Artikkel
Kuula
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanglaleivalt Eesti laenuärisse

Jürgen Kaljuvee tegutseb nüüd Eestis laenuäris.Foto: Kristjan Lepp/Kroonika/Scanpix

Kümme aastat tagasi New Yorgis kokaiini omamise ja tšekkide võltsimise eest vahistatud erinevates investeerimispankades töötanud elunautija Jürgen Kaljuvee on võtnud maha tuure ning kasutusele oma teise nime, saanud pereisaks ja astunud Eestis laenuärisse.

Saanud esmalt tuntuks korvpallurina ja seejärel ärimaastikul, jõudis Harvardi haridusega Kaljuvee töötada ka kurikuulsas investeerimispangas Lehman Brothers. Pärast oma laia elustiili vastu taevast lendamist ning vahepeal vanglas istumist elab ta nüüd Inglismaal ning on ühel või teisel moel seotud kõikide Eesti suuremate crowdfunding'u ehk ühisrahastuse põhimõttel töötavate laenukontoritega.
"Ma ei ole investeerimispanganduses, vaid töötan IT-s ja neid ettevõtete tutvustusi tuleb ikka vahel ette selles valdkonnas. Elan Inglismaal, käin tööl ja peamiselt tegelen pereeluga ja tütre kasvatamisega," ütleb Kaljuvee.

Kokaiinikotike tuhmistas Ameerika unelma

"Ma pole kristlane ega moslem, vaid jumaldan hoopis American Expressi krediitkaarti!" lajatas Jürgen Kaljuvee kümmekond aastat tagasi meelelahutusmeediale, keereldes tõelise njuujorklasena öösel Suure Õuna baarides ja ööklubides ning töötades päeval ühes maailma suurimas investeerimispangas Lehman Brothers.

Šampanja, supermodellid, disainerrõivad - nende märksõnadega võis võtta kokku Harvardi ülikooli matemaatika- ja majandusharidusega Kaljuvee elustiili. Kaljuveed on võrrelnud tema pankurist sõber Rain Lõhmus näitleja Hugh Grantiga.

Avalikkuse eest kadus Kaljuvee 2005. aasta 8. detsembril reede õhtul. Siis pandi ta vangi. Jürgen Kaljuvee tabati pangast võltsitud tšekkidega raha välja võtmas, samuti leiti tema juurest mitu kotikest kokaiiniga, kirjutas Postimees toona.

Tema Eestis elav isa, sel ajal president Arnold Rüütli julgeolekunõunik ja hilisem Tallinna ombudsman Jüri Kaljuvee sattus ajakirjanike piiramisrõngasse. Isa ja poeg polnud aastaid suhelnud, kuid sellest hoolimata sattus isa infonälga. Vähe oli teada, mis tema pojaga juhtus. Selgust ei toonud Õhtulehe andmetel majja ei Jürgeni Soomes elav ema ega vennad.

New Yorgi eestlaste seas oli Kaljuvee vahistamine 2005. aasta jõulude eel kuumim jututeema.Koos Kaljuvee kinnikukkumisega tuhmus ka paljude eestlaste jaoks tõeline Ameerika unelma edusümbol. Teda tundnud inimesed ütlesid ajakirjandusele, et Kaljuvee plaane kuulates võis aimata, et tema reaalsustaju hakkab hajuma ning kokaiin ja alkohol polnud Kaljuvee kohta teps mitte uued märksõnad.

Saage tuttavaks: Julian Kaljuvee
Passinimega Julian Jürgen Kaljuvee on vahetanud varem kasutusel olnud Jürgeni nime Juliani vastu ning esineb vähemalt Eestis nüüd selle nimega. Tema rahvusvahelisel Linked Ini profiilil aga seisab Julian J Kaljuvee.
Ta on 41aastane pereisa, kes elab koos oma 31aastase eestlannast abikaasa Helen Kaljuveega Inglismaal ning üheskoos kasvatavad nad tütart. Heleniga on ta abielus alates 2007. aasta augustist ning pärast Jürgeni jamasid New Yorgis kolis paar Londonisse. Eestiga hoiavad nad sidet.
Suvel intervjueeris Kaljuvee Aberdeenis elavat eestlannat Edith Eplerit, kirjanik Kaur Kenderi raamatu "Yuppiejumal" inglise keelde tõlkijat ning avaldas intervjuu veebilehel Estonian World. Sellel samal saidil on Kaljuvee varemgi autorina üles astunud. Ennast iseloomustab ta seal kui maailmarändurit ja kohvilaua filosoofi.
Märtsi keskpaigas viibivad Kaljuveed kogu perega välismaal puhkusel.
Muidu töötab ta IT-sektoris - algselt õppiski Kaljuvee programmeerijaks - ning aeg-ajalt tuleb selles valdkonnas ette ka n-ö ettevõtete tutvustusi. Kaljuvee kasutab oma suhete kohta Eestiga väljendit capital introduction. Ta on toonud Eesti ühisrahastusega laenufirmadesse väliskapitali ehk tutvustanud eestlasi välismaistele investeerimisfondidele.
Vaieldamatult suured teadmised
Kaljuvee on vähem või rohkem seotud kõikide peamiste Eestis tegutsevate ühisrahastusega laenukontoritega.
Laenufirma Investly juht Siim Maivel ütleb, et Kaljuvee tutvustas neile rahvusvahelise investeerimisfondi Mosaic Capitali omanikku, Šveitsis elavat portugallast Joao Monteirot. Kuigi Monteiro ja Maivel on omavahel Tallinnas ka silmast silma kohtunud, käib suur osa nendevahelisest suhtlusest senimaani Kaljuvee vahendusel.
Praegu ütleb Kaljuvee, et tema Mosaici osanik pole, kuid ettevõtte aruannetest selgub, et 2013. aastal jagunes Mosaic Capital veel kolme inimese vahel: Joao Monteiro, Kaljuvee ja tema abikaasa. Tänaseks on Kaljuvee osalus jagunenud Monteiro ja Kaljuvee abikaasa Heleni vahel.

