Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Maja, mis teab rohkem kui sina

    KarlMark Oü tutvustas nutimajas elektrist kuni televiisorini kõike haldavat juhtpulti.Foto: Raul Mee

    „Kas muru vajab kastmist või hakkab homme vihma sadama?“ küsib endalt nutimaja, otsib vastuse ning hakkab muru kastma. Või otsustab omanike puhkusereisi ajal simuleerida nende kodus olemist.

    Küsimused, millele nutimaja iga päev vastab:

    Kas päikesepaneelidest tulevat üleliigset elektrienergiat on otstarbekas võrku müüa? Või oleks mõistlikum kütta reserviks tarbevett? Või hoopis basseini?

    Kui ventilatsiooni põhiülesanne on toast välja viia CO2 ja niiskus, siis kas sise- ja välistemperatuuri arvesse võttes seda ka soovitud kujul päriselt tehakse?

    Kas täna on mõttekas kasta muru või hakkab homme vihma sadama?

    Kui maja on valves, kas toas peaksid valgustid põlema? Kas uksed peaksid olema lukustatud? Kas aknakatted peaksid olema avatud?

    Kui kedagi pole kodus, kas jahutus peaks töötama? Aga küte?

    Kui jahutus töötab, kas küte peaks samuti töötama?

    Kui omanik autoriseerib ennast näpuga, kas võiks tema eest valve maha võtta ja avada ukse?

    Kui värava ees on omaniku auto, kas võiks talle värava lahti teha?

    Kui pererahvas on reisil, kas maja on kütta vaja? Või jahutada? Ventileerida? Või simuleerida kodus olemist?

    Kui tuvastatud on veeleke, kas peaks sellest kedagi teavitama või hoopis peakraani kinni keerama?

    Kas kõik majas olevad seadmed töötavad korrektselt ja nende mõõteväärtused on loogilised? Kui mitte, kas peaks sellest teavitama omanikku? Või automaatikapartnerit?

    Kaasaegne nutimaja oskab suurepäraselt ise enda haldamisotsuseid langetada, jättes omanikule vaid kasutamis- ja elamisrõõmu.
    Nüüdseks on nutimajad muutunud täielikult automatiseerituks ning majaomaniku põhiline roll on lihtsalt aegajalt maja tegevusel silma peal hoida. „Nutimaja peab muutma elu lihtsamaks, mugavamaks ja läbipaistvamaks ning ennetama probleeme,“ rääkis Võrguvara AS nutimaja lahenduste juht Reijo Sirila. Samas soovitab ta siiski alles jätta näiteks klassikalised lülitid, kust külla tulnud vanaema saab talle omasel viisil valgusti põlema lülitada.
    „Kuna lõppkasutaja ei tea tegelikku tehnoloogiat selle taga, on kombeks viimasel ajal "nuti" külge kleepida kõikidele seadmetele, mida saab telefoniga juhtida," kõneles Sirila. Tegelikult ei tähenda nutimaja vaid valgustite ja temperatuuri juhtimine telefonist. Telefon on lihtsalt üks võimalik kasutajaliides. „Nutimaja peab lisaks mugavuse pakkumisele koondama vajaliku informatsiooni ja selle informatsiooni alusel otsuseid vastu võtma."
    Lihtsamatest näidetest võiks Sirila hinnangul esile tuua selle, et nutimaja suudab ise otsustada, kas ruumi või kodu on mõtet ventileerida ajal, mil kedagi seal pole. Keerukamate näidete puhul vastab nutimaja pidevalt erinevatele küsimustele, võtab vastu otsuseid ning viib neid ka ellu.
    Uues kuues vana
    Nutimajad olid olemas juba mitukümmend aastat tagasi, nagu ka nende aluseks olev BMS (Building Management Systems) tehnoloogia, rääkis Domik OÜ juhatuse liige Denis Karin. Esmalt kasutati tehnoloogiat vaid suurhoonetes, mida oleks muidu olnud keeruline hallata. "Aja jooksul on süsteemid arenenud, elektromehhaaniliste süsteemide asemele on tulnud protsessorsüsteemid ehk kontrollerid, kuid eesmärgid on jäänud samaks: ressursside sääst ja mugavus."
    Kuna praeguseks on kontrollerid Karini sõnul odavamaks läinud, tasuvad need ära ka väiksemates hoonetes ning nutimaja võib asuda inimese eest tegema rutiinset tööd, nagu seda teeb automaatika muudes valdkondades. „Kaasaegses hoones on tehnosüsteemidega varustatud nii elekter, valgustus, küte, jahutus, ventilatsioon kui ka veevarustus,“ kirjeldas Karin ja lisas, et BMSi eesmärk on integreerida kõik need tehnosüsteemid ühte süsteemi. Seda võib teha ühe kontrolleri või erinevate seadmete baasil, mis omavahel ühendatakse. „Hästi seadistatud süsteem inimese sekkumist ei vaja,“ lisas ta.

    Vanad majad nutikaks raadioprotokollide abil

    Spetsialistide sõnul saab nutisüsteemi võimaldavad raadioprotokollid ja juhtimisvõimalused paigaldada ka vanematesse majadesse.

    See tähendab, et valmis seinte peale ei hakka keegi kaableid vedama. „Näiteks ühes projektis oli meil vaja panna lüliteid olemasolevale klaasseinale, ilma kaableid vedamata," rääkis Võrguvara AS nutimaja lahenduste juht Reijo Sirila. „Samuti ei soovinud omanik nendes patareisid vahetada.“

    Ka sellisele, esialgu keerukale olukorrale oli lahendus olemas. Pisikese generaatoriga lüliti suudab kasutamisel genereerida piisavalt suure energiahulga, et välja saata raadiosignaal, mille peale süüdatakse või kustutatakse valgus, kirjeldas ta.

