Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tordiküpsetajate laine on jõudnud Eestisse

    798 kirjet on viimase seisuga Veterinaar- ja toiduameti eraelamus müügi eesmärgil toidu valmistajate nimekirjas. Möödunud aasta jooksul suurenes -nö ametlike kodus toidu valmistajate arv ameti andmetel 20% võrra.

    Tallinnas Nõmmel rendiruumides tegutseva tordimeistri Supertort OÜ omaniku Olga Danilova sõnul on viimase kahe-kolme aastaga tekkinud hulk ettevõtlikke inimesi, kes küpsetamisteenust pakuvad. Tema enda firma tähistab septembri lõpus neljandat sünnipäeva ja appi on ta palganud ka kaks täiskohaga ning kaks poole kohaga töötajat, kirjutab 28. augusti Äripäev tööstuserubriigis.
    Danilova märkis oma firma käivitamise kohta, et töötas 2009. aastani IT-alal, olles ühe suure rahvusvahelise kontserni Eesti esinduse juhataja. Esialgu oli naturaalsete koostisainetega tortide tegemine ja kaunistamine vaid tema hobi, millega rõõmustas peret ja tuttavaid. "Üsna ruttu tekkis soovijatest järjekord ja inimesed hakkasid pakkuma raha," kommenteeris ta.
    Kodune köök jä kitsaks. Lisaks sai Danilova aru, et ei saa tagada hügieeninõuete täitmist kodus. "Enamus kodustes tingimustes müügiks toidu tegijaid tahab olla siiralt puhas, aga neid vetameti seatud nõudeid on tegelikult kodus väga raske täita, sest näiteks on vaja eraldi külmikuid toorainele ja valmistoidule, vähemalt kaht eraldi sissepääsu kööki jne," rääkis Danilova, kes just seepärast rentis pulmatortide tegemiseks ruumid ja tegi sinna juurde veel ka koduste tegijate koolituse õppeklassi.
    Danilova mainis ka, et kuigi nad on veterinaarameti tunnustatud ettevõte, on neil väga vähe n-ö suuri püsikliente, enamus on erakliendid. Üks suur püsiklient siiski on - Tallinna Kaubamaja, kuhu talveperioodil toodangut müüki viiakse. "Suvel me kaubamajale ei tarni, sest siis on eraklientidel pulmahooaeg täies hoos ja meil ei ole lihtsalt muuks mahti. Talvehooajal viime kaubamajja umbes 20 torti nädalas," märkis ta.
    Danilova sõnul ongi nende põhitoode eritellimustort. Klientide hulgas on nii ettevõtteid kui eraisikuid, kellest paljud on püsikliendid. "Pulmatordid on meie trump. Sageli öeldakse, et oleme parimad Tallinnas ja Eestis," kiidab omanik töötajaid.
    Võitnud ka lähinaabrite südamed. Torte on tellitud ka eestlaste, venelaste ja soomlaste n-ö segapulmadesse Eestis. "Ja järgmisel aastal plaanime siseneda ka Helsingi turule. Nõmmel teeme tordi valmis ja saadame ta siis külmikautoga laevaga üle lahe," avalikustas Danilova laienemisplaane.
    Ettevõtte käivitamise esimesel aastal õppis Danilova ka Tallinna Teeninduskooli kondiitri erialal, kus sai käia ka paljudes suurtes toitlustusettevõtetes praktikal. "Võin täie tõsidusega öelda, et kodu on mitu korda ohutum ja puhtam kui mõni pagariäri. Jah, kohati on raske kodustes tingimustes tagada kõikide nõuete täitmist ja toorainete õiget säilitamist, aga salmonelloosi võib saada valesti töödeldud nakatatud munast või kanalihast ja see võib juhtuda nii kodus kui ka suurettevõttes."
    Erakondiitritel on tema ütluste kohaselt võimalik oma koduruumid ametlikult arvele võtta ja need, kes suhtuvad asjasse tõsiselt ja tunnevad vastutust, teevadki seda.
