Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kentsakad aktsiamanöövrid Pärnu Sadamas

    Kunagi Juhan Pihelbuga võrdselt Pärnu Sadamat omanud Mati Einmann on nüüd kaalukausi enda poole kallutanud.Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees / Scanpix

    Kui aastaid kontrollisid 50 protsenti Pärnu Sadama aktsiatest Mati Einmann ja Juhan Pihelbu võrdselt, siis mullused vangerdused aktsiaid hoidva ettevõtte osalustes jätsid hiljuti meie seast lahkunud Pihelbu pärijad õiguslikult kehvemasse positsiooni.

    Pool Pärnu Sadama aktsiatest kuulub Rein Kilgi ettevõttele Transcom, teist poolt on AS A & O kaudu aastaid sõbralikus ja võrdses paarisrakendis vedanud Mati ja Hele Einmanni ettevõte Einhel ja Juhan Pihelbu.

    Teise aktsionäri sisesuhted pole minu tegevusvaldkondRein Kilk, Pärnu Sadama nõukogu esimees ja ASi Transcom kaudu Pärnu Sadama 50protsendiline omanik

    "Mati Einmann ja Juhan Pihelbu tandemina ühelt poolt ja mina teiselt poolt olime erinevates ettevõtmistes äripartnerid viimased 15 aastat, kuni Juhani lahkumiseni siit ilmast. Minu hinnangul oli Mati ja Juhani läbisaamine väga hea, kui mitte öelda suurepärane.

    Minu veendumuse kohaselt oli Juhan oma põlvkonna tulemuslikumaid tegijaid mitte ainult Pärnu, vaid kogu Eesti majandusruumis. Väljaspool Pärnut teatakse teda vähem ehk tema lausa erakordse tagasihoidlikkuse tõttu. Alustas toonases Pärnu Laevaremonditehases keevitajana ja töötas end üles samas kohas Pärnu rikkaimaks meheks.

    A&O aktsionäridevahelisi varakäsutusi oskavad kommenteerida ja põhjendada eelkõige ja kõige paremini asjaosalised ise. Pärnu Sadama nõukogu esimehena ei kuulu teise aktsionäri sisesuhted minu tegevusvaldkonda.

    A&O ja Transcomi vahelised suhted on pärast 2013. aastal sõlmitud kompromissi olnud üksmeelsed ja töised. Ehitasime juurde kaks kaikohta, tõime hakkepuidu Vana-Pärnusse, asfalteerisime mitu hektarit laoplatsi, ehitasime uue halli ja palju muud. Selle aasta alguses sõlmisime ühe maailma edukaima süvendamisfirmaga Jan De Nul Pärnu Sadama laevakanali süvendamislepingu, mille tulemusena saab Pärnu kaardile kui kruiisilaevade potentsiaalne sihtkoht."

    Väited Juhani seljataga tegutsemise kohta on valedMati Einmann, Pärnu Sadama juhatuse liige

    "Juhan Pihelbu ja minu usalduslik, läbipaistev ja tülideta äripartnerlus kestis 23 aastat. Nagu Juhani järelhüüdes ütlesin, olime töö kõrval ka sõbrad.

    Kõik väited Juhani teadmatuse ning tema seljataga tegutsemise kohta on valed. Kinnitan, et AS A&O aktsionärid, sh Juhan, kiitsid kõik teie kirjeldatud tehingud heaks ja fikseerisid need ka kirjalikult. Olen käitunud ainult aktsionäride antud juhiste ja volituste alusel. Oma sõnade kinnituseks olen valmis teile näitama kõiki vastavaid dokumente. Paljasõnalisuse vältimiseks lisasin näiteks ASi A&O aktsionäride otsuse, millega on kiidetud heaks PSA OÜ kehtiva põhikirja kehtestamine ja Galt Capital OÜ lisandumine PSA OÜ osanikeringi. Digiallkirjade kinnituslehel näete ka Juhani allkirja. Loodan, et mõistate, ma ei saa saata teile kogu digikonteinerit, kuna see sisaldab ka konfidentsiaalset informatsiooni.

    Seni teadmata põhjusel ei ole asjaosaliste poole keegi otse pöördunud, mistõttu minu hinnangul kasutatakse teid kellegi huvide realiseerimise vahendina. Eriti olen häiritud, et see isik, kes minu peale nii räigelt valetab, on anonüümsuse katte all - ajakirjanikuna tagate talle sellise kaitse."

