Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Erakondade annetused: sotsid said laenuga, teised Sõõrumaaga

    Erakondadele suurim annetaja on ettevõtja Urmas Sõõrumaa.Foto: Andres Haabu

    Riigikogu valimiste eel paistsid suurte annetuste ja laenuga silma sotsid ning Jaansonide sõudepere, Urmas Sõõrumaa jagas suurima annetajana pea paarsada tuhat eurot mitmele erakonnale.

    Erakondade valimiseelseid tulusid vaadates selgus, et kuigi enim annetusi kogus summaarselt Reformierakond, pani kolmandiku sellest summast Urmas Sõõrumaa.
    Ligi 10 000euroste annetuste rohkusega üllatasid aga sotsiaaldemokraadid. Riigikogu liikmete ja sõudjate pere Jüri ja Tatjana Jaanson annetasid kahe peale sotsidele ja Reformierakonnale üle 40 000 euro.
    IRL pole oma valimiseelse perioodi tulusid ja kulusid veel avalikustanud.
    Sotsid – kopsakas pangalaen, muljetavaldavad annetused
    Suurim summa, mis on tänavu esimeses kvartalis sotside kontole laekunud, pärineb Swedbankist. Nimelt võttis erakond sealt 150 000 eurot laenu. Sellele järgnevad teistest erakondadest silmnähtavalt suuremad annetused.
    Sotsiaaldemokraatliku erakonna peasekretär Indrek Saar ütles, et erakond võttis laenu, sest valimiskampaania ajale on kooondunud väga palju kulusid. „Siis on kulusid natuke rohkem, kui õnnestub rasvavolti koguda. Selle asemel, et mitte jääda hankijatele pikalt arvete tasumisega jänni, oli mõistlikum võtta aastase tähtajaga pangalaen. Selleks ongi krediidiasutus ette nähtud,“ sõnas ta.
    Sotsid teadsid juba ette, et kampaania ajaks on vaja laenu võtta ning seda on Saare sõnul ka varem tehtud. „Seda on mõistlikum teha, kui kaubelda ülipikki maksetähtaegu või olla pikalt võlgu,“ lisas ta.
    Kokku kogus Sotsiaaldemokraatlik erakond 130 annetajalt 274 872,51 eurot.
    Näiteks riigikogu liikmelt Ivari Padarilt tuli 10 621, 03 eurot, endiselt haridusministrilt ja praeguselt riigikogu liikmelt Jevgeni Ossinovskilt 10 375 eurot, Tallinna Äripanga suuromanikult Andrei Žukovilt 10 000 eurot, sama palju ka Eesti Kinnisvarafirmade Liidu ja hasartmängude korraldajate liidu juhilt Tõnis Rüütlilt. Vennad Sõnajalad panid samuti kahe peale erakonna kukrusse 1000 eurot (ning Vabaerakonnale ja EKRE-le samuti 2000 eurot).
    Rannar Vassiljev annetas kuues jaos 7825 eurot, erakonna juht Sven Mikser 7125 eurot ja veel 270 eurot liikmemaksuna. Erakonna peasekretär ja uus kultuuriminister Indrek Saar annetas kuues jaos kokku 7739,19 eurot.
    Viljandimaa ettevõtja Aivar Berzin annetas 7000 eurot (samas Vabaerakonnale 8000 eurot), samaoodi ka Risto Kaasik, Tormi Tamm ja Siim Markus. Endine regionaalminister Jaan Õunapuu annetas erakonnale 6375 eurot.
    Berzin, kes toetas nii Vabaerakonda kui ka sotse kokku 15 000 euroga, ütles, et erakondade toetamine tasus igati ära ning ta on oma annetustega rahul.
    Hiljutine Kuressaare linnapea Hannes Hanso annetas erakonnale 5000 eurot, Urve Palo 4500 ning Kajar Lember 4300 eurot.
    Endine sotsiaalminister Helmen Kütt annetas seitsmes jaoks kokku 3875 eurot, lisaks tasus mitmes jaos ka liikmemaksu. Sõudetreener ja endne riigikogu liige Tatjana Jaanson ja Karel Rüütli annetasid mõlemad võrselt 3375 eurot. Marju Lauristin panustas erakonna kassasse 3000 eurot.
    Reformierakond – Sõõrumaa, Teder ja Jaanson
    Reformierakond kogus annetusi mitmelt suurettevõtjalt, erakonna liikmetest paistis suurte summadega silma endine sõudja Jüri Jaanson. Annetusi ei laekunud riigikogu valimiste eel ei partei juhtfiguuridelt Rosimannustelt ega reformierakondlasest ettevõtjalt Neinar Selilt. Tänavu esimeses kvartalis teenis Reformierakond annetustega 120 inimeselt 399 182,65 eurot.
    Urmas Sõõrumaa annetas Reformierakonnale kahes jaos kuuajase vahega kokku 120 000 eurot, Keskerakonna kukrusse puistas ta samuti kahes jaos annetusi, kuid poole vähem.
    Hillar Teder annetas Reformierakonnale 7. jaanuaril 60 000 eurot ja kaks nädalat hiljem 21. jaanuaril veel 10 000 eurot, kokku 70 000.