    Kodutort pole odavam. Danilova sõnul eeldab tordi tellija enamasti, et kodus tehtud tort tuleb odavam, ilusam ja maitsvam. Aga sel juhul ei teeni tordi valmistaja mitte midagi. "Muidugi ei ole kodus rendi- ja palgakulu, aga kvaliteetsed ning naturaalsed toorained maksavad mitu korda rohkem ja kujukeste-lillede valmistamise ajakulu on meeletu, võrreldes pagariäri masstoodanguga."
    Ta lisab, et kui kliendi valitud valmistaja on vetameti kodulehel nimekirjas olemas, on see juba suur asi. Kõige suurem risk on aga see, et kui erakondiitriga midagi juhtub, jääb haigeks näiteks, ei pruugi keegi tema asemel torti teha.
    Pärnus tegutseva tortide valmistaja Anni Maiustused OÜ omanik Anni Keskülla tunnistas, et augustikuu jääb tema jaoks viimaseks tordikuuks. Pärast seda lõpetab ta tellimustortide tegemise, sest on väsinud. Alustas ta oma ettevõttega 2012. aasta kevadel.
    Põhjuseid lõpetamiseks oli mitmeid. "Tunnen, et on aeg küpsetamine teisele tasemele viia ning uusi väljakutseid otsida. Alates septembrist töötan teises ettevõttes turundusspetsialistina. Ka seal kuulub tööülesannete hulka tortide valmistamine. Seega minu jaoks on see justkui samm edasi. Kaalusime perega ka ettevõtte suurendamist ja ruumide rentimist, sest ühel hetkel jääb koduköök lihtsalt kitsaks. Kasutusel on mitu pliiti, mitu külmkappi jne, kuid kõige enam napib töökäsi ja aega. Teisalt on tänaseks mõlemad lapsed lasteaiaealiseks saanud ja enam ei ole kodus töötamine prioriteet".
    Keskülla lõpetas äsja Tartu Ülikooli Pärnu kolledži ettevõtluse ja projektijuhtimise eriala - seega tema amet ei ühti kondiitri omaga. Küll aga on ta õppinud erinevatel koolitustel ja olnud praktikal mitmes pagari- ja kondiitriettevõttes. "Praktikatel käisin vabatahtlikuna lihtsalt selleks, et kogenud kondiitrite käe all uusi teadmisi omandada. Tooraine oli kohati väga erinev, kuid see-eest õppisin palju uusi võtteid ja praktilisi oskuseid," tunnistab ta.
    Tortide valmistamiseni jõudis ta tänu lastele. "Olen lugenud, et see on paljudega just nii. Esialgu küpsetasin oma lastele ja lisasin pildid veebi. See viis üsna kiiresti tellimusteni ja edasi tuli juba asutada oma ettevõte," märkis ta.
    Ka tema abikaasa vanaemal on väike pagariäri Pärnus, mis ilmselt andis natuke julgust juurde. "Viimasel ajal on tordisoovijaid tekkinud väga palju ja mida aeg edasi, seda rohkem kirju postkasti jõuab. Ühest küljest on järjest rohkem inimesi, kes on kuulnud koduköökidest ja konkreetsetest tordimeistritest. Teisest küljest on inimesed järjest teadlikumad ning soovivad võimalikult naturaalseid torte."
    Tordisoovijaid on palju. Suvekuudel on vaja teha 10 ja enam torti nädalas. Enamasti on see arv aga tunduvalt suurem ja paljude tortide valmimisaeg langeb nädalavahetusele. "On välja kujunenud, et 90% minult tellitud tortidest on mõeldud lastele. Olen sellega väga rahul, sest lastetortide kallal nokitsemine on põnev - saab kasutada fantaasiat ja tagasihoidlikkus ei ole kindlasti prioriteet. Vastupidi - mida rohkem, seda uhkem! Naudin väga kujude voolimist ja tänu harjutamisele ei ole see ka enam nii aeganõudev kui esimestel kuudel," rääkis ta.
