Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Metsa kokkuostjate varju hoidev abimees

    Eesti aktiivseim eraisikust metsamaade vahendaja Olar Järvloo hoiab madalat profiili ja temast pole ühtegi fotot.Foto: Eiko Kink

    Eesti üks suuremaid metsamaa omanikke, Soome firma Stora Enso osalusega Tornator Eesti OÜ teeb Eestis maade kokkuostmiseks koostööd salapärase eraisikust maade vahendaja Olar Järvlooga (54), kes eelmisel aastal tegi ligi 800 tehingut metsamaadega.

    Tõenäoliselt on Olar Järvloo tehingute arvu poolest aktiivseim metsamaid vahendav eraisik Eestis. Möödunud aastal kauples ta pea­aegu 800 kinnistuga. See tähendab, et ta peaks käima iga päev mitu korda notaris, ka puhkepäevadel ja pühadel.

    Kes on Olar Järvloo?Sündinud 08.06.1960

    Põlvamaa ärimees ja eraisikust maadevahendaja, kes on siiani hoidnud madalat profiili, ehkki ta on väidetavalt maade vahendamisega tegelenud juba 15 aastat.

    2000. aastal tuli tema nimi avalikuks seoses Ihaste ratsabaasi erastamisega. Toona kahtlustati, et Andrus Ansipi juhitav Tartu linnavalitsus tahtis ratsabaasi kätte mängida Reformierakonna lähedal seisvatele ärimeestele Raivo Rannale ja Aivar Tuulbergile, kes lõpuks ka osa maatükist endale said.Teiste seas pakkumise teinud Olar Järvlood seostati siis Luunja ratsa­baasi ühe omaniku Urmas Raagiga.

    Samuti käis Järvloo nimi ajakirjandusest läbi 2006. aastal, kui ta napsas toonase rahandusministri Aivar Sõerdi eest ära oksjonile pandud Võrumaal asuva Järvere mõisa. Nelja miljoni krooniga müügis olnud Järvere mõisa hind tõusis oksjonil 5,4 miljonile kroonile. Võrumaa Teataja andmetel tegi Sõerd pakkumise 5,3 miljoni krooni eest.

    Järvloo on omanik kahes ettevõttes: Hogberg OÜ ja Polm OÜ.

    Hogbergil on esitatud majandusaasta aruanne viimati 2012. aasta eest. Siis seisnes ettevõtte majandustegevus peamiselt põllumajanduse alal turu-uuringute tegemises ja järgmisteks majandusperioodideks ettevalmistamises. Samal aastal oli ettevõtte käive 1488 eurot ja kahjum ligi 1000 eurot.

    Polm OÜ viimane majandusaasta aruanne on samuti 2012. aastast, mil ettevõte tootis põllumajandustoodangut, muud tulu teeniti kinnisvarainvesteeringutelt. Käive oli 1500 eurot ja kahjum 11 772 eurot. 

    Polm OÜ on osanik turbatootmisfirmas Corpus R&R, kus juhatuse liikmed on Järvloo ja Kaido Koppel.Viimase suhtes oli üleeilse seisuga äriregistris üleval kaks keelumärget. Koppeliga on Järvlool veel üks ühine firma: OÜ Jokk Ehitus. Ettevõte tegeleb enda kinnisvara ostu ja müügiga. Ettevõte on registreeritud 2014. aasta teises pooles.

    Järvloole kuuluvad ka mitmed talud: üks talu Põlva vallas, Päka talu Orava vallas, Soka talu Misso vallas, Viljatalu Kõlleste vallas, Järve talu Valgjärve vallas, Männasaare talu Tudulinna vallas, Liiva talu Lasva vallas, Reha talu Värska Vallas ja Ilvese talu Meremäe vallas.

