Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranides valitseb kokapõud

    Hüljatud köökFoto: Arno Mikkor

    Tööjõupõud paneb peakokkasid töötajaid konkurentidelt üle lööma ning tulevikus võivad nad kokkade otsinguil üle piiri vaadata. Halvimal juhul tuleb uksed sulgeda.

    Nõrkade oskustega kokk saab kuus kätte 400, väga hea 1500 eurot. Enamasti on koka palk 500-600 euro ringis. Palgamaksmisel on ka varjupool. "Töötame sektoris, kus osaliselt makstakse palka ümbrikus. See tendents õnneks väheneb iga aastaga -- ka kokad saavad targemaks, et see ei ole nende jaoks mõistlik. Endast lugupidavad ettevõtted maksavad kindlasti ametlikku palka," ütles restoran Nero peakokk Andrus Laaniste.Ümbrikupalga risk on reeglina suurem valdkondades, kus liigub rohkem sularaha, ütleb maksu- ja tolliamet (EMTA). Kui EMTA enne suvel rakendunud töötamise registrit hindas, et toitlustuses saab umbes 25 protsenti inimestest ümbrikupalka, siis seniste kontrollide tulemusel on registreerimata isikuid olnud 10 protsenti. "Majutus-toitlustusvaldkond on pidevalt meie tähelepanu all. Peale töötamise registreerimise vaatame ka nn miinimumpalgaga töötamist ja tuvastame reaalse olukorra," ütles maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Rainer Laurits.

