Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kolis oma äri Venemaalt Eestisse

    Admiral Marketsi suuromanik Alexander Tsikhilov.Foto: Andres Haabu

    Sel aastal Äripäeva rikaste edetabelis kõige paremal kohal asunud uustulnukas Alexander Tsikhilov alustas äritegevust Venemaal, kuid otsustas 2008. aastal kolida oma ettevõttega Eestisse.

    Tallinnas Ahtri tänaval Admirali majas tegutseb juba viis aastat investeerimisühing Admiral Markets, kes on Eesti üks paremaid palgamaksjaid. Ettevõte kuulub tulu poolest maailma parimate internetikauplejate sekka ning selle üks omanikest Alexander Tsikhilov jõudis tänavu esimest korda ka Eesti rikaste edetabelisse kõrgele 105. kohale. Tema vara väärtuseks hindas toimetus 23 miljonit eurot.
    Kohtume Alexander Tsikhiloviga Admiral Marketsi kontoris, mis asub Admirali maja viiendal korrusel. Siia kolis firma mõni aasta tagasi, ja ümberasumise peapõhjus oli just nimi - Admiral.Tsikhilov on kohavalikuga rahul, talle meeldib, et aknast paistab meri. Tagasihoidliku olekuga mees elab oma internetimaailmas ja ajab vaikselt oma asja: õpib EBSis, reisib maailmas ja uurib, kuhu äri laiendada.Venemaal internetiteenuste pakkujana alustanud Tsikhilovile kuulus Venemaal Admiral Telecom ning 1990. aastate lõpus hakkas ta ringi vaatama, et leida uusi kanaleid, kuhu laieneda. "Toona oli tehnoloogia vanamoodne, internet levis mööda telefoniliini. Uute kanalite otsimine tõi mind internetikauplemise juurde. (Admiral Markets pakub investeerimisteenuseid ja vahendab tehinguid väärtpaberite ja valuutaga- toim). Esimesed internetmaaklerid tulid 1998. aastal," meenutab Tsikhilov.Kui tekkisid esimesed internetis kauplemisplatvorme pakkuvad maaklerid, tekkis ka netikauplemise tegevusharu. "Siis otsustasin, et see on uus segment, milles areneda," räägib Tsikhilov.
    Eesti kui aken Euroopasse2003. aastal alustaski ta investeerimisühinguga Admiral Markets. "Kahjuks ei olnud siis Venemaal häid võimalusi niisugust äri ajada ja oli vaja juurdepääsu pangasüsteemidele. Selle äri jaoks oli Peterburile lähim pangainfrastruktuur Eesti," märgib Tsikhilov. Kõik vajalik oli olemas Narvas SEB pangas, mis toona kandis nime Ühispank. "Sagedased Eesti külastused viisid arusaamani, et see kõrge tehnoloogiaga riik sobib hästi start up äri jaoks," ütleb Tsikhilov.
    2008. aastal ta kolis Eestisse. 2009. aastal sai finantsinspektsioonilt litsentsi osutada investeerimis- ja kõrvalteenuseid 26 Euroopa Liidu liikmesriigis ning kolmes Euroopa majanduspiirkonna riigis, kuhu kuuluvad Island, Norra ja Liechtenstein. "Mingi aja jooksul võtsin vastu otsuse, et tuleb edasi liikuda Euroopasse, läbi Eesti," sõnab Tsikhilov.
    Ta tunnistab, et kriis Eestis mõjus tema finantsettevõtte loomisele ja arengule pigem positiivselt. "Turgude volatiivsus kasvas. Maakleriettevõtted olid siin pigem paremas seisus kui teistes riikides, sest kui fonditurud hakkasid kukkuma, hakati nendest raha välja viima ning otsima selle kasutamist teistel, eelkõige volatiivsetel turgudel. Seega, pigem oli kriis tõuge kui pidur," räägib Tsikhilov.