    Detsembri alul 77. sünnipäeva pidanud Pihelbu saadeti uue aasta teisel laupäeval Pärnus viimsele teekonnale. Talle ettevõtte A & O kaudu kuulunud Pärnu Sadama aktsiad lähevad loomulikult pärijatele. Kuid kas Pihelbu perekond kontrollib vara samamoodi kui veel aasta tagasi? Selgub, et mitte päris.
    Skeem tõi uue osaniku
    Eelmise aasta märtsi lõpus asutati A & O tütarfirma PSA OÜ, mille ainsaks juhatuse liikmeks sai Einmann. Kuu aega hiljem liikusid PSAsse Pärnu Sadama aktsiad. Mitterahalise sissemakse eseme üleandmise lepingule kirjutas nii aktsiate üleandja A & O esindajana kui ka aktsiate vastuvõtja PSA esindajana alla Einmann.
    Oktoobris suurendati PSA OÜ osakapitali 289 euro võrra ning see osa läks Galt Capital OÜ-le, mis kuulub Einmanni tütrele Barbara Einmannile ja tütre elukaaslasele, varem advokaadina töötanud Indrek Minkale.
    PSA OÜ põhikirja järgi tekkis olukord, kus põhikirja muutmise, osakapitali suurendamise või vähendamise ning iga üle 25 000eurose tehingu otsustamise poolt peab olema vähemalt 91/100 koosolekul esindatud häältest. Ehk ilma Galt Capitali häälteta neid otsuseid enam teha ei saa.
    Äripäevale saadetud vihje järgi on Einmann saanud Pihelbu haiguse ajal enamuse ja kontrolli Pärnu Sadama aktsiaid hoidvas PSA OÜs ning Juhan Pihelbu pärijatel on praegu väga keeruline näiteks nõuda dividendide maksmist PSA OÜst või kaasa rääkida sadama aktsiate müügi, nende hinna jm üle.
    "Tegemist on kahjuks klassikalise skeemiga, kus ühinguõiguse formalistlikkust ära kasutades on ühingule kuuluv vara nihutatud patiseisust ehk konsensust nõudvast 50/50 suhtest tütresse ja seeläbi ainuüksi ühe aktsionäri mõjugrupi kontrolli alla," kommenteeris üks igapäevaselt äriõigusega kokku puutuv Eesti tuntud vandeadvokaat. Ta rõhutas ka, et ei ole kunagi Pärnu Sadama teemadega kokku puutunud ega tea, mida aktsionärid on omavahel kokku leppinud. Seetõttu saab ta kommenteerida üldiselt, millistest õigustest võib keegi sellise skeemi tulemusena ilma jääda.
    Levinud käekiri
    Teine, ettevõtjast Äripäeva allikas muigas osaluse liigutamisest kuuldes ja nimetas seda ühe Eesti advokaadibüroo käekirjaks. Skeemi tulemusena puksitakse, või siis leebema variandi puhul ostetakse kaasomanik lõpuks välja, eriti kui tollel ei ole tehingute kohtu kaudu tagasipööramise nõudmiseks raha või tahtmist, arvas ta.
    Kuid nii Einmann kui ka Juhan Pihelbu tütar Merily Pihelbu lükkasid kategooriliselt tagasi väite, et midagi on kellegi seljataga tehtud."Kõik väited Juhani teadmatuse ning tema seljataga tegutsemise kohta on valed. Kinnitan, et AS A & O aktsionärid, sealhulgas Juhan, kiitsid kõik teie kirjeldatud tehingud heaks ja fikseerisid need ka kirjalikult. Olen käitunud ainult aktsionäride antud juhiste ja volituste alusel," kirjutas Einmann Äripäevale. Miks PSA osanike hulka lisandus Galt Capital, ta aga selgitada ei soovinud.
    Ka Merily Pihelbu kinnitas juristiga konsulteerimise järel, et: "AS A&O ning PSA OÜga seotud otsused ning muudatused on kõikide aktsionäride poolt konsensuslikult läbi arutatud, kirjalikult kinnitatud ning nii mulle kui teistele Juhan Pihelbu pärijatele teada."
    Keegi punub intriigi?
