Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eestiga seotud raha Šveitsi pangaskandaalis

    Swissleaksi nime all tuntud pangaskandaali on kistud ka Eestiga seotud 10,7 miljonit dollarit.Foto: Scanpix

    Äripäev avaldab esimest korda ülevaate Eestiga seotud isikutest, kes on sattunud ühte maailma suuremasse pangaskandaali Swissleaks. 14 kontoomanikul seisis kurioosses HSBC panga Šveitsi allüksuses kokku 10,7 miljonit dollarit.

    Maksuhaldur peab saadud andmeid kasutamaRainer Laurits, maksu- ja tolliameti pressiesindaja

    MTA vahetab teatud osa tulumaksuinformatsioonist kõikide ELi riikidega. Samamoodi edastavad informatsiooni teised liikmesriigid, kui on alust arvata, et tulusid varjatakse. Kõnealused andmed on meile õigusabipalvega edastatud. Paraku täiendavat infot me anda ei saa, seda piirab maksusaladuse kaitsmise kohustus.

    Maksuhalduri vaatest on meil kohustus kasutada kõiki andmeid, mille oleme saanud teiste riikide maksuhalduritelt või mis on meile edastatud spontaanse informatsiooni või vihjena. Kõik tõendid maksu- ja süüteomenetluses tuleb koguda kooskõlas kehtiva õigusega.

    Swissleaksi nime all tuntud HSBC panga andmete lekkimine on ajaloo üks suurem pangaskandaal. 2006. aastal edastas panga endine töötaja Hervé Falciani Prantsusmaa ametivõimudele salajaste pangakontode andmeid. Dokumendid puudutasid 106 000 inimest 203 riigist, kokku oli kontodel üle 120 miljardi dollari. Nende seas on ka hulganisti allilmategelasi, korruptiivseid poliitikuid ja ärimehi, kes kas pesid panga kaudu musta raha või kasutasid pangateenuseid maksudest hiilimiseks.
    Eelmisel aastal sai lekkinud pangaandmetele ligi Prantsusmaa ajaleht Le Monde, kes jagas neid ka maailma uurivate ajakirjanike ühendusega. Äripäev avaldab ülevaate pangaskandaali sattunud eestlastest, lätlastest ja leedulastest.
    Reklaamiguru Peter Harry Kandimaa, kel oli dokumentide järgi HSBC Šveitsi allüksuses Eestiga seotud isikutest kõige rohkem raha, 4,1 miljonit dollarit.Foto: Priit Isok

    Skandaalse pangalekke üks asjaosaline Peter Kandimaa on küll suurema osa elust elanud Rootsis ja Monacos, kuid on alati olnud tihedalt seotud ka Eestiga. Kerge rootsi aksendiga eesti keelt kõneleva reklaamiguru vanemad põgenesid teise maailmasõja ajal 1944. aastal nõukogude okupatsiooni eest Rootsi. Kaks aastat hiljem sündinud Kandimaa käis Rootsis Eesti algkoolis, esimest korda külastas Eestit aga 1980. aastate lõpus.

    Tol ajal Nõukogude Liidust välja rabelev Eesti Kandimaale suurt muljet ei avaldanud. "Kõik oli nii kole, sitane ja räpane. Vanalinn oli nagu rotipesa - ükski maja polnud 50 aasta jooksul värvitilkagi näinud," meenutas ta. Pärast iseseisvumist muutus Eesti aga väga kiiresti ja Kandimaal on raske uskudagi, et tema esimene mälestus Eestist nii õudne oli. Samuti oli talle üllatuseks, et maailmas leidub üks riik, mis on veel hõredamalt asutatud kui Rootsi. "Eesti on tühi nagu nõukaaegne külmkapp - siin pole midagi," naerab ta.

    Kandimaa alustas reklaamindusega peale makroökonoomika, sotsioloogia, pedagoogika ja psühholoogia õpingute lõpetamist Stockholmi ülikoolis. Praegu tegeleb pensionil Kandimaa reklaamindusega vabakutselisena, olles peamiselt teistele mentoriks. Näiteks aitas ta 2001. aastal luua Asko Künnapil ja Priit Iskolil Eestis tuntud reklaamiagentuuri Rakett. Samuti teeb ta koostööd produtsent Rando Pettaiga, kes on teleekraanile toonud mitmeid teleseriaale ja filme, näiteks "Vanad ja kobedad saavad jalad alla", "Kälimehed" ja "Saladused". 

    "Ma saan päris hästi hakkama," tunnistab Kandimaa. Talve vihkajana resideerub ta kevad-suvel Rootsis, sügisel pakib aga abikaasaga kohvrid ja läheb kuhugi soojemasse riiki. Eelmisel talvel elasid nad näiteks Hispaanias ja Prantsusmaal. "Sel sügisel paneme jälle plehku. Harilik pensionäri elu," ütles ta.

