ettepanek kokkuleppeks.
    2. Püüa teemat edasi arendada, ära alusta sõda. Esita küsimusi uue teabe saamiseks. Jäta ära agressiivsed ja ründavad küsimused, näiteks “Mida sa õieti taotled?” Paljud inimesed ei oska olla konstruktiivsed, nad väljendavad pigem oma paha tuju või negatiivset meelestatust, seostamata seda konkreetsete tegude või tulemustega. Nad ütlevad: “Mulle see ei meeldi”, “Leian, et see on jama”, suutmata oma arvamust põhjendada ning nägemata, et selle taga võib olla nende endi piiratud vastuvõtuvõime ning halvale häälestumine. Säilita meelerahu ja esita neile küsimusi, kuni nad suudavad sõnastada selle, mille muutmist nad taotlevad. Näiteks kas kogu aruanne on jama või ei meeldi sissejuhatus.
    3. Ära võta kriitikat isiklikult. Isegi siis, kui see nii on sõnastatud. Kasina lastetoaga töökaaslane, kes moodustab näiteks lause: “Kuidas sa sellise lollusega küll hakkama said!”, tahab ilmselt öelda: “Siin on, mida teisiti teha, soovitan sul mõnd teist varianti proovida.”
    4. Mõnikord nooguta, ütle “ahah” ja kõnni minema. Kui tead, et mõni su töökaaslane, juht või klient kipub n-ö üle keema, siis nõustu kriitikaga ja jäta asi sinnapaika. Kui tead, et soovitatud muudatused on valed või kahjustavad sinu tööd, siis algata arutelu nende üle ise mõne aja pärast uuesti, kui oled vastuargumendid ja nende põhjendused põhjalikult läbi mõelnud. Vaielda tuleb mitte selle üle, kellel on õigus, vaid selle üle, milline lahendus on parim. Aeganõudvam taktika on teha seda, mida teine küsib ja võrrelda tulemust esialgse tööga.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: seentest elektriautode suuromanikuni Jäta oma küsimus hommikuprogrammi külalistele
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Pangad ootavad allkirja: BaltCapist varastatud miljonitele koidab kokkulepe
Eesti pankade pensionifondid tahavad lähinädalatel BaltCapiga varastatud kümnete miljonite hüvitamises kokkuleppele jõuda.
Eesti pankade pensionifondid tahavad lähinädalatel BaltCapiga varastatud kümnete miljonite hüvitamises kokkuleppele jõuda.