Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Soopõhiste andmete kogumine: üllas mõte igaks juhuks

    Karjäärinõustajana teatud Tiina Saar-Veelmaa ei mõista, kuidas uus määrus võrdsust töökohas kasvataks.Foto: Eiko Kink

    Soopõhise info kogumine on ettevõtjate hinnangul ühelt poolt üllas mõte, teisalt toob lisatööd.

    Sotsiaalministeerium on Helmen Küti juhtimisel valmis saanud määruse eelnõu, mille järgi tuleks firmadelt nõutud andmed nais- ja meestöötajate kohta kokku panna järgmise aasta algusest. Esitama neid riigile ei pea. 
    “Riik pitsitab mind väikeettevõtjana mitmest kohast palju hullemini, näiteks erisoodustustega, kuigi julgustatakse, et olge sotsiaalselt vastutustundlikud. Maksud retsivad mind rohkem kui halduskoormus,” kommenteeris riigi plaani Marketing Communication Alliance juhatuse liige Sass Henno, kes suudaks vajalikud andmed suure vaevata koguda. “Mingi teistkümne töötajaga firmas pole see eriti keeruline.”
    Henno pooldab tööjõu soolise segregatsiooni vähendamist. Seega meeldib talle ka sotsiaalministeeriumi mõte. “Juba sellepärast, et see paneb mõtlema iga ettevõtjat, mis alustel ja kuidas ta oma inimesi värbab, tasustab ja koolitab. Ja õigetele asjadele mõtlema panemine on minu meelest ka selle eelnõu väärtus,” selgitas ta.
    “Veel eelmisel kümnendil nägime Äripäeva külgedel ettevõtjat hooplemas, et “mehed on tervemad töötajad ja nende lapsed ei jää haigeks”, kuid täna selliseid seisukohavõtte enam naljalt ei kohta. Ka see on osa meie arengust,” lisas ta.
    Mees teeb ühte tööd, naine teist
    Henno hinnangul on Eesti suurimaks murekohaks juurdunud ettekujutus meeste ja naiste töödest. “Teenindussektoris on väga palju madalapalgalisi teenindajakohti, kuhu mehed pigem ei kandideeri. Kuidas panna naisi rohkem raha küsima? Kui nad küsiksid, tuleks turg kaasa. Kaoks 280 eurot kuus teenivad müüjad ja ka naised ütleksid, et nad pigem sureksid, kui sellise palga eest tööle läheksid,” rääkis Henno.
    Temaga nõustus ka Statoili peadirektor Kai Realo -- pole saladus, et nende jaamades seisavad leti taga 90 protsendi ulatuses naised. “Eesti mees ei ole nõus teenindajana töötama, vaid on parem kodus,” sõnas Realo.
    Soopõhiste andmete kogumise kohta tõdes Realo, et riigile raporteerimine tõstab jälle tööjõuvajadust, kui ülevaadet ei õnnestu anda olemasolevaid andmeid töödeldes.
    Info kokkupanekut firmasisesest ametikohtade liikumisest nimetas ta utoopiliseks. “Ma ei kujuta ette, et suures ettevõttes on võimalik järjepidevalt selliseid andmeid mahuka käsitööta esitada. Kui sarnaseid nõudmisi juurde tuleb, on see ettevõtjale koormav. Kunagi lõime kokku, et riigile raporteerimiseks oleks vaja meil luua kolm täistöökohta.”
    IT-firma Proekspert personalijuht Tiina Saar-Veelmaa nendib, et määruse idee on üllas, aga ta ei mõista, kuidas see olukorda paremaks teeks.
    “Teadlikkus on meil juba täna olemas, et tööturul eksisteerib diskrimineerimine naiste kahjuks, aga olukorra muutmine bürokraatia lisandumise abil ei ole mõistlik,” ütles Saar-Veelmaa. “Tekib kohe küsimus, et mis siis saab, kui selgub, et ettevõttes ongi meestel suuremad palgad ja nad käivad pisut rohkem koolitustel. Kas järgnevad sanktsioonid, trahvid või avalik häbistamine? Ja kui on oht karistusele, siis leiutatakse ka viise seaduse eiramiseks.”
    Naised nõudlikumaks
    Saar-Veelmaa meelest tuleks teha tööd naistega, kes end tööturul alaväärsemaks peavad, meestest vähem palka küsivad ja lepivad kehvemate töötingimustega.
    “Igasugune täiendav paberimajandus on ühele ettevõttele koormav. Sisuliselt üleliigne on see neile, kes täna juba kõike õigesti teevad,” lisas ta.
    Saar-Veelmaa arvas esmapilgul, et keeruline oleks hinnata töötajate liikumist ametikohtade vahel, samuti koolitustel osalemist sugude lõikes. “Oleme kiiresti muutuv ja arenev organisatsioon, kus on inimestel väga palju autonoomiat ja vabadust. Seepärast ei jälgi me iga töötaja tegemisi Exceli ridade abil.”