    "Mul pole midagi varjata!"
    Swissleaksi üle saja tuhande kontoomaniku seas on 14 isikut, kes on mingil moel Eestiga seotud. Enamik neist on välismaalased või Eestis sündinud, kuid välismaale kolinud. Kokku oli nende kontodel 2006. aastal 10,7 miljonit dollarit.
    Avalikkusele tuntuim nimi, mis lekkinud pangaandmetest läbi jookseb, on 2013. aastal meie seast lahkunud endine ärimees ja tipp-jalgrattur Oleg Ljadov.
    Eestiga seotud isikutest hoiustas dokumentide järgi HSBC pangas enim raha Rootsi eestlane Peter Harry Kandimaa, auhindadega pärjatud reklaamiärimees. Nimelt seisab dokumentides, et Kandimaal oli aastatel 2006-2007 HSBC Šveitsi panga kontol 4,1 miljonit dollarit.
    See summa ajab Kandimaal endal aga silmad suureks - tema sõnul on pangaandmed valed ja ilusa numbri taga peaksid olema hoopis Rootsi kroonid. "Ma oleks väga õnnelik, kui mul oleks 4,1 miljonit dollarit olnud. Paraku pole mul praegugi nii palju raha," ütles ta Äripäevale muiates. "Mul pole midagi varjata, sel pole mõtet," kommenteeris ta lekkinud pangakontot. Välismaiseid kontosid on Kandimaal terve hunnik, loetellu mahuvad Šveitsi, Monaco, Rootsi, Luksemburg ja Eesti.
    Rootsi tulumaksu eest plehku
    Kandimaa meenutas, et kui vilepuhuja Hervé Falciani 2008. aastal andmete varastamisega vahele jäi ja seejärel Prantsusmaale põgenes, teatas pank, et ka tema nimi jookseb lekkinud andmete seast läbi. "Ütlesin neile, et mul on ükskõik - teate ju isegi, et ma olen puhas. Rootsi maksuamet teab, kus mu raha on," ütles ta. Siiski ta Falciani teguviisi heaks ei kiida, vaid peab teda ebalojaalseks.
    Kandimaa ei tee saladust, et HSBC konto üheks eesmärgiks oli hoida oma raha Rootsi tulumaksu eest. Pärast seda, kui ta oli Rootsis üles ehitanud kaks reklaamiettevõtet, üks neist rahvusvaheliselt tuntud Rönnberg & Co, tekkisid tal südameprobleemid. "Arst ütles, et kui tahan elada, pean vabamalt võtma. Niisiis kolisin Monacosse," rääkis ta. See oli aastal 1993 ja Kandimaa asus tulumaksuvabas linnriigis sõprade heaks tööle. Selleks ajaks oli ta Cannes'is reklaamide eest korjanud mitmeid kuld-, hõbe- ja pronkslõvisid.
    Kaheksa aastat hiljem kolis Kandimaa tagasi Rootsi. Paraku ei saa Kandimaa sõnul niisama lihtsalt Rootsi tagasi kolida. "Et riik kõike tulumaksuga käest ära ei võtaks, peab omama kapitalikindlustuse kontosid," selgitas ta. Selleks oligi tal HSBC konto, kus oli peale raha ka aktsiaid. "Olen alati ettevaatlik olnud," iseloomustas ta end. Kapitalikindlustuse konto on tema sõnul nagu Eestis kinnisvara, mida ei korjata deklaratsioonidega üles. "Kõik on väga puhas. Ma ei varja midagi," kordas ta aina.

    Mis mees on Peter Kandimaa?Asko Künnap, reklaamiagentuuri Rakett üks omanik

    Umbes tuhat aastat tagasi, täpsemalt 2002. aasta novembris liitus Peter Zoomi loomingulise meeskonnaga ning aitas minu ja Priit Isoki reklaamiagentuuri aastaga uuele tasemele viia. Tutvusime temaga mõni aasta varem, kui ta siinpool Läänemerd oma Rootsi sõpradele äripartnereid otsis. Selleks ajaks oli ta juba võitnud riiulitäie Cannes'i lõvisid ja muid reklaamiauhindu. Tema rahvusvaheline turunduskogemus ulatus Levise teksadest Viking Line'i ja Vattenfallini, Fordist ja Toyotast Telianini.

    2003. aastal lahkusime Priit Isokiga Zoomist ja panime kokku reklaamiagentuuri Rakett. Peter on agentuuris algusest peale nõu ja jõuga juures olnud - kolleegi ja kriitikuna, katalüsaatori ja lihtsalt grand old man'ina. Lõvid lõvideks ja munad munadeks, Peter lihtsalt teab, kuidas tekitada inimestes soov osta, ja seda ilma tüütu müügimehelikkuseta.

