Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eduka ehitaja kuulsusetu lõpp: pankrot ja miljonivõlg

    Foto: Andras Kralla

    1998. aastal asutatud edukas ehitusfirma HR Restauraator läks ootamatult pankrotti, jättes rahata 40 võlausaldajat, kes ootavad pea 900 000 eurot.

    Haapsalu Restauraatorist välja kasvanud firma kauane omanik ja juhatuse liige Margus Ojamäe tõdes, et ettevõtte pankrot on talle raske. „On paremaid ja halvemaid aegu olnud. Halvemaid on üle elatud, aga seekord välja ei vedanud,“ nentis Ojamäe.
    Märtsis valiti aasta betoonehitist. Nominentide seas olid Vääna mõisa tall-tõllakuur, kus on nüüd näiteks raamatukogu, ja Jõestepõllu forellikasvatus. Mõlema juures tegi töid HR Restauraator.
    Forellikasvatuse ehituse tellinud firma Lapavira omanik Evelyn Saluste kiidab HR Restauraatorit, nende pankrotist pole ta kuulnud. „Nad ei tegutse enam samas koosseisus, aga pankrotist kuulen teie käest,“ sõnas ta. „Üldse on üllatav, kui ettevõte, mis tegutseb edukalt, pankrotti läheb. Ehitusala ongi tõenäoliselt ebastabiilne, seal on olnud kõige rohkem tõuse-langusi aastate jooksul.“
    Ka teised tellijad, olgu siis Harku vallavalitsus, põllumajandusministeerium või RKAS ei mäleta probleeme HR Restauraatoriga. 100 riigihankest on HR Restauraator võitnud 12, keskendudes peamiselt erahangetele või alltöövõttudele.
    Palju töötajaid, olematu töö
    Firma 2012. aasta majandusnäitajad olid ilusad: käive 7,3 miljonit ja kasum 190 000 eurot, kasumi jaotamise ettepanekus seisis 296 000 eurot.
    Margus Ojamäe meenutas, kuidas 2013. aasta alguses ei saanud firma aga ühtegi tööd. Ta põhjendas pankroti kiiret tõelisuseks saamist sellega, et kui on 80 töötajat ja esimese kolme kuu jooksul pole arveid välja kirjutada, siis miinuse kerimine on väga intensiivne.
    2014. aasta märtsis-aprillis hakkas Ojamäe sõnul pilt selginema -- firma oli väga kehvas seisus. Ojamäe kutsus kaasomanikuks tuttava Ake Andressoo, ehitusfirma Nurmak omaniku ja endise juhatuse liikme. Juuni alguses HR Restauraatoriga liitunud Andressoo nõustus firmasse investeerima, aga peagi selgus, et ettevõtet ei õnnestu vee peale upitada.
    Audiitor andis pärast jaanipäeva karmi hinnangu, misjärel tuli mõelda, mida edasi teha. Laual oli paar pakkumist, üks eratöö ja teine riigihange. Kui nendest asja ei saanud, esitas 2003. aastast firmat omanud Ojamäe juuli keskel raske südamega pankrotiavalduse, mis võeti menetlusse mullu augustis. Pankrot kuulutati välja septembris.
    „Ma ei näinud reaalsust kahe-kolme aasta jooksul sellest asjast välja tulla. 2013. aastal jooksime kahjumisse,“ ütles Ojamäe, kinnitades, et pole ennast võlausaldajate eest peitnud. „Olen kogu elu oma ärisid ausalt ajanud. Ma ei näe täna, et oleksin jätnud midagi tegemata või midagi tahtlikult valesti teinud.“
