Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    SmartCapi värske juht lubab uusi edukaid müüke

    SmartCapi uus fondijuht Bernard Xavier leidis, et Eesti ettevõtted võiksid rohkem Aasia suunas kasvada.Foto: Raul Mee

    Arenguforndi investeerimisettevõtte SmartCapi uus juht Bernard Xavier, kellel on 25 aastat kogemusi tehnoloogiatööstuses, loodab sarnaselt GrabCADile aidata teisigi Eesti idufirmasid edukate müükideni.

    SmartCap ei ole teile esimene kokkupuude Eestiga – olite paar aastat tagasi Eesti idufirma Modesat Communications tegevjuht. Kuidas te sinna sattusite?
    Olin Ameerikas, kus ma elan, ja minuga võtsid ühendust Andrus Oks ja Tarmo Pihl. Andrus oli sel ajal SmartCapis ja Tarmo Modesati tegevjuht. Algul olin veidi kõhklev, aga kui nendega kohtusin ja nad seletasid ettevõtte ärimudelit pisut põhjalikumalt, otsustasin, et mulle meeldis, mida kuulsin ja nii liitusingi ettevõttega. 
    Mis oli see, mis teid selle töö juures köitis?
    Ma olin tegelenud erinevate tehnoloogiaettevõtetega, aga selle konkreetse pakkumise tegid minu jaoks põnevaks Modesatiga seotud inimesed ja nende entusiasm oma toote ja firma suhtes. Nagu ütlesin, olin algul väga skeptiline, meil olid pikad arutelud, aga kui õppisin inimesi paremini tundma, jättis nende professionaalsus aina sügavama mulje ja taipasin, et see võib olla väga hea võimalus.
    Ma ei teadnud siis veel Eestist midagi, kuid mida rohkem kuulsin, seda rohkem mulle meeldis. Mulle jättis väga hea mulje see, kuidas riik võtab tehnoloogiat omaks. Mul on hea meel, et otsustasin tookord liituda.
    Teie juhtimise ajal müüdi Modesat. Kui palju te sellele kaasa aitasite?
    Mind toodi ettevõttesse, et firmat hinnata, käivet kasvatada ja vaadata, millised võiksid olla tulevikuplaanid. Kasvatasime märkimisväärselt Hiina turgu, tegime koostööd kahe peamise Hiina tootjaga, kes toodavad neid seadmeid, milles Modesati tehnoloogiat kasutatakse. Seejärel märkas meid Xilinx. Alustasime nendega läbirääkimisi võimalikuks investeeringuks, mis viis selleni, et me lõpuks müüsime ettevõtte. Me mõlemad Tarmoga olime sellega 100%-liselt seotud.

    Bernard Xavier

    õppinud elektroonikainseneriks Kingstoni ülikoolis bakalaureuse tasemel ja saanud elektroonikainseneri doktorikraadi Bruneli ülikoolist

    asutanud ettevõtted Innocomm Wireless, Quorum Systems, Linear Silicon Solutions, mis on jõudnud exit’i ehk müügini

    tegevjuht Eesti idufirmas Modesat Communications 2012-2013

    asutas 2013. aastal Eestis idufirma Sentab, mis pakub tehnoloogiat vanemale põlvkonnale

    partner USA-Hiina riskikapitalifirmas Summit View Capital

    kõneleb muu hulgas hiina keelt

    Nüüd olete jälle Eestis. Kuidas kuulsite sellest tööpakkumisest?
    Ma olen Modesati exit'ist saadik teinud koostööd Tarmo Pihliga, et leida võimalusi siin kapitali kasvatamiseks. Samuti oleme Andrusega jäänud sõpradeks. Ühel hetkel tuli Andrus koos Villega (Jehe, Arengufondi nõukogu esimees – toim) USAsse, et arutada võimalust tuua mind siia fondijuhiks. Pärast mõningast mõtlemist otsustasin, et see oleks hea asi, mida teha.
    Mis teid selle töö juures tõmbas?
    Seekord ma olin kahe aasta jooksul Eesti kohta kogemusi saanud. Märkasin tehnoloogiat ja suurt talenti, mis siin on. Samuti seda, kuidas haridussüsteem toetab tehniliselt tapilikku tööjõudu. Mul on olnud vahepeal privileeg ja luksus töötada koos Eesti inseneridega. Nende tehniline kompetents on muljetavaldav ja sellepärast arvan, et Eesti firmadele on häid võimalusi maailmaturul.
    Millist koostööd te olete inseneridega teinud?
    Töötasin koos kohaliku ettevõttega Sentab, mis asub Tehnopolis. Tegelikult asutasin selle ettevõtte, palkasin insenerid ja ehitasin ta üles.
    Kas olite sel ajal Eestis või tegite seda teispoolt ookeani?
    Teispoolt ookeani. Ma tulen Eestisse kord kahe-kolme kuu jooksul. Mul on pere Suurbritannias ja minu töö tähendab, et pean niikuinii reisima, siia, Londonisse ja Hiina.
    Kui te nüüd alustasite tööd SmartCapis, kas jääte pikemaks ajaks siia?
    Muidugi. Ma elan USAs, aga kui tahan ehitada ettevõtteid USAs või Hiinas, siis ma ei tee seda Eestist, keegi ei saa seda Eestist teha. Selleks, et see juhtuks, peavad Eesti firmad väljapoole reisima, peab minema USAsse või Hiinasse kohapeale. Palju minu tööst, mis puutub raha kasvatamisse, strateegiliste lepete sõlmimisse rahvusvaheliste investoritega, tuleb teha rahvusvaheliselt, st Eestist väljaspool. Nii et kuigi ma olen siin mingi aja, ei jää ma siia elama, sest ma ei saaks nii oma tööd teha.

