Asjatundja nõuanne: kuidas valida teed?

30. november 2014, 08:00
Tee
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141130/NEWS/141129668/AR/0/AR-141129668.jpg

Mida tuleb arvestada tee ostmisel, et teenauding oleks täiuslik, räägib Chado teepoe omanik Steve Kokker.

VALIKU TEGEMINE: Tee kvaliteedi kohta ei anna aimu mitte selle välimus, lõhn, teepaki väljanägemine või selle värskus, vaid keskkond, milles ta kasvab. Ehk kas tee tuleb suurtest, tööstuslikest istandustest, kus kasutatakse taimekaitsevahendeid või  n-ö elavatelt teepuudelt.
Tee on metsik taim, mis võib vabas looduses kasvada kuni 20–30 m kõrguseks puuks. Kui me joome teed, siis me tahaksime, et teelehed oleksid pärit metsikutelt või poolmetsikutelt teepuudelt või vähemalt orgaanilistest kasvandustest tagamaks, et tees oleks säilinud võimalikult palju kasulikke aineid.  

REGIOONID: Tee kodumaa on Hiina, täpsemalt riigi edelaosa, Yunnani provints. Sellest piirkonnast tulevad rohelised ja mustad teed (Hiinas kutsutakse neid punasteks teedeks) ning nende kohalik spetsialiteet
pu-erh. Kui tee on tehtud selle piirkonna poolmetsikute puude lehtedest, on see väga eriline maitsekogemus. Jaapani roheliste teede valmistamine nõuab täpsust, samas nad pakuvad ka üllatavaid maitseelamusi, niisamuti nagu Taiwani kõrgmäestikus kasvanud oolongid.  

KVALITEET: Parim viis teha kindlaks, kas teemüüjate tee on hea kvaliteediga, on küsida infot tee päritolu kohta. Kas neil on kontakti selle farmiga, kus tee toodetakse, kas nad teavad teepuude ligikaudset vanust, kust teelehed korjatakse või kas tee on orgaaniline.
Selliseid kohti on muidugi vähe ja mitte ainult Eestis, vaid maailmas tervikuna. Nii peab tarbija tegema tihti kiire valiku poest selle asemel, et hakata teespetsialisti otsima. Sellisel juhul soovitan ma osta vähemalt orgaanilist teed. See ei ole alati kvaliteedimärk, aga vähemalt tarbid sa vähem pestitsiide ja toetad puhtamat maailma.

VANUS: mitte kõik teed ei ole tingimata parimad värskelt juues. Tegelikult võib kõigi heade teede maitse aja jooksul muutuda ja isegi paraneda, kui neid korralikult hoida. Samas näiteks kevadel esimese korjega saadud teesid on parim nautida nii kiiresti kui võimalik.
Aprillis korjatud Hiina rohelised teed, India Darjeeling teed või Jaapani shincha teed pakuvad maitsenaudingu, kui neid juua noorelt ja värskelt. Samas võib saada väga võimsa kogemuse juues aastaid seisnud pu-erh- või oolong-teesid. Meil on müügil näiteks mõned teed, mis on 30–50 aastat vanad.

KINGIIDEE: Kingi tegemiseks teehuvilisele soovitan pu-erh'i, mis on fermenteeritud ja aastaid seisnud tee. Samuti tasub proovida musta teed, mis on pärit vanadelt puudelt, oolong-teed, milles saavad kokku rohelise tee värskus ja musta tee maalähedus ning Jaapani sencha rohelist teed.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. November 2014, 10:16
Otsi:

Ava täpsem otsing