    Samas tunnistas ta, et on ka ise internetist lugenud negatiivsetest kogemustest. On juhuseid, kus tordimeister loobub viimasel hetkel tellimusest. "Pärnus on tordimeistrid kokkuhoidvad ja kui peakski juhtuma, et üks jääb haigeks, siis võtab teine tordimeister kiirelt töö üle. Õnneks minul sellist abi vaja pole läinud, küll aga olen mõne korra ise sellised tordid enda peale võtnud," tunnistas Keskülla.
    Keskülla oskab tänu praktikale erinevates ettevõtetes võrrelda tingimusi koduköögis ja suuremas ettevõttes. "Kindlasti ei jää koduköögi hügieen millegi poolest alla suurettevõtte omale, pigem vastupidi. Suurettevõtte omas on ehk professionaalsed töövahendid, kodutegijad peavad tihti lihtsamate vahenditega läbi ajama," tunnistas ta.
    N-ö ametliku koduköögi rajamiseks peab ettevõte olema teavitatud koduköök. Seda, kas ettevõte tegutseb ametlikult, on lihtne kontrollida. "Minu arvates on aga olulisem küsida tagasisidet sõpradelt-tuttavatelt. Pea kõik kliendid on jõudnud minuni tänu soovitusele. Kui otsitakse tordimeistrit teise linna, siis tihti oskavad nõu anda just kohalikud kolleegid," soovitas Keskülla.
    Keskülla hinnangul on sageli kliendi negatiivse kogemuse taga soodsama hinna eelistamine. "Tuleb silmas pidada, et soodsal hinnal on ka põhjus. Tordimeistrite hinnad on üle Eesti enam-vähem samas hinnaklassis. Vahel valitakse mõni turuhinnast tunduvalt odavam pakkuja ja tulemusest võib lugeda juba kurikuulsast koogimeistri FB grupist," märkis ta.
    KOMMENTAAR
    Värske alustaja:  minu köök on minu kuningriikPärnumaal Tõstamaa vallas tegutseva koduse leiva- ja pirukameistri Janely Koduköök OÜ omanik Janely Kuuskler-Adler:Kui jäin lastega koju, tegin peaaegu alati pilte oma tehtud söökidest, lõunatest ja panin need üles Facebooki. Ühele ja teisele meeldis ja tundus huvitav. Hakati tellima leiba ja pirukaid. Kui ise külla või grillõhtule läksin, võtsin alati midagi omatehtut kaasa või aitasin sõbrannadel lauda katta ja lisasin omalt poolt ka midagi. Nii see asi arenes, sest söögitegemine on mulle alati meeldinud.Kasutan võimalikult palju kohalikku toorainet või kasvatan ise nii palju kui jõuan ja saan. Ülejäänud tuleb poest mõistlikult hindu jälgides, aga arvestades ikka alati, et kui ma ise söön, siis pakun ka teistele. Ma ei tee toitu, mida ise süüa ei taha. Kõik minu kliendid on mulle sõbrad. Palju mul kliente on, ei oska täpselt vastata, aga Facebooki sõbralistis on mul 300 inimest ja laatadel käib ka päris palju neid, kes ostavad minu juuretiseleiba, lihaleiba, verivorsti, tanguvorsti, pirukaid, eriti armastatakse minu suvikõrvitsa-peekoni pirukat ja võileivatorti.On tõsi, et viimasel ajal on n-ö kodukööke palju juurde tekkinud, aga siiski on igaühe käekiri ja maitse erinev. Ma ise ei tee veel torte, aga mul on oma torditädi, kellelt tellin magusat juba kuus aastat.
