Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Leidlikult loodud ohutu töökoht

    ABB tootmineFoto: Raul Mee, Äripäev

    Uus viis tööohutusreeglitest rääkida tekitab töötajates rohkem huvi ja nii mõeldakse enam, kuidas tööl terveks jääda.

    Paranda tööohutusreeglite nähtavust

    Videod ja õppefilmid õnnetustest

    Sise-TV

    Punane kleebis õnnetuskohas

    Tööohutusreegleid selgitav kaardipakk

    Postkast ohtlike olukordade kohta teavitamiseks

    Ohuolukordadest teatamise elektrooniline lahendus

    Tööohutusalane lauamäng

    Pea iga töötaja on käinud tööohutuskoolitusel, loengul, lugenud õppematerjale. Selline enese­harimine on igale tööstustöölisele kohustuslik. Mõni ettevõte on aga välja mõelnud moodused, kuidas tööohutus õppijale atraktiivsemaks muuta, kirjutab 20. novembri Äripäev tööstuse rubriigis.
    Ericsson Eesti õpetab tööohutust õppefilmidega, mis näitavad, võib töötajaga juhtuda, kui ta tööohutusreegleid ei täida. Senised meetodid ei olnud õnnetuste arvu loodetud arvul vähendanud, seega tekkis ettevõttel idee, et juhtunud õnnetusi tuleks visualiseerida. “Esialgu näitasime koosolekutel videoid. Edasi tegime õppefilme, kuidas käituda ja milliseid võtteid kasutada, et vältida võimalikke õnnetusi tulevikus,” selgitas Ericsson Eesti tööohutusspetsialist Olav Erikso.
    Kasu oli tema sõnul kohe näha. Töötajatelt tuli palju tagasisidet, koolituste lõpus küsiti küsimusi ja tehti kommentaare. “Igavatest loengu tüüpi koolitustest said põnevad ja õpetlikud videokoolitused,” selgitas Erikso.
    Õnnetuste arv on pärast uut moodi koolitustega alustamist vähenenud ja töötajad on ettevaatlikumad. Eesmärk on tõsta töötajate teadlikkust, mis viibki väiksema õnnetuste arvuni.
    Peale selle on Ericsson Eesti tootmises ja lao­aladel sisse seadnud suured ekraanid, kus jookseb sise-TV. Sealgi jooksevad õppevideod, mis tuletavad töötajatele tähtsaid reegleid meelde. Töötajad on andnud isegi soovitusi, millistel teemadel võiks tööandja tulevikus õppefilme valmistada.
    Postkast ohuteadetega. Energeetika- ja automaatikavaldkonnas tegutsevas suurfirmas ABB on tööõnnetuste vähendamiseks loodud süsteem, kuidas ohuolukordadest teavitada. Iga töötaja, kes märkab ohtu, kirjutab väljatöötatud vormile teate ja paneb vastavasse postkasti. ABB keskkonna- ja tööohutusspetsialisti ­Katrin Meose sõnul muutub töökeskkond tänu postkastile aina paremaks. Lisaks loob see ühist vastutustunnet.
    Meose sõnul ei ole ohupostkast uudne idee. Ohuolukordadest teavitamise nõue on sisse kirjutatud nii Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni kui ka Euroopa Liidu õigusaktidesse. “Samas ei ole ei ole paljud ettevõtted seda tõhusalt rakendanud,” sõnas ta.
    Pärast ohupostkasti paigaldamist on firmas tööõnnetuste arv kahanenud. Meose sõnul õigustab süsteem end täielikult ja kasu on mitmekülgne. “Meie töötajate teadlikkus ohutusest ning tähelepanelikkus on iga aastaga kasvanud. Oluline on see, et meie töötajad on terved ja nende töövõime ei ole kahjustatud,” lausus ta.
    Meos meenutas, et esialgu tuli töötajaid veenda, et süsteem on tõesti kasulik, aga praeguseks on töötajad juba palju tähelepanelikumad ja võtavad nii enda kui ka teiste ohutuse eest järjest rohkem vastutust.
    Ettevõte plaanib töökeskkonda veelgi ohutumaks muuta. Praegu on tähelepanu keskpunktis alltöövõtjate ohutus. Töötatakse välja elektroonilist lahendust ohuolukordadest teatamiseks. See lubab ohuolukorrast teada anda kas telefoni laaditud rakendusega või veebilehekülje kaudu.