    Võib ka olla, et Einmann kindlustas enda positsiooni juhuks, kui keegi kõrvalt peaks Pihelbu pärijatele tegema aktsiate ostuks väga hea pakkumise. Sest tahtjaid paistab olema.
    Nii Merily Pihelbu kui ka Einmann vihjavad kellelegi, kes on huvitatud aktsionäride vahele kiilu löömisest, et siis sogases vees kala püüda. Einmann ütles, et ta teab, kes see inimene on. "Minu hinnangul kasutatakse teid kellegi huvide realiseerimise vahendina. Eriti olen häiritud, et see isik, kes minu peale nii räigelt valetab, on anonüümsuse katte all - ajakirjanikuna tagate talle sellise kaitse," sõnas Einmann.
    "On kummaline, et keegi anonüümne, väidetavalt Pärnu Sadamaga mitteseotud isik, pöördub antud teemaga meedia poole, mitte ei küsi selgitust meilt endilt. Seega võib minu hinnangul tema tegevus olla sihilik, eesmärgid ebaeetilised ning pigem meie ärihuve kahjustavad," märkis ka Merily Pihelbu.
    Einmanni-Pihelbu firmale kuuluvad Pärnu Sadama aktsiad olid aga 2013. aasta oktoobris sõlmitud kompromisslepingu järgi panditud teise aktsionäri, Kilgi ettevõtte Transcom kasuks.
    Meenutame veidi ajalugu
    Paar aastat tagasi oli Kilk äriliselt käpuli, järjest läksid põhja Pere kontsern, Werol ning tema muud ärid. Samal ajal olid kohtud koormatud Einmanni-Pihelbu ja Kilgi üksteise vastu esitatud hagidega. Õli lisas tulle Einmannile-Pihelbule kuulunud Pärnu Sadama aktsiate müük transiidiärimees Endel Sifile. Eeldati, et Kilk on nii mudas, et tal raha eelisostuõiguse kasutamiseks enam ei ole. Kuid Kilgile oli see suurärimehena elu ja surma küsimus. Ta suutis mülkast välja rabeleda ja Siff taandus Pärnu Sadamast.
    Kogu omavaheline kemplemine lõppeski 2013 oktoobris Harju maakohtus sõlmitud aktsionäridevahelise kompromissiga ning avalikkusele anti teada, et kõik läheb endistviisi edasi. "Sõlmitud kompromissleping tähendab, et kõik senised aktsionäridevahelised erimeelsused on ületatud ja kohtuvaidlused lõpetatakse," kommenteeris toona Kilk konfidentsiaalseks jäänud lepingu sõlmimist.
    A & O-le kuuluvate Pärnu Sadama aktsiate pantimine Transcomi kasuks viitab aga, et Einmann-Pihelbu võtsid kompromissiga endale päris suure rahalise kohustuse. Asjaosalised seda ei kommenteeri, kuid ühe Äripäeva allika sõnul võib see ulatuda vähemalt paari-kolme miljoni euroni.
    A & O majandusaruanded näitavad, et kui 2012. aastal olid ettevõtte "muud ärikulud" 2000 eurot, siis 2013. juba 2 miljonit eurot. Samal aastal võeti lühiajalisi laene kokku 1,25 miljonit eurot ning ettevõtte juriidilised kulud olid ligi 200 000 eurot.
    Artiklit on toimetuse poolt täpsustatud 13.02.2015
    Algses artiklis oli kolmandas lõigus kirjutatud, et Juhan Pihelbule kuulunud Pärnu Sadama aktsiad lähevad tema pärijatele. See lause oli ebatäpne, sest Pihelbule kuulusid AS A & O aktsiad ning A & O on oma tütarfirma PSA OÜ kaudu omakorda Pärnus Sadama üks omanikest.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA tarbijate kindlustunne langes kuuga ligi 13%
Michigani Ülikooli tarbijauuringu tulemused näitavad tarbijate muret, et inflatsioon, tööpuudus ja intressimäärad võivad edasi liikuda ebasoodsas suunas.
Michigani Ülikooli tarbijauuringu tulemused näitavad tarbijate muret, et inflatsioon, tööpuudus ja intressimäärad võivad edasi liikuda ebasoodsas suunas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.