Joao Monteiro: Eesti idufirmad on nagu Portugali maadeavastajad

Jürgen Kaljuvee innustusel Eestisse mitmeid finantstehnoloogia investeeringuid teinud portugallase Joao Monteiro sõnul on Eesti idufirmade rahvusvahelistumisele aidanud palju kaasa asjaolu, et Eesti on Euroopa väikseim turg.

"Rahvusvaheliseks muutuvad idufirmad on Eestile suurepärane võimalus murda välja muredest, mis kaasnevad auskohaga Euroopa perifeerias. Ma näen siin paralleele 16. sajandi Portugali maadeavastajatega, kes heiskasid toona samamoodi purjed, et kodust kaugele seilata. Minu meelest on paljudel maadel Eestilt selles osas midagi õppida," ütleb Monteiro.

Ligi 80% Mosaic Capitalist omav ning igapäevaselt Šveitsis rahvusvahelises IT-firmas Kühne+Nagel ühe üksuse arendusjuhina töötav Monteiro kasutab Mosaici oma Eesti finantstehnoloogia investeeringute haldamiseks. "Selles hoian ma oma nende firmade osalusi, millesse investeerinud olen. Kuna elan Šveitsis, on nii lihtsam hallata muutusi mu osalustes ja investeeringutes. Viimase kahe aasta jooksul olen käinud pea iga kuu Tallinnas ja Eestit päris palju tundma õppinud," selgitab ta.

Ta ütleb, et Eesti on väga tehnoloogiateadlik turg ning fakt, et see on ka Euroopa väikseim, paneb idufirmade tiimid kohe alguses rahvusvahelistumisele mõtlema. "Eestis on hämmastavalt palju oskusteavet ühisrahastuse vallas ja ainulaadne kasvupinnas start-up'idele.

"Kohtusin 2012. aasta lõpus eestlasega, kes rääkis mulle finantstehnoloogiast ja crowdfunding'ust. Tahtsin sellest rohkem teada ja jõudsingi Bondorani, kes oli toona vaid kolmeliikmeline tiim, kellel oli hea plaan, aga nappis raha ja fookust. Löön tänaseni Bondora nõukogu esimehena firma juhtimises aktiivselt kaasa," ütleb Monteiro.

"Joao oli üks meie esimesi investoreid. Kuna tal oli palju teadmisi finantstehnoloogia valdkonna ettevõtetest, oli meil kohe sobiv klapp. Julianil on hea kogemus samast valdkonnast, tema toob oma kogemuse meile nõustaja vormis," ütleb Maivel.
Oluline on märkida, et Mosaic Capital on Suurbritannias registreeritud üsna väike ettevõte, mitte samanimeline Kanada päritolu ülemaailmne investeerimisfirmaga.
Tegutsemisvaldkond on nimekaimudel siiski sama: Kanada Mosaic Capitali juht ja praegune Montreali panga direktor Ron Farmer oli varem New Yorgi konsultatsioonifirma McKinsey & Company direktor. McKinsey on märkinud oma varasemaks töökohaks ka Kaljuvee.
Maivel teab, et Kaljuveel on kaks eesnime - see paistab välja ka äriregistrist. Kaljuvee aastatetagustest sekeldustest võltsitud tšekkide ja kokaiinikotikestega ei näi ta aga midagi kuulnud olevat.
"Ma ei oska seda kommenteerida ja see ei ole hetkel vähemalt meile oluline. Meie suhe on väga konkreetne. Tal on finantssektoris väga pikaajaline kogemus ja meie ettevõtte arengu mõttes on ta vaieldamatult väga hea partner," sõnab Maivel.
Laenuturg peo peal
Nüüdseks on Mosaic Investly omanikeringist lahkunud ning asemele tulnud teiste seas firma nimega Founders Capital, kellele kuulub üle 39% Investlyst ning Founders Capital omakorda kuulub 60% ulatuses Kaljuveele. Juhatuses on ka Helen Kaljuvee ja kinnisvarasektori ühisrahastusfirma Estateguru juht Marek Pärtel.

