Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Õlletootjate mõrkjas tulevik

    Õlletootjate Saku Õlletehase ja A. Le Coqi emafirmadele pole viimane aasta olnud just mee­lakkumine. Viimastel päevadel on nukravõitu kvartalitulemused avalikustanud nii Taani õlletootja Carlsberg kui ka Soome õllepruulija Olvi.

    Olvi käive kukkus esimesel poolaastal 6,7%, 159,3 miljonile eurole. Üleeile kasumihoiatuse andnud Carlsbergist sai aga üks esimesi suuremaid Euroopa ettevõtteid, kes prognoosib Ukraina kriisi ja Venemaa sanktsioonide tõttu väiksemat kasumit.
    A. Le Coq kasvatas kasumit. Aruandes põhjendati Olvi kesiseid tulemusi sellega, et varasuvine külm ilm haukas tüki teise kvartali käibest. Lisaks kahanes maksutõusu ning üldise kehva majanduspildi tõttu Soome alkohoolsete jookide turg.
    Kõik see tiris A. Le Coqi emaettevõtte käibe esimesel poolaastal võrreldes mullu sama ajaga 22% allapoole, 52,5 miljonile eurole. Samal ajal vähenes A. Le Coqi käive võrreldes mullusega 2,4%, 41,1 miljonile eurole. Hoolimata käibe langusest kasvas Eesti üksuse ärikasum aastaga siiski 3,3% ja ulatus 8,3 miljoni euroni.
    Bloombergi terminalis Olvi aktsiale müügisoovituse andnud Soome analüüsimaja Inderes Oy analüütik Petri Aho rääkis Äripäevale, et joogitootja viimased tulemused valmistasid turule väikese pettumuse ja jäid alla tema ootuste.
    “Olvi tulemused Soomes ja Valgevenes olid ­oodatust selgelt nõrgemad ja seda peamiselt külma ilma ja Angry Birdsi karastusjookide Venemaa-ekspordi järsu vähenemise tõttu,” nentis ta. “Ja siin pole mingit pistmist sanktsioonidega.”
    Müügisoovitus anti Aho sõnul seetõttu, et aktsia on liiga kallis – P/E ehk aktsia hinna ja aktsia kohta teenitava kasumi suhe on 17,42 ning nii Soome kui ka Baltimaade kasvuväljavaade on nigelavõitu. Samuti jääb analüütiku sõnul liialt tagasihoidlikuks ennustatav 3% dividenditootlus.
    Samas võib tänu soojale juulile ja augustile tema hinnangul oodata Olvile oluliselt paremaid kolmanda kvartali tulemusi. Ettevõtte peamiseks kasvumootoriks prognoosib Inderes lähiaastatel Valgevene üksust, ent analüütikute hinnangul ei ole joogitootja lähemas perspektiivis siiski eriti paljulubav. “Tunneme, et Ukraina kriisi tõttu on riskitase selles äris oluliselt kasvanud,” selgitas Aho.
    Kolleegist veidi positiivsem oli Olvile hoia-soovituse andnud Nordea Equity Researchi analüütik Rauli Juva. “Aktsia on ajalooliselt käitunud väga hästi ja ma arvan, et nad suudavad tulemusi parandada tänu Valgevene üksustele ning pikaajalistele investeeringutele,” rääkis ta. Samuti pidas ta aktsia hinda õiglaseks.
    Ta toonitas, et Olvi on viimastel aastatel järjepidevalt turuosa kasvatanud, millest võib välja lugeda teatavat konkurentsieelist. “Peamine risk seisneb selles, et ettevõtte kasv sõltub otseselt Valgevenest,” nentis Juva.
    Saku ema on Venemaa suurim. Poliitiline risk on analüütikute hinnangul tihedalt põimunud ka Carlsbergi aktsiaga. Kuna enam kui kolmandik kontserni kasumist tuleb Venemaalt, langetas õlletootja üleeile majandusaasta tegevuskasumi prognoosi.
    Ettevõte tõi põhjuseks viimased makrosündmused, tarbijakindluse languse ning osa Ida-­Euroopa majanduste nõrkuse. Carlsberg ei teatanud, kui suurt tegevuskasumit ta selleks aastaks prognoosib, kuid hoiatas, et see tuleb varem prognoositust nõrgem.
    Carlsbergi teise kvartali käive kasvas võrreldes möödunud aasta sama ajaga 100 miljoni Taani krooni võrra, 19,16 miljardi kroonini ehk ligemale 2,6 miljardi euroni. Tegevuskasum suurenes 3,4 miljardilt kroonilt 3,6 miljardile kroonile ehk ligi 480 miljonile eurole. Seda, kuidas läks Saku Õlletehasel, kontserni aruandest ei selgu.
