Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ossipenko vari Tallinna tänavapuhastuses

    Viimaste aastatega Tallinna prügiveoturul juhtohjad haaranud Ida-Virumaa kommunaaläri kuninga Nikolai Ossipenko kõrvad paistavad nüüd ka pealinna ühe suurima tänavapuhastusfirma tagant.

    Ehkki ametlikult on Teehoolduse OÜ (varem Teho Eesti Teehooldus OÜ – toim) omanik praegu jurist, viitab mitu Äripäevaga vestelnud allikat Ossipenko ärihuvidele Tallinna tänavapuhastusäris. Praegu käivad ka Tallinna linna suured tänavapuhastushanked, et leida järgnevaks seitsmeks aastaks tööde tegijaid.
    “Jutud käivad jah, aga täpsemalt ei tea,” rääkis Tänavapuhastuse ASi juht Vello Kink Ossipenko ja Teehoolduse OÜ võimalikest sidemetest. Ka teise konkurendi, Jaaksoni Linnahooldus OÜ juhataja Urmas Teeorg on sarnaseid jutte kuulnud.
    Heikki Anipai kontrolli all olnud Teehoolduse OÜ-l on Tallinna linnaga lepingud ida- ja lõunapiirkonna magistraalteede puhastamiseks. “Tõsisem müügimõte oli Anipail paar viimast aastat kindlasti, sellest on temaga juttu olnud ja ta on lõõpinud, et kui tahad osta, tule ja räägime,” meenutas Kink.
    Sel kevadel saigi ettevõte uue omaniku, MeisterGrupp OÜ kaudu kuulub see juristile ning poliitikule Evelyn Danilovile. Varem Reformierakonna Kiviõli piirkonda juhtinud Danilov on koos Kristiina Ojulandiga Rahva Ühtsuse erakonna asutajate hulgas ning kuulub uue erakonna juhatusse.
    “Ma ei soovi oma äritegevust kommenteerida,” jäi Danilov kommentaaripalve peale napi­sõnaliseks.
    Vallavalitsusest erafirmasse. Suve algul palgati Teedehoolduse OÜ juhiks Jõhvi senine abivalla­vanem Eduard Rae. Sealse poliitikaelu teadjad räägivad, et kuigi Rael oli kevadel võimalus vallavanemaks tõusta, otsustas ta eraäri kasuks. Ta läks Ossi (Ossipenko – toim) juurde tööle, kes tegi talle väga hea pakkumise, kinnitab paar Äripäevaga rääkinud allikat kui ühest suust. Ossipenkot peetakse ka ühe niiditõmbajana vastutavaks, et Jõhvi vald viskleb juba mõnda aega võimukriisis. Volikogu aseesimeheks on Ossipenko kasupoeg Tiit Lillemets.
    Venemaal Novosibirski veetranspordi akadeemia hüdrotehnika insenerina lõpetanud ning enne abivallavanemaks saamist maanteeameti Ida regiooni planeeringute osakonda juhtinud Rae kuulub praegu Jõhvi valla volikogusse.
    Rae kinnitas, et juttudel, nagu oleks Ossipenko kutsunud ta tänavapuhastusfirmasse tööle, pole alust. “Äriregistris on näha, kes on firma omanik,” sõnas ta.
    Ossipenko aga pahandas küsimise peale. “Te üllatasite mind, selle mingisuguse teedefirmaga. Mul on prügifirma Ekovir. Sellest ma võin Teiega rääkida, muudest kuulujuttudest ei taha ma midagi kuulda ja soovitan teilgi nendest mitte välja teha. Kas te seda juttu ei ole kuulnud, et mulle kuulub Vabaduse väljak või Toompea esine plats?” ironiseeris Ossipenko.
    Paar aastat tagasi, kui tema venna Viktori ja vennanaise Raissa firma nimele vormistati Adelan Prügivedude ost, mängis Ossipenko ajakirjanikega pimesikumängu. Tema ei teadvat tehingust midagi ja kõik see on tema venna Viktori teema, kes püüab ka prügiäris kanda kinnitada. Kuid läks mööda pool aastat ja Adelan Prügiveod liikus edasi juba Nikolai Ossipenko naise Natalia Ossipenko firma I.V.P. Keskus OÜ omandusse.
    Rae: ma ei näe siin mingit seost
    Teehoolduse OÜ juhatuse liikme Eduard Rae sõnul ei vasta tõele jutud Nikolai Ossipenko huvidest ettevõttes.
    Ka vastab tõele, et Nikolai Ossipenko kutsus Teid ettevõtet juhtima? Ei, see ei vasta tõele. Äriregistris on näha, kes on firma omanik.
    See on juristi nimel? Ei ole nii, vaadake äriregistrist, siis näete, kes on omanik.
    Evelyn Danilovi nimi tuleb välja? Siis ma arvan, et sellega on kõik öeldud.
    Ossipenko ei aja Teedehoolduse OÜ asju? Ma ei näe siin mingit seost.
    Huvitav, miks siis sellised jutud liiguvad? Ma ei oska seda öelda, küsige neilt endalt seda.
    Kuidas ettevõttel läheb? Oma kohustused oleme tellijate ees täitnud. Osaleme ka Tallinna hangetel.
    Ega Te pole kahetsenud, et Jõhvi vallavanema kohta vastu ei võtnud? Ei ole kahetsenud, mul on teede alal 10 aastat kogemusi.
    Hankel peab arvestama riskiga
    Tänavapuhastuse ASi juhataja Vello Kink ütles, et tänavapuhastuse hangetel osalejad peavad hinna tegemisel arvestama suurte riskidega.
    Olete kuulnud, et Nikolai Ossipenko on Teehoolduse OÜ taga? Jutud käivad jah, aga see on jutu tasemel. Täpsemalt ei tea.
    Kas teil oli selle ettevõtte vastu huvi? Tõsisem müügimõte oli Anipail (Teehoolduse OÜd kontrolliv Heikki Anipai) paar viimast aastat kindlasti, sellest on temaga juttu olnud ja ta on lõõpinud, et kui tahad osta, tule ja räägime. Meile oli selles mõttes raskem müüa, et me oleme selle turuga väga hästi kursis ja meilt ei saa müüja soovitud hinda küsida. Võib-olla seepärast meile viimast pakkumist ka ei tehtud.
    Kui Ossipenko jutt tõele vastab, siis on tegemist väga tõsise konkurendiga? Kindlasti, ta on siiani olnud Ida-Virumaal tõsine tegija ja kui ta on nüüd Tallinnas, siis jõudu tööle! Eks me siis konkureerime.
    Miks Tallinna uued hanked on venima hakanud? See on vaidlustamiste taga. Meie vaidlustanud ei ole, oleme täpsustavaid küsimusi küsinud. Põhiline, et uued tulijad aduksid, kuhu turule nad tulevad, oskaksid õigesti riske hinnata ning vastavalt sellele hinna teha. Alati ei loe hankedokumentidest kõiki nüansse välja. Meie tööpõllul peab arvestama päris suurte riskidega.
     
