Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Põlva perefirma rammus supp

    Põlva suurimaks toitlustajaks kasvanud perefirma Britney juht ja omanik Jaan Koort.Foto: Väinu Rozental

    Ettevõtlik inimene vajab teinekord mingit tõuget või ajendit, et oma äri peale üldse mõtlema hakata – just nii juhtus Põlva suurimaks toitlustajaks kasvanud perefirma OÜ Britney tegelastega.

    Britney juht ja omanik Jaan Koort, energiast pakatav, rõõmsameelne ja jutukas mees, räägib alustuseks loo ajast, mil tema töötas Pesa restoranis kelnerina ja abikaasa Elna kokana.
    Hea tuttav pakkus neile 1997. aasta juunis Otepääl toimunud Beach Partyle toitlustuskohta. Elna ootas nende esimest last ja kuna ta oli just kätte saanud dekreedirahana 15 000 krooni, otsustas paar riskida ning panna kogu raha kauba alla. Osteti väike kuppelgrill, odav kodufritüür, grillsütt, grillvorsti, õlut.
    “Paljud ütlesid meile, et olete hullud, panete sündiva lapse riietele ja mähkmetele mõeldud raha grillvorstide alla,” muigab Koort. “Kui me pärast kahte rasket grillipäeva kodus põrandale maha istusime ja raha üle lugesime, ilmnes, et olime teeninud üle 30 000 krooni. See oli motiveeriv süst, miks me hakkasime mõlgutama mõtet avada kunagi oma toitlustuskoht.”

    Asutatud 25.05.2003.Tegeleb toitlustamisega.Ainuomanik ja tegevjuht Jaan Koort, abikaasa Elna Koort on toitlustusjuht.Gaselli TOPis 798. kohal (2008. aastal oli 614.kohal, 2007. aastal oli 1893. kohal, 2006. aastal 316. kohal).Omab Põlvas nelja toitlustusasutust, milles kohti kokku enam kui 120.Töötajaid 23.2004 märts – avati Pargi baar.25. november 2004 – oli esimene üritus taasavatud kohvikus Aal.2011 detsember – Edu kaubanduskeskuses avati pitsabaar Hull Lehm.2014 mai – avati Jäägri pubi.2015 suvi – plaanis on avada kesklinna pargis sõõrikubaar.

    Juba ammu enam ei käi Jaan ja Elna Koort näljaseid vabaõhuürituslasi toitmas, kaasas kuppelgrill ja grillvorstid. Nende perefirma OÜ Britney on 11 aastaga avanud Põlvas neli toitlustuskohta ja viies avab uksed tänavu suvel. Nad on tõestanud, et ka väikelinnas on võimalik toitlustusega edukalt tegeleda.
    Britney on tänavu taas jõudnud Gaselli TOPi, kus on ettevõte olnud juba kolm korda varemgi. “Ma kaldun arvama, et võime pääseda kiiresti arenevate ettevõte edetabelisse ka tuleval aastal,” sõnab Koort. “Avasime 2014. aasta mais Jäägri pubi ja see suurendas käivet oluliselt. Britney mullune käive küündis üle 400 000 euro.”
    Britney esimene toitlustuskoht oli burgeriputka Põlva kesklinna pargis. Putka sattus Koortide kätte, kui selle haldaja, restoran Pesa omanikfirma Kagureisid ei viitsinud enam hamburgeritega mässata. “Olime soetanud Põlvasse korteri ja kuna otsisime Elnale töökohta, otsustasime võtta putka rendile ning hakata endale tööandjaks,” põhjendab Jaan Koort.Täielikult renoveeritud Pargi baar avas uksed 2004. aasta märtsis. Lisaks burgeritele pakuti ka lõunapraade kaasaostmiseks. “Esimese kuu ajaga oli selge, et äri läheb väga hästi. Asi läks lausa nii hulluks, et lõuna ajal oli teinekord kuni 30 inimest järjekorras,” räägib Koort. Ta ise töötas tollal Tartus Wilde pubis korruse administraatorina.
    “Pubi iirlasest omanik tahab kiiresti terrassi avada, mina kamandan koristajaid ja samas helistab Elna mulle, et tule ruttu, kogu kaup on otsas,” meenutab Koort. “Siis ma mõtlesin, et miks ma pean kusagil tööd rügama palga eest, kui mul on oma ettevõte, mis vajab abi. Tulin päevapealt Wildest ära.”

