Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Investeeri nagu miljardär

    Laisal investoril, kel pole aega ega tahtmist aktsiaid analüüsida, ei keela keegi investeerida samadesse ettevõtetesse, kuhu paigutavad oma vara rahamaailma tipptegijad. Ainult gurude matkimisele siiski lootma jääda ei tasuks.

    Tuntud staarinvestorite, nagu Warren Buffetti või Carl Icahni, järgi investeerimisotsuste tegemises pole midagi uut. Buffetti investeerimisfirma Berkshire Hathaway aktsiad on börsil vabalt kaubeldavad ja kõigil on kaudselt võimalik osa saada ajaloo ühe edukama investori tähelennust. Rääkimata paljudest teistest staarinvestoritest, institutsionaalsetest varahalduritest või tuhandetest riskifondidest, mille aktsiaosalused on avalikult teada.
    Analüüs ei klappinud. 2009. aasta algul, mil Berkshire suurendas osalust USA suurimas kodulaenude andjas Wells Fargo, kaalus Buffetti järgi joondumist enda sõnul ka väikeinvestor Mikk Talpsepp.
    “Siiski ei julgenud seda aktsiat osta, sest mu enda analüüs ei toetanud,” meenutas ta. Vanameistri järgi joondumine oleks investeeritud summa enam kui neljakordistanud. Tollal maksis Wells Wargo aktsia 12 dollarit ning on praeguseks tõusnud 52 dollari peale. Kusjuures vahepealsel ajal on makstud aktsia kohta kokku 4 dollarit dividende.
    Talpsepp tõdes, et mingil määral tasub tuntud investorite tegemisi küll jälgida, kuid mitte järgida. Tasub mõelda sellelegi, et tegu ei oleks müügimeestega, kelle ülesanne on odavamalt soetatud aktsiad kallimalt uutele investoritele maha müüa.
    Üks selline müügimees on Talpsepa sõnul näiteks Jim Cramer (endine riskifondi juht ja kuulus CNBC telenägu – toim), kelle aktsiavalikuid on toetanud teleesinemised. “Kui aktsiat reklaamitakse teles või mõnel muul sarnasel viisil, siis kindlasti ei tasu ostma tormata. Pigem tasub sellised aktsiad tõusu kasutades esimesel võimalusel ära müüa,” rõhutas ta. Kui aktsiavaliku on teinud aga näiteks Warren Buffett, kes võtab nägemusi aastateks, pole üldjuhul hiilanud ajastamisega, kuid on olnud ülitugev analüüsis, siis tasub Talpsepa hinnangul valikut kaaluda küll.
    “Minu jaoks ainus tuntud investor, kelle järgimist kaaluksin, ongi Buffett, kuid arvestades tema vanust, ei pruugi teada saada, millal on aeg investeeringust loobuda. Seega kokkuvõttes polegi mõtet kedagi jälgida ega järgida,” resümeeris Talpsepp, kelle sõnul on enda analüüs märksa parem valik. Pimesi gurusid uskudes võivad investorid loobuda oma analüüsist ja erineda võib ka hoidmisperioodi pikkus. Buffettit järgides pole näiteks mõtet teha lühikese ajahorisondiga tehinguid.
    Miljardäride fondil uhke tootlus. Swedbank Marketsi valdkonnajuhi Andres Suimetsa sõnul leiavad paljud investorid ajapikku need eksperdid, kelle sõnavõtte kuulata ja investeerimisotsuseid jälgida. Samuti sõltub guru mõju sellest, kui palju meedia vahendusel investoriteni jõuab.
    “Aga kindlasti äratavad palju meediakajastust saavad tehingud ka kohalike investorite huvi – on see siis mõne eduka suurinvestori uus tehing või tuntud ettevõtte korporatiivne sündmus.” Et tahtmist miljardäride kombel investeerida jätkub, tõestab augusti algul ilmavalgust näinud börsil kaubeldav fond (ETF) Direxion iBillionaire Index. Sümbolit IBLN kandev fond jälgib iBillionaire'i indeksit, mis koondab hulga miljardäride, teiste seas Warren Buffetti, Carl Icahni, Daniel Loebi ja David Tepperi, meelisaktsiaid.
    Kokku koosneb indeks 30 USA suurkorporatsioonist, mis kõik kuuluvad USA peamisesse aktsiaindeksisse S&P 500. Kõigi aktsiate osakaal on võrdselt 3,33% ning teiste seas leiab sealt näiteks eestlastegi seas populaarsed Apple'i ja Microsofti aktsiad. Alates mullu oktoobrist, mil miljardäride indeks loodi, on see kerkinud 10,59%. S&P 500 on samal ajal tõusnud 6,55%. Kui arvestada tagantjärele kaheksa aasta tootlus, oleks Forbesi andmetel miljardäride indeks 500 USA suurima ettevõtte aktsiate tootlust edestanud kaks korda. Kuna alles eelmisel kuul kauplemist alustanud IBLNi sümbolit kandev ETF on üsna nooruke, pole see Suimetsa hinnangul vähemalt Swedbanki klientide hulgas veel tuntust kogunud.
    Mikk Talpsepp seda aga osta ei soovitakski. “See, et aktsia on mõne miljardäri portfellis, ei peaks olema investeerimisotsuse aluseks,” toonitas ta.
     