    Uue maja puhul on kõige mõistlikum otsustada nutimaja soov juba projekteerimise etapis.

    Domik OÜ juhatuse liige Denis Karin leidis, et kuna nutimaja on tehnosüsteemidega väga tihedalt seotud, pole päris vanadele majadele nende paigutamine otstarbekas. Uuema maja saab muuta tema sõnul väga lihtsalt nutimajaks raadioprotokollidel põhineva süsteemi abil.  

    Arvestab ka väljast tuleva infoga
    „Kaasaegsed kontrollerid mõõdavad ja arvestavad lisaks maja välis- ja sisetemperatuurile ka maja asendit ilmakaarte ning päikese suhtes,“ selgitas KarlMark OÜ juhataja Marko Hälvin. „Kogu selle info alusel juhitakse nii valgusteid, kütet, elektrilisi kardinaid kui ka ventilatsiooni.“ Suvel piirab nutimaja temperatuuri hoidmise eesmärgi liigse päikesevalguse tuppa pääsemist ning talvel avab kardinad, et päikesesoojust toa kütmisel maksimaalselt ära kasutada, selgitas Hälvin.
    Majas toimuvat aitab jälgida nutitelefon või tahvelarvuti, milles asuva visualisatsiooniplatvormi abil saab ka ise otsuseid teha ja maja juhtida. Igal tootjal on tema sõnul oma visu-platvorm, kuhu programmeerija on loonud vastavalt maja iseärastustele lülitid ja valgustid ning tubade temperatuurid. Ka lõputute lülitite hulka saab vähendada. „Selle asemel, et iga valgusti jaoks on eraldi lüliti, võib ühe lülitiga valida valgusstseene, mis hõlmavad kogu toa valgustust,“ sõnas Hälvin.
    Teadlikkus madal
    Nutimaja lahenduste pakkujad leiavad, et inimeste teadlikkus nutimajadest on madal, kuid nende populaarsus siiski aeglaselt tõuseb. "Võib öelda, et turg ja teadlikkus liiguvad väga õiges suunas. Inimesed tunnevad aina rohkem huvi selle vastu, kuidas nutimaja tegelikult töötab ja mida teeb,“ märkis Reijo Sirila. Denis Karini sõnul on nutimaja lahenduste pakkujate olukord sarnane elektrifirmade omaga 20. sajandi alguses, mil ei mõistetud, miks üldse elektrit vaja peaks olema. „Mis elekter? Meil on ju ahi ja küünlad olemas,“ võrdles ta.
    Tema sõnul on meie tulevik sarnane. Nii, nagu me ei kujutata elu ette ilma elektrita, ei kujutata tulevikus elu ette ka nutimajasüsteemideta. „Kahjuks kliendid sellest praegu veel piisavalt ei tea. Vastavalt Euroopa Liidu direktiividele muutub BMS ehk nutimaja süsteem tulevikus kohustuslikuks,“ rääkis ta ja lisas, et suurtel ehitusobjektidel on see kohustuslik juba ammu. Ka Marko Hälvini sõnul ei ole huvi nutimajade vastu suur, kuid see-eest on nutimaja soovivad inimesed selle teema endale põhjalikult selgeks teinud.
    Raha ei ole takistus
    Sirila sõnul raha taha nutimaja lahenduste loomine jäänud ei ole ning nutilahenduste hind on sõltuvalt kliendi soovidest ja lahendustest kuskil 2000 ja 60 000 euro vahel. Karini sõnul on tarkmajasüsteem eramajades tavaliselt elektri- ja nõrkvoolu projektide osa. Projektide hind algab 500 eurost, olles tavalisest elektriprojektist veidi kallim. „Ei julge väita, et tarkmajasüsteem annab säästu tervelt 50% nagu tootjad ütlevad aga 10% kindlasti,“ sõnas Karin, lisades et B-klassi energiatõhusust enam tarkmajasüsteemita ei saavuta, rääkimata A-klassist. Kõrgem energiaklass tõstab maja turuväärtust nagu ka nutimajasüsteemi olemasolu.
    Turvalisuse puhul toob Sirila esile, et nutimaja tarkus peaks olema lokaalne, mitte sõltuma internetist või pilveserveritest. "Kuna oleme taustalt IT-turvalisusega tegelev ettevõte, hindame kõrgelt seda, et süsteemid oleksid turvatud.“ Karin kinnitas, et pole kuulnud veel ühestki häkkerite sissemurdmisest nutimajja. Sellele vaatamata ei soovita ta nutimajasüsteemidega siduda sisekaamerate pilti.
    Elektrikatkestusi nutimaja lahenduste pakkujad probleemseks ei pea, sest elektri taastudes taastub ka nutimaja süsteem. "Praegu on süsteemid tehtud nii, et iga seade töötab iseseisvalt, edastades info oma seisundist peakontrollerisse. Kui kontrolleriga midagi juhtub, töötavad seadmed edasi," selgitas Karin. Hälvin peab nutimajade juures kõige suuremaks ohuks hoopis oskamatult tehtud lahendust. Turvariske ta väga ei näe, kuna igal kontrolleril on oma salasõna ja parool ning tootjate paikapandud turvaprotokoll.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.