Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Metalliäri maksupetturid mõisteti süüdi

    Rain Oras, Georgi Gorbatšjov ja Igor Nikiforov peale kokkuleppemenetluses kohtuotsuse kättesaamist Harju maakohtust väljumasFoto: Andras Kralla

    Eesti ühele juhtivale terasemüüjale käibemaksu petuskeemi organiseerinud Rain Orase, tema kaasosalise Ain Aidametsa ning metallifirma juhtidega seotud kriminaaluurimine sai kiire kohtulahendi.

    Eelmise aasta septembris-oktoobris pidasid maksu- ja tolliameti uurijad metalliäri käibemaksupettuses kahtlustatavatena kinni mitu isikut, lisaks toimusid läbiotsimised ja kahtlustatavate ülekuulamised. Petuskeemi peategelasel Rain Orasel tuli eeluurimise ajal istuda kaks kuud ja 24 päeva vahi all.
    Harju maakohus mõistis nüüd Orase kokkuleppemenetluses süüdi ning karistuseks on kaks aastat vangistust, millest läheb maha eeluurimise ajal vahi all oldud aeg. Ülejäänud vangistus asendati 641 tunni üldkasuliku tööga.

    Karistused katseajaga

    Rain Oras – kaks aastat vangistust, millest kaks kuud ja 24 päeva viibis ta eeluurimise ajal vahi all. Ülejäänud vangistus asendada 641 tunni üldkasuliku tööga, mille tegemiseks on aega poolteist aastat. Üldkasuliku töö tegemise ajal peab ta täitma ka kriminaalhooldaja kontrollnõudeid. 

    Ain Aidamets – kaks aastat vangistust, mis asendatakse 724 tunni üldkasuliku tööga. Töötundide tegemiseks on tal aega poolteist aastat ja sel ajal peab ta täitma ka kriminaalhooldaja kontrollnõudeid. 

    Georgi Gorbatšjov – üks aasta ja üheksa kuud vangistust, mis jäetakse tingimisi täitmisele pööramata, kui ta ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.

    Igor Nikiforov – rahaline karistus nelisada sissetuleku päevamäära ehk 11 520 eurot.

    Scandinavian Export Grupp OÜ – rahaline karistus 100 000 eurot, millest 20 000 eurot kuulub koheselt tasumisele. Ülejäänud osas ei pöörata täitmisele, kui ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu.

    OÜ Drayton Trade  – rahaline karistus on 50 000 eurot, mida ei pöörata täitmisele, kui firma ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu.

    Paturegister ulatub minevikku
    Orasele pole see sugugi esimene kord kohtus süüdi jääda. Varem on teda kriminaalkorras karistatud kahel korral. Kui 2011. a kevadel mõistis Pärnu maakohus Orase lühimenetluses süüdi kelmuses ja kehalises väärkohtlemises, siis kaheksa aastat varem oli Tartu maakohus talle määranud suurejooneliste maksupettuste eest nelja-aastase tingimisi vangistuse kaheaastase katseajaga.
    Orase palvel variühingute juhatusse variisikuid otsinud ning nende tööd korraldanud ja tasustanud Ain Aidametsa karistati samuti kaheaastase vangistusega, mis asendati 724 tunni üldkasuliku tööga. Ka Aidametsal on kriminaalne ajalugu. Teda on varem korduvalt süüdi mõistetud kelmuste ja narkokuriteo eest.
    Fiktiivsed arved ja variettevõtted
    „Scandinavian Export Grupp asutati 1995. aastal ja on üks juhtivatest terasemüügi ettevõtetest Eestis. Me töötame edukalt klientidega Soomes, Rootsis, Norras, Eestis, Lätis ja Leedus. Meie laod asuvad Baltikumis ja Skandinaavias,“ teatatakse ettevõtte kodulehel.
    Äriregistri järgi on Scandinavian Export Grupp OÜ asutatud küll alles 2012. aastal, kuid mullu soetatud tütarfirma Balti Terase Metallitööd OÜ (endise nimega Balti Teras OÜ) ajalugu ulatub tõesti jupp maad kaugemale. Ettevõtte juhatuse liikmed ja omanikud on Georgi Gorbatšjov ja Igor Nikiforov.
    Kuid süüdistuse järgi oli perioodil jaanuarist kuni septembrini 2014. a Scandinavian Export Grupi faktiline juht hoopis Oras, kes organiseeris kokkuleppel Gorbatšjovi ja Nikiforoviga ettevõtte majandustegevust ja rahade liikumist. Scandinavian Export Grupp korraldas metallitoodete ostu peamiselt Lätist, kuid tehingutel olid fiktiivsete arvetega vahel Orase kontrollitavad puhver- ja variettevõtted. Fiktiivsete arvete abil sai Scandinavian Export Grupp maksuametile deklareerida sisendkäibemaksu ning omandas ebaseaduslikult sisendkäibemaksu mahaarvamise õiguse.

