Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Windoor otsib turge Ameerikas

    Eesti üks suuremaid klaasfassaaditootjaid Windoor suudab teha esmapilgul võimatuna näivat ning see tagab ettevõttele ka muutlikus poliitilises kliimas käibe kasvu.

    Ebakindlate idaturgude asemel pöördutakse Põhja-Ameerika poole, ütles Windoori omanik ja juht Mailis Lintlom, kes räägib uutest plaanidest kahe nädala pärast toimuval Äriplaani konverentsil.
    Millised on Windoori plaanid 2015. aastaks? Windoori plaane 2015. aastaks teha on ühtpidi lihtne, teistpidi väga keeruline. Eestis on kõik selge. Eesti ehitussektoris ei ole oodata erilist käibe kasvu, pigem on trend langussuunaga. Välisturud sõltuvad jälle maailma poliitilisest olukorrast ja tegemist on väga suurte muutustega. Lisaks Euroopale on meie koduturuks olnud Ukraina ja Kasahstan ja mõlemad on väga tugeva löögi all.
    Kui palju see teid mõjutab? Ukraina ja Kasahstan kokku annavad meie käibest ligi poole, mis tähendab seda, et mõju on päris suur. Kõige keerulisem on ettearvamatus. Kiievis on täna kõik rahulik. Kas ka homme? Ma ei oska öelda. Kasahstan on poliitiliselt küll rahulikum, aga samas toimub kogu transiit läbi Venemaa. Nii Euroopa sanktsioonid kui ka Venemaa vastulöögid neile võivad meie plaanid pea peale pöörata.
    Mida te Ukrainas ja Kasahstanis ehitate? Ukrainas ehitab Windoor kaubanduskeskusi. Kasahstanis annab põhimahu üks objekt, mis on meie poolt 90protsendiliselt valmis: esimene etapp suurest konverentsi- ja hotellikeskusest Astanas. Selle tellija on public-private liit, kus lõplik kasusaaja on Kasahhi riik, aga meie tellija eraettevõte.
    Mis on Windoori toodete eripära? Windoori tootevalik on high-end (kõrgemas hinnaklassis). Me teeme väga keerulisi objekte. Valime projektide pakkumisfaasis välja need, mis meile tunduvad huvitavad ja mis võib-olla on teistele keerulised lahendada. Seni on see poliitika end õigustanud. Oleme teinud silmatorkavaid töid Skandinaavias ja mujal, meie au ja uhkus on aga Eesti Rahva Muuseumi (ERM) hoone Tartus, mille jaoks töötasime koos rahvusvahelise arhitektitiimiga välja ­ainulaadse klaasfassaadilahenduse. See maja peaks 2015. aastal valmis saama.
    Millised uued turud on teil silmapiiril? Oleme kindlad, et suudame välja murda Põhja-Ameerika turgudele. Me oleme alustanud tööd Kanadas asuva 225 meetri kõrguse hoone projekteerimisel. Loodetavasti on see meile 2015. aastal märgilise tähtsusega.
    Meie laual on palju pooleliolevaid projekte, töötame vähemalt aasta-kaks ette. Soomes on kõrghooned, mille ehitusaastaks on 2016, aga mille projekteerimistiimi liikmena peame juba tööd tegema. Eesti Rahva Muuseumi hoonet hakati projekteerima neli-viis aastat tagasi. Tuleb võtta pikki sihte, suuta ära kannatada vahepealsed teadmatuse aastad.
    Kõikvõimalikud riskid peavad olema läbi mõeldud. Nüüd me teame, et sõda on üks riskifaktor. Kaks aastat tagasi oli see meie jaoks lihtsalt umbmäärane termin kindlustuslepingu tingimustes.
    Stagneeruvas Euroopas, kus majandus ei kasva, on väga raske pääseda uutele turgudele, ja järjest rohkem tunnetad, et turud käituvad protektsionistlikult, et vastu tuleb sein, mis ütleb “me ei mahu ära”.
    Saan aru, et te olete suutnud siiski vanad turud uute vastu vahetada? Algavad projektid uutel turgudel on seotud täiesti uute riskidega. Me proovime neid küll kõiki kaardistada, aga ma ei ole kindel, kas meil neid kõiki maandada õnnestub. ­
    Uutele turgudele sisenemine on väljakutse kõikidele ettevõtetele üle terve maailma. Eesti ette­võtete eelis on paindlikkus – väiksema arvu töötajatega ettevõtte ümberpööramine turgudel on oluliselt lihtsam. Seda eelist tuleb ära kasutada.
    Samas tuleb uutel turgudel teha kulutusi, ja paljudel ettevõtetel see puhver puudub. Siin on koht, kus riigil ja ettevõtetel oleks mõttekas maha istuda. Pean silmas toetusmeetmeid tootearenduse ja innovatsiooni toetamiseks mitte ainult start-up’idele, vaid ka tootmise ja tööstuse ettevõtetele.
    Iga teie hoone on midagi, mida mujal varem tehtud ei ole? Teistest selgelt eristuvad tooted on võti, kuidas uutele turgudele ligineda ja vanadel turgudel töid võita. Meie lähtume arhitekti visioonist ja oleme seepärast kohustatud alati midagi muutma. Proovime tulla vastu arhitektile ja tellijale, et ilmavalgust näeks eriskummaline, äge ja korralik hoone.
    Millega te Windoori eelarvet tehes arvestate? Eelarve tegemine oleks keeruline, kui me töötaksime ainult Eestis. Siin ei ole võimalik teenida sellist kasumit, mis tagab ettevõtte jätkusuutlikkuse. Väike ja avatud siseturg ei toida meie ettevõtteid. Et olla edukas, peame oma turud mujalt leidma.
    Kuidas te ennast välismaal müüte? Me ei reklaami ennast eriti avalikult ja meil ei ole selleks ka piisavalt eelarvet, ma pigem suunan raha tootearendusse. Müüme ennast tehtud tööde ja usaldusega. Meie visuaal on tugev. Objektid räägivad iseenda eest ja kui tuua sinna juurde tehnilised näitajad, siis see on tugev müügiargument. Mul oli hiljuti Norras riigivisiidil kohtumine loodetavasti tulevaste klientidega, kes pärast meie tutvustuse kuulamist küsisid “Where have you been?” (“Kus te olnud olete?”).
    Milliste põhimõtete järgi te ettevõtluses tegutsete? Meie põhimõte on öeldud välja meie sloganis “Architectural excellence” (“Arhitektuuriline ülimuslikkus”). Meil ei tule hästi välja odavad asjad. Tihtipeale osutume liiga kalliks, kui tegemist on lihtsa projektiga. Aga kui tuleb ette peaaegu lahendamatuna näiv probleem, siis see meile sobib.
    Tooge mõni näide lahendamatuna näinud probleemist. Tartus valmiv ERMi hoone. Küsimuseks oli, kuidas ehitada valepidi klaasfassaad, kus postid asuvad hoonest väljaspool ja klaas seespool. Prantsuse arhitektid eeldasid, et hoone peaks olema seestpoolt väljapoole vaadeldav. Ma pole sellist lahendust Euroopas kohanud. Panna kokku meie kliima, uued tehnilised küsimused ja tulla välja lisaks kõigele üledimensioneeritud tootega oli paras pähkel.
    Ka sellel aastal Soomes valminud KPMG büroohoone, mis samuti kasutas ära kõige uuemaid tehnilisi lahendusi, saab loodetavasti rahvusvaheliselt arhitektide kogukonnalt kiita.
    Kas ootate järgmisel aastal Windoori käibe kasvu? Langust ei taha keegi oodata. Loodan, et oleme üks nendest, kellel õnnestub ujuda vastuvoolu. Töötame selle nimel kõvasti. Kui me suudame koju tuua lepingud, mille läbirääkimisi praegu peame, siis on meie käibe kasv tagatud.
     
