Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas sotsiaalmeedia kihama panna?

    Inimestele meeldib jäädvustada ja jagada sõpradega põnevaid hetki ja emotsioone. Ettevõtluse Auhind 2014 auhinnagalal Telliskivi Loomelinnakus Vaba Lava saalis selfie jaoks naeratamas peaminister Taavi Rõivas ja ABB Eesti juht Bo Henriksson. Foto: Raul Mee

    Et firmaüritusele tähelepanu tõmmata, olgu selleks siis uute toodete tutvustus, parimate autasustamine või mõni võistlus, on parim ikka inimeselt inimesele turundus.

    Kuidas panna külalised üritusest sotsiaalmeedias rääkima?

    Loo üritusel mänguline olukord. Lavasta näiteks voolukatkestus ning vaata, kuidas inimesed reageerivad. Enamik hakkab mingi hetk pilte tegema ja mobiiltelefoniga ruumi valgustama. Tekib üllatav olukord, mida jagatakse sotsiaalmeedias – “Aidake, meil ei ole voolu!”. Anna inimestele ülesanne, kuidas elekter tagasi saada. Nad hakkavad koostööd tegema ja ülesannet lahendama.

    Kommenteeri Facebooki postitust. Korralda üritusel mäng, kus kõik kommenteerivad Facebooki postitust. Postitajate vahel loositakse välja auhind.

    Loo üritusel uusi Facebooki sõpru. Palu üritusel osalejatel luua uusi Facebooki sõpru. Tehke koos grupi-selfie, postitage ja tag´ige.

    Koosta Facebookis hääletus. Kutsu üritusel osalejaid Facebooki abil hääletama, millist esinejat soovitatakse järgmisena näha. Inimestele meeldib valida ja vaadata, mida valiti.

    Keela piltide postitamine Facebooki. Tagurpidi psühholoogia: anna teada, et üritusel tehtud fotosid on keelatud postitada Facebooki. Rahva seas liigub ringi “No Facebook” politsei, kes keelab postitusi. Vaata, mida rahvas teeb ja kuidas reageerib.

    Tee üritusest video. Tee üritusest põnev video, mida osalejad jagaksid oma sõpradele. Avaliku ürituse puhul kasuta tasulisi postitusi ning tee põnev videokutse. Palu külalistel leida enda video ettevõtte Facebooki lehelt.

    Postita otse ürituselt. Postita midagi toredat üritust korraldava ettevõtte seinale otse ürituselt.

    Postita üritusel äge selfie. Palu ürituse päeva- või õhtujuhil külalistel postitada endast selfie ja tag’i pilt ettevõte Facebooki lehel.

    Allikas: Olavi Andla, Emilia Abel

    Turundusfirmade esindajad jagavad 16. aprillil ilmuvas Firmapeo erilehes lihtsaid nippe, mida võiksid sündmuste korraldajad kasutada selleks, et panna külalisi ise sündmusest näiteks sotsiaalmeediakanalites rääkima.
    Inimestele meeldib jagada hetki ja emotsioone
    Creative 4 partneri Emilia Abeli sõnul meeldib inimestele jagada hetki ja emotsioone enda elust. “Kui üritust korraldav ettevõte suudab nendesse hetkedesse siduda enda brändingut ja sõnumit, on see tervitatav. Muidugi tuleb seda teha taktitundeliselt ja maitsekalt,” oli Abel kindel.
    Blue Drumi tegevjuht Olavi Andla on samuti veendunud, et šokeerimine, üllatamine, ebatavalisus ja edvistamine on need märksõnad, mis panevad inimesi infot jagama. Ei tohi raisata külaliste aega vana ja väsinud kõned-kõhutäis-kontsert-tüüpi sündmusele, vaid tuleb luua elamus, kus külalised võivad kogeda midagi täiesti uut ja ainulaadset, lisas Royal Service'i tegevjuht Sass Henno.
    Planeeri ja sea paika eesmärgid
    Emotsioonide loomist tuleb hoolikalt ette valmistada ja anda osalejatele võimalus nendele ise reageerida. Andla selgitas, et tähtsaim on mõsta, milline on turundussõnum. Ka Abeli sõnutsi tuleb kõigepealt läbi mõelda eesmärgid, mida kampaania ja üritusega saavutada tahetakse.
    “Kui seada eesmärgiks like'ide arvu suurendamine Facebookis, kulutakse asjatult raha, sest like'id ei konverteeru mitte kunagi reaalseteks ostudeks ega päringuteks,” täheldas Abel. Henno täiendas, et pidu peab kandma olulist sõnumit külaliste jaoks. “Pidu, mis ei kanna unikaalset sõnumit, ei ole mõtet pidada. See on aja ja raha raiskamine,” märkis ta.
    Fotod ja videod edastavad emotsiooni
    Emotsioonide parimaks edastamise vormiks on fotod ja videod. Näiteks pakuvad kõneainet selfie'd kuulsustega või ebatavaline tort. Üldiselt on inimesed üritusele tulles ülevas meeleolus, nad tunnevad ennast erilisena ja on pööranud rõhku ka välimusele – see on parim hetk nende jäädvustamiseks. Samas saab pakkuda võimalust sellest ka oma sõpradele ja lähedastele teada anda.
    Proovi põnevaid lahendusi
    Korraldajad võiksid kasutada mitmeid lahendusi, et pidu saaks võimalikult palju kajastust enne ja ka pärast toimumist. Abeli sõnul on visiitkaardisuurune meeldetuletuskaart, kust inimene enda pildi leiab, väga hea võimalus neid selleks innustada koos soovitusega pilte jagada ja tag'ida. Lisaväärtusena saab pakkuda välja, et kõige põnevama pildi tegija võib võita eriauhinna.
    Vahel võivad ka väiksemad üllatused motiveerida põnevaid asju tegema. Näiteks võib kutsel olla märgitud auhind parimale kostüümile või kõige huvitavamale pildile. Henno on kindel, et inimesed teevad rõõmuga kõike, mida palutakse siis, kui soov on siiras, palve paeluv ja neilt ei nõuta järsku mugavustsoonist väljumist.
    Interaktiivsed tehnoloogilised lahendused
    Ürituse reklaamimisel on tänapäeval palju võimalusi. Tehnoloogiliste vahendite puhul peab lähtuma kasutusmugavusest ja ürituse sõnumist. Tavapäraseks lahenduseks on Facebookis ürituse info, piltide ja videote jagamine, tag'imine, like'imine, tänu millele saab üritus palju kajastust. Henno aga arvas, et sõltuvalt olukorrast võib nalja pärast kasutada ka Tinderit või muid suhtlusportaale.

