Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Trofé - hea idee, kehv teostus

    Söögikoht Trofé pakub Põhjala kööki – on soolapekki ja tatart, oblikat ja kilu, kruupe ja hapukapsast. Ainult roogade teostus on natukene nadi. Foto: Julia-Maria Linna

    Hotellid teavad, et turist ei tule Eestisse Itaalia ega Prantsuse roogasid sööma, vaid tahab kohalikku toitu.

    Trofé 

    21 punkti (30 võimalikust) Toit-jook: 7 p Teenindus: 8 p Interjöör: 6 p 

    Aadress: Pärnu mnt 15, TallinnTelefon: 617 3317Avatud: E–L 7.30–19 Põhiroogade hinnavahemik: 15-24 eurot

    Varasemaid Äripäeva restoraniteste loe aadressilt www.aripaev.ee/restoranitest

    Peaaegu korraga tegid uksed lahti Vana Wiru hotelli Eesti köögiga restoran Farm ja Meritoni hotelli Trofé, mis pakub uut Põhjala kööki. Viimase menüü on põnev, aga osa söökide teostus kehvake.
    Farm rõhub kohalikkusel, pakkudes ehedalt eestimaist talukaupa, käsitööõlut, oma maja limonaadi ja muud kodukootut. Meritoni jaoks on pelgalt eestimaisusega piirdumine eilne päev: enne Troféd oli samades ruumides Eesti söögituba, traditsioonilist kohalikku toitu pakkuv restoran. Uue Trofé silmapiir on avaram, seal valitseb uus Põhjala köök. Verikäkk ja soolapekk on kadunud, kama asemele on tulnud tatar, kaerahelbe asemel kruup, hapukapsast on saanud kreem ja pastinaagist tšipsid.
    Põhjala põnevad maitsed
    Menüü on täielikult ümber sündinud, muus osas on ümbersünd jäänud poolikuks. Põhjamaade köögiga restorani seinu ehivad Hispaania härjapead, mälestus veel Eesti söögitoale eelnevast ajast, kui kelder teenis hotelli tapabaari ja restoranina. Ka hispaaniakeelne muusika, mis oma tugevuselt pigem tantsupeole kui restorani sobiks, pärineb tõenäoselt samast ajast.
    Nagu moodsa kulinaariaga restoranis kombeks, on Trofé menüü napisõnaline: hapuoblikas ja veisepõsk, siig ja kurk, kilu ja leib, veisepõsk ja odrakruup. Peakokal on fantaasiat ja teadmisi, tema menüü sobiks uut Põhjala kööki esindama kus iganes. Seda pigem teoreetiliselt, menüüsse kirja pandu põhjal arvates. Maitsete osa ehk tegelikkus osutus kohati aga päris kehvakeseks.
    Kehvakeste rida alustas eelroog kergelt soolatud siiafileest ja kurgist. Siig polnud esimeses värskuses, aga mis ta nii vesiseks tegi, sellest ei saanudki aru – kas tõesti külmutamine? Kurki oli siiaga võrreldes ebaproportsionaalselt palju, see oli riivitud peeneks, aga jäetud maitsestamata. Maitsete lisamise ülesanne oli ilmselt marjateradeks moondunud sidrunimahlal ja krõbedal riivleivapurul, aga nendest ei jätkunud. Vähemalt kübeke soola oleks vesise kurgi peale ära kulunud.
    Hea idee, nadi teostus
    Hästi välja mõeldud, kuid kehvalt teostatud oli ka tatrakreemi-mustasõstrasorbeega magustoit. Sorbee oli hea, aga kreem polnud kreem, vaid meenutas tekstuurilt pigem kummikommi. Omaette ampsatult maitses see tatra-kummikomm täitsa hästi, aga sorbeega tal erilist klappi ei tundunud olevat.
    Väga maitsvad ja toredasti koostatud road olid aga mõlemad pearoad, seakarree tatra ja hapukapsakreemiga ning vasikapõsk kruupide ja pastinaagikrõpsudega. Eriti nauditav oli vasika­prae mäng tekstuuridega: suus sulav põseliha, toekas ja tihke kruup ning krõbe pastinaak.Ma peaaegu usun, et Trofél on potentsiaali saada tõsiseltvõetavaks uue Põhjala köögi esindajaks, kui ideed, mis menüü koostajal meeles mõlkunud, ka tõepoolest teostatud saaks. Ja kui esindus ei lõpeks köögiuksel, vaid jõuaks ka joogikaardile – praegu on kohalike ja Põhjamaade päritolu jookide valik rohkem kui napp.
    Kui söögisaali seinal just peavad tapetud loomade pead rippuma, võiks ka härjad millegi põhjamaisema vastu välja vahetada, põtru ja kitsesid meil ju küllaga.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Legendaarne miljardärist riskifondijuht Jim Simons suri 86aastaselt
Jim Simons, silmapaistev matemaatik ja üks edukamaid investoreid finantsmaailma ajaloos, suri 86-aastaselt.
Jim Simons, silmapaistev matemaatik ja üks edukamaid investoreid finantsmaailma ajaloos, suri 86-aastaselt.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.