Jürgen Kaljuvee Eesti laenufirmades

OÜ Investly Holding - osanikule Founders Capital kuulub Investlyst üle 39% ning Founders Capital omakorda kuulub 60% ulatuses Jürgen Kaljuveele. Juhatuses on ka Kaljuvee abikaasa Helen Kaljuvee ja Estateguru juht Marek Pärtel;

OÜ Investly - Investly Holdingu eelkäija sügiseni, toona kuulus pisut enam kui 47% Mosaic Capitalile.

AS Isepankur ehk Bondora - 13,63% firmast kuulub Mosaic Capitalile, millest omakorda 21,8% kuulub Helen Kaljuveele.

OÜ Estateguru - kuni veebruari lõpuni kuulus Helen Kaljuvee osalusega Mosaic Capitalile 23% ettevõttest, Mosaic müüs oma osaluse 24. veebruaril Jürgeni sugulasele Kaspar Kaljuveele, kuid ei välista, et võib sinna tulevikus naasta.

Pärteli enda Estategurust 23% kuulus kuni vabariigi aastapäevani samuti Kaljuveede osalusega Mosaic Capitalile. "Nende roll finantstehnoloogia valdkonna nõustajana sai läbi, ostsime nad välja," ütleb Pärtel.
Kusjuures oma osaluse müüs Mosaic firmale Webmarketing, mille omanikuks on Kaspar Kaljuvee. Viimane kinnitab, et nad on Jürgen Kaljuveega sugulased, kuid mitte päris vennad.
Monteiro sõnul müüs ta oma osaluse, sest tal polnud lihtsalt piisavalt aega, mida Estategurule pühendada. Sellest hoolimata suhtleb ta pidevalt nii Estateguru kui Investly meeskondadega ja kaalub, kas tal jaguks aega, et aidata nendel firmadel edasi kasvada.
Oma peamiseks töövõiduks Eestis peab Monteiro samal mudelil töötavat laenukontorit Bondora, kus ta on ka nõukogu esimees. Bondorast kuulub Mosaic'ile 13,63%.
Ka Bondora ja Isepankuri nime all tuntud ettevõtte juhi Pärtel Tombergi sõnul on Mosaic Capital jõukamate eraisikute loodud ühisettevõte, et teha investeeringuid finantstehnoloogia sektoris. Uusi investeeringuid otsivadki nad peamiselt Ida-Euroopast.
"See on multi-family office, mille osa liikmeid on vähem või rohkem Eestiga seotud. Nad on kõik ettevõtluses tegevad, see fond pole kellegi põhitöö," räägib Tomberg.
Jürgen Kaljuvee õpingud ja töökohad
Haridus
Harvardi Ülikool 1993–1997 bakalaureus, majandus ja infotehnoloogia
Colombia ülikool 2002, magistrikraad statistikas ja tõenäosusteoorias
Töö
McKinsey & Company, New York juuni 1996-juuni 1997, ärianalüütik
Goldman Sachs september 1997-september 1999, konsultant
Morgan Stanley 1999-2001
Deutsche Bank 2001-2002, vanemarendaja
Mosaic Capital Management, London jaanuar 2000–jaanuar 2014, andmeanalüütik
Lehman Brothers, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, UBS Warburg, Barclays Capital 2002-2008, erinevates investeerimisfirmades analüütik ja IT-spetsialist
Vahistamine New Yorgis 8. detsember 2005 – Kaljuvee vahistati, kui ta üritas Priit Kuusiku nime all Photoshopiga võltsitud tšekke rahaks vahetada. Vahistamisel leiti tema diplomaadikohvrist veel 12 võltsitud tšekki ning rahakotist ja jakist 8 kokaiinikotikest.
Founders Capital OÜ, Tallinn jaanuar 2008–praeguseni, nõukogu esimees
Merrill Lynch/Bank of America, London veebruar 2008–märts 2009, vanemanalüütik, projektijuht
Royal Bank of Scotland veebruar 2009–jaanuar 2010, analüütik
UBS jaanuar 2010–praeguseni, analüütik
Investly OÜ, Tallinn juuni 2013–praeguseni, nõukogu liige
Faust OÜ, Tallinn praegu juhatuse liige koos Priit Kuusiku ja Kaspar Kaljuveega, firmal on kustutamishoiatus, tegevusalaks hoonestusprojektide arendus
Garantia Group OÜ, Tallinn praegu juhatuse liige koos Helen Kaljuveega, firmal on kustutamishoiatus, tegevusalaks Eestist väljaspool asuvad investeeringud
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Equinor maksab erakorralist dividendi ja ostab aktsiad tagasi
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Raskustes Saksamaa ärikliima paraneb
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.