    Tagaotsitav inglane
    Eestiga seotud HSBC kontoomanike seas on ka Francis Anthony Howard, Suurbritannia ettevõtja. Tal oli 2006. aastal HSBC Šveitsi pangakontol 315 820 dollarit. Eestis tegutses ta sajandi alguses mööbli- ja kinnisvaraäri ning jahirendiga. Howard on eelmisest aastast alates osanik ettevõtetes ClearWorks ja South West Holding OÜ ning selle aasta aprillist ettevõtte Nantucket Holdings osanik.
    Nüüd Hispaanias elav Howard pälvis 2004. aastal Eesti meedia tähelepanu, kui politsei ta tagaotsitavaks kuulutas. Tollal teatas politsei, et Howardit süüdistatakse suurpettuses, kus ta omastas võltsitud volitusega raha, tekitades sedasi eraisikule kahju ligi miljon krooni ehk 64 000 eurot.
    Mõni päev pärast meediasse paiskunud tagaotsimiskuulutuse avaldamist teatas Howard, et teda on alusetult kaabakaks tembeldatud. "Kui küsisin, miks mind taga otsitakse, selgus, et neil on lihtsalt vaja minuga rääkida. Ma olen Eestis tuntud inimene. Kui politseil oli vaja minuga rääkida, oleks mu numbri saanud kas või saatkonnast. Ja see uudis - see nägi välja, nagu ma oleksin Eesti tagaotsitavate tipp10s," seletas Howard aastaid tagasi Päevalehele.
    Politsei pressiesindaja Tuuli Härson ütles, et Howardi vastu alustati 11 aastat tagasi küll kriminaalmenetlust, kuid see lõpetati paari nädala pärast koosseisu puudumise tõttu.
    Varju hoidev naftaärimees
    Taani naftatransiidikontserni Eurodek Copenhagen ASi kunagisest juhist Peter Romanoff Larensist sai 2001. aasta lõpus enim naftat vedanud ettevõtja Eestis. Sajandi alguses oli Romanoff Larens Eestisse investeerinud ligi miljard krooni ehk 64 miljonit eurot, kontserni all tegutses Eestis koguni 15 ettevõtet. Nüüdseks on neist alles jäänud kolm. Ettevõtteid on Eesti äriregistrist aegamisi kustutatud alates 2004. aastast, alles jäänud ettevõtted on müüdud ja registreeritud Hollandisse ja Küprosele. Praegu 67aastane Romanoff Larens pole ettevõtetes osanik 2006. aastast.
    HSBC pangakontol oli Romanoff Larensil 321 085 dollarit. Kontoga olid seotud ka Romanoffi äripartner Anthon Christensen ja advokaat Laura Romanoff Larens. Christensen oli samuti Eurodeki üks osanik kuni aastani 2006.
    HSBC lekkinud andmetest jookseb läbi ka Oleg Ljadovi nimi. Endise Nõukogude Liidu tippjalgrattur ja ärimees läks 2013. aastal manalateed. Dokumentidest ei kajastu aga ühtegi konkreetset summat ega viidet Ljadovi pangakonto kohta, vaid ta nimi jookseb tabelitest läbi. See tähendab, et Ljadov oli kuidagi seotud kellegagi, kel oli HSBC pangas konto.
    Harju maakohus mõistis 2012. aastal Ljadovi koos mitme teise ärimehega süüdi palgamõrva lavastamises. Kohtuotsusest selgub, et Ljadov töötas välja skeemid, kuidas lavastada ettevõtja Nikolai Reisman süüdi ärimees Toomas Tamme tapmise tellimises. Ljadovi sai karistuseks tingimisi vangistuse. Järgmisel aastal suri Ljadov vähki.
    Eestiga seotud kontod HSBC Šveitsi allüksuses 2006-2007. aastatel ja neil hoiustatav summa
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Harju Elektri müügitulu kasvas, kuid kasum vähenes
Harju Elekter alustas aastat tagasihoidlikumate tulemustega võrreldes eelmise aastaga, kuid juhatuse sõnul oli esimene kvartal pikemas võrdluses siiski tugev.
Harju Elekter alustas aastat tagasihoidlikumate tulemustega võrreldes eelmise aastaga, kuid juhatuse sõnul oli esimene kvartal pikemas võrdluses siiski tugev.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Fazer tahab kogu Balti pagariäri Lätti kolida
Soome toidutootja Fazer kaalub oma Baltikumi pagaritööstuste liitmist üheks tootmisüksuseks Lätis.
Soome toidutootja Fazer kaalub oma Baltikumi pagaritööstuste liitmist üheks tootmisüksuseks Lätis.