Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Venemaa sanktsioonid  toovad hinnalanguse

    8. augustil Venemaalt saabunud sõnum – keelata toiduainete import Euroopa Liidust – toob transpordifirmade sõnul kaasa veohindade odavnemise. Tööta jäävad suured autopargid Lätis ja Leedus, mis hakkavad otsima pääsu Eestigi turule.

    Venemaa otsus teeb vedajatel, kes seni Vene­maale toidukaupu viisid, meele mustaks. Valio tooteid idapiiri taha transportinud Võru
    Transi juhataja Hanno Järv ütles 13. augustil ajakirjaniku kõnele vastates, et ei tahaks sel teemal üldse kommentaari anda, sest teema on kuum.
    Narvas asuva Ne-Va Trans OÜ juhataja Jelena Netšajeva oli jutukam ja nentis mõrult, et Venemaa otsus mõjutab nende äri väga palju, sest nad ei saa varsti Venemaale viia kala ega puuvilju.  “Meil moodustab toiduainete vedu Venemaale 25% käibest. Seda on väga palju. Praegu küll veel veosed liiguvad, aga 1. septembrist ei saa me enam kala vedada. Ei teagi praegu, mida ette võtta, eks ootame ja vaatame, mis saama hakkab,” rääkis Netšajeva ja lisas, et loodetavasti jõuavad Euroopa Liidu poliitikud mingite lahendusteni.
    Ettevõte kaotas 20% käibest. Võrumaa ettevõte Plangi Trans vedas seni Venemaale põhiliselt Tere kontserni piimatooteid, vahel ka kala. “Juba 8. augustil tulid autod laadimisest tagasi. Meil olid aga veod kaks nädalat ette planeeritud,” kirjeldas ettevõtte juhataja Urmas Plangi, kuidas piimatoodete vedu päevapealt otsa sai. “Mingitele kaupadele anti vist ajapikendust, kuid piimatoodetele mitte,” lisas Plangi.
    Toiduainete vedu moodustas tema sõnul ettevõtte käibest paarkümmend protsenti ning nüüd on spetsiaalveokid (külmutusautod, mis võimaldavad topeltlaadimist) tööta. “20% käibest on augusti keskpaigast ära jäänud. Kas õnnestub see uute turgudega asendada, veel ei tea,” oli Plangi murelik. Ta põhjendas oma arvamust asjaoluga, et uued turud, kuhu minekust räägitakse, on ju ka hõivatud ning ega seal hakata olemasolevate vedajatega lepinguid üles ütlema, et Eesti omad saaksid asemele tulla.
    “Räägitakse, et toiduainete impordikeelust Venemaale saab põllumajandus kõige rohkem kahju, kuid minu meelest on põllumajandus samasugune ettevõtlus nagu iga teine. Ka transpordisektor saab kahju. Eks tööd teeme ikkagi edasi, et uusi turge leida, näiteks minna Soome või Ungarisse. Aga kuidas neile uutele turgudele saada? Sektoris on konkurents kõva, nii et peaks vist hinda langetama,” arutles Urmas Plangi. Samas nentis ta, et tasuta tööd pole samuti mõtet teha ja peale maksta ka mitte. “Arvan, et võib minna ka nii hulluks, et tuleb koondama hakata,” lisas Urmas Plangi.
    Põllumajandus pole ainus kaotaja. Ka Haugas Transport OÜ juhataja Veiko Haugas nõustus Urmas Plangi arvamusega, et põllumajandus pole ainus sektor, mis praegu pihta saab. “Transpordisektoris kaubamahud vähenevad ja kui toitu enam vedada ei saa, tuleb otsida muid kaupu”, kirjeldas Haugas. Tema juhitavat ettevõtet toiduainete Venemaale vedamise keeld praegu ei mõjuta, sest esiteks nad sinna toiduaineid ei vedanud ja teiseks oli Venemaa osakaal Haugas Transpordi mahtudest väike. “Sanktsioonid ei tee kellelegi head, ei Venemaale ega teistele riikidele,” lõpetas Haugas teema.
    Venemaalt tõmbuti tagasi juba varem
    Aastaid Venemaaga kestnud segadused ning poliitiline risk on teinud Eesti vedajad ettevaatlikuks ning mitmed neist loobusid Venemaa-suunalistest vedudest juba mitu aastat tagasi.
    Üks selliseid ettevõtteid on Pärnus asuv Trans Herbert OÜ. Nii saabki ettevõtte esindaja Rein Tohv täna tõdeda, et Venemaa keeld lubada riiki Euroopa Liidust pärit toiduaineid ei puuduta neid kuidagi. “Lõpetasime veod Venemaale kaks aastat tagasi ja tegeleme nüüd ainult Lääne-Euroopaga,” mainis Rein Tohv.
    Miks kaks aastat tagasi selline otsus tehti? “Äriline põhimõte – hind oli küll parem, aga jama ka palju. Tõsi, viis aastat tagasi oli olukord veel hullem, siis küsiti pidevalt altkäemaksu. Me leidsime, et raiskame liiga palju aega asjaajamisele ja kasutegur on kokkuvõttes väike,” nentis Tohv.
    Kehvad suhted Venemaaga ettearvatavad. AB Logistika Grupp OÜ vähendas Vene suunal vedusid alates 2012. aastast ning tänavu kevadel lõpetati oma autodega Venemaal käimine üldse. Ettevõtte tegevjuht Karl Vilipõld põhjendas otsust asjaoluga, et suhete halvenemine Venemaaga oli prognoositav.
    “Hetkel ainult ekspedeerime Venemaale. Kuid väldime toidukaupade vedu, sest toidukaup on sel suunal alati probleemne olnud, ka ilma sanktsioonideta,” kirjeldas Vilipõld olukorda. Ettevõtte masinad, mis tänavu kevadeni Venemaale sõitsid, on nüüd leidnud tööd teistel suundadel.
    Hinnates sanktsioonide mõju transpordisektorile, leidis Vilipõld, et mõju on kindlasti negatiivne. “Venemaa suunal toimetajad hakkavad otsima uusi suundi, mis annab veohindades tunda,” põhjendas Vilipõld.
    Venemaa mõjutab toiduga. OÜ Kauritel pole Vene vedusid täielikult lõpetanud, kuid tublisti vähendanud, seejuures ei veeta toidukaupa juba kümmekond aastat. “Olime tüdinud poliitiliseks tuulelipuks olemisest, sest toidu kaudu mõjutamist on Venemaa pidevalt harrastanud,” mainis Kauriteli juhataja Marko Novik.
    Ta lisas, et raha nimel ei tohiks järeleandmisi teha. “Vaba Eesti on rohkem väärt kui 10% rohkem raha!” Samas nentis Novik, et tal on seda lihtne öelda, kuna nemad vähendasid Venemaa osakaalu juba 2007.–2008. aastast järjepidevalt, nii et kui toona moodustas Vene­maa osakaal vedudest pea 100%, siis nüüd on sellest järel vähem kui kolmandik. Asemele on tulnud Euroopa veod.
    “Praegu veame Venemaale seadmeid, värve jm tööstuskaupu ning ka nende vedu näitab vähenemist. Näiteks need, kes enne tellisid igal nädalal veo, tellivad nüüd korra kuus,” tõi Marko Novik näite.
    Finantskriis oli hullem. Kuid võrreldes finantskriisiga pole praegune olukord tema sõnul kaugeltki sama hull. “Nagu keegi oleks pistiku välja tõmmanud – niimoodi kukkus turg kokku,” iseloomustas Novik finantskriisi algust.
    Rääkides praeguse toidu sisseveokeelu tagajärgedest meie transpordi- ja logistikasektorile, leidis Novik, et Eesti vedajatele mõju nii suur pole kui Läti ja Leedu omadele, kellel on väga suured autopargid. “Nad võivad hakata Eesti turule pürgima. Täpselt nagu Bulgaaria ja Kreeka vedajad, kes enne finantskriisi sõitsid oma regioonis, kuid seejärel hakkasid vaatama ka siinse piirkonna poole,” põhjendas Marko Novik.
    Temaga on sama meelt Plangi Transi juht Urmas Plangi, kelle sõnul on neil juba praegu üks Vene kapitalil tegutsev Läti konkurent platsis ning eks neid tuleb juurdegi.
     