    Möödunud kvartalis vähenes Carlsbergi turuosa Venemaal 1,2 protsendipunkti võrra, 37,4 protsendini. Ida-Euroopas kahanes käive viiendiku võrra ning suur mõju oli selles Vene rubla ja Ukraina grivna nõrgenemisel.
    Analüütik: õlle hind võib tõusta. Analüüsimaja Morningstar Amsterdami üksuse analüütik Philip Gorham ütles Äripäevale, et joogitootja tänavuse aasta tulemus sõltub suuresti sellest, kuidas arenevad sündmused Venemaal. Kui sanktsioonid laienevad õllele, surub see juba praegu krõbedate aktsiisimaksude tõttu võrdlemisi kõrgeid hindu veelgi ülespoole, räsides nõudlust.
    12,5% langusega on Gorhami sõnul Carlsbergi aktsia tänavu kõigile peamistele konkurentidele kõvasti alla jäänud. Eeskätt maailma suurimale õlletootjale Belgia-USA Anheuser-Busch InBevile, suuruselt teisele SABMillerile ning suuruselt kolmandale Heinekenile. Loetletud tootjate aktsiad on tänavu tugevnenud vastavalt 7,8%, 6,3%, ja 16,77%.
    Et Carlsberg on 39% turuosaga Venemaa suurim õlletootja, on investorite hirm seotud idanaabri käikudega. Poliitiline ebakindlus muudab olukorra Carlsbergile raskeks nii Venemaal kui ka Ukrainas, kus valitsus tõstis kõigele lisaks 1. mail õlle maksumäära 43% võrra. Käik võib Morningstari teatel jaehindu 4–5% võrra tõsta.
    Pikemas perspektiivis ennustab analüüsimaja siiski poliitilise olukorra stabiliseerumist ja Ida-Euroopa müügimahu kasvu jätkumist. Mirabaud Securitise anaüütik Johnathan ­Fyfe suhtub Carlsbergi tulevikku optimistlikult ja on andnud sellele ka ostusoovituse.
    “Makromajanduse aeglustumine Venemaal on kahetsusväärne ja pärsib kahtlemata stabiliseerumist, kuid me arvame, et Venemaa õlleturg paraneb järgneva 12 kuu jooksul ja on võimeline tagasihoidlikuks kasvuks,” märkis ta ametlikus analüüsis.
    Taani õllekontserni P/E suhe on Kopenhaageni börsil 15,44 ja ettevõtte aktsia kaupleb praegu 520 Taani kroonil ehk 69,7 eurol. Kasumihoiatusele reageeris Carlsbergi aktsia börsil enam kui 5protsendilise langusega, ent eile keskpäevaks oli langus kahanenud 3,61%-le.
    Fyfe näeb kõigest hoolimata aktsiale veel tublisti tõusuruumi, tõstes aktsia hinnasihi 645 Taani kroonile ehk 86,5 eurole. “Võib-olla ma olen geenius ja kõik teised eksivad või siis olen ma kuskil midagi kahe silma vahele jätnud,” kommenteeris ta analüütikute konsensusest märksa optimistlikumat prognoosi.
    Tasub teada: Kes pruulib Eesti õlle?
    Pärast seda kui ülemöödunud sajandi algul Saku mõisniku Karl Friedrich von Rehbinderi püsti pandud Saku Õlletehase aktsiad kuus aastat tagasi Tallinna börsilt välja arvati, saab kodumaiseid õllemarke sümboolselt toetada vaid nende Skandinaavia emafirmade kaudu. Juba 1997. aastal müüs Eesti vanim õllepruulija A. Le Coq oma Tartu Õlletehase aktsiad Soome suuruselt kolmandale õlletootjale Olvile ja kuulub tänaseks 100% põhjanaabritele. Alates 2008. aastast ei saa kodumaiseks pidada ka praegu taanlastele kuuluvat Saku Õlletehast, mille ainuomanikuks sai maailma suuruselt neljas õllehiid Carlsberg Group.
    Pane tähele: Kuidas aktsiaid osta?
    Olvi ja Carlsbergi aktsiad on kaubeldavad kõigi peamiste Eestis tegutsevate pankade vahendusel.
    SEB Pank: tasu 0,2% tehingusummalt + 14 eurot.LHV Pank: teenustasu 11 eurot +0,3%.Nordea Pank: soetamiskulu 0,2% tehingumahust, minimaalselt 20 eurot.Swedbank: soetamiskuludläbi kauplemiskonto minimaalselt 14,06 eurot või 0,15% tehingusummast.Danske Bank: teenustasu 0,25% tehingusummast, minimaalselt 31,96 eurot.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.