Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tankistid sisenevad ühisrahastusärisse

    Ainar Sulumets nõustus pärast pikka tagaajamist oma taluõuel ajakirjanikule kommentaare jagama.Foto: Andres Haabu

    Üha populaarsust koguvas ühisrahastusega laenuäris võib investorite raha kergesti löögi alla sattuda ka siis, kui raha laenaja oma värske laenukoormaga firma tankistide nimele kirjutab.

    Äripäev toob lugejate ette skeemi, mille harutasime lahti rõskel varahommikul ühel Ida-Virumaa taluõuel. Ühislaenufirmast 4500 eurot saanud metsafirma läks napp kuu aeg hiljem tuntud tankisti meelevalda ning firma ära kinkinud juht esitleb end süütu ohvrina.
    Iisaku vallas väikest metsa- ja kaubaveofirmat Viventos pidanud 27aastane Ainar Sulumets kandis pärast võsasaagide ostuks ühisrahastuslaenu saamist ja võlgade tekkimist firma tuttavate tankistide nimele, kelle kurikuulsusest ta enda kinnitusel midagi ei teadnud, läks endise töötaja vastu kohtusse ja sai temalt tagatippu ka oma põldude vahel lookleval koduteel peksa.
    Sulumets laseb end kaua taga ajada. Tankismiskeemile omaselt on kõik tema firma telefonid tummad, e-kirjale reageerib ta kõigepealt imestusega, miks tema vastu huvi tuntakse, ja seejärel juba viisaka keeldumisega kommentaarist. Telefon, nagu hiljem selgub, oli nädalapäevad tagasi jõkke kukkunud. Enda väiteil pimesi on ta müünud omaenda firma tankistidele ja jätnud firmale võetud ühislaenu enda maksta.
    Ta kinnitab, et Siim (Siim Maivel, ühisrahastusfirma Investly juht – toim) on tore ja ühisrahastus hea asi. Võlg laenukontori ees on aga kuhjunud juba kaks kuud, mil ta pole tagasimakseid teinud. Nüüd on tal silm sinine, kulm rullis ja imestus suur, kui kuuleb, et tema firma uus juht on Äripäeva külgedel kogunud kuulsust Eesti tipptankistina.
    Siin pidi Sulumets kohalike sõnul kell 7 bussile istuma, kuid sel hommikul jäi ta tulemata. Kell 7 magas ta veel sügavat und.Foto: Andres Haabu

    OÜ Viventos teekond tankistide meelevalda

    2012. aasta sügisest Ida-Virumaal raie- ja kaubaveo teenuseid pakkuv Ainar Sulumetsale kuuluv firma.

    2013. aasta lõpetas 16 655 eurose käibe juures 370eurose kasumiga.

    Tänavu talvel taotles ühisrahastusplatvormi Investly kaudu 4500 euro suurust laenu uute saagide ostmiseks, et võsalõikajaid juurde palgata.

    Investoritele mõeldud tutvustuses Investly kodulehel ütles ettevõte, et on viimase aastaga oma käivet kasvatanud ning investeerib parasjagu võimekusse rohkemate klientide teenindamiseks ning et firmas on viis töötajat: tegevjuht, autojuht ja kolm raietöölist.

    Veebruari lõpuks koguti investoritelt mängleva kergusega paari nädalaga kokku taotletud 4500 eurot intressimääraga 25% ning tagasi peab Sulumets maksma laenu kahe aasta jooksul.

    Märtsi lõpus kirjutas Sulumets võlgade tõttu firma ajutiselt Märten Veedla nimele, kes määras juhatusse Raivo Palmiste.

    Firma tegutseb edasi, Investly laenu eest osteti välja suur veok ja kolm võsasaagi, suve jooksul loodab Sulumets firma enda nimele tagasi saada.

    Tagaajamine mööda valda
    Kolmapäeva hommik kell 6:54 Tallinnast 200 kilomeetri kaugusel Tärivere bussipeatuses. Pilved on sünged, maantee inimtühi, punastest tellistest bussipaviljoni ees lombis vettib tühi kiirtoidukarp. Ainar Sulumets peaks istuma 6 minuti pärast siit tuntud kohaliku bussijuhi Tõnu bussile, nagu ta teiste kohalike sõnul igal hommikul teeb. Kell 7 on Tõnu buss ees, Sulumetsa aga ei kusagil. „Ta tuleb tavaliselt punase maasturiga sealtpoolt, minu bussiga küll ei sõida,“ teatab Tõnu Toursi bussijuht.
    „Näe, tema isa just keeras sinna teeotsa, sõitke tema järel,“ viipab paviljonis istuv ranitsaga noormees 45 minutit hiljem, vahetult enne järgmist Jõhvi bussi. Sõidame selle auto järel pooleldi uue helerohelise laudise saanud maja õuele. Koerad hauguvad, pererahvas teeb maja ees suitsu. „Ainar magab veel. Ta tuli alles eile õhtul haiglast. Täna küll tööle ei lähe. Helistage päeva jooksul,“ annab noor naisterahvas oma numbri ja me lahkume majaomanikust proua sajatuste saatel.
    Vanemad härrad Iisaku südames kiriku vastas asuvas bussijaamas Sulumetsa ei tunne, kuigi teavad, et sellenimelised sealkandis elavad. Kuuldus meie käigust Sulumetsade taluõuele on jõudnud juba prouadeni postkontori ees.
    Sulumets lööb kaasa Iisaku priitahtliku pritsimehena. Kohaliku päästekomando juhi teada pole toimunud hiljaaegu ühtegi õnnetust või põlengut, mis oleks võinud appi tõtanud Sulumetsa haiglasse saata.
    Iisaku vallavanem Raivo Raap avaldas lootust, et jamad Sulumetsa firmas pole pahatahtlikkuse vili. Foto: Andres Haabu
    Iisaku vallavanem Raivo Raap võtab meid mõni minut pärast kaheksat rauduksega vallamaja teisel korrusel oma kabineti punastel diivanitel sõbralikult vastu ning ütleb, et Sulumetsa ta isiklikult ei tunne, kuid metsaäriga tegelevad Iisaku kandis paljud ning selles valdkonnas pole praegu parimad ajad. „Kui ta mingi suur ärimees oleks, siis me ikka teaks. Noored mehed võtavad suuri riske, on loomulik, et vahel võib nihu minna. Peaasi, et see polnud pahatahtlik. Paraku on Eestis ka teistpidiseid näiteid,“ jätab Raap otsad lahtiseks.
    Pool üheksa väljuvad Iisaku tanklast roheliste kaabudega piirivalvurid kohvitopside ja kabanossidega. Politseiauto tiksub tankla tagant vaikselt mööda. Sulumetsade juurest saadud telefoninumber kutsub tühja. Naaseme taluõuele.
    Kaks koera hauguvad üksteise võidu. Uksest astub välja sinise silma ja plaasterdatud kulmuga Ainar Sulumets ise ning esitab viimaks viisakalt ja rahulikult enda versiooni sellest, mis juhtus ja miks firma kohe pärast laenuraha laekumist uue omaniku kätte läks.
    Allakäik algas väljapressimisega
    Sulumets peatub õuel seisva veoki kõrval, tõmbab kapuutsi pähe. Seesama Investlyst saadud laenuraha eest välja ostetud veok muutus tänavu märtsis tüliõunaks paari-mehe-firmas, mis on 2012. aastast vaikselt tegutsenud.
    Nimelt hakkas ettevõtte allakäik Sulumetsa sõnul hargnema Viventose autojuhi tõttu, kes varastas firmast tähtsad dokumendid, mille tõttu jäid tasumata arved ning Sulumets pidas paremaks firma mõneks ajaks „ühe tuttava“ nimele kirjutada. Ta lisab, et Siim (Maivel – toim) teab ka sellest.
    „Praegu on kriminaalasjad pooleli. Mõlemad on seotud Viventose autojuhiga. Üks on kakluse pärast, ta tuli mulle eile kallale. Teine on dokumentatsiooni varguse pärast, ta võttis kõik veoselehed enda kätte,“ teeb Sulumets kiire kokkuvõtte. Selgub, et Viventosesse autojuhiks palgatud meesterahvas soovitas osta Sulumetsal suure veoki, autojuht omakorda lubas veokile aga tööotsi leida, et niiviisi firmale lisaraha teenida. Sulumets võttis nõu kuulda.
    „Ta oli suurte autodega varem sõitnud, teab neid logistikafirmasid hästi, lasin tal siis neid otsida. Pärast leidis ta endale hoopis tasuvama töö ja ütles mulle, et, davai, maksa kolm tonni, siis annan need dokumendid ja kütusekaardid sulle tagasi," sõnas Sulumets. "Ma ütlesin talle, et 3000 eurot on väga suur summa ühe telefonikõne eest, see on ebareaalne. Vaidlesime selle üle tükk aega, lõpuks teatas ta ikka, et tema dokumentatsiooni ei tagasta. Politseiga rääkisin ka, nad ütlesid, et see on paras väljapressimine. Oleks veel mõni normaalne väiksem summa, aga see on ikka suur raha,“ lisas ta.
    Appi tulevad rusikad ja tankistid
    Kuna autojuht kaaperdas Sulumetsa kinnitusel tähtsad dokumendid, jäi Viventosel saamata raha logistikafirmadelt, kellele veoteenust osutati, sest ilma dokumentideta need ühtegi väljamakset ei tee. Tekkisid ka võlad tankla ees, sest kütusekaart jäi samuti autojuhi kätte. Kuna Sulumets lõpetas autojuhiga töösuhte ja kaebas ta kohtusse, siis uurimise huvides Äripäev autojuhi nime ei avalikusta.
    Olgu aga märgitud, et teisipäeva õhtul oma koduteel kõndides sai Sulumets enda sõnul sama autojuhi käest peksa oma töömeeste silme all. „Ütles, et tema nime mustamise eest. Normaalne inimene ei lähe ju teist vastu peksma. Ma esitasin hoopis politseisse avalduse,“ ütles ta.
    Logistikafirmadele, tanklale ja Investlyle võlgu oleva Viventose aitas näiliselt hädast välja 29aastane Märten Veedla, kes on Sulumetsa sõnul talle lihtsalt üks tuttav. Veedla võttis temaga ise ühendust ja pakkus välja, et maksab Viventose võlgnevused ära. Niikaua pidi aga firma tema nimel olema, kuni Sulumets ise omakorda Veedlale võlad ära tasub.
    Viventos töötab edasi, viiele töötajale maksab palka Sulumets ja kinnitab, et ühegi töötajaga pole probleeme olnud. Investly laenu eest ostetud saed töötavad metsas ja Sulumets ise käib samuti metsas tööl.
    Ta ei oska öelda, mis võis olla Veedla motivatsioon tema eest võlgu tasuda ega tea ka seda, kuidas teadis Veedla temaga ühendust võtta ja oma abi pakkuda. Selle küsimuse peale vajub ta koguni korraks mõttesse: “Hmmm, tõesti… mingist teenustasust Veedlaga juttu ei olnud. Ma ei oska öelda, kas ta eeldab seda või mitte. Ühtegi omavahelist lepingut meil selle osas pole.”
    Niisiis makstigi seni probleemideta töötanud Viventosele veebruari lõpus Ivestlyst 4500 euro suurune laen välja, kuid juba 31. märtsil kirjutati väike Ida-Viru ettevõte ümber Pärnusse Aida tänava aadressile Märten Veedlale kuuluva ettevõtte Rentwise nimele. Aadressil Aida 5 asub üks Pärnu uhkemaid büroopindu, suur klaasmaja nimega Pärnu Keskus. Sinna on registreeritud sadu ettevõtteid, sest lisaks reaalselt tegutsevatele firmadele pesitsevad seal fiktiivselt ka tankistid, kes matmisele määratud firmasid suure büroohoone aadressile muudkui sisse kirjutavad.