    Levinumad sotsiaalmeediakanalid, mis aitavad ürituse infot jagada

    Facebook www.facebook.comFlickr www.flickr.comGoogle + www.plus.google.comInstagram www.instagram.comLinkedIn www.linkedin.comPinterest www.pinterest.comTinder www.gotinder.comTumblr www.tumblr.comTwitter www.twitter.comYoutube www.youtube.com

    Taustasein paneb pildistama
    Logosein on oluline pressiürituste puhul, kus fotod aitavad üritust identifitseerida ja seeläbi tuntust kinnistada. Samas arvas Andla, et pidudel hakkab selline firma logosein aeguma ja on mõnevõrra igav lahendus.
    Populaarseks on saamas hoopis rohelisel taustal tehtud pildid. Siis saab osaleja valida ise taustapildi ning jätta mulje hoopis teistsugusest keskkonnast. Selline lahendus on väga atraktiivne ja mänguline. Muidugi on olemas erinevaid videol põhinevaid lahendusi: treileris osalemine, videotervituse saatmine või ürituse kokkuvõttevideos kaasalöömine.
    Hoia tegevused lihtsana ja pane rõhku kvaliteedile
    Üritusi ja mänge ei tohiks liiga keeruliseks teha. Inimesed ei pea põnevaks pidevalt sotsiaalmeedias säutsuda. Abel rõhutas, et iga projekt peab olema algusest lõpuni läbimõeldud – alustades ürituse kutsest kuni tänumeilini. Iga külalise samm peab olema nauditav ning ettevõttele kasutoov.
    Henno sõnul ei tohi külalisi panna nõmedasse olukorda, ka on oluline, et üritust jäädvustav fotograaf oleks väga hea. “Kõige suurem viga on see, kui teed üritusel pilte ilusatest inimestest, kes hiljem galeriid vaadates endale ei meeldi,” nentis ta.
    Hästi korraldatud üritus on kingitus külalisele
    Õnnestunud üritus on külalisele või töötajale ühtaegu kingitus ja puhkus. Seetõttu tuleks seda hoolega planeerida. Henno sõnutsi tasub turundusjuhi pilgu läbi arvestada ürituse hinda ja kvaliteeti, ehk kulu ühe külalise või osavõtja kohta. Ta soovitab ürituse korraldajalt küsida kindlasti, kas ja milliste juhtumite vastu on tal ka üritus kindlustatud, vältimaks ootamatuid kulusid. Üldiselt sõltuvad plaanitavate põnevate tegevuste hinnad ideest, kontseptsioonist ja ürituse formaadist. Abeli sõnutsi on väga ägedaid plaane võimalik toota nii 1500 kui ka 175 000 euroga.
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Kohus nõuab ettevõtjalt äritüli keskel sadu tuhandeid eurosid
Ärimees Priit Kotkase ettevõtetel tuleb kohtuotsusega maksta pea 200 000 eurot ettevõttele, kus ta on teiste omanikega aastaid tülitsenud.
Ärimees Priit Kotkase ettevõtetel tuleb kohtuotsusega maksta pea 200 000 eurot ettevõttele, kus ta on teiste omanikega aastaid tülitsenud.