    Üks küsimus
    Kuidas mõjutab Venemaa keeld importida toiduaineid Euroopa Liidust, USAst ja mõnest teisest riigist veohindu?
    Marko Novik, Kauritel OÜ juhatajaKindlasti hinnad tõusma küll ei hakka. Tundub, et kogu aeg läheb hullemaks.
    Andres Valgerist, Logistika ja Transiidi Assotsiatsiooni juhatuse esimeesNagu toiduainete hinnad võivad hakata langema ülepakkumise tõttu, võivad samadel põhjustel langema hakata ka autovedude hinnad.Raudtee- ja merevedudele Venemaa impordikeeld mõju ei avalda, sest mahud pole sellises suurusjärgus.
    Jelena Netšajeva, Ne-Va Trans OÜ juhatuse liigeSuur hinnalangus on ees ootamas, sest ka Läti ja Leedu autovedajad, kes seni Venemaale kaupu vedasid, peavad nüüd uusi turge otsima.
    Urmas Plangi, OÜ Plangi Trans juhatajaVaevalt, et hinnad langema hakkavad, sest transpordihinnad on langenud juba 7–8 aastat ja enam pole kuhugi langeda. Eks transpordifirmad vähendavad oma masinaparke veelgi. Näiteks meil oli 2009. aastal 70 autot, täna on neid alla 50.
    Asso Õige, ASV-Auto OÜPraegu on veel vara öelda, mida Venemaa otsus keelata EL jt riikide toiduainete import transpordiettevõtetele teeb, eks kuu-pooleteise pärast selgub. Küll aga võivad jahutatud ja külmutatud kaupu vedanud ettevõtted oma veohindu allapoole lasta.
    Jekaterina Kraft, ASi Hüntal Auto logistikTranspordifirmadele tulevad rasked ajad. Meil toiduaineid vedanud kliente küll pole, kuid ebakindlus mõjub siiski ärile.Me käime Soomes, kuhuviidav kaup on seotud Vene turuga. Eesti kliendid peatavad nüüd transpordi, kuna Soome kliendid ütlesid tellimused ära, sest ebakindlus on suur.Kas hinnad tõusevad, selles ma kahtlen, sest hinnad on olnud kogu aeg languses. Hoolimata sellest, et kütuse­hinnad ja teemaksud tõusevad.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Suure seitsmikuga on ühinemas uus tegija
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.