     
    Tasub teada
    Kuidas hästi matkida?
    Leia info. Kõik rahajuhid, kel on üle 100 miljoni dollari eest varasid, peavad igas kvartalis teavitama oma investeeringutest USA finantsinspektsiooni (Securities and Exchange Commission – SEC). Need aruanded on investoritele lihtsasti kättesaadavad ja neid lahkab pea alati ka meedia. Eesti investorite rahapaigutused kohalikesse börsifirmadesse on leitavad Eesti väärtpaberikeskuse börsiettevõtete aktsiaraamatutest. Suurosanike nn sisetehingud leiab ­finantsinspektsiooni kodulehelt.
    Investeeri pikaajaliselt. Eelista lühiajalisi positsioone võtvatele tähtinvestoritele ja staarkauplejatele pikaajalise nägemusega investoreid. Hea näide on taas Warren Bufett, kes on öelnud, et “meie lemmik hoidmisperiood on igavesti”.
    Jälgi sotsiaalmeediat. Maailma üks tuntumaid aktivistinvestoreid Carl Icahn võib oma osaluste teatavaks tegemisega tekitada pahatihti korraliku amokijooksu. Et sageli jagab ta oma investeerimisideid sotsiaalvõrgustikus Twitter, ei pea otsuste mahaviksimiseks alati SECi aruandeid ootamagi.
    Ole kannatlik. Kui investorite raskekahurvägi on oma positsiooni mõnes ettevõttes juba sisse võtnud, tuleks oodata paremat ostukohta või liikuda mõne muu aktsia juurde.
    Hajuta. Hoolimata valitud strateegiast tuleks investeeringuid võimalikult suures ulatuses piirkonniti ja sektorite kaupa hajutada.
    RISKID: Aktsia võib olla juba liikunud. Selleks ajaks, kui investeerimisguru müügi- või ostutehing ilmsiks tuleb, võib olla aktsia juba märkimisväärselt liikunud. Kopeerijale võivad jääda sel juhul vaid raasukesed või mis veelgi hullem, korralik miinus.Liiga palju sinusuguseid. Kui liiga paljud jae- ja institutsionaalsed investorid kopeerivad parimaid rahajuhte, sõltub edu informatsiooni töötlemise ja tehingu kiirusest. Väikeinvestori lähtepositsioon on siin mõistagi võimalikest halvim.Erinev investeerimisstiil ja riskitaluvus. Kui loodad lühiajalist rikastumist, aga sinu lemmikinvestor soovib oma aastate jooksul kogunenud rikkust säilitada, siis tuleks investeerimisstrateegia ümber vaadata. Samuti võib kopeeritava rahajuhi riskitaluvus olla sinu omast mitu korda suurem.
    Allikas: Äripäev, Investopedia
     
     
     
     
    Kommentaar
    Gurude jälgimine on vaimupimedus!
    Peeter Koppel, SEB privaatpanganduse strateegGurude järgimine on investeerimismaailmas umbes sama vaimupime tegevus kui päris maailmas. Miljardär ostab midagi. Tuleb vastav uudis. Investor-gurufänn teeb ka ostutehingu. Küsime nüüd ausalt, mis on juhtunud? Keegi diletant on ostnud midagi, millest ta aru ei saa ja seda juba natukene kopitanud uudise peale.Kõik. Rääkimata sellest, et tal puudub igasugune suhestatus selle miljardäri motivatsiooniga konkreetse tehingu tegemiseks. Ja see motivatsioon võib olla “gaziljon” korda keerulisem ning mahtuda gurufänni jaoks hoopis täiesti hoomamatusse konteksti. ­Gurufänn arvab, et ta saab tasuta lõuna ning tekitada endale taskuraha kellegi teise aupaiste najal. Ajalugu on tõestanud, et see ei ole edukas strateegia mitte üheski kontekstis.
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Cathie Woodi populaarsed ARK fondid vajuvad kiiresti: investorid lahkuvad miljardite dollaritega
2024. aasta esimestel kuudel nägi ARK 2,2 miljardi dollari suurust netoväljavoolu. Cathie Woodi juhitud fondi koguvarad on langenud kiiresti 11,1 miljardi dollarini, mis on vaid vari endisest hiilgusest.
2024. aasta esimestel kuudel nägi ARK 2,2 miljardi dollari suurust netoväljavoolu. Cathie Woodi juhitud fondi koguvarad on langenud kiiresti 11,1 miljardi dollarini, mis on vaid vari endisest hiilgusest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ukraina säilitas vabastuse tollimaksudest, aga suure erandiga
Euroopa Parlament kiitis heaks Ukrainale tollimaksuvaba kauplemise erandi pikendamise tuleva aasta juunini. Euroopa Komisjon saab aga tugeva tööriista.
Euroopa Parlament kiitis heaks Ukrainale tollimaksuvaba kauplemise erandi pikendamise tuleva aasta juunini. Euroopa Komisjon saab aga tugeva tööriista.
President jätab Venemaal tegutsevale ja laienevale ettevõtjale teenetemärgi alles
Presidendi kantselei jätab alles teenetemärgi ettevõtjale Jaan Puusaagile, kelle firma Wolf Group tegutseb tütarfirmade kaudu Venemaal edasi ja nimetab sõda “erioperatsiooniks”.
Presidendi kantselei jätab alles teenetemärgi ettevõtjale Jaan Puusaagile, kelle firma Wolf Group tegutseb tütarfirmade kaudu Venemaal edasi ja nimetab sõda “erioperatsiooniks”.