    Mis on kiire kasvu põhjused?

    Aastatel 2011–2013 kasvas OÜ Britney äri­kasum 4,15 ja käive 1,55 korda.

    1. Uus söögikoht. 2011. aasta lõpus avatud pitsabaar Hull Lehm asub Põlvas väga hea koha peal – Edu kaubanduskeskuses, kus liigub palju rahvast, läheduses on elurajoon. See on taganud pitsabaarile stabiilse käibe aasta ringi

    2. Euro tulek. Euro kasutuselevõtul  2011. aasta alguses läksid hinnad numbriliselt väiksemaks. Britney juht Jaan Koort toob näite, et kui kohvitass maksis neil enne euro tulekut 15 krooni, siis pärast eurot oli tassi hinnaks 92 senti. Praegu tuleb kohvi eest maksta juba 1.30.

    3. Heaolu kasv. Britney pakub ka catering’i-teenust ning viimastel aastatel on järjest enam tellitud toitlustust sünnipäevadeks, pulmadeks ja firmapidudeks. Eriti nõutud kohaks muutus eelmise aasta lõpus Jäägri pubi. “On näha, et ettevõtted enam jõulupidude pealt eriti kokku ei hoia,” räägib Britney juht Jaan Koort. “Seega läheb ettevõtetel hästi. Ja kui ettevõtetel läheb hästi, siis läheb ka meil hästi.”

    Britney neljast toitlustuskohast on kõige stabiilsema käibega Edu kaubanduskeskuses asuv pitsabaar Hull Lehm. “Kuna eelmisel rentnikul ei läinud seal hästi, palus hoone omanik teha midagi sellist, mis tõmbaks inimesi ligi,” räägib Koort. “Kus siis läks poleemikaks, kohalik leht kirjutas ja nördinud pensionärid nõudsid, et Hull Lehm peab Põlvast kaduma. Mina hõõrusin käsi – kõik see oli tasuta reklaam.”
    Koorti andmeil on Põlvas koos tanklakohvikutega kokku 16 söögikohta, mille hulgas on ainult üks restoran – hotelli Pesa oma. “Ma ei konkureeri Pesa restoraniga, neil on kõik veidi nooblim,” seletab Koort. “Meie toitlustuskohad on sellised lihtsamad. Meie söögikohtades saab näljane mees kõhu korralikult täis – praed on meil suured ja rammusamad.”
    Samas ei tee Britney toitude kvaliteedis mingit hinnaalandust. Britney võiks kulude kokkuhoiu mõttes valmistada kõik road ühes köögis ja lasta need oma söögikohtades enne tarbimist mikrolaineahjus soojaks.
    “See on välistatud, meil on kõigis neljas söögikohas oma köök ja palgal kokad,” rõhutab Koort. “Klient tahab erinevaid maitseid, täna otsustab ta Hullu Lehma sööma minna ja homme Jäägri pubisse.”

    Jaanile ja Elnale toitlustus hullult meeldibMargus Timmo, hotell Pesa omanik:Esimesed oskused teenindajana ja selle tunde, et talle üldse meeldib inimesi teenindada, sai Jaan (OÜ Britney omanik ja juht Jaan Koort – toim) kindlasti siis, kui ta kunagi Pesas kelnerina töötas. Äris on kõige aluseks see, et see, millega sa tegeled, peab sulle meeldima, sa pead olema sellest vaimustunud. Ma olen tajunud, et nii Jaanile kui tema abikaasa Elnale toitlustvaldkond hullult meeldib. See inspireerib neid mõtlema kogu aeg uuenduste peale. Ja kuna nad ise pakuvad teenuseid, saavad nad vahetult kliendi käest tagasisidet. Nad oskavad kaasata kliente firma arengu heaks.Saan Jaaniga siiamaani hästi läbi. Ta ei ole Pesale otseseks konkurendiks, sest meie sihtrühmad on erinevad. Jaan nägi turul oma nišši, reageeris kiiresti ja on ehitanud oma äri väga õigesti üles. Mulle tundub, et Põlva ettevõtjad saavad omavahel paremini läbi kui näiteks Võru ettevõtjad. Põlva ettevõtjaid iseloomustab küllalt avatud ja hea koostöö. Võrus pole näiteks äriklubi käima läinud, aga Põlvas on.

