USA stiilis rahatrükk ka Euroopasse?

01. september 2014, 00:00

Turud on reageerinud Euroopa Keskpanga juhi Mario Draghi üle-eelmisel nädalal peetud kõnele, kuna peetakse võimalikuks, et keskpank võib alustada sarnase võlakirjade ostmise programmiga, nagu seda on mitu aastat teinud Ameerika Ühendriigid.

Eelmisel nädalal langes Saksa, Prantsuse, Itaalia ja Hispaania 10aastase tähtajaga võlakirjade tootlus uue rekordmadala tasemeni. Keskpankurite kohtumisel Jackson Hole’is ütles Draghi, et inflatsiooni prognoosimine on muutunud raskemaks ning kärpemeetmeid tuleks lõdvemaks lasta.

Turud lugesid Draghi viimasest väitest välja, et tulekul võib olla rahatrükk ehk kvantitatiivne leevendamine. Euroopa Keskpanga edasine poliitika on ebaselge, kuid Euroopa võlakirjaturud näitavad seda, et EKP peab keskenduma euroala kasvu taastamisele.

Turud on üha rohkem arvestanud sellise inflatsiooniga, mis jääb järgmise 5–10 aastal alla keskpanga kaheprotsendilist eesmärki.

Ütleme, et Euroopa Keskpank teatab lähikuudel rahatrükkimise programmist. Praegu on näiteks Saksa 10aastase võlakirja tootlus madalamal, kui see oli USA sama tähtajaga võlakirjadel enne rahatrükkimise programmi väljakuulutamist. Kui rahatrükk välja kuulutatakse, võib võlakirjaturul toimuda korrektsioon ja tootlused hoopis tõusta.

Endise USA keskpankuri Rick Mishkini arvates näitaks kvantitatiivse leevendamise programm seda, et Euroopa Keskpank on pühendunud majanduskasvu elavdamisele ja töötuse vähendamisele.

Samas tähendaks rahatrükk endaga suurt kulu, keerulist rahapoliitikat ning pole teada, millist kasu see endaga majandusele toob. Samuti võib selline programm luua ka suuri poliitilisi probleeme, eriti euroalas, kus on 18 erinevat riiki.

­Saksamaa on avaldanud muret selle üle, et Euroopa Keskpanga bilanss näib lõpmatuseni paisuvat ning teiste riikide võlakirjade kokkuostmine näitab finantsdistsipliini puudumist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    31. August 2014, 19:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing