Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Valesti valitud ehitusmaterjaliga maja kukub kokku

    Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane loodab, et ajapikku kaovad vaid sisetundel ja tunnistusteta ehitusmaterjalide tootjad. Foto: Andres Haabu, äripäev

    Kui katus lekkima hakkab ja viga on materjalis, pole süüdistada kedagi peale iseenda, sest olukorra vältimiseks oleks pidanud kasutama Euroopa tehnilist hinnangut omavaid ehitusmaterjale.

    Euroopa tehniline hinnang (ETA) annab tagatise, et materjalid on läbinud põhjaliku vastavushindamise. Seega on ETA ehitusmaterjalide tootja võimalus tõsta oma konkurentsivõimet turul. Tellijal tuleks ehitajalt nõuda, et materjalidel oleks ETA. See annab kindluse, et kogu tootega kaasnev on läbi mõeldud, tehtud on vajalikud katsed ning tootmine on pideva kontrolli all.Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektori Enno Rebase sõnul annab ETA eeliseid nii tootjale, tellijale kui ka ehitajale. Kliendi jaoks tähendab ETA, et toode on kvaliteetne. Ta tõi näiteks OÜ Rake, kelle suutel fassaadipaneelidel soojustussüsteemina on ETA. Ettevõte on läbi katsetanud paneelide omadused ja teab täpselt kõike ka vuukide niiskus- ning soojustehnilisest toimivusest ja kõigist muudest omadustest. Seda tõendavad Soomes tehtud katsed ja välja antud sertifikaat.
    Mõni teine ettevõte toodab Rebase sõnul sarnaseid paneele, mille omaduste kohta osatakse infot anda ainult sisetunde toel. “Ajapikku kaovad viimasena mainitud tootjad loodetavasti ajalukku. Esialgu aga jääb veel palju omaniku ehk tellija enda taha – ta kas tahab kvaliteetset toodet või mitte.”ETA abiks ka iseehitajale
    SFS intec Oy ­Eesti Filiaali tehnilise müügi eest vastutav ­Enno Rahuoja hinnangul on ETAst kasu nii ehitusspetsialistile kui ka kodus oma eramaja kallal nokitsevale pereisale. “Kui nokitsed ise, siis ka vastutad ise. Kui katusematerjal näiteks lekkima hakkab, pole hiljem kedagi süüdistada. Kui majal on lisaks veel ka laen peal, tekivad lisakulutused,” märkis Rahuoja.
    Kui kasutatud on ­õigeid materjale  ja töövõtteid ning kvalifitseeritud spetsialiste, saab kahju korral pöörduda kindlustusettevõttesse, mis kahju hüvitab. “Mida aeg edasi, seda enam on kindlustuseksperdid paberites kinni, seega tulevikus võib ette tulla stsenaariume, kus kõik mis vaja, ei saa vigade tõttu hüvitatud lubatud protsendi ulatuses,“ hoiatas ta.
    Seega tuleks alati materjali kvaliteeti süveneda ja enamasti on vajalik info olemas iga tootja kodulehel. “Kui ettevõttel on ETA, on see ka kodulehelt leitav. ETA-dokumendi omanikel tuleb materjali tarnijale väljastada toimivusdeklaratsioon, kus vajalikud viited kirjeldatud ning märgistada tooted CE-märgisega.”

    Aus konkureerimine lihtsamaks

    Kaido Kaasik, Projekt ja Konsultatsioonid OÜ juhatuse liige ning Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liidu juhatuse liige

    Reeglid, mis muudavad ­turgu paremini mõistetavaks ja reguleerituks, on head. Seda enne­kõike tänu sellele, et asjad on siis ühesemalt arusaadavad kõigile turuosalistele. Nõnda jääb vähem võimalusi “loovaks suhtumiseks”. Seega peaks korrektsel ja vastutustundlikul ning oma kohuseid partnerite ja riigi ees täitval ettevõttel nimetatud reeglistiku rakendamine muutma ausa konkureerimise lihtsamaks.

