Šveitslased ütlesid kullareferendumil „ei“

01. detsember 2014, 07:15
Hääletusjaoskond
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141201/NEWS/141209999/AR/0/AR-141209999.jpg

Eile toimunud referendumil ütlesid šveitslased kindla „ei“ Šveitsi Rahvapartei algatatud kullaküsimusele, millega seoses oleks keskpanga kullavarusid suurendatud, kirjutab Wall Street Journal.

Kui Šveitsi 26 kantonist olid üle loetud 19 kantoni hääled, kuulutas Šveitsi televisioon, et 78% vastanutest oli kullaalgatuse vastu. Kui hääletajad oleksid algatuse, mida nimetati ka „Päästke meie Šveitsi kuld“ heaks kiitnud, oleks see ühtlasi keelanud tulevikus Šveitsil kulda müüa.

Ettevõtmist kritiseerisid tugevalt šveitsi poliitilised ning majanduslikud üksused, kuna see võib häirida riigi keskpanga rahapoliitikat. Viimased kolm aastat on keskpank suutnud hoida frangi kursi 1,2 eurol frangi kohta, ostes suurtes kogustes ühist valuutat. Viimase eesmärk on kaitsta Šveitsi eksporti.

„See on šveitsi rahva poolt väga positiivne vastus,“ kommenteeris Economiesuisse'i direktor Monika Ruehl riigi televisioonile. Ta ütles, et vastuhääletamine tähendab, et Šveits saab jätkata endisel ekspordikursil.

Šveitsi keskpank väljendas samuti heameelt hääletustulemuste üle.

Referendum on mõju avaldanud ka kulla hinnale maailmaturul. Möödunud kuul langes kulla hind 1,6%, kui hääletamisidee populaarsust kaotas.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. December 2014, 07:53
Otsi:

Ava täpsem otsing