Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vaata, millised on 49 jätkusuutlikumat ettevõtet

    Küpsema lähenemisega paistavad sel aastal silma riigiettevõtted ja tootjad, nagu pildil olev Wendre. Foto: Raul Mee

    Jätkusuutlike ja vastutustundlike põhimõtete rakendamise head taset näitav kuld-, hõbe- või pronkstaseme kvaliteedimärgise sai seitsmendat korda koostatud Eesti jätkusuutliku ettevõtluse indeksis 49 ettevõtet.

    Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi juhtimisel seitsmendat korda koostatud Eesti jätkusuutliku ettevõtluse indeksi tulemused kinnitavad ka sel aastal, et vastutustundlik ning sotsiaalselt ja keskkonnaalaselt jätkusuutlik tegevus muutub siinses ärikultuuris üha tavapärasemaks.
    Kokku hindas oma äri jätkusuutlikkuse aspektist sel korral rekordiliselt 77 ettevõtet. Analüüsiti nende keskkonnaalast tegevust, kogukonnaga arvestamist ja erinevate osapoolte kaasamist, ühiskonna arengusse panustamist, tegevuse läbi­paistvust ja eetilisust, töötajate tervisesse ja arengusse panustamist ning inimeste eraelu ning erinevustega arvestamist.

    Indeksi koostamisel aluseks olev küsimustik koosneb neljast osast:1) jätkusuutlik ettevõtlus strateegias (maksimaalselt 20 punkti ehk 20% kogutulemusest);2) jätkusuutliku ettevõtluse põhimõtete integreerimine ettevõttes (20 p);3) tegevus kogukonnas, loodus-, töö- ja turukeskkonnas (40 p);4) tulemuste hindamine, aruandlus ja kommunikatsioon (20 p).

    Ettevõtete antud vastuseid hindas 25-liikmeline ekspertide meeskond, lisaks auditeerisid ettevõtteid pisteliselt KPMG Balticsi audiitorid. Hindamisel võeti arvesse ettevõtte suurust ja tegevusala, metoodika peab oluliseks põhitegevusega tugevalt seotud vastutustundlikku ja jätkusuutlikku tegevust. Väikeettevõtete puhul ei võetud lõpptulemuse arvutamisel arvesse kõiki neid küsimusi, mis on väiksuse tõttu ebaolulised.

    Võimalikust maksimumtulemusest vähemalt 70%, 80% ja 90% saavutanutele omistati ametlik vastutustundliku ettevõtte pronks-, hõbe- või kuld­taseme kvaliteedimärgis.

    Kvaliteedimärgise kuldtaseme said esmakordselt tootjad ABB ja Ericsson Eesti Tallinna tehas, personalifirma Manpower ning eelmiselgi aastal sama tunnustuse teeninud mahetoodete arenduse, tootmise ja müügiga tegelev Loodusvägi OÜ ning keskkonna- ja kogukonnasõbralike lastekaupade tootja ja müüja Villapai.
    Väga tugeva tulemuse saavutasid ka Tallinna Vesi, Swedbank, Wendre ja Eesti Energia. Silmapaistvamad uued tulijad on ISS Eesti, Kaubamaja, Nordea Bank AB Eesti filiaal, Tallinna Sadam ja veterinaartoodete müüja Dimela. Võrreldes eelmise korraga on oma tulemust märgatavalt parandanud ka Tallinna Lennujaam ja Riigi Kinnisvara.
    Suurte tööandjate roll ja vastutus
    Kui eelmise indeksi koostamisel aasta tagasi kerkisid esile mitmed mikroettevõtted, kelle ärimudeli lahutamatuks osaks on vastutustundlikkus, siis sel korral paistsid varasemast küpsema lähenemisega silma just suuremad tööandjad, sealhulgas riigiettevõtted (Tallinna Lennujaam, Riigi Kinnisvara, Eesti Energia, Tallinna Sadam) ning tootjad (ABB, Ericsson Eesti, Wendre, NOTE Pärnu, Enics Eesti, Eolane Tallinn).
    Kokku annavad indeksi kvaliteedimärgise saanud ettevõtted tööd üle 30 000 inimesele (keskmiselt umbes 600 inimest ühes ettevõttes). Kui lisada sellele nende perekonnaliikmed, mõjutavad indeksi kvaliteedimärgise teeninud ettevõtted peaaegu iga kümnenda Eesti inimese igapäevaelu.
    Seetõttu on arusaadav, et ettevõtted tunnetavad üha enam kasvavat vastutust tööandjana. Inimesed ei oota mitte ainult stabiilset tööd ja tasu, vaid tahavad töötada seal, kus neid väärtustatakse, kaasatakse otsustesse ja luuakse soodne pinnas enesearenguks, hinnatakse tervist nii töökohal kui ka igapäevaelus, kaasatakse peresid ühistegevustesse, peetakse inimeste erinevusi ja mitmekesisust plussiks ning kus on au sees paindlik ja eraelu soosiv töökorraldus.

    Jätkusuutlik ettevõtlus

    Jätkusuutlik ettevõtlus (Corporate Sustainability and Responsibility ehk CSR) tähendab äriorganisatsioonide toimimist viisil, kus ettevõte pöörab oma põhitegevusega kooskõlastatult strateegilist tähelepanu- keskkonnasõbralikule toimimisele;- töötajate tervisele, eraelule ja arengule;- võrdsele kohtlemisele ja inimõigustele;- kogukonna kaasamisele ja ühiskonna arendamisele;- läbipaistvale ja eetilisele äritegevusele.

    Jätkusuutliku ettevõtluse alaseid juhiseid annab ka eestikeelsena ilmunud standard ISO 26000.

    Ent mitte ainult. Kvaliteedimärgise teeninud tööandjad on aru saanud, et lisaks töökeskkonnale hindavad tänased ja eelkõige just tulevased töötajad, eriti noorem põlvkond, ettevõtte läbipaistvust, eetilisust, keskkonnasõbralikkust ja ühiskonnaasjades kaasarääkimist laiemalt. Inimeste jaoks on üha olulisem see, millise näo ja mainega ettevõttes nad töötavad, ehk teisisõnu, kellega nad suure osa oma päevast veedavad.
    Jätkusuutlikkus murrab juhatuse aruteludesse
    Kui küsisime eelmistelgi aastatel indeksi koostamisest osa võtnud ettevõtete käest selle aasta küsimustikus,  millised on nende jaoks viimase aja olulisemad jätkusuutliku ja vastutustundliku ettevõtluse alased arengud, joonistus välja kaks peamist valdkonda.
    Esiteks juba eespool kirjeldatud suurem tähelepanu vastutustundliku töökeskkonna ja personalipoliitika kujundamise võimalustest. Teiseks aga erinevad otsese äritegevuse ja turukäitumisega seotud praktikad, alates jätkusuutlikkust arvestavast tootearendusest kuni läbipaistvama suheteni erinevate sidusgruppidega.
    Muu hulgas paistis silma, et pea veerand varem indeksi koostamisel osalenud ettevõtetest tõi viimase aasta arenguna välja konkreetseid näiteid, kuidas jätkusuutliku ja vastutustundliku ettevõtluse teemat on hakatud oma organisatsiooni äristrateegiasse integreerima.
    See kinnitab trendi, mida Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum on indeksi eestvedajana viimaste aastate jooksul näinud – üha rohkem ettevõtteid mõistab, et jätkusuutlik ja vastutustundlik tegevus on nende ettevõtte pikaajalise edu seisukohalt strateegiliselt oluline teema, mida ei saa vaadata projektipõhise kõrvaltegevusena.
    Lisaks indeksi tulemustes kajastuvatele muutustele leiab sarnaseid märke ka mujalt. Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi korraldatavatel seminaridel ja konverentsidel osaleb üha rohkem ettevõtteid ning aina sagedamini küsitakse nõu ja sisekoolitusi.
    Tasapisi on kasvanud ka jätkusuutlikku tegevuse aruandluse koostanud firmade nimekiri – pioneeriks olnud Viru Keemia Grupile on järgnenud Tallink, Eesti Energia, Tallinna Vesi, Riigi Kinnisvara, Tallinna Lennujaam ja teisedki. Võib arvata, et uuendatud ja peatselt jõustuv aruandluskohustust reguleeriv Euroopa direktiiv täiendab nende ettevõtete ridu veelgi.