    Endine sõudja ja nüüdne reformierakondlasest riigikogu liige Jüri Jaanson annetas aasta esimeses kvartalis koduerakonnale kokku 37 888,4 eurot, kusjuures seda 17 eraldi ülekandega, suurim neist üle 33 000 euro ja väikseim 20 eurot.
    Endine keskerakondlane, kuid nüüdne reformikas Vilja Savisaar-Toomast annetas koduerakonnale neljas jaos kokku 4236,5 eurot.
    Ehitusfirma Nordeconi suuromanik ja kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman annetas 5000 eurot, sama palju panustas ka ettevõtja Priit Rebane, kes annetas ka Keskerakonnale, kuid märksa vähem, 3500 eurot.
    Mullu Astlanda Ehituse juhi kohalt taandunud kinnisvaraärimees Jaanus Otsa kinkis Reformierakonnale 4000 eurot.
    Perekond Rosimannuselt Reformierakonnale annetusi ei laekunud, kuid Erika (68), Arvo (61) ja Ellen (59) Rosimannus tasusid kõik liikmemaksu 10 eurot. Liikmemaksu tasumise märget pole aga erakonna juhtfiguuride Rain Rosimannuse ja Keit Pentus-Rosimannuse kohta.
    Tartu linnapea Urmas Klaas puistas erakonna kukrusse 3000 eurot, sama palju ka Tartu volikogu aseesimees Triin-Anette Kaasik. Hetkel Tartus mitut ehitusprojekti vedav ja mitmel olulisel toolil istuv, sh EOKd juhtiv Neinar Seli pole oma koduerakonnale tänavu riigikogu valimiste eel annetanud.
    Värske riigikogu kultuurikomisjoni juht Laine Randjärv annetas erakonnale viie ülekandega kokku 2138,6 eurot.
    Keskerakond – Sõõrumaa, Kotka ja Vassiljev
    Kuigi poole vähem kui Reformierakond, teenis Keskerakond Urmas Sõõrumaalt annetusena 60 000 eurot, millega on ärimees ka erakonna suurim toetaja. Keskerakond teenis 134 annetajalt kokku 163 435,83 eurot.
    Sõõrumaa järel platseerub teisele kohale keskerakondlane Siret Kotka, kes annetas oma erakonnale viies jaos kokku 5446,4 eurot. Talle omakorda järgneb Viktor Vassiljev 5213,76 euroga.
    Tartu volikogu esimees Aadu Must annetas Keskerakonnale 1000 eurot, erakonna aseesimees Enn Eesmaa 850 eurot, Tallinna abilinnapead Mihhail Korb ja Kalle Klandorf vastavalt 500 ja 265 eurot.
    Vabaerakond – Meri, Berzin ja omad
    Vabaerakonna suurim annetus 21 900 eurot pärineb Saaremaa ettevõtjalt ning ka ise kandideerinud, kuid riigikogu ukse taha jäänud Enn Merilt. 8000 eurot annetas Viljandimaa ettevõtja ning ka Äripäeva Rikaste TOPis figureeriv Aivar Berzin.
    5000 eurot annetas erakonnale kunagine väliseestlane, kuid aastate eesti kodumaale kolinud Ilvi Cannon. IT-ettevõtja Jaan Pillesaar ja ehitusettevõtja Kaido Jõeleht annetasid kumbki 3000 eurot.
    Ettevõtja ja kodanikuaktivist Karli Lambot annetas Vabaerakonnale 2000 eurot, maksumaksjate liidu esimees Lasse Lehis 1000 eurot.
    Vabaerakondlased Krista Aru ja Peeter Volkonski annetasid vastavalt 1533 ning 450 eurot. Kokku kogus Vabaerakond annetusi 294 inimeselt 129 375,83 euro eest.
    EKRE – Helmed ja Madison
    Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) suurimad annetajad olid erakonna juhtfiguurid, perekond Helme liikmed ise. Martin Helme annetas erakonnale 5500 eurot ja Mart Helme 5085 eurot.
    Mobiiltelefoni omastamise ja nõuetele mitte vastava auto internetis müümisega meedia huviorbiiti sattunud riigikogu noorim liige, samuti EKRE-lane Jaak Madison annetas erakonnale 5000 eurot. Henn Põlluaas annetas EKRE-le 5262 eurot. Aivar Kokk ja vennad Sõnajalad panid erakonna kukrusse 2000 eurot.
    EKRE kogus 102 annetajalt kokku 32 662 eurot.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Elektriautotootja rahamure pani suured aktsiapakid liikuma
Stockholmis noteeritud Volvo Cars jagas finantsprobleemides elektriautotootja Polestari osaluse oma aktsionäridele, kelle seas suurim on Hiina Geely. Geely omakorda müüs suure paki veokitootja Volvo aktsiaid, et Polestari toetamiseks raha vabastada.
Stockholmis noteeritud Volvo Cars jagas finantsprobleemides elektriautotootja Polestari osaluse oma aktsionäridele, kelle seas suurim on Hiina Geely. Geely omakorda müüs suure paki veokitootja Volvo aktsiaid, et Polestari toetamiseks raha vabastada.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.