    Laenu anname vaid isikliku käendusega

    Siim Maivel, ühisrahastusfirma Investly juht

    Kõik Investly laenud on kaitstud juhatuse liikme isikliku käendusega. Kui tagasimaksed peaksid hilinema, saame alati laenu väljanõudmisel juhatuse liikmega isiklikult edasi minna.

    Eelkõige on laen antud ettevõttele, kuid kui ettevõte osutub maksejõuetuks, siis saame minna ka isiklikult juhatuse liikme juurde. Üks tagatis on ettevõte ise, teine juhatuse liikme isiklik vara ja kolmas juhatuse liikme sotsiaalne kapital ehk siis see, kui paljuga on temal riskida.

    Kliendi info on Investlys kaitstud, me ei saa päris kõiki detaile avaldada, aga võime kinnitada, et Viventose juhatuse liige on vahetunud ning oleme kontaktis laenu taotlenud ja saanud juhatuse liikmega. Meie kontaktisik on Sulumets ning oleme saatnud teavitusi ka uuele juhatuse liikmele, kuid ta pole kirjadele praegu veel vastanud.

    Viventose puhul on laenumakse juba ka toimunud, nad pole pankrotistunud kohe pärast laenu väljaandmist. Kas neil realiseerus äririsk või on tegemist millegi muuga, on praegu täpsemalt väljaselgitamisel.