    Jätkusuutliku ettevõtluse indeks 2014
    Tabelis on ettevõtted tasemete kaupa tähestikulises järjekorras. 
    Mikroettevõtete tabel  EttevõteTegevusalaTaseLoodusvägi OÜToiduainetööstusKuldVillapai OÜTootmine, jae- ja hulgikaubandusKuldKoidulapark Hotell OÜMajutusHõbeLahemaa Ökoturism MTÜTurismHõbePagar Võtaks OÜToiduainetööstusHõbePuhas Eesti Loodus OÜMahe- ja looduskosmeetikaHõbeSüvahavva Loodustalu OÜToiduainetööstusHõbeAdvokaadibüroo LMP OÜJuriidiline nõustaminePronksDerelict Furniture OÜDisainPronks   Suurte ettevõtete ja VKE-de tabel  EttevõteTegevusalaTaseABB ASTootmineKuldEricsson Eesti AS Tallinna tehasTootmineKuldManpower OÜPersonaliteenusedKuldBaltCap ASValdusfirmade tegevusHõbeChemi-Pharm ASTootmineHõbeCoca-Cola HBC Eesti ASToiduainetööstusHõbeDanske Bank A/S Eesti filiaalFinantsvahendusHõbeDimela ASVeterinaartoodete müükHõbeEcoprint ASTrükitööstusHõbeEesti Energia ASEnergeetikaHõbeHumana Sorteerimiskeskus OÜJaekaubandusHõbeISS Eesti ASKinnisvara korrashoidHõbeMicrosoft Estonia OÜInfotehnoloogiaHõbeNOTE Pärnu OÜElektroonikaHõbeRagn-Sells ASJäätmekäitlusHõbeRiigi Kinnisvara ASKinnisvaraHõbeRimi Eesti Food ASJaekaubandusHõbeSEB Pank ASFinantsvahendusHõbeSwedbank ASFinantsvahendusHõbeTallinna Lennujaam ASLennundusHõbeTallinna Vesi ASKommunaalmajandusHõbeWendre ASTekstiilitööstusHõbeVestman Energia ASMaa haldamine ja energiainvesteeringudHõbeDHL Estonia ASTransportPronksDPD Eesti ASTransportPronksEesti AGA ASKeemiatööstusPronksEnics Eesti ASTööstuselektroonikaPronksEolane Tallinn ASElektroonikaPronksFilter ASEnergia- ja veetöötluse lahendusedPronksG4S Eesti ASTurvateenusPronksKaubamaja ASJaekaubandusPronksKliinik32 OÜMeditsiinPronksKonekesko Eesti ASMasinate ja seadmete müük ning hooldusPronksNordea Bank AB Eesti FiliaalFinantsvahendusPronksRautakesko ASTööstuskaupade jae- ja hulgikaubandusPronksSaku Õlletehase ASToiduainetööstusPronksTallinna Sadam ASLogistika ja transportPronksToyota Baltic ASHulgikaubandusPronksTREV-2 Grupp ASTaristuehitus ja -hoolePronksViru Keemia Grupp ASKeemiatööstusPronks
    Autor: Marko Siller, Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi tegevjuht
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
USA aktsiaturgu suunasid esimese kvartali tulemused: Tesla tõusis, Meta langes
USA peamised aktsiaindeksid muutusid kolmapäeval vähe, kuna Tesla aktsia tõusis pärast eelmise kvartali tulemuste teavitamist ning investorid ootasid mitmete järgmiste ettevõtete aruannete avaldamist, vahendas Yahoo Finance.
USA peamised aktsiaindeksid muutusid kolmapäeval vähe, kuna Tesla aktsia tõusis pärast eelmise kvartali tulemuste teavitamist ning investorid ootasid mitmete järgmiste ettevõtete aruannete avaldamist, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Euroopa gaasikauplejad muretsevad juba järgmise talve pärast
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.