Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Premia juhtkond lahkub

    Praegusesse Premia juhtkonda kuuluvad Erik Haavamäe (vasakul) ja Katre Kõvask (paremal) sügisest enam jäätisefirmas ei tööta. PRFoodsi nõukogu liige Kuldar Leis (keskel) asjaolusid ei kommenteerinud.Foto: Erik Prozes

    Eelmisel sügisel uue omaniku kätte läinud jäätisetootja Premia Tallinna Külmhoone heidab sügisel senised kauaaegsed juhid üle parda.

    Ettevõttega jätavad hüvasti juhatuse esimees Katre Kõvask, finantsjuht Erik Haavamäe ja juhatuse liige Silver Kaur.
    Börsifirma PRFoods müüs eelmisel aastal pea 30 miljoni euro eest oma jäätiseärid Ukraina päritolu ärimehele Andrei Beshmelnitskile. Kui sügisel tehtud tehinguga liikusid algselt kaasa ka Premia juhid Kõvask, Haavamäe ja Kaur, siis nüüd on asjaolud muutunud – terve juhtkond lahkub pärast suvehooaega ja on esimesest septembrist taas tööotsingul.
    Alles selle aasta alguses teatas Katre Kõvask, et taandub börsifirma PRFoods juhatusest, et keskenduda vaid Premiale. PRFoodsi juhtimise andis ta üle Indrek Kaselale, kes oli enne seda ettevõtte nõukogu esimees. Tollal ütles Kõvask, et kui müüdi PRFoodsi Balti jäätise- ja külmkaubaäri, teavitati, et ka senine börsifirma juhatus liigub uue omaniku alluvusse. Ka Kasela kinnitas siis, et juhtkonna vahetus oli pikalt planeeritud seoses jäätisemüügi tehinguga. Paraku vaid mõni kuu hiljem teatas ettevõte, et Premiast lahkub siiski kogu praegune juhtkond. Mis põhjustel avalikkusele ootamatu põhjus tehti, asjaosalised avaldada ei soovinud.

    Töösuhe pole ei midagi isiklikku

    Mai kuus oli Katre Kõvask Parim juht 2015 üks nominentidest. Intervjuus Äripäevale vastas ta küsimusele, millal vallandab ta töötaja, järgmiselt:

    „Premias on nulltolerants intriigide ja võimumängude suhtes, seda teatakse ja sellest peetakse kinni. Lisaks sellele on loomulikult oluline inimese võime täita oma tööülesandeid ja olla meeskonnale vääriline liige. Töösuhte teemalised jutuajamised tavaliselt siis tekivadki, kui mõnes eeltoodud punktis on midagi viltu läinud. Iga töötaja on ikkagi inimene ja sellised vestlused on rasked mõlemale poolele. Mõistmine, et see on vaid töösuhe ja ei midagi isiklikku, on ilmselt võti, kuidas nendega toime tulla. Õnneks Premias ongi neid väga vähe olnud, eks meelde jäävad need kõik ühe või teise nurga alt.“

    Vastastikune otsus
    Kõvask kinnitas, et otsus sai tehtud vastastikku sõbralikus õhkkonnas. Täiendavat infot saab tema sõnul jagada alles umbes juuli keskpaigast alates, kui Premia ja Food Unioni uue juhtimisstruktuuri kohta on lisainfot.
    Kõvask lisas, et nii tema, Haavamäe kui ka Kaur võtavad sügisel ettevõttest lahkudes koos korraks aja maha, kuid loomulikult on nad avatud ka uuteks väljakutseteks – kas siis ise või kellegagi koos midagi päris uut luues või edasi arendades. „Oleme koos Silveri ja Erikuga tegutsenud ühtse meeskonnana erinevates toidutööstustes tänaseks üle 15 aasta, sealhulgas Premias 9,5 aastat,“ ütles ta. Kõvaski sõnul on see aeg andnud hindamatu juhtimiskogemuse. „ Premia on hea näide sellest, kuidas pisikesest Eesti toidutööstusest võib kasvada läbi majandusbuumi ja -kriisi rahvusvahelise mastaabiga börsiettevõte, mis siiski suudab säilitada paindlikkuse ja efektiivsuse ning läbi selle tagada konkurentsieelise," rääkis ta.

    Premia jäätiseäri omanik Food Union

    Food Union on Läti suurim piimatööstusettevõte ja üks suurimaid toiduainetetööstusi kogu Baltikumis. Koondab kahte suuremat piimatööstust Lätis: AS Rigas Pienas Kombinats ja AS Valmieras Piens. Annab täna tööd rohkem kui 800 inimesele. Ettevõtte aastane käive on rohkem kui 115 miljonit eurot. Ettevõtet varustab tuhat Läti piimafarmi.

    Allikas: Premia

    Uue juhatuse otsinguil
    Premia nõukogu liige ja jaanuaris Kõvaski asemel PRFoodsi juhatuse esimehe koha üle võtnud Indrek Kasela ütles, et praeguse juhtkonna lahkumine polnud kohe kindlasti pikalt planeeritud. Samuti polnud tema sõnul omanike initsiatiivil aset leidnud muudatus. „Tegu pole kindlasti ka rahulolematusega praeguse juhtkonnaga või Premia tegevusega,“ jätkas Kasela loetelu. Praegu on tema sõnul juhtkonna ülesanne lõpetada edukalt suvehooaeg. Nõukogu loodab lähimate kuude jooksul leida ettevõttele uue juhataja.
    Kasela lisas, et Premia on Eestis tugev bränd ja ettevõtte edasine plaan on jätkata heade jäätiste tootmist Tallinna tehastes. „Meie positsioon jäätise ja külmkaupade turul aina tugevneb tänu uutele toodetele ja integratsioonile Food Unioni,“ ütles ta.
    Kuigi juhatusest lahkuv Erik Haavamäe lubas Äripäevale kommentaari anda kirja teel, ei olnud tema vastused lehe trükki mineku ajaks veel laekunud. Samuti ei soovinud Premias toimuvaid muudatusi kommenteerida PRFoodsi nõukogu liige Kuldar Leis, kes andis 2013. aastal ettevõtte juhatuse esimehe koha Kõvaskile üle. Leis teatas vaid, et ta viibib praegu ära ega ole Premiaga enam seotud.