    Konkurentsieelis Põhjamaadesse müügil

    Veiko Ikkonen, Mira Ehitusmaterjalid OÜ tegevjuht

    Meie kogemus ETAGi (Europan Technical Approval Guideline, praegune EAD – toim)  rakendamisel on väga hea. Ühtlustatud nõuded ja CE-märgistus võimaldab meil müüa oma tooteid ilma erilisi lisakatsetusi tegemata Põhjamaades ja Baltimaades. Asjaolu, et Mira veetõkkesüsteemile on väljastatud ETA, on andnud meile selge konkurentsieelise just oma veetõkkesüsteemi müügil Põhjamaadesse.

    Kergem pääs välisturule
    Rahuoja märkis, et ETA on ehitusmaterjalitootja ainus võimalus oma kaupa mujal maailmas turustada. Tema sõnul on ETA-regulatsiooni eesmärk võimaldada ekspordikasvu ja see on ju Eestile väga suur trump. “Kui  eksporditaval tootel on ETA-sertifikaat, on ta turustatav ehitusse kõigis ELi riikides ja seda täiesti probleemitult,” kinnitas Rahuoja.
    Rahuoja ütles, ETA pole kindlasti midagi, mida saaks nimetada pelgalt Euroopa Liidu bürokraatiaks. “Tegemist on juba aastaid kehtivate arukate reeglitega – kõigile tootjatele oli juba aprillist 2011 teada, et need hakkavad alates juulist 2013 kehtima,” rääkis ­Rahuoja, kelle sõnul hakati ETAsid õigupoolest välja andma juba eelmisel sajandil. “Reeglitest teavitas Euroopa Liit juba esimeste liikmete liitumisest alates, mis oli tõtt-öelda juba eelmisel sajandil,” lausus Rahuoja. Esimesed ETAd väljastati tema sõnul aastal 1998.
    Rahuoja sõnul ei ole ETA kasutamisel seni märkimisväärseid tõrkeid esinenud, kuid samas ei ole sertifikaatide kasutus ehitusturul korda majja löönud. “Sertifikaadid ja nõuded on olemas, ent need ei taga veel korda ning ehitusel kasutatakse ka kõikvõimalikku kontrollimata jama,” sõnas Rahuoja.
    Teoreetiliselt peaks Eesti ehitusturul materjalide kasutust reguleerima Tehnilise Järelvalve Amet, kuid Rahuoja sõnul pole neil selleks vajalikke oskusi.
    Rebane peab oluliseks, et Eestisse tekiks asutus, mis aitaks ETAsid koostada – TAB ehk Technical Assessment Body. See aitaks kursis olla Euroopa tehniliste saavutustega ehitustoodete vallas. “Tänu sellele saaksime ajapikku asjatundlikud ja heade tehniliste teadmistega inimesed, kes aitaksid lahendada ehitustoodete ümber tekkivaid probleeme. Teiseks oleks Eesti tootjatel võimalik selles keerulises valdkonnas eestikeelselt suhelda ja saada abi Euroopa turule pürgimisel. Näiteks puitmajade tootjatel on juba 10 aastat juhend, mille abil ETAsid koostada. Selline dokument võiks kõigile tootjatele olemas olla,” lausus ta.

    Euroopa tehniline hinnang (European Technical Assessment, ETA)

    Tunnustus, mis antakse, kui ehitustoode sobib ettenähtud kasutuseks.

    Vastamisel nõuetele peab tootja koostama toimivusdeklaratsiooni ning varustama toote ­CE-märgisega. Selliseid tooteid võib müüa kõigis Euroopa majanduspiirkonna riikides.

    CE-märgistus tagab, et ehitustoode vastab asjakohastele ELi ­õigusaktidele. CE-märk antakse välja standardi (hEN) või ETA alusel.

    ETA saamiseks hinnatakse ehitiste vastavust ELis kehtivatele nõuetele, kui ehitises on kasutatud hinnatavat ehitustoodet. Eesmärk on, et ehitustoote kasutaja saaks kindel olla, et toote kasutamine aitab tal tagada ehitise vastavuse kõigile nõuetele.

    ETA antakse välja juhul, kui:

    Toote kohta ei ole asjakohast harmoneeritud standardit.

    Standardil ei ole Euroopa ­Komisjoni heakskiitu.

    Euroopa Komisjon leiab, et standardit ei saa veel arendada.

    Toode on oluliselt erinev asjakohasest harmoniseeritud standardist.