    Järvloo eelmisel aastal vahendatud kinnistute kogupindala oli kaks korda suurem kui Pärnu linn. Tema olulised kliendid on välismaiste omanikega firmad, kes siin aktiivselt metsamaad kokku ostavad.
    Järvloo läheb ärevaks, kui talle helistan. Ärihuvide kaitsmiseks üritab hoida iga hinnaga madalat profiili. Lootes artikli ilmumist peatada, võtab ta pärast intervjuud ühendust ja ähvardab: “Tahate edasi minna selle sõuga? Andke minna! See tuleb päris valus teile… Ma veel kord ütlen, see asi ei lõpe hästi teile!” Seevastu iseloomustavad temaga koostööd tegevad maaärimehed teda kui meeldivat persooni, kellel on ülimalt kõrge stressitaluvus ja töövõime.
    Kirju taustJärvloo taust on kirju, tal on olnud mitu kohtuasja. Näiteks on ta pidanud kohtulahinguid maksuametiga ja vaielnud käibemaksu tasumise üle. Vestlusest inimestega, kes on oma maatüki Järvloole müünud, selgus, et sageli võtsid maaomanikega ühendust eri firmade esindajad. Suheldi seni, kuni müügihinnas kokku lepiti. Notarisse ilmus aga hoopis Järvloo või tema esindaja.
    “Ega ma ju ei teadnud, et ta on sadu kinnistuid kokku ostnud. Mõtlesin, et see on tal esimene,” kõneleb hiljuti Tapa vallas Patika külas oma kinnistu müünud meesterahvas. Ta ei soovi oma nime avaldada, ent tema maatükk kuulus Inforegistri andmetel vähemalt märtsi lõpus Järvloole. Müüja lisab, et suhtles Järvlooga alles notari juures: “Algul oli mingi firma selle taga, aga hiljem ostis eraisik.”
    Ise igale poole ei jõuagi
    Inforegistri andmetel müüs hiljuti ka ettevõtja Arno Hirtentreu Padise vallas Keibu külas asuva väikese maatüki Järvloole. Hirtentreugi ütleb, et kohtus Järvlooga alles notaris. “Kellega ma telefonis rääkisin, oli ettevõte, aga võib-olla oli tema palgal keegi meeldiv naisterahvas, kes mulle helistas,” räägib ta.
    Ilmselt on Järvlool vahel nii palju tehinguid ühele päevale sattunud, et ta alati ei jõuagi ise notarisse. Äripäevale väideti, et siis käib notaris tema volitatud esindaja, näiteks poeg. Sellest võib järeldada, et Järvlooga teeb koostööd mitu metsa kokkuostu- ja vahendusfirmat, mille töötajad peavad tema eest ostuläbirääkimisi.
    Üheks selliseks ettevõtteks võib olla Eesti Metsameister OÜ, mis on möödunud aastal enamiku kinnistuid müünud Järvloole või tema abikaasale Malle Järvloole. Metsameister OÜ juht Taavi Lellep sõnas, et ei saa Järvlooga seonduvast detailsemalt rääkida, sest see ohustab nende koostööd. Küll aga kinnitas ta oletust, et tõenäoliselt pole nad ainsad, kellega Järvloo koostööd teeb.
    Metsameistriga sarnastes metsavahendusfirmades on tööl kümneid, kui mitte sadu töötajaid, kes püüavad päev läbi telefonis maaomanikke veenda, et nad oma kinnistu müüksid. Vahel võivad anda oma maa soodsalt ära need, kes on ajutiselt rahahädas, või räägitakse auk pähe mõnele üksi jäänud vanainimesele. Seejärel saab maa omanikuks Järvloo.

    Järvloo klientide TOP 5Möödunud aastal olid Olar Järvloo suurimad kliendid välismaa omanikega Eestis registreeritud metsa kokkuostufirmad.