    Vajalikud asoopõhised andmed

    personali koosseis organisatsiooni eri tasanditel ja ametigruppides vastavalt organisatsioonis kasutatavatele ametite rühmitamise alustele;

    organisatsioonisisesed liikumised ametikohtade vahel;

    koolitustel osalemine;

    töötajate kasutatud puhkusepäevade arv puhkuse liikide lõikes (põhipuhkus, isapuhkus, lapsehoolduspuhkus, lapsepuhkus, õppepuhkus);

    tööaeg täistööaja ja osalise tööaja, ületundide arvu, öisel ajal ning nädalavahetusel töötatud tundide arvu, samuti valveaja tundide arvu lõikes;

    keskmine palk või töötasu nende erinevate osade lõikes;

    töötajatele antud individuaalsed muud tasud, toetused, hüvitised ja soodustused nende liikide  lõikes.

    tööandja kogub isikustamata andmeid ka eelmisel majandusaastal tööle kandideerinud ja tööle võetud naiste ja meeste kohta nende arvu ja osakaalu osas eri tasandi ametikohtade lõikes.

    Helmen Kütt: Ühiskond tasakaalust väljas
    Sotsiaalminister Helmen Kütt mõistab, et uus nõue tekitab ettevõtjates kartust, aga soovitab mõelda laiemalt.
    Ettevõtjad kardavad, et soopõhiste andmete kogumine võtaks aega ja oleks liiga palju paberitööd. Mida arvate?
    See hirm oli meile teada, suhtusime sellesse tõsiselt ning seetõttu konsulteerisime määruse eelnõu koostamise etapis mitme ettevõttega. Muuhulgas arutasime ka seda, et milline on see kriitiline hulk andmeid, mida määruse eesmärgi täitmiseks tarvis on. Arutelude põhjal võib öelda, et mitmeid määruses nimetatud andmeid tekib tööandjal juba praegu. Määrusega ei kaasne andmete esitamist. Andmed võivad olla tööandjale sobivalt mitmes erinevas programmis või muul kandjal ja neid ei pea konkreetsesse vormi koondama.
    Loomulikult ei saa me eitada, et andmete kogumine ja säilitamine võib tuua kaasa teatava halduskoormuse. Küll aga on oluline silmas pidada määruse laiemat eesmärki – toetada meeste ja naiste võrdseid võimalusi. Selleks on aga vältimatult vaja andmeid, mille pinnalt järeldusi teha.
    Mida muudab soopõhiste andmete kogumine paremaks?
    Eestis on Euroopa suurim sooline palgalõhe – Eurostati 2013. aasta andmetel 29,9% naiste kahjuks. Kuna valdaval osal elanikkonnast on palk ainsaks sissetulekuallikaks, siis on palgalõhe tõsine probleem. Ühiskond on tasakaalust väljas ning ressursid ebavõrdselt jaotunud meeste ja naiste vahel. Naiste madalam palk viib ka madalamate hüvitiste ja pensionideni, mistõttu on naistel kogu elukaare vältel madalam sissetulek. See halvendab selgelt nii naiste kui ka laste majanduslikku toimetulekut.
    Kuigi loodetavasti ükski tööandja ei soovi kedagi teadlikult diskrimineerida, siis ometi näitab tegelikkus, et naiste kõrge haridustase ei taga neile paremat staatust tööturul, jõudmist juhtivatele kohtadele ega vajalikku majanduslikku sõltumatust.
    Naiste ja meeste koormus näiteks laste või teiste pereliikmete eest hoolitsemisel jaguneb erinevalt (naiste hoolduskoormus on suurem) ning on juhtumeid, kus tööandja enda hoiakud ei soodusta selle praktika muutumist. Näiteks ei pruugi isadel olla tegelikkuses võimalik kasutada neile ette nähtud õigusi isapuhkusele ja lapsehoolduspuhkusele.
    Määruses toodud andmete loetelu ongi valitud põhimõttel, et need on põhilised organisatsioonis soolist võrdsust peegeldavad andmed. Selle alusel saab tööandja enda jaoks selge ülevaate, milline on olukord tema organisatsioonis. Põhjamaades on siiski mindud veel sammuke edasi – kogutud andmete pinnalt on tööandja teinud enda jaoks analüüsi, mida meeste ja naiste võrdsete võimaluste toetamiseks teha vaja on.
     Millistel juhtudel andmeid kasutatakse?
    Andmeid esitama ei pea, neid haldab tööandja ise talle sobivas vormis, et halduskoormus oleks võimalikult väike.
    Määrus on iseenesest üksnes teatav abivahend tööandjatele, mis täpsustab andmete liigid, mida tööandjal on vaja, et meeste ja naiste võrdset kohtlemist ja soolise võrdõiguslikkuse edendamist täita.
    Samuti võivad andmeid küsida institutsioonid, kelle on õigus jälgida olukorda töösuhetes ja -tingimustes: järelevalveorganid, ametiühingud, usaldusisikud, õiguskantsler, soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: järeldused, mida investor peaks tegema tulemuste nädalast
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.