Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Johanna Tammsalu: argipäevast innustuja

    Keraamiliste lampide kollektsioon valmis argiesemeid ümber oma telje keerutades.Foto: Meeli Küttim

    Silmapettest ja igapäevaste asjade, näiteks võtmete või prillide keerutamisest võib sündida põnevaid asju – disainer Johanna Tammsalu on neist pealtnäha argistest seikadest saanud inspiratsiooni nii ehete kui ka näiteks lampide loomiseks.

    Sünniaeg: 11.05.1987

    Haridus:

    2012–2013 – Instituto Europeo di Design (Madrid), eriala Euroopa Disaini Labor, magistri­õpe

    2007–2010 – University of West London, eriala loomingulike reklaam, bakalaureuseõpe

    Töökäik:

    2013 – tänaseni firma Tamma Design looja, juht ja disainer

    Näitused:

    Eesti Disainiauhinnad 2014 nominentide tööde näitus, Tallinn, sept-okt 2014

    “100% Design”, Eesti Disaini Maja, London, sept 2014

    Londoni Disainifestival, London, sept 2014

    Clerkenwell Disaininädal, London, mai 2014

    “Size Doesn’t Matter”, Brüssel, mai 2014

    Tunnustus:

    Interior Innovation Award – Pure Talents Contest 2015 nominent

    SÄSI 2014 nominent

    Hobid: reisimine, sport, lugemine, fotograafia, muuseumid, Ladina-Ameerika tants 

    Johanna Tammsalu on maailmakodanik – tema kooliaeg kuni gümnaasiumi viimase päevani möödus Tallinnas, päev pärast lõpetamist astus ta lennuki peale ja sõitis Londonisse reklaamindust õppima. Pärast viit aastat ja bakalaureusediplomi kättesaamist oli aeg edasi liikuda. 2012. aastal viis tee ta Madridi, et täiendada ennast disaini vallas. Nüüd on ta Eestis tagasi ja juhib juba aastake oma loodud firmat Tamma Design, kirjutab 17. novembril ilmuv Äripäeva ajakiri Sisustaja.
    Üksteist täiendavad erialad
    “Eestist ei leidnud ma õiget eriala, mida tahaksin õppida,” tunnistas noor disainer. Et üksnes kunstiga Eestis ära ei ela, siis otsis Johanna eriala, kus saaks kunstilist loomingut kombineerida äriga. Selliseid aga koduvabariigi kõrgkoolidest kahjuks väga ei leia – valida saab enamasti kas kunstierialade õppimise või majanduse ja ettevõtluse studeerimise vahel, vahepealset valikut pole. “Nii ma sattusingi Londonisse loomingulist reklaami õppima. See oli põnev aeg,” tunnistas Johanna.
    Et ta oli väikse neiuna aga agar onnide ehitaja ja riiete valmistaja, siis tundis ta puudust oma kätega asjade tegemisest. Nii järgneski aasta disainõpet Hispaanias Madridis koolis Instituto Europeo di Design koos 11 teise disainihuvilisega. Rohkem lihtsalt vastu ei võetud, konkurents oli tihe, olgugi et järjekord oli ukse taga ja tahtjaid palju.
    Asjade sellise kulgemise üle on Johanna täna väga rahul. “Reklaaminduses on palju visuaalset poolt, aga mulle meeldib vorm, materjal. Mulle meeldib katsuda, tunnetada ja voolida. Selle pärast liikusingi edasi disaini. Nüüd aga näen, et kogu see loominguline maailm on omavahel seotud. Et ma õppisin fotograafiat ja reklaamindust tähendab, et saan näiteks enda tootefotod ise teha, samuti brändingu, logod ja veebi luua. Need teadmised täiendavad üksteist,” sõnas ta.
    Põneva taustalooga disain
    Täna rakendabki Johanna kogu õpitud tarkust oma firma arendamiseks ja kasvatamiseks. Kuigi Londoni kooliaega jäi töökoht Starbucks Caffee's vahetuse vanemana, hiljem rahvusvahelises meedia­agentuuris IDG International Data Group programmijuhina ning Madridis National Geographic Retail Store'is laste- ja naisterõivaste disainerina, oli Johanna sooviks teistele töötamise asemel üks hetk ka oma ettevõttega alustada.