    Võitlused väljakutsetega11 aastat globaalses äris tähendab väga tihedat konkurentsi. "Kui me töötame internetimajanduse harus, on meie jaoks konkurentsiturg kogu maailm," ütleb Tsikhilov. "Ajal, kui me laienesime maailmas ja lõime tütarettevõtteid, oli vaja adapteeruda, kohaneda ettevõtlusega erinevates maailmanurkades. Tuli õppida, kuidas säilitada ühesugune juhtimine kogu grupi jaoks," selgitab Tsikhilov.
    Ta tõdeb, et tegelikult on olnud üsna palju raskusi. Eelkõige on need tulenenud asukohast ehk sellest, et tema kui Venemaa kodanik on oma valdusfirma registreerinud Eestisse. "Erinevate riikide partnerite jaoks on oluline näha rahvusvahelist ettevõtet, mis on kas Suurbritannia või Ameerika päritolu. Eesti oli tol ajal vähetuntud," rääkis Tsikhilov. "See oli kordades raskem, kui see oleks olnud näiteks Suurbritannia või USA kodanikul."
    Ärilist diskrimineerimist pole kogenud
    Võõrriigi kodakondsuse tõttu pole ta siiski siin kogenud ärilist diskrimineerimist. "Kui alustasime siin äri, ütlesid paljud tuttavad, et miski ei tule välja ja litsentsi me ei saa. Tegelikult see nii ei olnud, kõik oli teistmoodi, jumal tänatud. Mingit negatiivsust ei ole ma nende aastate jooksul tundnud ja loodetavasti ei tunne ka," jääb Tsikhilov positiivseks.
    Vaatamata sellele on Admiral Marketsi grupis täna üle maailma 16 ettevõtet. "Austraaliast Lõuna-Ameerikani. Meil töötab kokku 250 inimest, nendest 60 siin, Eestis," räägib Tsikhilov.Pikemas perspektiivis on tema plaan töötada kõigis tunnustatud finantskeskustes. "Muidugi tahame me areneda turgudel, kus oleme hiljuti alustanud: Suurbritannia, Austraalia. Meile pakub huvi Aasia turg: Hongkong ja Singapur. Põhja-Ameerikas muidugi USA ja Kanada," loetleb Tsikhilov.
    Äraootavad Venemaa ja UkrainaMõistagi mõjutab praegune olukord Venemaal ka nende äri, leiab Tsikhilov. Liiati vaatab Venemaa praegu üle nende tegevusvaldkonda, et seda reguleerida. Ka Admiral Markets osaleb selles protsessis juba mitu aastat. "Arutelu on jõudnud punkti, milliste parameetrite ja tingimustega internetimaakleri teenust reguleeritakse. Praegu see küll venib üldise poliitilise olukorra tõttu," ütleb Tsikhilov ja lisab, et sama küsimus on üleval ka Ukrainas.
    Mis aga puudutab raskusi neil kahel turul, siis muidugi on nii rubla kui grivna hinnas palju kaotanud ning see kõigutab ka pangasüsteemi stabiilsust. "Võimalik on oodata mõnede pankade pankrotte mõlemas riigis. Kõik oleneb, kuidas see poliitiliselt areneb," sõnab Tsikhilov.
    Eestis on tema sõnul hea äri ajada. Eesti eeliseks ja plussiks peab Tsikhilov arenenud pangasüsteemi, ITd, mugavat ärikultuuri, madalaid bürokraatiabarjääre. "Eri riikides töötades võin kogemusest öelda, et Eesti pangasüsteem on üks arenenumaid, töötab kiiresti ning funktsioneerib hästi. Ettevõtteid meelitab siia ka maksupoliitika," kiidab Tsikhilov siinset võimalust oma kasum edasi investeerida ja mitte maksta selle pealt tulumaksu. "See on väga oluline argument."
