Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Osta või rentida?

    Olly Terasprofiilid AS tööstusüksuse rendilevõttu ei kaalunud, kuna odavam on ise ehitada..

    Olly Terasprofiilid AS valis oma uue tööstusüksuse asukohaks Tartus asuva Ropka Tööstuspargi, mis osutus sobivaimaks nii logistilisest küljest kui infrastruktuuri poolest. Rendilevõttu ei kaalutud, kuna suur osa materjalist, millest selliseid hooneid ehitatakse, on omatoodang, mis võimaldas hoone tavapärasemast soodsamalt valmis ehitada. Lisaks on ettevõttel spetsiifilised nõuded hoonele, kuna arvestada tuleb tootmise omapäraga, kirjutab 18. augusti Äripäev ehituse rubriigis.
    OÜ Olly Production ostis Ropka tööstusparki 276 000 euroga pea 14 624 m2 suuruse kinnistu, plaaniga rajada sinna teraskatuste ja -konstruktsioonide tootmis- ja laohooned. Praegusest asukohast Jõgeval Kassinurmes Olly Terasprofiilid siiski täies mahus ümber kolida ei kavatse. Uusi hooneid vajatakse oma laienemisplaanide elluviimiseks ja uute toodete turuletoomiseks. Praegusesse tootmisüksusesse Kassinurmes jääb teraskatuste ja vihmaveesüsteemide tootmine, Tartus plaanitakse hakata valmistama teraskonstruktsioone ja muid tooteid.
    "Asukoha muutmisel on alati olemas oht, et mingis kitsamas lõigus toob see kaasa ajutist kulude kasvu, kuid lõpptulemusena peaks kulud langema ja tõhusus kasvama," rääkis Olly Terasprofiilide juhatuse liige Heiki Paade ja lisas, et tööjõu seisukohalt pole suuri muutusi ette näha, sest juba pragu käivad paljud inimesed tööle Tartust. Linn oli sobivaim nii logistiliselt kui ka võimaluse poolest kvalifitseeritud tööjõudu lisaks leida.
    Rendilevõttu ei kaalutud. "Rendilevõttu me ei kaalunud, kuna suur osa materjalist, millest selliseid hooneid ehitatakse, on omatoodang. Näeme siin võimalust hoone tavapärasest soodsamalt valmis ehitada," märkis Paade. Pealegi on ettevõttel spetsiifilised nõuded hoonele, sest arvestada tuleb toodete omapäraga. "Katuseprofiilid näiteks on üle 10 meetri ning mõned tootmisliinid 40 meetrit pikad - see seab konkreetsed nõudmised. Hoones peaksid olema ka telfrid, kuna liigutada on vaja üle 10tonniseid toorainerulle. Nõuded hoone kõrgusele ja uste mõõtmetele tulenevad sellest, et rekkal peab olema võimalik toorainega sisse sõita, et saaks rullid telfriga maha tõsta," loetles Paade.
    Tartusse kavandatakse nii laopinda kui tootmisüksust, põrandapinnaga 2000-3000 ruutmeetrit. Praegu on kavandamisel hoone arhitektuurne osa, seejärel võetakse ette projekteerimine. Paade sõnul läheb ehituseks järgmisel aastal ning kui kõik sujub, avatakse uus tootmine 2016.aasta talvel. Praeguste arvestuste järgi kulub uue hoone ehitamiseks ja seadmete soetamiseks 1-1,2 miljonit eurot.
    TASUB TEADA
    Logistiliselt õige asukoht loob eeldused kulude kokkuhoiuks
    Iga tööstusettevõte on oma vajadustelt unikaalne ning peab asukoha valikul põhjalikult kaaluma kõiki kriitilise tähtsusega tegureid. Üks kaalukamaid aspekte on asukoht klientide, tarnijate ja tööjõu saadavuse seisukohalt.  Logistiliselt õige asukoht peaks looma eeldused kulude kokkuhoiule.