    Koduselt tegijalt saan vaid naturaalsete koostisainetega tordiKaire Kask, 3 lapse ema:Minu jaoks on väga oluline koduse torditegija kliendina, et saan vaid naturaalsete koostisosadega toidu. Samas tean, et paljudele emadele on oluline saada sünnipäevatordile lapse lemmiktegelase pilt. Konkurents peaks teoorias tooteid-kaupu paremaks tegema ja ehk saavad lõpuks ka suurtootjad aru, et mida vähem lisaaineid torti pannakse, seda parem. Inimesed hindavad seda aina enam ja vähemalt mõnedki suurtootjate tordid võiksid vahukreemi asemel olla tehtud puhta kohupiima ja vahukoorega. Teadlikumad ja vähem hinnatundlikud inimesed saaksid siis ka poest torti osta. Ma ei ole tutvusringkonnas kuulnud, et koduselt tootjalt tellides klient põhimõtteliselt rahul ei ole. Vahel pole mõne tordi täidis meeldinud, kuid see on maitseküsimus.Koduste valmistajate puhtuse pärast ma ei muretse, kindlasti on igasuguseid tegijaid, aga kuna paljuski liigub info suust-suhu ja keegi tunneb torditegijat isiklikult, siis usutakse ja usaldatakse. Samas ma pole kunagi küsinud, kas toiduvalmistajal veterinaar- ja toiduametilt luba on.
    Eraelamus müügi eesmärgil toidu valmistaja peab täitma reegleidVeterinaar- ja toiduameti toiduosakonna loomse toidu büroo juhataja Tiina Mällo:Kes soovib tegeleda eraelamus valmistatud toidu turustamisega, peab täitma rea nõudeid, nt. üldised hügieeninõuded toidu käitlemisele, sh temperatuurinõuded, enesekontrolliplaan, kestvuskatsed toidule säilivusaja määramiseks, tervisetõend, joogivee analüüsid, toiduhügieeni koolituse läbimist tõendav tunnistus, toidu märgistus jne.Kodus toitu valmistav inimene peab teadvustama, et toidu ohutuse eest vastutab toidu käitleja ehk tema ise.Pärast seda, kui käitlejal on selge valmisolek nõudeid täita, tuleb tal esitada veterinaar- ja toiduametile majandustegevusteade. Eraelamus toidu käitlejaid kontrollitakse riskipõhiselt ning samuti juhtumipõhiselt, nt kui on esitatud vihje või kaebus.Enne eraelamus valmistatud toidu tellimist tuleks kindlasti kontrollida, kas käitleja on teavitatud käitlejate nimekirjas või mitte.
    TORTI TELLIDES UURIMilliseid tooraineid valmistaja kasutab.Millises pakendis saab tordi kätte (see peab olema karbis).Kui tellite torti suvel, ja eriti pulmatorti, küsige, kuidas see kohale transporditakse. Suure palavusega võib juba pool tundi sõitu tordi jaoks fataalne olla. Valmistaja peab kasutama külmikautot või muud varianti tordi jahutamiseks.Allikas: Olga Danilova 
    VAATA LISAKSTeavitatud eraelamus toidu käitlejate nimekiriInfot selle kohta, milliseid nõudeid peab eraelamus toidu valmistaja täitma, lugege siit.
    STATISTIKAT798 kirjet on viimase seisuga veterinaar- ja toiduameti eraelamus müügi eesmärgil toidu valmistajate nimekirjas.Möödunud aasta jooksul suurenes n-ö ametlike kodus toidu valmistajate arv ameti andmetel 20% võrra. 
    Autor: Annika Matson, Urve Vilk
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Balti turul kaubeldi enim tugevast kvartalist teatanud LHV aktsiatega
Kuna LHV teatas täna, et panga esimese kvartali tulude taga olid laenuportfelli ja intressitulude kasv, siis pakkus aktsia investoritele huvi ning vahetas omanikku 442 468 euro eest ning kallines +0,73%.
Kuna LHV teatas täna, et panga esimese kvartali tulude taga olid laenuportfelli ja intressitulude kasv, siis pakkus aktsia investoritele huvi ning vahetas omanikku 442 468 euro eest ning kallines +0,73%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Raadiohommikus: Sorose tarkus, kuumad investeerimisideed ja tulemustesadu
Kolmapäevases raadiohommikus võtame pulkadeks lahti Eesti suuruselt teise panga SEB ning kodumaise töötuskontserni Harju Elektri värsked tulemused.
Kolmapäevases raadiohommikus võtame pulkadeks lahti Eesti suuruselt teise panga SEB ning kodumaise töötuskontserni Harju Elektri värsked tulemused.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.