    Mis on mis
    Windoor AS
    Toodab ja paigaldab alumiiniumprofiilidest fassaadeOmanik: Mailis LintlomTöötajaid: 46
    Tulemused:Käive 2013. aastal 10 miljonit eurot, aastane kasv 0,3 miljonit. Kasum 1,1 mln eurot, aastaga kasum enam kui kahekordistus.Eksport: 2012. aasta 7,7 miljoni eurose ekspordikäibega Äripäeva tänavuses Eesti eksportijate TOPis 293. kohal. Mullu eksportis 8,9 mln euro eest, peamiselt Kasahstani ja Soome.
     
    Mis toimub
    Konverents Äriplaan 2015
    Mõjuvõimsad, autoriteetsed ja aktiivsed Eesti suuromanikud räägivad oma ootustest ja hirmudest ning eelarvest ja äriplaanist aastaks 2015.Toimub 24. septembril Nordea Kontserdimajas Tallinnas.Esinevad Ain Hanschmidt, Aivar Rehe, Björn Wahlroos, Heiti Hääl, Igor Rõtov, Kristjan Rahu, Mailis Lintlom, Meelis Mandel, Rain Lõhmus, Sonny Aswani, Sven Mikser, Urmas Varblane, Vladimir Funtikov, Ülo Kaasik.Toetavad EMT ja Danske Bank.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Wise’i tulemuste järel hakkas aktsia odavnema
Wise’i aktsia hind on teisipäeval avaldatud kvartali tulemuste järgselt kukkunud pea kümnendiku jagu.
Wise’i aktsia hind on teisipäeval avaldatud kvartali tulemuste järgselt kukkunud pea kümnendiku jagu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Advokaadibüroo Lextal muudab nime
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Taavi Kotka: IT-ettevõtted on muutunud ahneks
Avalikus sektoris jäävad infosüsteemid hoole ja arenduseta paljuski seetõttu, et teenusepakkujad on paisanud oma hinnad lakke, rääkis IT-ettevõtja ja endine majandusministeeriumi asekantsler Taavi Kotka.
Avalikus sektoris jäävad infosüsteemid hoole ja arenduseta paljuski seetõttu, et teenusepakkujad on paisanud oma hinnad lakke, rääkis IT-ettevõtja ja endine majandusministeeriumi asekantsler Taavi Kotka.