    Nüüd loobki ta soovijatele isikupäraseid lampe ja ehteid, millel on põnev sünni- ja taustalugu. Lambikollektsiooni “The Solid Spin Lamp” valgustite vorm on sündinud näiteks igapäevaste esemete – kingade, prillide, raamatute, tasside jm – keerutamisest tekkinud kujunditest. Ehtesari Joti Knot sai alguse aga silmapettest. “Hispaanias olles nägin ühel päeval üht naist, kellel oli kaelas midagi sallilaadset, aga see ilmselt ei olnud sall. Äkki 50 meetrit köit või hoopis midagi muud. Ma täpselt ei saanud aru, mis see oli, aga ma tahtsin seda proovida. Nii ma läksingi köiepoodi (ehted valmistatakse mägironimisköitest – toim) ja vaatasin, mis seal saada on,” selgitas Johanna, kuidas sõlmedest ehted alguse said.
    “Mulle meeldib asju testida ja viia teisele tasandile. Need (lambid ja ehted – toim) on mõnevõrra ebatavalised, millest saab aru siis, kui süvened. Kohe peale vaadates see välja ei tule,” tunnistas Johanna.
    Disainihuvilisi ja -teadlikke inimesi, kes tema loomingut hindavad ning oma kodu ja firma ruume savist lampide või ennast mägironimisköitest valmistatud ehetega kaunistada soovivad, leidub peale Eesti veel näiteks Suurbritannias, Ameerika Ühendriikides, Hispaanias, Prantsusmaal, Saksamaal ja Aafrika mandrilgi. Õigupoolest lähebki suurem osa toodangust välismaale.
    Ettevõtja elu rõõmud ja mured
    Järgmisena loodab Johanna jõuda oma toodetega Lõuna-Korea ja Jaapani turule. Kontakte ja esimesi samme selleks on tema sõnul tehtud. Oluline on ainult, et tootmismaht nõudlusele järele jõuaks. Praeguste koostööpartnerite kõrvale rohkemate heade tootjate leidmine ongi praegu suurim ettevõtlusväljakutse. “Kui tahad katsetada erinevaid materjale, siis ei saa oma stuudiot ehitada üles ainult keraamikale, puidust, klaasist või plastist asjade valmistamisele. Peab leidma kesktee. Peab proovima, katsetama, rääkima ja jõudma nende inimeste ja tootjateni, kes on avatumad ja julgevad riske võtta, kes näevad loodud asjades potentsiaali,” selgitas Johanna oma väljakutse tagamaid.
    Samas on esimene ettevõtjana möödunud aasta pakkunud ka palju põnevust. “Õpin iga päev. Näen, et ettevõtjana pean natukene kõigest teadma – olema firmajuht, raamatupidaja, disainer, fotograaf, graafiline disainer, turundaja jne,” toonitas Johanna ja sõnas, et loodab järgmiste sammudena firmale stuudiopinna ja särasilmsed abilised leida.
    Suur energia läheb Johannal aga uue ehtekollektsiooni loomisele, mis valmib seekord mereköiest. “See tuleb tibake erinev nii materjali kui selle poolest, kuidas need köied toimivad. Sellest tuleb visuaalselt lihtsam ja väljapeetum kollektsioon.” Samuti on endiselt fookuses valgustid. Üldiselt ei sea noor disainer endale tuleviku osas ühtegi piiri, vaid on avatud ideedele ja materjalikatsetustele.
    Riskialdis katsetaja
    Küsimuse peale, milliste märksõnadega Johanna enda disaini ise kirjeldaks, kõlavad kiirelt ja konkreetselt märksõnad julge vorm, värv ja materjal, põhjamaine ja natukene karge, samas vormilt uudne. Ka inimesena peab Johanna ennast julgeks ja riskialtiks. Välismaal elades ja õppides omandab inimene julguse küsida, katsetada ja oma turvalisest mullist välja tulla. Ka ei kohku ta enam nii kergesti eitavate vastuste ees, mida välismaal ka väga hästi õpib. “Ideed üksinda ei ole midagi väärt, kui sa neid ei realiseeri. Kõik on suhteliselt võimalik, kui paned sinna aega ja tahtmist,” sõnas Johanna veendunult.
    Disainerina armastab Johanna ka enda kodu põneva disainiga sisustada – vanast õmblusmasinast tehtud kirjutuslaud ja vasest lambid on need, mis ta esimeste detailidena välja toob. Silma hoiab ta teiste disainerite töödel ja tegemistel peal. Eeskujuks ja inspiratsiooniallikaks on talle näiteks hispaania julge, lõbusa ja värvikireva käekirjaga disainer Jaime Hayon, kellega ta puutus kokku ka Hispaanias õppides. Samuti meeldivad talle Taani klassiku Hans J. Wegner tööd oma kvaliteedi ja mänglevusega. 