    Premia praegune juht Katre Kõvask

    Sündinud 1975. aastal.Lõpetas 1998. aastal Tartu Ülikooli turunduse ja väliskaubanduse erialal.Töötanud Eesti toidusektoris tänaseks 15 aastat.AS-i Premia Tallinna Külmhoone turundusdirektor ja juhatuse liige alates 2006. aastast, Premia Foodsi juhatuse liige alates 2009. aasta juunist ja Premia Foodsi juhatuse esimees alates 2013. aasta maikuust.

    Premia uus omanik Andrei Beshmelnitski

    Sündinud 1967 Ukrainas. Lõpetas 1989 Karatšai-Tšerkessia Pedagoogilise Instituudi. 2011. aastast Lätis Rigas Piena Kombinatsi osanik ja juht. Alates 2004 hobusekasvanduse Hrenovskoi Konnõi Zavod osanik ja juhatuse liige. 2010. aastast Vene firmade Unimilk Company ja Danone Industria juhatuse liige ja osanik. 2004-2010 Unimilk Company asutaja, juhatuse liige ja peadirektor.1999-2003 Planeta Group kaasasutaja ja peadirektor. 1999-2000 Omsky Bacon üks suuremaid aktsionäre ja peadirektor. 1998-1999 Rabobank International põllumajandusüksuse juht. 1993- Inkombanki põllumajanduse ja esmatarbekaupade äriüksuse juht. 1994- Agroinkomi juht. 1991-1993 trükifirma Stavropol omanik ja peadirektor. 1984-1991 jalgpallur

    Kronoloogia
    15 aastat tegusid toidusektoris
    2000 – Premia praegune, peagi lahkuv juhtkond alustas tööd Ösel Foodsis. Samal aastal toodi turule Aura kaubamärk.
    2001  – Ösel Foods müüs Linnuse Kalja kaubamärgi The Coca Cola Company’le. See oli esimene kaubamärgi müük Eesti joogiturul.
    2003 – Aasta alguses omandasid Kuldar Leis, Katre Kõvask, Silver Kaur jt Ösel Foodsi ja müüsid ettevõtte sama aasta lõpus edasi A le Coq'ile.
    2004  – Sama seltskond asutas AS Nordic Foodsi. Turule toodi Maakera kaubamärgi all valmistoidud ning purgisupid. Kogu ettevõte alates ideest kuni vabriku ja retseptideni loodi nullist. 
    2006 – Premia praegused juhid asusid aktsionäride ning tegevjuhtkonnana tööle Premia Tallinna Külmhoone aktsiaseltsis.
    2007 – Nordic Foodsi äritegevus müüdi Orklale, kellele Eestis kuuluvad toidutööstus nimega Felix ja AS Kalev.
    2009 – Sündis Premia Foods, mis ühendas Baltimaade jäätise- ja sügavkülmaäri ning Soomes, Eestis ja Rootsis toimiva jahutatud ning pakendatud kalatoodete äri.
    2010 – Premia Foods noteeriti Tallinna börsi põhinimekirjas.
    2013 – Premia juhatuse esimeheks sai Katre Kõvask, lisaks Kõvaskile kuulusid Premia juhatusse müügidirektor Silver Kaur ning finantsdirektor Erik Haavamäe.
    2014 – Premia Foods müüs jäätise ja külmtoodete äri 27,1 miljoni euro eest. Kogu Premia Foodsi turuväärtuseks hinnati 24-25 miljonit eurot.
    Premia Baltikumi ja Venemaa äride ostja Andrei Beshmelnitski on Ukraina päritolu globaalse haardega ettevõtja, kes tegutseb toiduainetööstuses Euroopas, Venemaal ja Aasias. Andrey Beshmelnitski on üles ehitanud Venemaa suurima piimakombinaadi UNIMILK Company, mis ühines 2010. aastal globaalse toidutööstuse gigandiga Danone. Talle kuulub erinevaid toiduainetööstusi koondav Food Union, mille alla kuuluvad Läti suurimad piimatööstusettevõtted AS Rigas Piena Kombinats ja AS Valmieras Piens ning Premia Baltikumi jäätiseärid.
    2015 – Premia Tallinna Külmhoone käive oli eelmisel aastal ligi 30 miljonit eurot, kasum 4,1 miljonit eurot. Käibest 56% andis jäätis. Premia on Eesti jäätiseturu liider 38% ja Baltikumi jäätiseturu liider 22% turuosaga. Ettevõtte peakontor asub Tallinnas ja ettevõte annab tööd u 400 inimesele kolmes riigis.
    Allikas: Premia
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Iisrael vastas ÜRO vaherahu nõudmisele värske pommitamisega
Vastusena ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis nõudis kahenädalast vaherahu Gaza lahingutegevuses, pommitas Iisrael viimase 24 tunni jooksul Gaza sektori kõiki piirkondi.
Vastusena ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis nõudis kahenädalast vaherahu Gaza lahingutegevuses, pommitas Iisrael viimase 24 tunni jooksul Gaza sektori kõiki piirkondi.