"Eesti on globaalses konkurentsis kärbes"

Vilja Kiisler 15. august 2014, 19:53

Eesti ei ole globaalses kontekstis välismaisele talendile kuigi atraktiivne elukoht, tõdesid väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling ning sise- ja regionaalminister Hanno Pevkur täna Paides arvamusfestivalil.

"Talent tahab ennast realiseerida," rääkis Anne Sulling (Reformierakond).  "Ta vaatab asukohariiki valides, kas seal on see töö, mida ta tahab teha. Talendile on oluline, et tal oleks, kellega mõtteid vahetada. Eesti maailma talentide top-kümne või isegi mitte top-20 hulka ei kuulu."

Kui üliõpilane on juba Eestisse tulnud, siis on Eestil Sullingu sõnul oluline pingutada selle nimel, et tal tekiks huvi siia jääda. Huvi tekitab tema sõnul eelkõige eneseteostuse võimalus.

"Meil ei ole maailma tippudele palju pakkuda," tõdes ka Hanno Pevkur (Reformierakond). "Mida me saame teha? Kui siia tuleb välistudeng, siis jätavad kaastudengid talle Eestist nii hea mulje, et ta tahab siia jääda. Et elu-, töö- ja ettevõtluskeskkond on selline, et ta soovib jääda. Sest teised maad soovivad ju nagu meiegi, et talendid tuleksid koju tagasi!"

Pevkur lisas, et paadunud liberaalina ei usu ta grammi eestki, et toimiksid mingid sunnimeetmed: nt et oled siin nii kaua õppinud, nüüd pead siin nii kaua töötama. Need ei ei anna tema meelest tulemust üheski valdkonnas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. August 2014, 19:53
Otsi:

Ava täpsem otsing