    Meos selgitas, et info ohtliku juhtumi kohta peab jõudma võimalikult kiiresti vastutava isikuni. Ühtlasi võimaldaks selline lahendus anda teavitajale kiiret tagasisidet, kuidas olukorda lahendada.
    Punane märgis õnnetuskohas. Uksetootja JELD-WEN Eesti tuletab töötajatele ohutusnõudeid meelde punaste märgistega. Ettevõte paigaldab igasse kohta, kus on toimunud tööõnnetus, punase hoiatava kleebise. JELD-WEN Eesti töökeskkonnaspetsialist ­Kristel Karpp selgitas, et ideeni jõuti aasta tagasi ajurünnakul. Kleebise kujundas ettevõte ise ja enne märgi maha panemist kirjutatakse sellele ka õnnetuse kuupäev.
    Ettevõte kinnitab, et kleebis on täitnud oma eesmärki ja töötajad on andnud head tagasisidet. Tema sõnul teavad töötajad nüüd paremini, millised ohud neid töökohal varitsevad. Ta lisas, et kohtades, kuhu kleebis on paigaldatud, uurivad töötajad, mis on juhtunud ning millised ettevaatusabinõud on pärast seda tarvitusele võetud. Kleebis tekitab töötajates küsimuse, kas ka tema on ohus, kui samas kohas töötab? Ja kuidas seda ohtu likvideerida?
    Karpp selgitas, et eesmärk on terved töötajad. “Me tahame vähem tööõnnetusi. Igasugune teavitus ohtudest töökohal paneb töötajaid ja juhte mõtlema ning riske ennetama. Töötajad on tihti igapäevarutiinis ega adu kõiki ohte, mis neid töökohal varitsevad.”
    Mängides reeglid selgeks. Ehitusettevõte Skanska AS Eesti koostas Rootsi emaettevõtte eeskujul töötajatele lauamängu “Tervelt koju”. Idee pärineb Rootsist, aga täpselt samal kujul mõtet üle ei võetud. Tolleaegse Skanska tööohutusspetsialisti Tarmo Nakkurti sõnul oleks mängu kohaldamine Eesti oludele olnud liiga kulukas ja aeganõudev. “Samas köitis mängulisuse idee” märkis Nakkurt. “Mõtlesime välja idee põhiliini, pöördusime lauamänge valmistava ettevõtte poole ja pärast mõningast pusimist, katsetamist, mängimist ja ümbertegemist see lauamäng valmis saigi,” rõõmustas Nakkurt.
    Idee tuli Nakkurti sõnul soovist parandada töötajate arusaamu ja suhtumist. Nakkurti sõnul on raske hinnata mängu kasu, aga mängijate tagasi­side on olnud positiivne. “Inimesed on mängides rõõmsad. On neid, kes on mänginud mitu tundi järjest ja pärast tänanud,” selgitas ta.
    Nakkurt loodab, et lauamäng on tõstnud töötajate teadlikkust ohtudest. “Me ei tea, kas need, kes on seda mänginud, on jäänud terveks seetõttu, et nad mängides õppisid, või seepärast, et neil on lihtsalt vedanud,” ütles ta . “Ent sisimas usun, et mäng on andnud paljudele juurde mõistmist ja tarkust.”
    Mäng sobib kõigile. Nakkurti sõnul sobib mäng igale ettevõttele ja igale perele. Lauamängu sisu on ehitussektori tööohutusnõuete teadmine ja kestvus nelja-viie mängija puhul umbes 45 minutit. Lauamängul on lihtne ja täisversioon.
    Nakkurti sõnul on tulevikus veel plaanis köitvaid ohutuslahendusi propageerida. Üks võimalus on nn tööohutuse kaardipakk, mis sisaldab ehitusobjekti peamisi ohutusreegleid ja nõuandeid. Kaardipakki on mugav taskusse või tööriistakasti pista. Lehed on määrdumise vähendamiseks lamineeritud ning kaartide kasutamine on tänu värvilahendusele ja köitemeetodile mugav. “Seega, kui ehitusobjektidel on kasutusele võetud need kaardipakid, pole kellelgi enam põhjust öelda, et ta ei tea reegleid või ei oska asju õigel moel teha,” põhjendas Nakkurt.
     

