Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas kanepihullusest kasu lõigata?

    Esimene omalaadne meditsiinilise kanepiga kauplev turg Californias, Los Angeleses töötab reedest pühapäevani.Foto: reuters/scanpix

    USAs toimuvad hääletused kanepi legaliseerimise üle pakuvad investoritele huvitavaid ja riskantseid võimalusi. Näiteks tõusis pärast samasuguse hääletuse positiivset lõppu 2012. aastal üks kanepiaktsia lausa 3000 protsenti. Mitu teist aktsiat tegi paari päevaga mitmekordseid tõuse.

    Ettevõtted, mille aktsiate ostmist tasub enne hääletustulemuste selgumist kaaluda.

    Medical Marijuana (MNJA) omab mitut kanepiga seotud ettevõtet, nagu näiteks CanChew, mis toodab kanepist närimiskummi. Samuti PhytoSphere Systemsit, mis on kannabinoidide tarnija. Ettevõtte aktsia hüppas aasta­vahetusel kuu ajaga 300 protsenti, kuid praeguseks on langenud aktsia tagasi algtasemele.

    CannaVest (CANV) tundub kanepiaktsiate seast üks kahtlasemaid. Ettevõte müüb kanepist valmistatud tervise ja heaolu tooteid. Praeguseks on CannaVesti turuväärtus langenud 118 miljonile dollarile. 

    Cannabis Science (CBIS) proovib hoopis arendada ravimeid, mis baseeruvad kannabinoididel ning mis raviks kõike alates autismist kuni kasvajate ja HIVni. See on rohkem biotehnoloogia ettevõte. See aga ei takista ettevõtet tõusmast positiivsete kanepiuudiste ajendil.

    Grow Life (PHOT) toodab varustust kanepi kasvatamiseks aias ning garaažis. Praegu ettevõttel nii hästi ei lähe. Nimelt sulges USA väärtpaberi- ja börsikomitee eelmisel aprillil ettevõtte aktsiaga kauplemise. Põhjuseks olid kahtlustused, et toimuvad väärtpaberipettused. Regulaatorite otsus lõi ettevõtte põlvili.

    Hemp (HEMP) valmistab ja müüb kanepist mitmeid erinevaid tooteid. Hemp ei ole meditsiinilise marihuaanaga seotud. Küll aga on aktsia väga tundlik vastavasisulistele uudistele. Ettevõtte koguväärtus on vaid 32 miljonit dollarit ning kõikumised on väga suured. Viimase aasta jooksul on ettevõtte aktsia maksnud 1 sendist kuni 34 sendini.

    Allikas: Portaal InvestorPlace 

    Teisipäeval, 4. novembril hääletatakse USAs kanepi täieliku legaliseerimise üle mitmes osariigis – Alaskas, Oregonis, Kolmbia ringkonnas ja Washington D.Cs. Floridas otustatakse meditsiinilise kanepi legaliseerimise üle.
    Eelnõu kohaselt võivad kanepit osta isiklikuks tarbeks üle 21aastased isikud. Advokaatide sõnul tähendab kanepi legaliseerimine seda, et narkokartellidel jääb raha vähemaks ning see raha suunatakse omakorda kanepiga tegelevatesse ettevõtetesse.
    Investeerimise seisukohalt on see hea uudis, pakkudes võimalust nii valimistulemustele spekuleerijatele kui ka pikemaajalistele investoritele.
    Mida silmas pidada? Valimistulemustega spekuleerimisel tuleks kindlasti meeles pidada, et kanepiettevõtted on enamuses väga madala turuväärtusega aktsiad, millel on levinud ingliskeelne nimetus pennystocks.
    Kauplemine ei ole päris sama, mis investeerimine ning turul võib olla väga suuri kõikumisi. Samuti on väikese turuväärtusega aktsiatega seotud mitmeid pettusi. Need ettevõtted on ka vähereguleeritud. See aga ei tähenda, et valimistulemustele spekuleerimine ei võiks lühiajaliselt suuri kasumeid toota. 
    Ettevõtte võiks olla suunatud USA turule, sest hääletus toimub USAs. Heaks boonuseks oleks see, kui ettevõte tegeleb ka osariikides, kus hääletamine toimub. Võimalus on suur, et vähemalt üks hääletus lõppeb positiivselt.
    Eelnevalt on olnud näha, et kanepiaktsiad kipuvad tööstuse jaoks heade uudiste korral tegema väga järske tõuse. Isegi siis, kui ettevõtte pole nii tihedalt antud sektoriga seotudki. Tõenäoliselt lõppeb hääletus positiivselt vähemalt ühes osariigis ning see paneks aktsiad juba pööraselt tõusma.
    Kindlasti tuleks ka aktsiate ostmist hajutada. See tähendab, et kogu kapitali ei peaks suunama ühe aktsia ostmisele, vaid mitme aktsiaga portfelli mitmekesistamisele. Pikaajalise investeerimise puhul on see eriti tähtis.
    “Investor peaks omama mitut kanepiaktsiat ja arvestama, et mõni neist võib ebaõnnestuda ning mõnel võib väga hästi minna,” ütles investeerimisfirma StoneCastle Investement Manageri fondihaldur Bruce Campbell Bloombergile, kommenteerides aasta alguses toimunud kanepiaktsiate järsku ja lühiajalist tõusu. “Sinu aktsiate korv annab sulle järgneva 5–10 aasta jooksul tõenäoliselt väga head tootlust.”
    Kui legaliseerimise trend jätkub, võivad kanepi­firmad olla pikaajaliselt tõesti heaks investeeringuks. Bloombergi andmetel tähendaks Föderaalsel tasemel kanepi riiklik legaliseerimine USAs 35–45 miljardi dollari suuruse turu avanemist.
     