    "Ideed üksinda ei ole midagi väärt, kui sa neid ei realiseeri. Kõik on suhteliselt võimalik, kui paned sinna aega ja tahtmist."

    KOMMENTAARID
    Naudib väikseid asju
    Ingrid Neurohr, magistriõpingute kaaslane, Domaine de Boisbucheti juhataja
    Me kohtusime Johannaga 2012. aastal, kui alustasime mõlemad magistriõpinguid Madridis koolis Instituto Europeo di Design. Johanna on hea sõber. Inimesena on ta hooliv, tore ja väga eriline, samuti vaimukas ja hea huumorimeelega. Temaga koos ei hakka kunagi igav. Disainerina esitab ta endale alati väljakutseid ja otsib võimalusi, kuidas areneda. Ta on perfektsionist, aga samas ei jää ta kinni pisidetailidesse ega raiska nende peale aega. Ta on efektiivsuse musternäidis.
    Johanna suurim tugevus on pühendumine. Ta elab ja töötab kirglikult. Tema nõrkuseks on aga see, et ta kahtleb mõnikord endas, eriti oma tugevuste väljanäitamises. Ma arvan, et ta kardab olla liiga pealetükkiv ja tugev.
    Johannalt olen ma õppinud palju. Et me tuleme väga erinevatest kultuuridest ja riikidest, olen Costa Ricalt pärit, siis olen ma tänu meie sõprusele õppinud asju mitte edasi lükkama, endale samuti rohkem väljakutseid esitama ning vähem pisiasjade peale aega raiskama, vaatan rohkem suurt pilti.
    Mingeid eriliskummalisi seiku mulle temaga seoses kohe meelde ei tulegi, aga ehk sellepärast, et me mõlemad naudime väikseid asju – kohvi joomist, pikki vestluseid, jalutuskäike, uute põnevate kohtade ja asjade avastamist.
     
    Tujuhoidja
    Davide De Leo, sõber ja töökaaslane Madridist National Geographicu poest
    Disainerina saavad Johannas kokku kirg ja talent. Ta on nii pühendunud eesmärgile, et mõnikord on võimatu teda peatada, isegi minusugusel itaallasel. Kui ta esimest korda rääkis mulle näiteks lampide projektist, siis ma küsisin ta käest, kas ta ei arva, et need on kaalult liiga rasked (lambid on valmistatud savist ja kaaluvad 3–5 kg – toim). “Ma saan sellega hakkama,” vastas tema ja tegi selle projekti suurepäraselt ära. Inimesena on ta tugev. Ta paneb paika oma eesmärgid ja läheb samm-sammult nende suunas kompromisse tegemata. Ta on usaldusväärne ja aus.
    Mõned temaga seotud põnevad seigad toovad mulle endiselt naeratuse näole. Näiteks iga kord, kui kontoris tuju langes, pani Johanna mängima Maclemore ja Ryan Lewise loo “Thrift shop”. Samuti meenub mulle see, kui ta oli meie juurde National Geographicusse tööle tulemas, pakkus ülemus talle väikest tasu. Kui ma talle seda summat mainisin, siis ta keeldus sellest. Ma hindan kõrgelt tema kindlameelsust ja selgeid seisukohti. On olukordi, kus pole lihtne öelda ei, tema tegi seda. Samuti oli ta üks vähestest inimestest tööl, kes suutis mind ühel hetkel endast välja viia, sest ta ei tahtnud muuta oma seisukohta. Sellest hetkest hoolimata meeldib ta mulle väga.
     
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.