Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ministeeriumide magusad hanked

    Ajal, mil rahandusminister räägib ametnike hüvede kärpimisest, ostavad ministeeriumid kalleid kontoritoole, tellivad kulukaid uuringuid ning koolitavad end välisekspertide käe all spaas.

    Äripäev teeb ülevaate ministeeriumide selle aasta mõningatest tähelepanuäratavamatest riigihangetest.
    Riigiasutustena peavad ministeeriumid kõige, ka koopiapaberi, ostmiseks kuulutama välja riigihanke, et valida laekunud pakkumiste seast soodsaim. Vahel tekitavad riigihanke sisu ja sellele kulutatava raha võrdlemine hämmastust ja küsimusi kulutuse mõttekusest.
    Keskkonnaministeeriumi hinnalised kontoritoolid
    Uue kooliaasta hakul soetas keskkonnaministeerium omale uued kontoritoolid, kokku sada tükki, hinnaga 331,48 eurot tükk. Ka kultuuriministeerium ostis omale kevadel uued bürootoolid, nende toolide hind oli märksa odavam, 218,88 eurot tükk. Rahandusministeerium kevadel soetatud uute kontoritoolide hind oli juba 154 eurot tooli kohta, mis on üle kahe korra soodsam kui keskkonnaministeeriumi toolid. Hanketingimused olid kõigil väga sarnased.
    Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus suunas küsimused kulukast toolihankest edasi ministeeriumi pressiesindajatele, mistõttu jääb ministri seisukoht toolihanke rentaablusest selgusetuks.
    Äripäeva esmasele päringule toolide hinnast vastas ministeeriumi pressiesindaja Berit-Helena Lamp: "Tingimused olid, et toolid oleksid ergonoomilised, vastupidavad ja toodetud keskkonnasõbralikult. Kokku tehti üheksa pakkumist ja kuuest kvalifitseerunud pakkumisest oli kõige soodsam ASi Standard oma. Oluline on ka bürootoolide kasutamise garantiiaeg, mis on hanke võitjal seitse aastat. Lisaks sisaldub hinnas müüja kohustus käidelda asendatavad toolid jäätmeseaduse nõuete kohaselt, eelistatult uuesti ringlusesse võtmisega või taaskasutamisega."
    Ministri eest täpsustas tooliostu veel ka teine pressiesindaja Pille Kalda, kes selgitas, et toolide ostmiseks valiti nii hinnalt kui ka kvaliteedilt soodsaim pakkumine. "Meile on oluline lähtuda hangete korraldamisel nõuetest, mis toetavad roheliste riigihangete põhimõtteid. Pikemas perspektiivis on tänu toolide paremale vastupidavusele ka kulud tegelikult väiksemad," lisas Kalda.
    Hanke võitnud Standard Office'i ärisuuna juht Martin Kull ütles, keskkonnaministeeriumi nõuded toolidele polnud päris tavapärased, kuid tema jaoks oli see positiivne üllatus, et riigiasutus tahab osta kvaliteetset toodet, mis ka kestaks. "See hinnaklass on meie müüdavate toolide seas täiesti keskmine, lisaks oli ministeeriumil ka garantiinõue. Nende toolide eluiga on 10 aastat, teised ostavad odavamaid ja vahetavad need pooleteise aasta pärast jälle välja. Odava asja ostmine on pikas perspektiivis kulukam," selgitas Kull.
    Kontorimööbli- ja toolide e-poe Officeday müügi- ja turundusdirektor Laur Sibold ütles, et keskkonnaministeeriumi kehtestatud nõue tooli metallist jalaristi osas on üpris tobe ega anna midagi juurde.  Ta pakkus, et kehtestatud tingimustel võiks tooli kätte saada ligi 60 euro eest. "Head, istujat säästvad toolid, millel ise tahaks aastaid istuda, võiks olla pigem suurusjärgus 150 kuni 200 eurot tükk," lisas ta.