    Kohtulahendini jõuti märkimisväärselt kiirestiPõhja ringkonnaprokuröri Kristiina Savtšenkova

    Kriminaalasjas jõuti kohtulahendini maksuasjade eripära arvestades märkimisväärselt kiiresti. Kahtlustatavate kinnipidamisest kuni kohtuotsuse kuulutamiseni on menetlus kestnud viis kuud. Tähelepanu väärib, et kuriteo toimepanemisel võtmerolli kandnud Rain Orase vahi alla võtmine kohtueelsel uurimisel võimaldas juba menetluse algfaasis koguda määrava tähtsusega isikulisi tõendeid, mille põhjal oli võimalik süüdistus esitada mõne kuu möödudes alates kahtlustatavate kinnipidamisest.  

    Samuti peab prokuratuur positiivseks seda, et kriminaalmenetluse tulemusena esitasid kahtlustuse saanud äriühingud parandatud käibedeklaratsioonid, mille kaudu sai riik Scandinavian Export Grupp OÜ tagatiskontole kogunenud raha – ligi 288 000 eurot – kasutada kohe alusetult tagastatud käibemaksu tasaarveldamiseks. Drayton Trade OÜ võttis endale kohustuse maksudena laekumata jäänud summad riigile lähitulevikus ära maksta. Maksunõuet jäävad tagama äriühingule kuuluvad kinnistud.

    Mis puudutab karistusi, siis esmakordsetele kuriteo toimepanijatele on tingimisi karistuste mõistmine kooskõlas väljakujunenud kohtupraktikaga. Samuti on see antud juhul igati põhjendatud, arvestades süüdistatavate koostööd menetlejaga. Neile isikutele, kes olid varem karistatud, pidas prokuratuur otstarbekaks küsida karistuseks üldkasulikku tööd, kuna see karistusliik teenib enim riigi huvisid, võimaldades hoida karistuse täideviimise kulud madalatena, kuid avaldab süüdimõistetule märkimisväärset preventiivset mõju.

    Eelmise aasta jaanuarist kuni septembrini küsis ettevõte riigilt alusetult tagasi kokku üle 288 000 euro. Kuna maksu- ja tolliamet avastas tagastusnõuete kontrollimisel võimaliku pettuse, siis jäeti ligi 100 000 eurot välja maksmata.
    Lisaks osales petuskeemis Gorbatšjovi juhitav Drayton Trade OÜ, kes jättis riigile tasumata üle 305 000 euro makse. Ettevõte soetas Euroopa Liidu riikidest 0protsendilise käibemaksuga metallitooteid. Selleks, et hoiduda Eestis 20protsendilise käibemaksu maksmisest, leppisid Gorbatsjov ja Oras kokku, et Orase kontrollitavad puhver- ja variettevõtted esitavad Drayton Trade OÜ-le fiktiivseid arveid, millele on juba lisatud käibemaks. Skeemi alusel saigi Drayton Trade vähendada tasumisele kuuluvat käibemaksu.
    Gorbatšjovi karistas kohus ühe aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistusega tingimisi. Nikiforov sai 11 520 euro suuruse rahalise karistuse.
    Maksud tagastatakse
    Kokkuleppemenetluse läbirääkimiste käigus esitasid süüdistuse saanud ettevõtted Scandinavian Export Grupp ning Drayton Trade parandatud käibedeklaratsioonid, millega võtsid endale kohustuse tasuda maksudena alusetult laekumata jäänud ja tagastada alusetult tagastatud maksusummad.
    Lisaks karistas kohus Scandinavian Export Gruppi rahaline karistusega 100 000 eurot, millest 20 000 eurot kuulub koheselt tasumisele. Ülejäänud osas ei pöörata täitmisele, kui ettevõte ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu. Drayton Trade rahaline karistus on 50 000 eurot, mida ei pöörata täitmisele, kui firma ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu.
    „Seda te nagunii ei kirjuta, et kogu raha on tagastatud,“ sõnas Oras peale kohtuistungit. Edasiste küsimuste peale ütles Oras, et pole rohkem midagi kommenteerida. Ka Gorbatšjov ei soovinud kohtuotsuse ja ettevõtete tuleviku kohta kommentaari anda.
    Uurimise algfaasis sai teiste seas kahtlustuse ka tuntud rallisõitja Jaan Mölder juunior, kelle juhitud ettevõte Zero Waste OÜ oli osaline fiktiivsete arvete esitamises. Prokuratuur lõpetas aga Mölderi suhtes menetluse, sest kuriteo toimepanemine tema poolt ei leidnud tõendamist.
    Scandinavian Export Grupp 2013.a müügitulu oli 8,3 miljonit eurot ja kasumit teeniti 166 515 eurot. Ettevõtte osadele on novembrikuus seatud pandid endise AS Tehas Metallist juhatuse liikme Toomas Liventaali kasuks.
    Eelmisest nädalast on Gorbatšjovi ja Nikiforovi kõrval ettevõtte juhatusse lisandunud Proinkasso OÜ juht Andrus Umbleja.
    Drayton Trade 2013.a müügitulu oli 2,6 miljonit eurot ning puhaskasum 31 000 eurot.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.