    Suurim võlg maksuametile
    Pankrotimenetlus on käimas, raha tahab 40 võlausaldajat. Praeguseks on kohtule esitatud jaotusettepanek. Seda, et võlausaldajad kogu raha kätte saaksid, pankrotihaldur Indrek Lepsoo kinnitada ei saa. “Probleemiks on palju tingimuslikke nõudeid: garantii- ja käendusnõuded, mis lõpevad aastal 2017.”
    Tunnustatud nõudeid on kokku 877 526 eurot, millest umbes 300 000 eurot ongi tingimuslikud.
    Suurimat summat ehk 111 184 eurot ootab maksu- ja tolliamet. HR Restauraatori vara nimekiri oli Lepsoo sõnul päris pikk, suure osa moodustasid sellest vallasasjad, näiteks autod ja tööriistad. Varade väärtus oli umbes 65 000 eurot.
    Pankrotipõhjustena seisid avalduses ehitustööde järsk puudus aasta alguses, ebamõistlikult madal pakkumiste hind ehitusturul ja 2013. aastal tekkinud kahjum. Põhjuste kontroll seisab menetluses veel ees.
    Endine juhatuse liige Ranno Põldme märkis, et firma pankrotistumine on lihtne. „Kui on palju töötajaid ja pakkumisi, aga pakkumiste kate on ehitusturul madal ja üksjagu kaotad pakkumisi, siis on keeruline sellisele inimhulgale tööd leida. Koondatud sai üksjagu inimesi, aga see ka ei aidanud.“
    Juhtkond hülgas ettevõtte
    Läinud aastal pärast jaanipäeva lahkus juhatuse neljast liikmest kolm, nii Ranno Põldme, Rain Onemar kui Rain Airik. Nende juhatusse tulekust polnud palju aega möödas. Esimesed kaks said liikmeks 2011. aastal, Airik aasta hiljem. „Lootsin, et suudan firmat edasi vedada. Lõpuks oli selge, et jõudu ikka ei ole,“ põhjendas juhatusse üksi jäämist Ojamäe.
    Miks HR Restauraatori juhatus ühe päevaga neljalt inimeselt ühele kahanes, võib Kreedix OÜ juhi Marie Rosina sõnul vaid oletada.
    “Juhtkond hülgas ettevõtte, et liikuda positiivse mainega ettevõtjatena edasi ja ettevõtte põhjamineku eest võtab vastutuse üks õnnetu, kellele eelduste kohaselt rakendatakse selle eest ärikeeld. Paistab tüüpilise skeemina,” leidis Marie Rosin, kelle juhitavasse Kreedix OÜ-sse laekus kaks võlanõuet HR Restauraatori vastu kogusummas 11 000 eurot.
    Küsimusele, kas ta jäi patuoina rolli, vastas Ojamäe: “Ma ei saa seda väita. Tahtsin firmat ikkagi päästa. Igaüks võib ükskõik missuguse jutu välja mõelda, mina räägin, nagu oli.”
    Kui tahtnuks kellelgi nahka üle kõrvade tõmmata, siis olnuks kõige lihtsam firma likvideerijale müüa, tõdes juhatuse endine liige Ranno Põldme. „Ühel hetkel otsustasime, et teeme koos äri ja kui saad aru, et see eriti ei sobi, siis ei saa teha. Miks härra Ilves ja proua Ilves lahutasid? Armastus sai läbi,“ selgitas lahkumist Ojamäe.
    Põldme ja Rain Onemar on nüüd eri firmade eesotsas. Põldme juhib ehituskeemiatoodete hulgimüügiga tegelevat HR Buildmati, kus olid varem juhatuses ka Ojamäe ja Onemar. Viimane juhib nüüd ehitusfirmat HR Tecno, mille juhatusest on omakorda lahkunud Põldme ja Ojamäe.