    Pane tähele
    Süüdistus soodustustes
    Selle aasta mais lõpetati Viru maakohtu määrusega parandamatult haigestunud Nikolai ­Ossipenko suhtes kriminaalmenetlus kohtuasjas, kus teda süüdistati ettevõtte juhina Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi lähikondsetele varaliste soodustustega teenuste osutamises. Süüdistuse järgi kuritarvitas Solovjov vastutasuna oma ametiseisundit ja lõi hangetel tuttavatele ettevõtjatele põhjendamatuid soodustingimusi. ASi N&V juhatuse liige Nikolai Ossipenko esitas 2006. aasta septembrist kuni 2009. aasta augustini linnavalitsusele kinnitamiseks valeandmeid tehtud remondi-, hooldus- ja korrashoiutööde kohta. Aktides kajastati lepingu raames teostatud tööde objekte, sisu, mahtu, maksumust ja teostamise aega, mille linnapoolne kontroll aktsepteeris. Lisaks vormistati tagantjärele ümber tööde vastuvõtu- ja ülevaatusakte ning ettevõtte poolt Kohtla-­Järve linnale esitatud eelarvet, et varjata ülemaksete ebaseaduslikkust.
     
    Taust
    Eelmine hange jagunes ilusasti kolmeks 
    Tallinna suuri tänavapuhastushankeid on siiani valitsenud kuldne kolmik – Jaaksoni Linnahoolduse AS, Teedehoolduse OÜ (varem Teho) ja Tänavapuhastuse AS. 2007. aastal sõlmis linn nendega seitsmeaastased lepingud kogusummas 61 miljonit eurot. Toona võitis Tida ja lõuna piirkonna hanke, kokku 25 miljoni euro eest. Tänavapuhastuse AS sai kesklinna piirkonnas 18,5 miljoni euro eest töid ja Jaaksoni Linnahooldus põhja ja lääne piirkonnas kokku 16,6 miljoni euro eest. Igasse piirkonda tuli siis üks­ainus pakkumine ehk üleval oli kõva kahtlus kartellikokkuleppes.
    Tartu tänavapuhastushangete kohtuasja istungil 2012. aastal märkis prokurör süüdistuskõnes, et jälitustegevusest saadud tõenditest nähtuvalt oli nelja ettevõtte, lisaks eelpool nimetatutele ka tollase nimega Veolia Keskkonnateenused, vahel ilmselt varem olnud kartellikokkuleppeid. Seda ilmestavad tollase Veolia Keskkonnateenuste juhi Argo Luude ja Tänava­puhastuse ASi juhatuse liikme Vello Kingi omavahelised kõned, kus Luude ähvardas, et juhul kui Teho ei lähe Tartu teises riigihankes kokkuleppele, siis kavatseb ta võib-olla minna konkurentsiametisse rääkima, mis toimus Tallinna hangetel. Tõendite puudusel jäeti aga Tallinna hankeid puudutav osa süüdistusest välja.
    Praeguseks on Tallinna kommunaalamet välja kuulutanud uued hanked viie piirkonna magistraalteede ja -rajatiste hoolduseks. Seekord on konkurents väga tihe. Uued tulijad, Eesti Keskkonnateenused, RIAB Teedeehitus ja Warren Safety on usinalt vaidlustanud hanketingimusi ning saanud riigihangete vaidlustuskomisjonis ka õiguse.
    Kui kevadel hanget välja kuulutades plaaniti, et tänavapuhastajad asuvad septembri alguses uute lepingute järgi tööle, siis vaidlustustuste tõttu on hange veninud ning tööde algus lükatud järgmise aasta 16. maile. Lepinguperioodi pikkus on seitse aastat.
    Hanketingimuste järgi ei tohi kesklinna piirkonnas lepingu eeldatav aastamaksumus ilma käibemaksuta ületada 3,45 miljonit eurot, ida piirkonnas 2,43 miljonit eurot, lääne piirkonnas 1,3 miljonit eurot, põhja piirkonnas 1,125 miljonit eurot ning lõuna piirkonnas 0,8 miljonit eurot.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.