    CFA (Chartered Financial Analyst)

    CFA instituudi antav kvalifikatsioon finantsanalüütikutele, kes on läbinud eksamid erinevatel majandusteemadel. CFA-l on kolm taset (CFA I, II, III). Eksameid sooritatakse aastaste vahedega ja alles pärast kõigi tasemete edukat sooritamist on õigus kasutada CFA tiitlit. CFA on üldtunnustatud üle kogu maailma.

    Allikas: tarkinvestor.ee

    Enamik eestlasi ilmselt ei tea teist kuigi palju. Seega, mis on teie peamised kolm kogemust, mis teevad teist sellele kohale parima kandidaadi?
    Olen asutanud kolm ettevõtet: Innocomm Wireless, Quorum Systems ja Linear Silicon Solutions. Need kõik on olnud väga edukad. Üks 10 mobiiltelefonist maailmas kasutab kiipi, mille mõni neist firmadest on arendanud. Arendasime bluetooth'i ja wifi kiipe samal ajal kui neid arendas Cambridge Silicon Radio (pooljuhtide tootja Suurbritannias – toim). Minu ettevõte arendas esimese wifiga mobiiltelefoni, veel enne Apple'it. Olen tehnoloogiatööstuses olnud 25 aastat ja kogu selle aja muutuste esireas.
    Te olete ka ingelinvestor.
    Ma olen Silicon Valley Band of Angelsi (ingelinvesteeringute grupp – toim) liige. Minu esimene firma Innocomm Wireless on vist siiani kõige edukam investeering, mille see grupp tegi. Selle edu tõttu nad kutsusid mind endaga liituma ja olen seal siiani liige. Olen ka Chartered Financial Analyst, mis on finantsmaailma tunnustatud standard.
    Kui suurt palka te SmartCapi tulles küsisite?
    Mitte piisavat. (naerab) See on tegelikult konfidentsiaalne. (Andrus Oks hiljem täpsustas, et see on suhteliselt tagasihoidlik number – toim)
    Kas saite nii palju, kui küsisite?
    Ma ei teinud seda tegelikult raha pärast. Te ilmselt mõistate, et USA tegevjuhi tasu on märkimisväärselt teistsugune kui Eesti oma. Ma tegin seda, sest näen tehnoloogia vaatepunktist tohutuid võimalusi, mulle meeldib siinne meeskond. See on sama põhjus, miks ma liitusin Modesatiga – mulle meeldivad siinsed inimesed. Mul on olnud palju õnne, olen teinud läbi 4 exit'it. Kuigi raha on mulle oluline, ei ole see liikumapanev jõud, vaid pigem on seda inimesed ja tehnoloogia. Sa tahad töötada heade intelligentsete inimestega, kes sulle meeldivad.
    Te olete SmartCapis töötanud nüüdseks paar nädalat. Kas olete juba investeeringutega tutvunud?
    Jah, muidugi. Olen näinud enamikku, umbes 80% ettevõtte portfellist. Olen vestelnud mõningate kõrge profiiliga ettevõttega.
    Millised investeeringud tunduvad teile kõige paljulubavamad?
    No GrabCAD tundub päris paljulubav. (naerab) Ma arvan, et Eestis on IPO vähetõenäoline exit, nii et kui ma vaatan firmasid, otsin pigem võimalusi ühinemiseks ja ettevõtete omandamiseks. Ma arvan, et on 5-6 ettevõtet, mille on potentsiaali tõmmata ligi suuri välismaiseid ostjaid. Ma ei saa öelda, millised need on, sest see ei ole teiste ettevõtete suhtes aus. Me peame julgustama kõiki portfelli ettevõtteid.
    Minu ja Andruse töö on tagada, et lisaks 5-6 säravale tähele võiks olla veel 5-10 säravat tähte, mis on praegu erinevatest arengustaadiumites. Need firmad, millesse investeeriti varem, hakkavad paistma rohkem silma, sest nad on suuremad firmad ja kauem tegutsenud ning rohkem võimaliku müügi sihtmärgid, edukamad oma käibe poolest. Me ei saa seda oodata noorest firmast, mis on just alustanud. Mõni äsja alustanud firma on minu meelest väga paljulubav. Samas SmartCap ei oleks neisse investeerinud, kui see nii ei oleks.
    Millised on teie plaanid?
    Minu esimene plaan oli portfell üle vaadata. Järgmiseks tahan vaadata, kuidas saan aidata portfelli ettevõtteil väljapoole Eestit kasvada, laieneda USAsse või Hiinasse.
    Kas te plaanite ka mingisuguseid muutusi?
    Selleks on veel vara. Võtab veidi aega, et aru saada, milliseid muudatusi peaks tegema. Ma arvan, et meil on vaja väga rangeid ja jäikasid standardeid oma portfelli firmadele. Kui vaadata USA avalikku turgu, siis ettevõtte edu  esimene indikaator on selle juhtimise kvaliteet ja tugevus. Ma arvan, et ka erafirmades saab rakendada samu mõõdikuid – kui oleme ettevõtte juhtimises tugevad, on ka meie portfelli ettevõtted paremad.