    1. Kaalu potentsiaalsete piirkondade plusse ja miinuseid
    Otsisime uut asukohta vaid Tartu kanti, kuna ettevõte on ajalooliselt seotud Lõuna-Eestiga. Peale Ropka Tööstuspargi pakuti ka väljaspool linnapiiri asuvat paiku Elva mnt ääres ning Ravila Tööstuspargis. Kuigi pakkumistes oli erinevaid pindu nii Tartus kui ka väljaspool linna, jõudsime plusside ja miinuste kaalumisel üsna kiiresti selleni, et linnas asub Ropka Tööstuspark vastab kõige paremini meie vajadustele ja ootustele asukoha suhtes.
    2. Arvesta klientide logistiliste vajadustega
    Ropka Tööstuspargil Tartus on asukohana nii meie ettevõtte kui ka arvestatava osa klientide jaoks mitmeid logistilisi eeliseid. See on sobiv asukoht klientidele, kes soovivad ise kohale tulla ja ka kauba väljastuskohana saatmiseks klientidele erinevatesse asukohtadesse üle Eesti. Tööstuspark asub ainult mõne minuti autosõidu kaugusel kesklinnast, kuid samas on tänu uuele Tartu Idaringteele võimalik jõuda sinna ka erinevatelt magistraalidelt linnapiirilt väga lihtsalt, kiiresti ja mugavalt isegi raskeveokitel.
    3. Arvesta materjalide liikumisega
    Asukoha valikul pidime arvestama ka materjalide logistikaga. Materjal tootmiseks tuleb meritsi Tallinnasse, sealt edasi konteineritega Tartusse, kust saadame selle üle Eesti laiali. Osa materjalist liigub ka Lätti ja Leetu - seega oli Tartu asukohamõttes sobivaim asukoht.
    4. Tööjõu kättesaadavus ja ligipääs
    Tootmise ümberkolimine Tartusse võimaldab meil leevendada kvalifitseeritud tööjõu leidmise probleeme. Ehkki väljaspool linna on tekkinud mitmeid tööstusparke, kuhu töötajad käivad tööle valdavalt Tartust, siis iga päevaga oskavad inimesed üha paremini lugeda oma aega ja raha. Näiteks igapäevaselt kõigest 12 minutit pikem tööle jõudmise aeg tähendab seda, et ühes kuus kulutab inimene ainult tööle käimise peale ühe tööpäeva jagu rohkem oma aega ning seda peavad tööandjad kompenseerima sageli pisut kõrgema palgaga.
    5. Ladu tasub rentida, tootmishoone ehitada
    Valmis hoonet oleks ilmselt võimalik ja mõistlik rentida juhul, kui vajatakse ainult kontorit ja laopinda. Olemasolevad rendile pakutavad hooned aga ei ole sageli sobilikud tootmisettevõtetele, sest  tulenevalt tootest ja tootmisprotsessist võivad rentnikul olla hoonele väga spetsiifilised nõuded ja vajadused nii suuruse, avade, ruumijaotuse, kõrguse jms osas.
    Allikas: Heiki Paade
    KOMMENTAARID:
    Ei soovita algajatel tööstuspinda osta
    Erko Karing, Kawe Group AS turundusjuht
    Erinevaid tööstuspindasid on turul saada küll, ent kui ettevõte on laienemisfaasis ja vajab näiteks suuremat laopinda, ei pruugi seda leiduda sobiva suurusega. 
    Meie ei soovita kliendil, kes ei ole varem kinnisvaraga tegelenud, endale tööstuspinda osta. Pigem on mõttekas rentida, sest kui osta või ehitada ise, ei piirdu kulutused vaid ostu või ehitamisega, vaid ka edasise ülalpidamisega. Rentides kaob suur vastutus, säästetakse raha ja aega ning kõik probleemid lahendab maja omanik.
    Me oleme ehitanud nii tööstus- kui laohooneid, viimati valmis hoone alkohoolseid jooke käitlevale Vinare Logistika OÜle Tartu mnt ääres. Tööstuskinnisvara ehitamise puhul eeldame, et hoone pindala miinimum on 5000 ruutmeetrit, ideaalis 10 000 ruutmeetrit ning üürilepingu miinimumaeg viis aastat.