    OÜ Britney omanik unistab
    Meie perefirma tegutseb nii, et mina olen oma unistustes kogu aeg kuskil eespool ja abikaasa Elna tirib mind maa peale tagasi. Ta ütleb, et vot see asi ja see asi tuleb kõigepealt ning ilmtingimata kohe ära teha. Mis puudutab lähi­unistust, siis sellel suvel tahame täita Põlvas veel ühe niši, mis seni puudu on. Plaanime kesklinna pargis avada söögikoha, kus hakkame pakkuma sõõrikuid ja pehmet jäätist.
    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?Jaan Koort, OÜ Britney omanik ja tegevjuht:Kellel on, sellele antakse; kellel pole, selle käest võetakse. Mulle on öeldud, et kas sul juba küllalt ei saa toitlustusettevõtetest. Ei saa. Ehkki mul on praegu Põlvas neli söögikohta, mõtlen juba viienda peale. Kui mina seda ära ei tee, tuleb keegi teine ja teeb ära. Mida enam sa laiened, seda rohkem sa teenid. Kui sa oled väike könn, võetakse su käest viimanegi ära. Britney toetab Põlva jalgpalliklubi Lootos. Ükskord koos klubi presidendi Indrek Käoga kohalikku mängu vaadates ütles Käo mängumomenti kommenteerides, et näe, kui sa ise väravat ei löö, siis lüüakse sulle. Mulle see ütlemine meeldib väga.

    Lõpetanud 1992. aastal Tallinna Ehitus- ja Mehhaanikatehnikumi (TEMT) ehituse erialal.Pärast TEMTi lõpetamist töötas üle aasta ­Venemaal ehitajana, 1994–1996 oli Põlva restoranis Pesa kelner, 1996–1997 Tartu ööklubis Atlantis baarmen, 1997–1998 majandas Tartus Anne kasiinos piljardisaali ja baari, 1998–2003 oli Tartus Wilde pubis kelner, baarmen ja viimasel aastal korruse administraator.Alates 2003. aasta juunist OÜ Britney tegevjuht.Alates 2010. aastast tegutseb ka FIEna, kasvatades kodus köögivilja oma söögikohtade tarbeks.Lõpetas 2010. aastal Eesti Maaülikoolis maamajandusliku ettevõtluse ja finantsjuhtimise eriala.

    Toitlustaja kolm soovitust
    1. Ole jäägitult pühendunud. Parim väetis maale on taluperemehe jalajälg – peremees käib kogu aeg vaatamas, mis ja kuidas on maast tärganud. Ka toitlustuses on vajalik peremehe pidev kohalolek – sa pead kogu aeg toite ise maitsma, sa pead olema kursis kõigega. Toitlustuses ei saa olla edukas mingi teise äri kõrvalt. Ei saa olla nii, et sul on mitu ehitusobjekti ja siis veel ka väike kõrts, kus hea sõpradega õhtul viina viskamas käia. Selline kõrtsipidamine ei lähe läbi.
    2. Asukoht, asukoht, asukoht. Nii nagu kinnisvara puhul, on ka toitlustusäris väga oluline asukoht. See peab olema hea selles mõttes, et inimene leiab sinu äri üles. Meie neli söögikohta on orus paikneva Põlva justkui ümber piiranud: pitsabaar Hull Lehm asub ühel pool linna künka otsas ja Jäägri pubi teisel pool linna künka otsas ning Pargi baar ja kohvik Aal on kesklinnas.
    3. Panusta oma ettevõttesse. Iga teenitud sent tuleb panna tagasi ettevõttesse. Ma ei ole kunagi dividende võtnud, kõik olen panustanud ettevõttesse. Esimese kasumi eest pole vaja osta uhkemat autot ega sõita puhkusereisile. Meie tegime oma esimesed puhkusereisid aastaid pärast ettevõtte käimatõmbamist ja võib-olla kunagi kauges tulevikus tulevad ka uhked autod.
    Pane täheleÄripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väike­firmadest ja nende omanikest, ­ilmub kaks korda kuus.Äripäeva Gaselli TOP ilmus 20. veebruaril. Lähteandmeteks olid müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2010–2012. 2010. aasta käive pidi olema üle 100 € ja 2012. aasta oma alla 13 mln €. TOPi jõudis tänavu 1115 ettevõtet.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.