Pühapäev 11. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Ligi ei tohi ametit kritiseerida

1321-aripaev 11. august 2014, 16:55

Rahandusminister Jürgen Ligi hoidus statistikaameti täna avaldatud majanduskasvu poolikuid numbreid kritiseerimast.

"Probleem oleks kindlasti siis, kui minister teeks statistikaametile metoodilisi ettekirjutusi või piiraks avalikkuse inforeeriist tema poolt. See oleks EL reeglite ja ameti sõltumatusega vastuolus," sõnas Ligi küsimusele, kas ta näeb selles probleemi, et uue metoodika põhjal hinnaangu majajanduskasvule avaldab statistikaamet alles 8. septembril ning seega puudub ligi kuu aega ülevaade Eesti majanduse hetkeseisust.

Ligi jättis kommenteerimata küsimuse, miks avaldas statistikaamet majandusprognoosi pooliku aegrea põhjal, mis ei väljenda objektiivselt Eesti majanduse hetkeseisu. Äripäev küsis veel, kuidas võib vastukäiva info avaldamine mõjutada Eesti mainet välisinvestorite silmis olukorras, kus välisinvestorid ning -analüütikud teavad, et Eesti II kvartali majanduskasv on 2,2 protsenti, kuid septembri alguses võib see täies pikkuses avaldatud aegrea põhjal oluliselt muutuda.

Kõige teravamalt on seni statistikaametit kritiseerinud SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe. Tema sõnul külvab SKP number vaid segadust ning me ei tea täna sedagi, kuhu poole ja kui palju hinnang nihkes on.

Statistikaamet teatas täna et esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt 2014. aasta II kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 2,2%, kuid andmed ei ole varasematega võrreldavad.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. August 2014, 10:58
Otsi:

Ava täpsem otsing