    Mis toimus pärast eelmist hääletust?
    2012. aasta novembris toimus hääletus vabaaja kanepi legaliseerimise üle nii Colorado kui ka Washingtoni osariigis. Pärast positiivseid hääletustulemusi tõusis näiteks kanepile müügiautomaate tootva MedBoxi aktsia hind üle 3000 protsendi. Aktsia kallines niivõrd palju, et ettevõtte juhtkond oli sunnitud investoreid heidutama ning paluma neil aktsiat mitte osta.
    Investorid võivad MedBoxi peale panustada, kui loodavad, et ajalugu kas või kümnendiku ulatuses kordub. Seda ei pruugi juhtuda, aga ettevõtte aktsial võiks siiski silma peal hoida.Ka mitu teist aktsiat tegi 2012. aastal tugevaid tõuse. Näiteks tõusis kanepist ravimeid tootev ettevõte Cannabis Science kolme päevaga 80 protsenti. Kanepi kasvatamiseks varustust pakkuv GrowLife tõusis loetud päevadega 50 protsenti.
    Portaal InvestorPlace on kokku pannud nimekirja viiest ettevõttest, mille aktsia ostmist tasuks enne hääletustulemuste selgumist kaaluda. Strateegia peaks aga iga kaupleja ise paika panema.
    Medical Marijuana (MNJA)
    Medical Marijuana omab mitut kanepiga seotud ettevõtet, nagu näiteks CanChew, kes toodab kanepist närimiskummi. Samuti PhytoSphere Systemsit, mis on kannabinoidide tarnija.Ettevõttel on aga ka varjupool. Medical ­Marijuana endine president loobus oma töökohast hüpteek­laenu pettuse tõttu. Talle määrati 10 miljoni dollariline trahv.Samas on MNJA turuväärtus väiksem kui 150 miljonit dollarit. Ettevõtte aktsia hüppas aasta­vahetusel kuu ajaga 300 protsenti, kuid praeguseks on langenud aktsia tagasi algtasemele. Kui nõudlus aktsiale aga veidigi tõuseb, võib see vähese ajaga väga kiiresti tõusta. Nõudlust võivad tekitada just teisipäevased valimistulemused.
    CannaVest (CANV)
    CannaVest tundub kanepiaktsiate seast üks kahtlasemaid. Hiljuti avaldas ajakiri Forbes detailse analüüsi ettevõtte olukorrast. Ettevõte oli 2013. aastal kahjumis, kuid see ei takistanud aktsia 1260protsendilist tõusu. Ettevõtte turuväärtus kerkis 3 miljardile ning suurimast aktsionärist Bart Mackayst sai esimene kanepimiljardär. Ettevõte müüb kanepist valmistatud tervise ja heaolu tooteid.Praeguseks on CannaVesti turuväärtus langenud 118 miljonile dollarile. Kõik need negatiivsed asjaolud ei tähenda aga valimistulemustele spekuleerides praktiliselt midagi – ettevõte võib teha valimistulemuste järel väga järsu hüppe.
    Cannabis Science (CBIS)
    CBIS proovib hoopis arendada ravimeid, mis baseeruvad kannabinoididel ning mis raviks kõike alates autismist kuni kasvajate ja HIVni. See on rohkem biotehnoloogia ettevõte. See aga ei takista ettevõtet tõusmast positiivsete kanepiuudiste ajendil.CBISi volatiilsus on 5,7 korda kõrgem kui S&P500 indeksil. See on kaupleja jaoks hea uudis, sest suured kõikumised võivad tuua ka suurt tulu. Aktsia 52 nädala kõrgeim tase on 900 protsenti kõrgemal kui madalaim tase. Ettevõtte turuväärtus on kokku 67 miljonit. Piisab headest uudistest meditsiinilise marihuaana tööstusele ning aktsia hakkab rallima.
    Grow Life (PHOT)
    GrowLife toodab varustust kanepi kasvatamiseks aias ning garaažis. Praegu ettevõttel nii hästi ei lähe.Nimelt sulges USA väärtpaberi- ja börsikomitee eelmisel aprillil ettevõtte aktsiaga kauplemise. Põhjuseks olid kahtlustused, et toimuvad väärtpaberipettused. Regulaatorite otsus lõi ettevõtte põlvili ning taastumist pole olnud siiamaani – kõik võib aga muutuda, kui hääletuselt tuleb häid uudiseid.Aasta algusest on Grow Life'i aktsia langenud 60 protsenti. Suure osa sellest kaotusest võib ettevõte aga pärast teisipäevast tulemust tagasi teha. Ettevõtte turuväärtus on kokku 52 miljonit dollarit. See on piisavalt väike, et ettevõtte väärtus tugevalt kõikuma panna. Küll aga on ettevõtte piisavalt suur, et selle aktsia ostmine ei tohiks väga suuri probleeme tekitada. Samuti on aktsia väga volatiilne. 52 nädala jooksul on aktsia maksnud nii 80 senti kui ka vaid 1 sendi.
    Hemp (HEMP)
    Hemp valmistab ja müüb kanepist mitmeid erinevaid tooteid. Kanep on tugevaim looduslik kiud ning neid saab kasutada nii söögi kui ka meditsiiniliste toodete valmistamisel, samuti ehitusmaterjalide tootmiseks.Hemp ei ole meditsiinilise marihuaanaga seotud. Küll aga on aktsia väga tundlik vastavasisulistele uudistele. Ettevõtte koguväärtus on vaid 32 miljonit dollarit ning kõikumised on väga suured. Viimase aasta jooksul on ettevõtte aktsia maksnud 1 sendist kuni 34 sendini.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.