    Miks on tööohutus oluline?

    Katrin Meos, ABB ASi keskkonna- ja tööohutusspetsialist

    Tööohutus on meie prioriteet. Panustame tööohutusse igal tasandil, alates tava­töötajatest kuni juhtkonnani. Meie eesmärk on jõuda kõikide õnnetuste ärahoidmiseni. On väga oluline, et töötajatel oleks ABBs ohutu.

    Tarmo Nakkurt, Skanska endine tööohutusspetsialist, Must Maja OÜ juhatuse liige

    Tööohutusreeglitest ei teata piisavalt. Eestis tuleks suurimatel tööstusharudel kehtestada nõue, et kõik töötajad läbiksid sarnase tööohutuskaardi- või rohelise kaardi koolituse, kus õpitaks elementaarseid ohutusreeglid. Tuleks kehtestada samad käitumisreeglid kõigile, alates ehitusplatsi väravast.

    KOMMENTAAR: Alati saab paremini
    Rein Reisberg, Tööinspektsiooni töökeskkonna nõustamise osakonna juhataja
    Tööohutusele saab ja tasub rohkem tähelepanu pöörata enamikus ettevõtetes. Ka neis, kus olukord on parem kui enamikus teistes, on kindlasti võimalus veel midagi paremini teha. Seejuures ei tohi tööohutuse kõrval unustada ka töötervishoidu.
    Üha rohkem on tööandjaid, kes on mõistnud töötervishoiu ja tööohutuse olulisust, ning püüavad võimalikult palju sellega tegeleda. Kahjuks ei ole kadunud ka need tööandjad, kelle eesmärk on tööjõu kasutamine kasu saamise eesmärgil, mõtlemata kasutekitajate töötingimustele.
    Uudseid lahendusi kasutatakse ja neid saab liigitada kahte suuremasse rühma. Esiteks, uute töökeskkondade, seadmete ja tehnoloogiate kasutamine. Tavaliselt kaasnevad sellega lisaks tegevuse efektiivsemaks muutumisele ka tervislikumad ja ohutumad töötingimused. Teiseks püütakse leida olemasolevates tingimustes kasutatavaid uusi ideid ennekõike töökorralduses. Näiteks kasutatakse töötajate juhendamisel lisaks üldsõnalistele ohutusjuhenditele konkreetse ettevõtte töökeskkonna ohutegureid tutvustavat videot.
    Uudsed lahendused aitavad kaasa ohutuma ja tervislikuma töökeskkonna loomisele. Lisaks nende lahenduste enda omadustele tekitab uudsus töötajates huvi ja seetõttu mõeldakse enam, kuidas tööl terveks jääda.
    Positiivsem on olnud tagasiside muudatustele, mille tulemusel töötajad tajuvad, et nende töö on kergemaks ja mugavamaks muutunud. Olgu see siis vähem kummardamist pärast isereguleeruva kõrgusega materjalialuse kasutuselevõtmist või uue tarkvara kasutuselevõtmine, mistõttu ei pea enam andmeid erinevatest allikatest koguma.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Värske tuul Tallinna börsil: Liven läheb raha küsima võlakirjadega
Kinnisvaraarendaja Liven valmistab ette Eesti esimeseks rohevõlakirjade avalikuks pakkumiseks, mille tingimused avaldatakse lähiajal. Võlakirjad jõuavad ka börsi nimekirja.
Kinnisvaraarendaja Liven valmistab ette Eesti esimeseks rohevõlakirjade avalikuks pakkumiseks, mille tingimused avaldatakse lähiajal. Võlakirjad jõuavad ka börsi nimekirja.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Advokaadibüroo Lextal muudab nime
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Taavi Kotka: IT-ettevõtted on muutunud ahneks
Avalikus sektoris jäävad infosüsteemid hoole ja arenduseta paljuski seetõttu, et teenusepakkujad on paisanud oma hinnad lakke, rääkis IT-ettevõtja ja endine majandusministeeriumi asekantsler Taavi Kotka.
Avalikus sektoris jäävad infosüsteemid hoole ja arenduseta paljuski seetõttu, et teenusepakkujad on paisanud oma hinnad lakke, rääkis IT-ettevõtja ja endine majandusministeeriumi asekantsler Taavi Kotka.