    Tootmis- ja laohoonete puhul kasutame ehitades pigem standardseid lahendusi - põhiplaan on lihtne, kõrgus kuni kümme meetrit -, mis sobiksid kümne aasta pärast ka mõnele muule ettevõttele.
    Korralikku tööstuspinda ei ole kerge leida
    Tarmo Tuisk, Arco Vara äripindade osakonna juht
    Turul pakutakse põhiliselt vanemaid nõukogude ajal ehitatud hooneid, mida  kliendid peavad kohandama vastavalt oma vajadustele. Teise variandina on võimalus kas ise ehitada või lasta endale ehitada arendaja poolt sobiv uus tootmishoone ettevõtte vajadustest lähtuvalt. Ettevõtetel, kes vajavad spetsiifilisemat pinda, on tihtipeale mõistlikum lasta endale ehitada uus tootmishoone, mis vastaks täpselt nende vajadustele.
    See, kas üürida, osta või ise ehitada, sõltub eelkõige konkreetse ettevõtte vajadustest ja võimalustest. Kindlasti on otstarbekam üürida alustavatel ja kasvavatel ettevõtetel.
    Tootmispinna valimisel peab ettevõte eelkõige lähtuma oma vajadustest. Oluliseks teguriks on kindlasti asukoht: kui hea on ligipääs erinevate transpordivahenditega, kas  töötajatel on ühistranspordi kasutamise võimalus või tuleb ettevõttel ise transport organiseerida. Valikul on määravaks ka hoone suurus (pikkus, laius, kõrgus, ruumide arv, väravate suurus) ja ruumide planeering ning tootmiseks vajalike tehniliste võimaluste olemasolu, sh piisav elektrivõimsus, gaasitrassiga liitumise võimalus.
    Pakkumisi on palju
    Eduard Sorokin, Pindi Kinnisvara äripindade maakler
    Tänane turuolukord on tööstuskinnivara valikuks sobiv, pakkumisi on palju ja tuleb juurde. Põhjuseks on metallitööstuse ja puidutööstuse tellimuste vähenemine, mis tuleneb madalseisust Skandinaavias ja kaubavahetuse vähenemisest ida suunal. Võitjateks tulevad siin ühelt poolt kvaliteetse uuema tööstuskinnisvara omanikud, teisalt aga üürnikud ja ostjad, kelle äritegevus võimaldab laienemist.
    Nõrk positsioon on vana amortiseerunud kinnisvara omanikel, kelle vara bilansiline väärtus ja üüriootus ei vasta sageli praegusele olukorrale.Suurte, vanemate ja tühjalt seisvate tootmishoonete omanikud võiksid mõelda üüri pakkumishinna korrigeerimisele, sest trendid selles segmendis on negatiivsed. Turul on defitsiit väiksemate ca.200-300m2 tootmis- ja laopindade järele. Siin lähevad hästi kaubaks nii vanemad kui uuemad üksused.
    Kas osta või üürida? Üldine kasvav trend on töötamine üüripinnal, kuna see annab võimaluse keskenduda oma põhitegevusele. Osta tasub siis, kui raha on üle, ning tegemist on sellise varaga, mis on universaalselt kasutatav, likviidne ja atraktiivne kolmandale poolele, juhuks, kui oma äri tarbeks mingi hetk seda vara enam ei vajata.
    Tööstuspinna valikul peab arvestama muuhulgas logistikat, juurdepääsu seisukorda ja kuuluvust, tööjõu elukohta, ühistranspordi marsruute. Samuti peaks omama väga täpset ülevaadet kaasnevate kulude struktuurist, teadma piirkonna naabruse tulevikuarenguid. Vähetähtis pole ka ruumide üldine seisukord. Inimesed, kes hakkavad tootmises igapäevaselt tööle, on paremini motiveeritud, kui nende töökeskkond on turvaline, värske, ergonoomiline, kannab positiivset energeetikat. Usun seda, et veidi kallim ja samas kvaliteetsem tööstuspind toob omanikule tulu just läbi töötajate parema enesetunde, mis lõpuks väljendub tööviljakuses.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.