Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Uulits, kohalik tänavagurmee

    Mustamäel asuv burgerikiosk Uulits on burgerit uuendanud – valikust leiab burgereid musta sõstra marmelaadi, veinise sibulamoosi, rukolapestoga või sinepi-mee kastmega. Foto: Julia-Maria Linna

    Kuigi Mustamäe ühes jalakäijavaenulikumas piirkonnas avatud burgerikiosk nimega Uulits on justkui kulinaarne aprillinali, on sealsed kuklikotletid naljast kaugel ja surfavad osavalt trendi laineharjal.

    Uulits

    25 p (30 võimalikust)Toit: 9 p Teenindus: 8 p Interjöör: 8 p 

    Aadress: Kadaka tee 135a, TallinnTelefon: 5300 8963Avatud: 12–21Põhiroogade hinnavahemik: 4,5-8,5 eurot

    Varasemaid Äripäeva restoraniteste loe aadressilt www.aripaev.ee/restoranitest

    Veel viis aastat tagasi poleks burgerikioskil restoranirubriiki mingil juhul asja olnud, burgerite suurimaks väärtuseks oli individuaalsuse puudumine. Burger oli nii unifitseeritud, et kõlbas isegi maailmamajanduse indeksiks, millega andis mõõta elatustaseme erinevusi suuremas osas maailmas. Burks oli burks ja friikas oli friikas.
    Burgeri kohalikud eripärad
    Nüüd on burgerid löönud pärisgastronoomia ukse valla. Burger-šovinistidest on saanud natsionalistid. Kuklisaiad lähevad järjest kohalikumaks, kohati isegi hüperkohalikuks ning pressivad end ka lausa gurmeeroogade sekka – saia vahele pannakse juba foie gras'd ja nooblit juustu.
    Uulits järgib trende ja nimetab pakutavat julgelt tänavagurmeeks. Kohalikke maitseid esindab rukkikukkel ja mädarõikakaste, taimetoitlaste jaoks on vegeburger, elustiiliroogasid esindavad fitnessiburger ja paksuke – viimane jäi küll maitsmata, sest ausalt öelda ma lihtsalt ei julgenud sellise nimega rooga tellida. Joogiks pakutakse muidugi kohalikku käsitööõlut – see on nüüd ju kõikjal, aga Uulits astub sammu veel edasi, pakkudes ka talus toodetud naturaalseid mahlajooke, mida veel mujalt saada ei ole.
    Uulitsa pihvid on “leegil grillitud”, nagu kinnitab menüü. Ka kastmed, majoneesid ja ketšupid on kohalikud, oma maja kraam ja aus kaup, nagu võisin veenduda. Aus kaup on ka Uulitsa kuklid, värsked ja maitsvad.
    Burgeri kõige paremaks osaks on minu jaoks aga alati pihvid ja nii ka Uulitsas, kus nad on eriliselt pontsakad, prisked ja mahlakad ning eheda grilliaroomiga. Ainult et see, mis minu kukli vahele jõudis, oli leegilt juba tükk aega tagasi lahkunud ning vaevu leige. Teine, rukkikukli kaaslane, saabus samas otse tulelt, seda kinnitasid nii tema temperatuur kui ka maitse.
    Sündsa söömisega tükk tegu
    Rukkikukkel ise oli üllatus. Napisõnalises menüüs, mis burgerite erisusi kastmete ja lisandite abil eristas, oli selle nimeks “rukkileiva-mädarõika kastmega” – ma küll natuke imestasin, et rukkileib on kastmes koha leidnud, aga mis siis ikka, on ta ju ka brülee­kreemi ja panna cotta'ssegi jõudnud. Aga selgus, et rukkileib ja mädarõigas polnud siiski kastmes üheks saanud, rukkist oli siiski kukkel ja kastet maitsestas vaid mädarõigas.
    Praktika puudumise tõttu ei saa ma kuidagi sündsa burgerisöömisega hakkama, ma lihtsalt ei oska seda hiiglaslikku moodustist käe vahelt süüa, ikka kipuvad lisandid silma minema ja kaste nägu mööda alla voolama. Minu soovi süüa seda ebasündsal moel, st noa ja kahvli abil suhtuti mõistvalt, kuid tõenäoselt oli soov nii haruldane, et selleks ajaks, kui burger valmis, oli see juba ununenud. Ümberserveerimise järel sain küll noa ja kahvli, aga söömisaluseks oli paberiga kaetud plastkorv, nii et ega ma ennast päris kindlalt ikka ei tundnud.
    Suurepäraste Cheddar-juustu kastme ja jalapenodega serveeritud friikartulite pärast olen valmis aga kas või iga päev Uulitsas käima.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.