    Ettevõtte uue omaniku taustakontroll pole otseselt oluline, sest õiguslik suhe on meil juriidilise keha ja eelmise juhatuse liikmega. Kui keegi peaks tahtma pahatahtlikult ettevõttest raha välja kantida ja ettevõtte kiiresti maha müüma, siis rakendub ikkagi juhatuse liikme isiklik käendus ja ta peab laenatud summa ise tagasi maksma. 

    Imestus kasvab
    Sulumets ütleb, et Veedla aadress on küll Pärnus, aga tema teada tegutseb ta ikka Ida-Virumaal nagu tema metsafirmagi, mis on nüüd keskendunud võsalõikusele. Veedla telefoninumbrit Sulumetsal aga pole, sest see ulpis minema koos jõkke kukkunud telefoniga. Kontakti küsides pakub ta väheusutavat täpitähtedega meiliaadressi
    Salumetsale tuleb üllatuseks, kui kuuleb ajakirjaniku käest, et tema ettevõtte juhatusse on määratud keegi 26aastane Raivo Palmiste, kes on, taga targemaks, veel ka tuntud tankist. Pärnu maakohtule on Palmiste vana tuttav – tema nimel on pidevalt pankrotimenetlusi, mullu novembris arutati viimati, kas algatada tema vastu järjekordset kriminaalmenetlust, kuid siis Palmiste pääses sellest. Tänavu jaanuaris arestis Haapsalu kohtutäitur tema pangaarve.
    Äripäev paigutas Raivo Palmiste aasta tagasi Julianus Inkasso veebilehe krediidiregister.ee andmetele tuginedes Eesti aktiivseimate firmade matjate edetabelis viiendale kohale. Tal oli siis kehtiv seos 88 firmaga, mille maksuvõlg kokku oli ligi 876 000 eurot. Ta on kahel korral nii kriminaalkorras kui ka väärteo eest karistatud.
    Erinevate firmade juhatustest sisse-välja on alates 2012. aastast sageli liikunud ka Veedla. Tema vastu on samuti tundnud huvi nii kohtutäiturid kui ka vara arestijad. Tänavu on ta pendeldanud Inforegistri andmetel eri firmade juhatuste vahel kaheksal korral.
    Nii Veedla kui ka Palmiste telefonid on tummad, e-kirjadele ei vastata. Paar päeva hiljem vastab Palmiste telefonile meesterahvas, kes ütleb, et tema on Palmiste numbri uus omanik ega pea võõrastele ütlema, kes ta on.
    Sulumets imestab. “Aga kust seda vaadata saab? Äriregistris ei näita ju, et Palmiste oleks juhatuses, kui võtta see tasuta versioon lahti. Ma seda põhjalikumat varianti tavalise programmiga ei näe. Kui me Tartus Vanemuise teatri lähedal notari juures käisime, siis sai seal ainult üks nimi kirja. Rohkem sinna midagi kirja ei läinud. Oleks võinud ju korraga kohapeal kõik nimed kirja panna, mitte pärast eraldi mingit jama tegema hakata. Ju siis pidi notar ka tal tuttav olema.”
    Sulumets notari nime ei mäleta ja seda ka e-riigi portaalist parasjagu üle vaadata ei saa, sest ta unustas pärast autojuhilt peksa saamist ID-kaardi traumapunkti. Ta mäletab aga, et see oli naine, vist punase peaga.
    Kuigi siin ei pruugi seost olla, tegutseb juhuslikult Tartus Vanemuise vahetus läheduses Ülikooli tänaval üks Pärnu tankisti Palmiste lemmiknotar Anne Kuill, keda Äripäev on nimetanud oma varasemas uurimuses tankistide kõige eelistatumatest notaritest. Viventose juhatusse salapäraselt määratud Palmiste on Kuilli juures kinnitanud varem rohkem kui 30 firmaga seotud tehinguid.
    Kohe alguses Sulumets Investlyt tekkinud probleemidest ei teavitanud. “Ma ei tulnud alguses selle pealegi, et Siimule seda öelda. Siim kirjutas mulle ja küsis, miks firma teisele nimele läks. Ma vastasin talle ja seletasin kogu asja ära. Ma ei mäletagi, mis ta selle peale ütles. Sellest midagi väga hullu polnud, sest selle laenu, mis sai Investlyst võetud, tasun ma ise ära. Seda ma ei lase kellelgi teisel teha. Praegu momendil pole tasutud, aga nüüd just täna-homme (kolmapäeval – toim) kannan kahe kuu võlgnevused ära,” lubas Sulumets.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennikutootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.