    Kontorimööbli müüja Kitman Thulema ärijuht Eve Vaslamägi nõustus, et korralik töötool on väga lai mõiste, kuid heal toolil saab reguleerida istme, käetugede ja seljatoe kõrgust ning on olemas kiikemehhanism. Kitman Thulema enim müüdid toolid on hinnavahemikus 232–305 eurot. "Metallist jalarist versus plastist  -  erinevus tänapäeval jala tugevuses ei väljendu. See on rohkem disaini teema, kumb viimistlus rohkem meeldib," selgitas Vaslamägi.
    Kulukas pühendumusuuring
    Rahandusministeerium korraldas suvel 70 450 eurose hanke, et leida pakkuja riigiasutuste töötajate pühendumuse uurimiseks. Tegemist on mitmete ametite ühishankega. Kuigi pakkumiste esitamise tähtaeg oli juba juulis, pole veel ühtegi lepingut sõlmitud, sest hankel osalenud uuringufirma Emor on hanke tulemuse vaidlustanud ning just täna koguneb vaidluskomisjon asja arutama.
    Pühendumusuuringu valimis on kõik riigiasutuste ja kohaliku omavalitsuse ametiasutuste ametnikud-töötajad, kokku ligi 27 000 inimest, reaalseid uuringus osalejaid on nende seas ligi 1000.
    Uuringu "Avaliku teenistuse pühendumus" tarvis täidavad need 1000 inimest veebikeskkonnas elektroonilise küsitluse ning ka uuringu tulemused kuvatakse lõpuks veebipõhises aruandluskeskkonnas. Küsitluse eesmärk on selgitada välja töötajate üldine pühendumus ning töömotivatsiooni tegurid, et esitada ettepanekuid edaspidiseks, kuidas riigiametnike pühendumust ja tööga rahulolu veelgi tõsta. Sarnane uuring tehti ka aastatel 2006, 2007, 2008 ja 2010, seega on küllaga võrdlusmaterjali riigiametnike pühendumusastme ajas muutumise välja selgitamiseks.
    Uuringufirma Saar Poll juht Andrus Saar nentis, et kahjuks on väga keerukas anda uuringu maksumusele hinnangut. "Antud juhtumil sõltub hinnatase sellest, kuivõrd keerukas on sihtgruppi kätte saada, kui pikk on ankeet ning selle keerukus ja iseloom (kui palju vajab näiteks spetsiaalset järeltöötlust), kas andmete kogumisel ja analüüsimisel kasutatakse litsenseeritud uuringumetoodikaid, millised võimalused on tellijal ise andmestiku teisest analüüsi teha näiteks online režiimis (või mingi muu variant), milline on aruande keerukuse ning süvitsi mineku aste, kuivõrd kiired on tähtajad ja muud sellist," selgitas Saar, lisades, et paljudest asjaoludest sõltuvalt võib uuringu maksumus kõikuda kordades.
    Rahandusminister Jürgen Ligi ei leidnud seekord aega Äripäeva küsimustele vastamiseks.
    Valitsuskommunikatsiooni akadeemia spaahotellis
    Nädala pärast, 30. septembril suunduvad ministeeriumide 30 kommunikatsioonijuhti neljapäevasele koolitusele Rakveresse Aqva spaahotelli ja konverentsikeskusesse. Kursus maksab 28 415,28 eurot ehk ühe osaleja kohta veidi alla tuhande euro, täpsemalt 947,176 eurot. Selle korraldab ainus rahandusministeeriumi ja riigikantselei korraldatud hankele laekunud pakkuja EBSi Juhtimiskoolituse Keskus. Hinna sees on ka majutus, toitlustus ja õhtune programm.