    Miks valiti SmartCapi uueks juhiks Bernard Xavier?Andrus Oks, SmartCapi investeeringute haldur

    Meil on eelnev koostöö kogemus. Teadsime Bernardi võimekust ja ta oli oma profiili mõttes kõige sobivam kandidaat. Me otsimegi inimesi, kes suudavad meie portfelli ettevõtteid aidata. Kui meie turuarengu eelmises faasis suutis mõni eesti start-up globaalseks muutuda, siis praegune faas eeldab, et investorid peaksid samamoodi globaalseks muutuma. Selleks, et globaalseid start-up’e oleks võimalik üldse aidata, peaks Eestist välja arenema. Bernard ongi see, kes meile selle võimaluse annab nii USAs kui Hiinas. Aasia suund on just see, mis on Eesti start-up’idel avastamata.

    Kas SmartCapi nõukogul on teile mingisuguseid ootusi?
    Ikka. Nende ootus on, et ma teeks ettevõtte edukaks. SmartCapi puhul tähendab edu, et peaks looma ettevõtteid, kasvatama Eesti majandust ja pakkuma eestlastele töökohti. Lisaks sellele loodame, et suudame portfellist tekitada käivet, et saaks teenida mingisugustki tulu.
    Äripäev kirjutas mõni nädal tagasi, et SmartCap kasutas oma nõukogu liikmetega seotud firmade teenuseid. Mis teie arvate, kas nii on õige?
    Loomulikult mitte. Jällegi, ettevõtte juhtimine tähendab ühe asjana ka seda, et tuleb olla eetiline. Ma olen CFA, mis tähendab, et pean igal aastal allkirjastama avalduse, et käitun eetiliselt. Sellega on seotud ka suur osa CFA programmist, kus testitakse sinu eetilisust nii, et küsitakse, mida sa teeksid ühes või teises olukorras. Uskuge või mitte, osa neist on päris keerulised.
    Kui sul on üks ettevõte ja teine ettevõte ja need suhtlevad omavahel, kus üks maksab teisele, siis see on vale. Seal ei olegi rohkem midagi, nii ei saa teha. See ei ole eetiline väga mitmel põhjusel. Üks neist on konkurents – tuleks püüda maksta iga teenuse eest võimalikult õiget hinda. Minul ei ole ühtegi teenust  pakkuvat firmat, nii et minu pärast te ei pea muretsema.
    (Intervjuu järel lisas Xavier veel selguse huvides, et tal on Eestis ka üks investeerimisfirma, kuid see ei investeeri idufirmadesse, nagu SmartCap, vaid sotsiaalselt vastutustundlikesse projektidesse, kuhu SmartCap ei investeeriks.)
    Mis te arvate, kas riik peaks üldse tegema riskikapitaliinvesteeringuid?
    Ma arvan, et riik peaks pakkuma rahastust riskikapitalile ja erainvesteeringutele. Põhjus on selles, et kõik majandused vajavad töökohtade kasvu ja see ei tule suurkorporatsioonidest, vaid väikefirmadest, mis pakuvad uusi võimalusi ja viivad majanduslangusest välja. Kapital peab olema kättesaadav ja kõige paremini saavad seda tagada valitsused. Kas valitsused on parimad üksused selle raha kulutamiseks? Kui nad palkavad professionaalne, kellel on sel alal kogemusi, siis jah, aga paljudel riikidel on selliseid regulatsioone, mis vahel pärsivad investeeringu edukust.
    Millisel Eesti idufirmal on teie hinnangul kõige rohkem potentsiaali?
    Ma arvan, et kindlasti TransferWise'il, sest sel on kõige rohkem potentsiaali mõjutada, kuidas liigutame raha riikide vahel. GrabCADil on potentsiaali 3D-printerite maailmas, sest see on küllaltki uus sektor ja seal võivad nad olla väga mõjukad, samamoodi nagu Skype oli mõjukas.
    Kas näete juba SmartCapi portfellis firmasid, mis jõuaksid exit'ini?
    Portfellis on hulk ettevõtteid, millel on exit'i omadused olemas, kuid olemasolevad juhid ja juhtkonnad peavad otsustama, kas teevad exit'i. Mina ja Andrus saame neid aidata ja kindlasti teeme seda, kuid lõpuks ei ole me investeerimispank, vaid investeerimisettevõte. Siin on kindlasti ettevõtteid, millel on võimalusi. Ma usun, et tulevikus tuleb veel exit'eid.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Tesla halbadele tulemusele vaatamata lõpetasid USA indeksid tugevalt rohelises
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.