    1. OÜ Paloküla-Palomõtsa Põllud ja Metsad(praegune nimi Palumetsa OÜ)Tehingute arv: 195Pindala hektarites: 1356,7Omanik: Luksemburgi firma Dasos Timbinv 2

    2. Tornator Eesti OÜTehingute arv: 148Pindala hektarites: 1242Omanik: Soome firma Tornator Oy

    3. TM Mets OÜTehingute arv: 20Pindala hektarites: 132,7Omanikud: Jaanika Kadak ja RNL – Service OÜ, mille asutaja on Raivo Nirk. Eelmise aasta novembri lõpus sai omanikuks L.L & R.N. Investments Group ning detsembri alguses L.L. & R.N. Kinnisvara OÜ.

    4. OÜ Bronx WoodTehingute arv: 17Pindala hektarites: 113,8Omanik: Kaido Koppel

    5. OÜ Bohlen EHTehingute arv: 8Pindala hektarites: 67Omanikud: Külli Soo, Veiko Soo ja AS Tartu Tehnika. Viimase aktsionärid on Mehhanisaator OÜ (omanik Priit Raidvee) ja Kakkoveski OÜ (omanik Kaido Parv).

    Tegutsenud turul kaua
    Maa ostuga tegeleva ettevõtte Metsatervendus OÜ juhatuse liige Ants Erik ütleb, et teab Järvlood ammusest ajast: “Tegu on vahendajaga. Pean tunnistama, et mõni üksik kinnistu on ka tema käest ostetud. Me ikka katsume vahendajate teenust võimalikult vähe kasutada, sest ma näen, et see pole õiglane, kui sa ostad tüki ja müüd homme kohe maha. See on minu arvates liigkasuvõtmine.”
    Välismaa omanikega siinseid kokkuostufirmasid selline praktika ei häiri. Eesti Era­metsa Liidu juhataja Aira Tossi sõnul on eraomanikest Eesti suurim metsaomanik Stora Enso osalusega ettevõte Tornator OY, millele Eestis kuulub samanimeline osaühing. See firma on ühtlasi Järvloo suurimaid kliente.Tornator Eesti juhatusse kuuluvad Arto Juhani Huurinainen, Henrik Valdemar Nieminen, Matti Olli Juhani Kuusisto ja eestlane Riido Rosin. Viimane väidab, et lisaks Stora Ensole (osalus Tornator OYs 41%) ostavad ettevõtte alt Eesti metsa kokku erinevad pangad ja fondid.
    Teiseks suureks siinsete maade kokkuostjaks on Luksemburgi fond Dasos Timbinv 2. Viimase esindajaks Eestis on ettevõtte Palumetsa OÜ, mille juhatuse liige on Soome kodakondsusega Sami Petteri Veijalainen.
    “Mets peab kasutuses olema”
    Rosin nendib, et Eesti metsa müümine välismaalastele on emotsionaalne teema. “Ma jätan poole valimata, kas olen selle poolt või vastu. Aga ma olen selle poolt, et maa peaks kasutuses olema. Oma maad me vähemalt kasutame.”
    Rosina sõnul pole neil Järvlooga lepingut. “Ta tegutseb sel turul aktiivselt ja ta on meile mitmeid kinnistuid pakkunud. Ta teab, et oleme investeerimas ja ostmas, muidugi pole me Eestis ainukesed. Ta paneb oma pakette kokku ja vaatab, kuidas parema hinna saaks. See on äri,” ütleb Rosin. Tema sõnul on Järvloo justkui komplekteerija, kes ostab eri piirkondadest maad kokku, paneb kokku 300–400 hektari suuruse paketi ja müüb selle suurettevõtetele edasi.
    Ehkki Järvloo ärihaare on hämmastavalt suur, tegutseb ta enda sõnul füüsilisest isikust ettevõtjana. Milliseid eeliseid annab sel viisil maadega kauplemine, ei oska üksi temaga tehinguid teinud isik vastata. “Ma olen endale ka seda sama küsimust esitanud, aga ausalt öeldes ma ei ole välja nuputanud, miks ta nii teeb,” on Erik nõutu.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.