    Üheks hanketingimuseks oli, et koolitusprogramm peab sisaldama parima välismaise kogemuse ja praktika edasiandmist. Välismaise ekspertiisi osakaal võiks olla ligi 50 protsenti õppemahust. Riigikantselei infonõunik Eve Paavel ütles, et koolitusel esinevad näiteks Ukraina kriisi meediakeskuse juht Nataliya Popovych ja koolitaja Peeter Selg, kes on Tampere Ülikooli teadur. Lisaks esinevad Agu Uudelepp, Daniel Vaarik, Liisa Past, Robert Kõrvits, Lauri Hussar, David Vseviov jt.
    Valitsuskommunikatsiooni akadeemia teemadeks Rakveres on "Kommunikatsioon kui juhtimisvahend", "Mõjusa valitsuskommunikatsiooni põhialused", "Avaliku diplomaatia roll ühtses valitsuskommunikatsioonis" ja "Ühtse valitsuskommunikatsiooni kriisivalmidus".
    TASUB TEADA
    Euroopal raha jagub
    Mais eraldas kultuuriminister Urve Tiidus ligi 140 000 eurot mõisakoolide arendusprogrammile. Eesmärk on endistes mõisahoonetes tegutsevate koolide-lasteaedade arendamine, et need tegutseksid kultuuri-, haridus- ja turismikeskustena.
    Seoses samaaegselt vältava Euroopa Majanduspiirkonna mõisakoolide programmiga, mis toetab eelkõige Eesti mõisakoolide restaureerimist, kuulutas kultuuriministeerium kevadel välja ka hanke reisikorraldaja leidmiseks, et sõita Euroopa mõisakoolidesse kogemusi koguma ning korraldada seminare. Selle hanke maksumus on 130 000 eurot, summa on ette nähtud kasutamiseks tänavu 19. juunist kuni 2016. aasta lõpuni. Hanke võitis Estravel.
    Väljasõidud toimuvad Eestisse, Norrasse ning Taani. Praeguseks on toimunud kaks seminari, üks Illuka mõisas, teine Hiiumaal Suuremõisa mõisas ning üks restaureerimisteemaline õppereis Norrasse, kus osales 20 inimest. Plaanis on ka 2015. aastal üks reis Taani ja teine Norrasse.
    Kultuuriministeeriumi pressiesindaja Katrin Arvisto selgitas, et Euroopa Majanduspiirkonna Finantsmehhanismi (EMP) mõisakoolide programmi rahastavad EMP doonorriigid, ehk Norra, Island ja Liechtenstein. Programmi kogueelarve on 4,6 miljonit eurot, millest doonorite panus moodustab 97,84%, Eesti finantseering on 2,16%.
    PANE TÄHELE
    Sotsiaalministeeriumi säästujõusaal kallite hangete kõrval
    Sotsiaalministeerium korraldas kevadel hanke oma Gonsiori 29 aadressil asuva maja jõusaali seadmete ostmiseks. Jõusaali võivad kasutada ka maja teiste ametite töötajad, näiteks terviseameti või tööinspektsiooni ametnikud. Juuni keskel sõlmiti leping OÜga Kasomeer 14 020 euro eest jõusaalitrenažööride ostmiseks. Ministeerium soetas kokku 29 trenažööri, teiste seas näiteks jooksulint, sõude- ja veloergomeeter, crosstraiNer, finess-pall, hüppenöör, hantlid, kangid, peegel- ja varbsein.
    Hankel osalenud teiste jõusaaliseadmete müüjate sõnul oli sellise hulga seadmete soetamise hind enneolematult madal. OÜ Sportfever müügijuhi Alvar Albi sõnul oli nende pakkumine 10 000 eurot kallim. Ka endine tuntud rammumees ning jõusaalitehnika müüja OÜ Powehouse juht Andrus Murumets nentis, et natukenegi paremate masinate korral oleks selle sisustuse hind juba 25 000 eurot. "Need on odavad Hiina masinad, kui 40 inimest regulaarselt jooksulinti kasutab, on selle eluaeg umbes kolm aastat," märkis ta.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.