    Kuidas kvaliteet kindlustada?
    ETA saamiseks läheb tootja tavaliselt asutusse, mis ­aitab ETAt koostada. Kui nõutav, tuleb toode seejärel sertifitseerida, tootja koostab toimivusdeklaratsiooni ning see­järel märgistatakse toode CE-märgisega. Kui sertifitseerimine pole vajalik, jääb see etapp vahele, kuid vajalikuks võib osutada näiteks katsetamine, arvutamine ja muu selline, selgitas Rebane.
    Ta lisas, et tellija ja projekteerija võiks võimalusel nõuda ETA-kohaseid tooteid, nii kindlustataks põhjaliku vastavushindamise läbinud toodete kasutamine. Teatud puhkudel tuleb ETA ehk CE-märgistuse saamiseks tootjal peale ETA väljastamist tootmine sertifitseerida (FPC). “Tõsi, seda ei tarvitse alati teha – sertifitseerimis­vajadus oleneb sellest, millise tõendamissüsteemi järgi toimub konkreetse toote vastavushindamine,” märkis Rebane.
    Rahuoja sõnul aetakse sageli segamini väljendid standard ja sertifikaat. “Kindlasti ei ole ETA sertifikaat, vaid eraldi dokument, mille koostamine ja sertifitseerimine on eraldi menetlused. ETA ei ole ka standard – ehkki sarnasusi on –, vaid eraldiseisev dokument,” täpsustas Rahuoja.
    Peatööettevõtjatel on harjumus tellijat petta
    Ehitusettevõtted koostasid lame­katuse ehituse standardi, milles lepiti kokku, et katusematerjalide kinnitid peavad olema ETA-kohased. “See tähendab, et kui lepitakse kokku lamekatuste ehitamise standardi kasutamine, saab kasutada üksnes Euroopa tehnilist hinnangut omavaid kinniteid,” rääkis ettevõtte SFS intec Oy Eesti Filiaali tehnilise müügi eest vastutav Enno Rahuoja.Harjumus tellijat petta
    Rahuoja sõnul suudavad ehitusettevõtted neid nõudeid täita juba viimased viis aastat. “Küsimus on vaid selles, kas nad seda tahavad – tihti on peatööettevõtetel harjumus tellijat petta ning teha hinnakärpeid nii-öelda sama­väärsete toodetega, mis tegelikult seda pole, kuid võimaldavad paremat sissetulekut ehitajale ning tähendavad kliendile lühemat materjalide eluiga,” selgitas Rahuoja. “See omakorda tähendab jälle ja jälle renoveerimist ja seega uut sissetulekut,” lisas ta.
    Rahuoja sõnul leidub taasiseseisvumise ajast näiteid, kus kortermajade lamekatust või fassaadi on tulnud juba paar-kolm korda renoveerida. “Põhjus on odavmaterjalide kasutamine, mis on muutnud ehitamise tulusaks ainult ehitajale. Hoone omanik seevastu peab taas kukrut kergitama ning lubatud 10–20 aastat kestva katuse asemel saab ta katuse, mis paremal juhul kestab 7–12 aastat.”
    Katusetootjaile on ­Rahuoja hinnangul kasu ETA leppesse sissekirjutamisest suur. “Sellest sõltub katuse reaalne maksumus, eluiga ning ehitamise tava,” märkis ta. Rahuoja sõnul võib ETAt kasutavate ehitajate paigaldatud katuste puhul kindel olla, et tegu on Eesti standardi järgi ehitatud katusega, mis kestab projekteeritud eluea. Ta avaldas lootust, et ETA annab ka tellijale teadmise, mida ta hinna eest saab ning omaniku­järelevalve saab töid kontrollida.
    “Vastasel korral on tegemist pettusega ning kui tellija on selle nõus kinni maksma, polegi ju midagi katki. Kui aga naaber räägib, kui odava katuse ta sai ning samas remondib seda iga paari aasta tagant, peaks pisut mõtlema.”Aastaid muretult katuse all
    Rahuoja sõnul on ETAt omavad katused ilma sertifikaadita katustest ligi 25% kallimad, kuid hinnavahe tasub end siiski ära – olles kord paigaldanud sertifitseeritud katuse, ei pea majaomanik lähima 15–20 aasta jooksul katuse peale mõtlema, raha kulutamisest rääkimata.
    Autor: Kairi Oja, kaasautor
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.