Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Proeksperdi töötajad ostsid firma välja

    Proeksperdi omanikud (vasakult) analüütik Andrus Kuus, nõukogu liige Raivo Vilu, tarkvaraarendaja Andrus Suitsu, tarkvaraarhitekt Vambola Kotkas ja tegevjuht Marko Sverdlik.Foto: Meeli Küttim

    IT-ettevõtte Proekspert suuromanik Taani firma Danfoss müüs oma osaluse ettevõtte töötajatele.

    21 aastat tegutsenud ettevõtte ainsad omanikud on nüüd selle asutajad Raivo Vilu, Vambola Kotkas ja Andrus Suitsu ning üle 10 aasta ettevõttes töötanud Andrus Kuus ja Marko Sverdlik.
    Danfossile kuulus 75,2% ettevõtte aktsiaist, ülejäänu jagunes viie eestlaste vahel mitte võrdsetes osades, suurim osalus oli Kotkal, kes on ka pärast eilset tehingut suurim aktsionär. Tehingu väärtust osapooled ei avalda, kuid ostjad pidid lisaks oma kapitalile võtma ka laenu. Kellelt laenu saadi, on konfidentsiaalne.
    Töötajad tahtsid ettevõtet omale
    Kuigi tehingust olid huvitatud mõlemad osapooled, tegid esimese sammu eestlased. 1993. aastal Eesti programmeerijate asutatud Proeksperdi enamusosalus läks taanlastele 2003. aastal ja sellest ajast saadik on unistatud, et firma muutuks taas oma töötajate ettevõtteks. „Kui 2003. aastal said käed Danfossiga löödud, siis ei mõeldud, et see abielu jääb sellisena igavesti kestma,“ ütles tegevjuht Marko Sverdlik.

    Proekspert

    Asutatud 1993. aastal.

    Asutasid Andrus Suitsu, Ove Tüksammel, Toomas Vinter, Raivo Vilu, Vambola Kotkas, Tarmo Soodla ja Henno Kohv.

    Tegeleb insenertarkvara loomisega.

    Omanikud on osaluse järjekorras Vambola Kotkas, Andrus Suitsu, Marko Sverdlik, Andrus Kuus, Raivo Vilu.

    2014. aasta käive oli üle 7 miljoni euro, kasum üle miljoni euro.

    Peamised sihtturud on Taani, Soome ja Eesti.

    Töötajaid 120.

    Danfoss

    Asutati 1933. aastal.

    Üks suuremaid tootmisfirmasid Taanis.

    Tegevjuht on Niels B. Christiansen.

    Suurimad turud on USA, Saksamaa ja Hiina.

    Töötajaid on rohkem kui 24 000 üle maailma.

    Kontserni kogukäive on 3,5 miljardit eurot.

    Proeksperdi analüütik Andrus Kuus lisas, et juba ettevõtte loomisel oli mõeldud, et programmeerijad loovad endale koha, kus töötada. „See kultuur on edasi kandunud läbi aastate ja selle kümne aasta jooksul, mil Danfoss on olnud suurosanik, ei ole me saanud seda osa oma filosoofiast väga rakendada. See on üks kõige positiivsem tulem minu jaoks,“ märkis Kuus.
    Sverdliku sõnul oli tehingul kaks peamist eesmärki. Esiteks täita unistus ja tuua Proekspert tagasi oma töötajate omandusse, sest see annab võimalusi lisaks praegusele viiele omanikule ka teisi töötajaid omanikeringi kaasata. Teiseks saab nüüd Proekspert paremini arendada seda osa ärist, mis jäi Danfossi fookusest väljapoole.
    Poolteist aastat läbirääkimisi
    Läbirääkimistega alustati 2013. aasta oktoobris ja omanike sõnul kulgesid need üsna raskelt, sest osapoolte ootused olid väga erinevad. Mullu detsembriski oli veel küsitav, kas tehing üldse toimub. „Kuna me väga palju ettevõtteid oma elus ostnud ja müünud ei ole, siis need läbirääkimised kindlasti lihtsamate killast ei olnud. Oli hetki, kus vaatasime, et ei ole kummaltki poolelt võimalik kuhugi keskplatsile kokku tulla. Samas vaheldusid need selliste positiivsete ja energiat andvate kokkulepetega, et see saab toimuma,“ kirjeldas Sverdlik.

    Näiteid Proeksperdi toodetest ja teenustest

    Nende tarkvaraga loodi intelligentne voodi, mis võtab asendi magaja kehakuju järgi.

    Saksa firma Krones liinid õlle tootmiseks kasutavad Proekperdi kirjutatud tarkvara.

    Pangandustarkvara – maksesüsteemid, mobiilimaksed.

    Mobiilse parkimise rakendus.

    Euroopa üks esimesi kiipkaarte on arendatud Proeksperdis.

