Teisipäev 28. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Soome tugevdab sidemeid NATOga

Sirje Rank 27. august 2014, 15:01

Soome allkirjastab NATOga kokkuleppe, mis lihtsustab alliansi vägede vastuvõtmist Soome territooriumil.

Soome president Sauli Niinistö ja peaminister Alexander Stubb otsustasid vastastikuse mõistmise memorandumi allkirjastamise 22. augustil, teatas Soome välis- ja julgeolekupoliitika nõukogu täna tehtud avalduses.

Tegemist on raamdokumendiga, mis jätab Soomele vabaduse igal korral ise otsustada NATOga tehtava koostöö ulatus. Memorandum ei kohusta kumbagi poolt abi osutama või abi vastu võtma, samuti ei tähenda see Soome kohustust välismaiseid vägesid vastu võtta või lubada neid oma territooriumilt läbi. Otsus tehakse iga kord eraldi.

Rootsi on samuti lähedal sarnase kokkuleppe sõlmimisele, ütles agentuurile Bloomberg Rootsi kaitseministeeriumi pressiesindaja Henrik Hedberg, kuna suhted Venemaaga halvenevad.

Stubb kritiseeris eile Venemaad sammude eest, mis on vastuolus rahvusvahelise õigusega. "Venemaa käitus valesti," ütles ta Helsingis peetud ettekandes. "Me oleme sellel kontinendilt küllalt näinud tugevate õigust." Samal üritusel ettekande pidanud Soome president Sauli Niinistö kutsus Euroopa riike suurendama tähelepanu kaitsekulutustele. Soome möönis eile, et liitumine NATOga on üks võimalus.

Venemaa lennukid on tänavu vähemalt neljal korral rikkunud Soome õhupiiri.

Soome on NATOga koostööd teinud 1994. aastast saadik rahupartnerluse programmi raames. Soome sõjavarustus vastab NATO standarditele. Rootsi ja Soome uurivad võimalusi kaitseressursside ühendamiseks. Analüüsi tulemused valmivad oktoobriks.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. August 2014, 08:04
Otsi:

Ava täpsem otsing