    Ilmekas näide on Tallinna vanalinnas asuv prantsusepärane restoran Bonaparte, mis pidi kokkade puuduse tõttu mullu septembris ajutiselt uksed sulgema. "Kokad olid, aga nad läksid ära, ja siis panime restorani kinni," selgitas restorani peakokk Vitali Tihhonov, lisades, et restoran on peagi taas avatud. Tihhonov arvab, et kokkade vähesus võib peituda selles, et järjest tehakse lahti uusi söögikohti, mis on konkurentsi teravaks ajanud.Teletorni brasserie-restorani peakoka Priit Toomitsa sõnul kestab tööjõupuudus restoranides juba aastaid. "See algas enne masu. Minu juurest on õnneks vaid kaks inimest ära läinud. Uute leidmine on olnud peavalu kuubis." Mängu on ta selleks pannud tutvused, ka tööportaali on kuulutused läinud. "Aga sealt tuleb vaid kõntsa, kokk ei ilmu kohale või selgub, et ta on väga ebaprofessionaalne -- elementaarseid teadmisi ei ole," on ta kriitiline.Nii on saanud tavaliseks konkurentidelt igas vanuses ja teises linnas töötavate kokkade üleostmine. Teletorni restorani peakokk tunnistas, et tema ostiski viimati koka konkurendilt üle. "Lööd tulud-kulud kokku -- kas üldse saad teda endale tahta. Mul oli veel plusse pakkuda: olen graafikud inimlikuks teinud, kokk teeb siis oluliselt paremat tööd ja tuleb vajadusel hea meelega appi," kirjeldas Toomits, kes on koolist tulevate noorte suhtes kriitiline.
    Üleostmine.
    Tartu kokk Egert Sarv rääkis, et vahetas sel suvel töökohta, liikudes ülikoolilinnast Tallinna, kui ameerikapärase diner-tüüpi söögikoha omanik teda enda juurde tööle kutsus. Tartu kutsehariduskeskuses kokaks õppinud Sarv töötas enne seda a la carte kokana kuus aastat Tartu lokaalis "Suudlevad tudengid", hiljem üle aasta "Feel Good Music Cafés". Sarv mäletab, et sai aastas mitmeid kõnesid, kus teiste Tartu söögikohtade peakokad teda enda juurde tööle tahtsid."Helistati ja kutsuti vestlema, aga ma ei ole eriti sellist tüüpi, et töökohta lihtsalt parema palga pärast vahetaks," ütles Sarv, nähes kõrvalt, kuidas teised seda siiski tegid. "Kokkasid on vähe, väga vähe. Häid kokkasid on veel vähem. Juba praktikal pannakse asjalikule kokale silm peale. Kui ta kooli lõpetab, kutsutakse tööle või pakutakse kooli kõrvalt tööd."Ühel hetkel oli a la carte koka töö noore mehe jaoks ennast ammendanud. Ta vajas vaheldust. "Tahtsin midagi muud proovida -- ma ei olnud varem grillmeistri tööd teinud," lausus Sarv. Pealegi pakkus Diner Food OÜ omanik suuremat palka kui Sarv Tartus saanuks. Samuti aitas uus ülemus Tallinnas elukohta otsida, et teise linna kolimine kiirem ja sujuvam oleks.Pärnus asuva Estonia Spa restorani peakokk Rudolf Visnapuu sõnul ei ole tema kedagi veel üles ostnud, küll aga on teda püütud mujale meelitada. "Nahaalsust stiilis tule-mu-juurde-ja-maksan-rohkem, ei ole juhtunud, aga seda, et tullakse küsima, kui palju mulle ühes kohas makstakse ja lubatakse törtsu rohkem palka, on küll olnud," avaldas Visnapuu, lisades, et viimane pakkumine tuli, kui ta oli Pärnus alustanud. "Vastasin, et mu südametunnistus ei luba niimoodi ära joosta."Peakokkade sõnul käib kokkade otsimine suures osas läbi tutvuste. Nero peakokk Andrus Laaniste otsib töötajaid tuttavate ja nende tuttavate kaudu, sest tööotsinguportaalidest ei ole mõtet andekaid kokkasid valida. "Normaalne kokk ei kuuluta portaalis, et otsib tööd. Normaalsele kokale pakutakse seda," selgitas Laaniste. " Bonaparte'i peakokk Tihhonov lisas, et mõnikord võetakse tööle ka noor, et teda ise välja õpetada.
    Võõrtööjõud kööki.
    Tulevikus, kui tööjõudu jääb veelgi vähemaks, tuleb mõelda kokkade välismaalt siiatoomisele. "Minu arvamus ongi, et võõras tööjõud on meie tulevik, võib-olla juba viie-kuue aasta pärast. Mina ei ole ainus, kes nii mõtleb," tõdes Estonia Spa peakokk Rudolf Visnapuu. "Kokkasid ei ole võtta, aga ettevõtted tahavad elada."Visnapuu kolleeg Priit Toomits tahtis juba mõni aasta tagasi Balkanimaadest, näiteks Albaaniast kokkasid palgata. "Nad teevad hästi tööd, neil on hea maitsetunnetus ja palgakulu väiksem." Eesti seadusandlus lõi aga takistusi väljaspoolt Euroopa Liitu tulijatele -- paberimäärimist olnuks liigselt."Annaks jumal, et ei peaks mujalt kokkasid palkama, aga karta on, et seda tuleb teha. Koolidest tuleb kokkasid, aga nad kas ei lähe tööle või ei ole motiveeritud. Töö on raske, tööpäevad pikad ja rahateenimisvõimalus on mõnes teises ametis parem. Kokkade palgad on üliväikesed," ütles restoran Nero peakokk Andrus Laaniste, kes on juba paar välismaa kokka tööle võtnud. "Olen kõvad tagasilöögid saanud India kokkadega. Müstika, milline on nende arusaam näiteks puhtusest … Šokeeriv. Näidet ei tahaks tuua," lausus Laaniste. "Euroopast saaks aga kindlasti kokkasid võtta. Mul on käinud praktikante Ungarist ja Saksamaalt, kus on väga head motiveeritud kokad."Laaniste mõtleb Soomele, Rootsile ja Ameerikale, kus on süsteem üldiselt parem. Palk on seal iseenesest küll suurem, aga kõige kopsakam rahasumma tuleb siis, kui kokad ületunde teevad. "Selle eest makstakse kahekordselt, riiklikel pühadel neljakordselt - inimesed on huvitatud töötamisest," ütles Laaniste, lisades, et samas Eestis ületunde teha ei tohi. "12 tundi ja finiš. Pane restoran kinni või mine koju. Soomes on tavalised 14-15 tunnised tööpäevad, mis ongi meie töö eripära."
    Kokkade ja koolide lonkav koostöö
    Eestis on 16 kooli, kus noored kokaks õpivad. Ometi tõid peakokad ühe tööjõupuuduse põhjusena välja kutsekoolide õpilaste nõrga taseme. Rahulolematud ollakse nii tulevaste kokkade motiveerituse kui ka oskustega."Peakokad arvavad, et kui kooliuksest tuleb sisse 100 inimest, kes on siin umbes kolm aastat ning kui laseme nad koolimajast välja, siis nad on superkokad. Tegelikult ei ole pilt selline. Peame häid ja oma erialast lugupidavad kokkasid koos tööandjatega kasvatama," pareerib kriitika Tallinna Teeninduskooli majutus-toitlustusvaldkonna juhtivõpetaja Anne Mäe. "Kui õpilased lähevad praktikale, siis nad lähevadki õppima, aga sageli heidetakse ette, et nad mingeid asju veel ei oska. Oodatakse valmistöötajat."Mäe möönis, et tööjõupuudus on kindlasti probleem. "Noored kokad lähevad välismaale ja füüsiliselt-vaimselt raske töö jaoks ei ole tänapäeva noored enam valmis - selle eest ei maksta piisavalt raha. Õpetamine võiks käia käsikäes praktikaga, selle asja nimi on töökohapõhine õpe - üks programm hakkab seda toetama. Tähtis on, et õppija satuks ruttu töömaailma, saaks palka ja õpiks koolis," selgitas Mäe.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.