    Praegu valitsuses käiv diskusioon finantstehingumaksu kehtestamise üle aga saab Tsikhilovi sõnul finantssektorile määravaks. "On kahju, kui see otsus mõjub negatiivselt panusele, mida valitsus on 20 aastat teinud selleks, et luua siin finantskeskust. Paljud ettevõtted võivad kolida Eestist ära," selgitab ta. Tema sõnul ei ole seda maksu kehtestanud mitte kõik riigid, ning äri hakkabki koonduma sinna, kus seda maksu ei ole. "Sellest otsusest sõltuvad loomulikult ka meie plaanid," märgib Tsikhilov.
    Läheneb ärile teaduslikultAdmiral Marketsi ärist moodustab Eesti turg 6-7 protsenti. "Meie jaoks on Eesti turg siiski väga oluline ja tuntud, meie grupis on see neljandal kohal. Siinne turg on lihtsalt liiga väike ja piiratud ning see nõuab minekut väljapoole ning töötamist teistes riikides," sõnab Tsikhilov.
    Äris on Tsikhilovi sõnul kõige tähtsam efektiivsus. "Siin on kaks lähenemist: pidev kohandumine uute tehnoloogiatega oma valdkonnas ja teaduslik lähenemine töötajate motiveerimiseks," toob Tsikhilov välja.Teadust võtab ta päris tõsiselt, seda kinnitavad ka tema doktoriõpingud EBSis, kus ühe osana uurib ta ka motivatsiooniteooriaid. "Ehk seda, mis motiveerib maailma eri paigus finantssektoris töötavaid inimesi," selgitab Tsikhilov.
    Teda ennast motiveerib eelkõige geograafilise haarde laienemine. "Huvitav protsess on avastada uusi riike. Samuti uute tehnoloogiate kohandamine selles valdkonnas. See on keeruline ja huvitav," lausub Tsikhilov.
    Lisaks teadusele köidab teda ka ajalugu. Vaba aja harrastustest rääkides ütleb Tsikhilov, et vaba aega tal kooli ja töö kõrvalt väga ei olegi - kui, siis reisib ja avastab uusi turge.
    Liigub läbipaistvuse poole
    Äripäev kirjutas 2012. aastal, et Admiral Markets tegutseb paralleelselt offshore-firmast klooniga ning reklaamib Eesti ettevõtte tegevuslitsentsi ka Neitsisaartel registreeritud offshore-firma Admiral Markets Ltd klientidele.
    Toona kinnitas ettevõtte, et Briti Neitsisaartel registreeritud ettevõte Admiral Markets Ltd ei kuulu Admiral Marketsi konsolideerimisgruppi.
    Tsikhilov ütleb nüüd, et sellist firmat enam ei eksisteeri ning Admiral Marketsi omanikering on läbipaistev. Lisaks Tsikhilovile kuulub omanikeringi Dmitri Lauš ning Venemaa kapitalil ettevõtte Pervaja Natsionalnaja Gruppa, mis tegeleb kemikaalide ja keemiatoodete müügiga. Venemaa ettevõtte taga on Tsikhilovi äripartnerid, kellega ta on ka varem koostööd teinud.
    Annavad tippjuhtidele aktsiaidAdmiral Marketsis on tippjuhtide motivatsioonipakett, millega neid õnnestub enda juurde ka meelitada. "Umbes 20% aktsiatest on meil mõeldud tippjuhtide jaoks ja osa nendest on juba ära jagatud. Spetsialistide hoidmine nõuab kaasaegset lähenemist. Tuleb hoida inimesi, kellest ettevõte ei saa loobuda. See on väga võimas motivatsioonifaktor," märkis Tsikhilov.
    Admiral Markets on ise palju töötajaid välja õpetanud, sest paljudel pole internetikauplemise kogemust ja teadmist, mida see töö finantsturgudel tähendab. "Vaatamata väiksele tööturule on meie personal kvalifitseeritud, võrreldes teiste riikidega on Eestis ka hea haridustase ja keeleoskus," rõhutas Tsikhilov.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
USA riigivõlakirjade tootlus tõusis viie kuu kõrgeimale tasemele
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.