    HR Restauraator

    Juhatus

    Margus Ojamäe 2003 - …

    Rain Airik 2012 – 2014

    Rain Onemar 2011 – 2014

    Ranno Põldme 2011 – 2014

     

    Omanikud

    Ake Andressoo 2014 - …

    Margus Ojamäe 2003 - …

    Rain Airik 2012 – 2014

    Betmon OÜ (omanik ja juhatuse liige Rain Onemar) 2011 – 2014

    Inition OÜ (omanik ja juhatuse liige Ranno Põldme)  2011 - 2014

     

    HR Buildmat

    Tegeleb ehituskeemiatoodete hulgimüügiga

    Juhatus

    Ranno Põldme 2012 - …

    Margus Ojamäe 2012 – 2014

    Rain Onemar 2012 – 2014

     

    Omanikud

    Inition OÜ 2012 - …

    Margus Ojamäe 2012 – 2014

    Betmon OÜ 2012 - 2014

     

    HR Tecno

    Tegeleb elamute ja mitteeluhoonete ehitusega

    Juhatus

    Rain Onemar 2012 - …

    Margus Ojamäe 2012 - 2014

    Ranno Põldme 2012 – 2014

     

    Omanikud

    Betmon OÜ 2012 - …

    Margus Ojamäe 2012 – 2014

    Inition OÜ 2012 - 2014

    Suured miinused
    HR Restauraatoriga koostööd teinud ettevõtte juht, kes palus anonüümsust, jäi enda sõnul ilma suurest summast.
    “Ranno Põldme tõi meile ettevõtte bilansid ja näitas suuri miinuseid. Ta väitis ka, et varad on ettevõttest välja tõstetud, seda oli ka näha, aga tean, et ta tegi pärast seda tööd edasi uute firmade alt,” rääkis pettunud ettevõtja, kes suhtles enim Põldmega. “Väga tore inimene. Esimesel momendil ütleksite sama, aga tegelikult on ta kahepalgeline, kui teeb vaikselt oma koostööpartnerile niiöelda ära.”
    Põldme arvab teisiti. „Seda ma kindlasti ei ole. Enamusega võlausaldajatest teen tänaseni koostööd,“ kostis Põldme, lisades, et pankrotimenetlus on näidanud, et varasid ei ole firmast välja tõstetud. Ka ei võetud dividende välja, kuigi seda saanuks teha.
    „See on pahatahtlik, kui öeldakse, et midagi on kanditud,“ lisas Margus Ojamäe.
    Oktoobris 2013 võõrandati HR Restauraatorile kuuluv kinnistu, mis läks Risti Huvi MTÜ valdusesse, mille juhatuses on Ojamäe poeg ja abikaasa. „Kunagi ammu olin selle ostnud ja seal tegutses juba tükk aega MTÜ,“ sõnas Ojamäe.
    Ojamäe endise äripartneri Ranno Põldme väitel ei olnud siis, kui kinnistu võõrandati, firmal probleeme. Omal ajal oli Ojamäe firma nimele ostnud kinnistuid, millel polnud ettevõttega pistmist, selgitas Põldme. „Ei ole tehtud ühtegi müüki, mis oleks ettevõtet kahjustav.“

    Margus Ojamäe kommentaar:

    "Ma ei leidnud kohti, kus oleks asju seljataga tehtud. Ma ei ole sellega nõus. Ma võin Ake käest üle küsida, kas ta ütles nii. Kui ma oleks sellist asja tuvastanud, oleksid asjad teisiti liikunud - advokaatide või kelle iganes poole pöördunud," rääkis ta ja lisas, et ootamatute arvete all pidas Andressoo silmas 80 000 euro suurust viivisnõuet, mis hiljem ära langes.

    Firma uus omanik: paras anarhia oli seal
    Ehitusettevõtja Ake Andressoo läks HR Restauraatori omanikuks, et sõbraga firma üles upitada. Peagi plaan luhtus.
    Kirjutan HR Restauraatori pankrotist. Panin tähele, et olete omanikeringi tulnud läinud aastal. Tohib küsida, miks?
    Oli plaan asi üles upitada. Sõber, Margus Ojamäe kutsus, aga kui aastaaruande kokkupanemisel selgusid ikkagi tõsised miinused, mis enne olid varjatud, oli selge, et selle ettevõttega ei ole midagi teha.
    Millised miinused olid varjatud?
    Tuli sisse hulganisti arveid, mida enne polnud kusagil näha.
    Kellelt? Tellijatelt, allhankijatelt?
    Allhankijatelt jah.
    Millistest summadest jutt on?
    Seal tuli ikka mitusada tuhat sisse, mida enne polnud näha.
    Kas Margus Ojamäe oskas põhjendada, miks miinuseid enne polnud teada?
    Ta oli ise ka suht hämmingus.
    Samas on ta firma omanik aastaid olnud, ta ei olnud kursis?
    Neil läks see asi ihtsalt liiga suureks ja vajus kamba peale laiali. Tundub, et ettevõte oli liiga suur. Kiire kasv ja sealt see jama tuli.
    Soovisite investeerida HR Restauraatorisse?
    Jah, mul oli plaan sinna rahaga sisse minna, aga ilmnes mõned kuud hiljem, et asi on hapu, väga hapu.
    Kui kavatsesite investeerida, siis millisest summast jutt on?
    See ei ole täna oluline.
    Milline summa suutnuks firma päästa?
    Jutt polnud päästmisest, jutt oli lihtsalt investeeringu toomisest ja ettevõtte töö jätkamisest. Kui jooksvalt tegutseval ettevõttel on paarsada tuhat võlgu, on see täiesti normaalne, aga kui lõpuks tuleb välja, et kiskus mingi poole miljonini – lõppnumbreid ei teagi-, siis on asi juba kriitiline.
    Kuidas Ojamäe põhjendas suurt summat, mis järsku tekkis?
    Põhjendas sellega, et tema endised kaaslased, juhatuse liikmed, osanikud või kes iganes, töötajad onju, olid tema eest varjanud paljusid asju.
    Ilmselt oli see talle suur löök.
    Absoluutselt. Kindlasti oli. Sain aru, et varem oli neil kuidagi valdkondade kaupa jagatud, kes millisega tegeleb. Üks ei kontrollinud teist ja teine kolmandat. Ja siis oligi paras anarhia seal tegelikult. Üks usaldas teist ja teine kolmandat ja tegelikult igaüks pani vaikselt kas siis vasakule või jättis midagi tegemata või varjas oma mingisuguseid asju. Ju nii ta siis kuhjus. See on nagu tagantjärgi välja tulnud.
    Kuidas on Ojamäe seni vastu pidanud pärast pankroti algatamist?
    See on koormav. See on näha inimese näost. Ega see kerge ole. Ta on ikkagi vastutustundlik inimene, nii et temale on see tõsine löök.
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.