    Omanikud kinnitasid, et pärast tehingut ettevõtte igapäevaelus töötajate ja klientide jaoks midagi ei muutu. Küll aga võivad töötajad rõõmustada, sest nüüd on neil võimalus ettevõttes osalus saada. „Kui oleme oma töötajatega koos istunud ja unistanud, siis ilma meie suunamiseta on tulnud nende seast samuti ettepanek, et see võiks olla meie endi ettevõte,“ lausus Sverdlik.
    Viie omaniku sõnul ei too omanike staatuse muutumine senisest suuremaid väljakutseid, sest varemgi tehti otsuseid isekeskis ja Danfoss igapäevaselt ei sekkunud. „Enne oli ju periood, kus olime ka omanikud. Alustasime lihtsalt seitsmest tarkvaraarendajast ja siis oli palju raskem,“ meenutas tarkvaraarhitekt Vambola Kotkas. „Praegu on meil paigas kogu tööprotsess ja tekkinud head suhted, seetõttu ma ei usu, et väljakutsed oluliselt suurenevad,“ lisas ta.
    Mure tööjõu pärast
    Sverdliku sõnul on väljakutsed firmale üldisemalt olemas, eelkõige valmistab raskusi pädeva tööjõu leidmine. „Siin me ei räägi ainult spetsialistidest ja inseneridest, vaid ka rahvusvahelise äriarenduse või müügikogemuse kompetentsiga inimese leidmisest. Siiamaani ei ole meil õnnestunud leida selliseid inimesi, kes oleks võimelised ka välisturgudel meile oluliste potentsiaalsete klientidega edukalt koostöölepinguid sõlmima,“ rääkis tegevjuht. 

    5 soovitust ettevõtte väljaostuks

    1. Ole järje- ja sihikindel, mine lõpuni.

    2. Ära looda kiireid tulemusi.

    3. Ole enesekindel, kui vastaspool tahab läbirääkimisi oma väravasse suunata.

    4. Otsi sobiv abimees, kes aitab läbi rääkida.

    5. Arvesta, et protsess võtab palju aega. Mõni periood on rahulikum, mõnikord jääb uneaega väga väheks.

    Allikad: Raivo Vilu, Vambola Kotkas, Andrus Suitsu, Andrus Kuus, ja Marko Sverdlik

    Omanike hinnangul on nad nüüd Eesti kapitalil oleva ettevõttena kindlasti atraktiivsem tööandja. Lisaks on kavas otsida tööjõudu välismaalt, seda on praeguseks ka juba tehtud.
    2013. aastal oli Proeksperdis keskmine palk 2165 eurot ja seda taset suudavad omanikud enda sõnutsi kindlasti hoida. Samas tõdes Sverdlik, et IT-sektoris kõrge palk enam mingist hetkest ei motiveeri. „Siis tulebki mängu keskkond, kus sa töötad, need inimesed, kellega sa koos töötad, kuidas sinusse suhtutakse, mida sa sisuliselt saad iga päev teha. Sellele me panustame,“ ütles ta.
    Kuus lisas, et Proeksperdi eelis on see, et nende projektide portfell on väga mitmekesine. Töötajatel on võimalus liikuda ühest meeskonnast teise, teha teist laadi projekte ja olla erinevates rollides. Nõukogu liige Raivo Vilu märkis, et paraku on ka sel omad ohud. „See ei ole ilma hädadeta strateegia selles mõttes, et kui profiilid lähevad liiga laiaks, on oht, et professionaalsus võib kaduda, aga kui suuta tasakaalus hoida profiili laiust ja professionaalsust, siis on huvitav võimalus,“ sõnas ta.
    Eelmine aasta tõi rekordi
    Proekspert tegi eelmisel aastal rekordkäibe, mis ületas 7 miljoni euro piiri. Kasumit teenis ettevõte üle ühe miljoni euro. Omanikud on tulemustega rahul, eriti olukorras, kus pärast majandussurutist aastatel 2008–2009 ei ole neil olnud kerged aastad. Sverdliku sõnul ei ole osal klientidest äri käima läinud ja mõningatel sihtturgudel on majanduses paigalseis. Samuti on mitu potentsiaalset ja praegust klienti lükanud ebakindluse tõttu investeeringuid edasi.
    Sel aastal nähakse kasvu kõigil ärisuundadel ja turgudel, peamiselt Eestis, Soomes ja Taanis. Ka senine omanik Danfoss jääb ettevõttele üheks suurkliendiks. Proeksperdi klientide seas on ka Microsoft, TeliaSonera Finland, Eesti Telekom, Danske Bank, Swedbank ja mitmed Eesti valitsusasutused.
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Eestlased reisisid mullu välismaale kaks korda enam
Eelmisel aastal kasvas nii välis- kui sisereiside arv, neid tehti võrreldes aasta varasemaga vastavalt 40 ja 20% enam, teatas statistikaamet.
Eelmisel aastal kasvas nii välis- kui sisereiside arv, neid tehti võrreldes aasta varasemaga vastavalt 40 ja 20% enam, teatas statistikaamet.