Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    “Kardan teid – te ründate mind”

    Erki Saarman ei soovinud mitmel kohtumisel Äripäevaga selgitusi jagadaFoto: Eiko Kink

    Võrumaa ettevõtja ja poliitik Erki Saarman ei soovinud mitmel kohtumisel Äripäevale selgitada oma hämaraid sidemeid firmade matjaga, samuti eitas enda osalemist igasugustes skeemides ning töötajatele mustalt palga maksmist.

    "Tankistiteenuse ostmine ei vabasta vastutusest"

    Airi Jansen-Uueda, maksu- ja tolliameti tulude osakonna sissenõudmise erimenetluse talituse juhataja:

    Konkreetsete isikute ja ettevõtete tegevust ega võimalikke maksumenetlusi me maksusaladuse hoidmise kohustusest tulenevalt kommenteerida ei saa. See tähendab, et kuigi maksuhaldur võib aktiivselt maksuvõlga sisse nõuda, ei ole vastavad toimingud avalikkusele nähtavad.

    Lisaks ei pruugi ka juhul, kui maksumenetlus on lõppenud nõude esitamisega juhatuse vastu või muul tulemuslikul moel, olla vastav info võlapäringus alati kättesaadav.

    Mis puudutab tankistiteenuse ostmist, siis see ei vabasta juhatuse liikmeid vastutusest. Maksumenetlus või kriminaalmenetlus algatatakse nende isikute suhtes, kelle juhtimise all ja süül rikkumised toime pandi. Kui isik on näiteks kümne äriühingu juhatuse liige ja on juhatuse liikmeks saanud pärast maksuvõla tekkimist, siis tema ei ole automaatselt isik, kelle vastu me maksunõude suuname. Vastutusele võtame võla tekitaja.

    Kui äriühing on äriregistrist kustutatud, siis maksuhaldur enam vastutusmenetlust teha ei saa. Kui aga äriühingul on maksuvõlg juba olemas, siis on äriregistri pidaja kohustatud maksuhaldurilt äriühingu kustutamiseks eelnevat nõusolekut küsima.

    Esimene kohtumine. Pärast esimest telefonikõnet Erki Saarmanile on ta nõus kohe kohtuma Glasakna Tallinna müügipunkti juures. Saarman hilineb veidi, sest Järvevana teel on ummik. Kohale jõudes piidleb ta mind ja fotograafi esiti altkulmu ning ütleb, et tassib enne vestlust autost ühe klaasi kontorisse ära.
    Glasakna Tallinna müügipunkt on üks lauanurgake suuremal müügipinnal. Ümberringi diivanid, toolid ja muud mööbliesemed, silma torkab ka mõni näidisaken. Sel pinnal kauplevad ka teised müüjad. Teen Saarmanile ettepaneku minna rääkima üle tee asuvasse kohvikusse, sest tundub, et selles müügipunktis pole kohta, kus privaatselt vestelda. Saarman vaatab mind kahtlustavalt, kuid noogutab lõpuks, kui teatan, et soovin talle ühte paberile tehtud skeemi näidata.
    Sammume vaikides. Välikohvikus istet võttes panen Saarmani ette  skeemi, paludes tal seda kommenteerida või täiendada. Saarman vaatab joonist vaikides, uurib nooli ja nimesid. Mõtleb. Vaikus kestab ja tema näoilme ei reeda ühtki emotsiooni.
    Lõpuks välistab ta mõne firma skeemis ja teatab, et need ei tegele aknaäriga, samuti tunnustab hea töö eest. Ühmab fotograafile, et jätku nüüd pildistamine, sest pilte peaks juba küllalt olema. Nähes paberil ka küsimusi, millele vastuseid soovin, teatab Saarman, et kohe ei vasta ta midagi ja palub küsimused e-kirjaga teele panna.
    Mõne päeva pärast Saarmanile helistades vastab ta, et saab uuesti kohtuda poolteise nädala pärast. Kui uurin, kas saaks varem kokku, vastab Saarman: “Kohtume teiega siis, sest mina ütlen nii!” 
    Teine kohtumine – vaikimine. Uuel kohtumispäeval saabub Saarmanilt e-kiri nappide vastustega. Ootan Saarmani samas kohvikus. Otsin teda silmadega kohvikukülastajate seast, kui kostub tuttav hääl: “Tere!”. Saarman istub minu vastu, asetab mütsi ja jaki eemale ning palub minu käes oleva diktofoni ära panna.
    Küsin uuesti samu küsimusi, kuid Saarman vaikib. Vaatab vaikides kaasa võetud paberit, kus on samad küsimused ja juba e-kirjas saadetud napid vastused. Ta on vait ühe minuti, siis teise, siis kolmanda. Kuulen kõrvallauast kahvlite klõbinat ning ninna tungib kergelt kõrbema läinud pannkoogi lõhn. Katkestan vaikuse ja küsin Saarmani käest, miks ta müüs oma ettevõtte OÜ Viidomõisa (OÜ Aknad Ette) kurikuulsale firmade matjale Raivo Palmistele.
    Saarman vaikib. “Ma kardan teid, ma ei taha rääkida, te ründate mind,” märgib ta ja lisab, et ettevõtteid ikka müüakse – selles pole midagi imelikku. “Pole vahet, kellele müüakse,” märgib Saarman. Ta tundub olevat kimbatuses. Tundub, nagu ta mõtleks, mida öelda ja mida mitte.
    Ütlen Saarmanile, et minu arvates tekitab kogu lugu liiga palju küsimusi ja ta võiks vähemalt natukenegi selgitada. “Puhas naiivsus,” lausub Saarman ja vaikib edasi. “Teate, ma ei kuulu mingisse klanni, mul pole mingit skeemi, ma teen oma tööd,” lausub ta ning puurib oma pruunid silmad minu omadesse.
    “Keegi söötis teile selle materjali ette, eks? Pole võimalik, et te ise selle peale tulite,” märgib Saarman ja silmitseb mind pingsalt. Põrnitseme mõnda aega teineteist vaikides.
    “Ei ole maksnud mustalt”.  Äripäevale kinnitas mitu allikat, et maksuamet on Saarmani ettevõtteid juba mõnda aega uurinud. Väideti, et Saarman maksab oma töötajatele palka osaliselt mustalt. Saarman kinnitab kohtumisel, et maksuamet on käinud tema firmat revideerimas küll, ning väidab, et pole palka mustalt maksnud. 
    Küsimusele, mis tema poliitikukarjäärist saab, vastab Saarman, et ei ole selles vallas juba poolteist aastat aktiivne olnud. “Mulle see tallalakkumine ei meeldi,” viskab ta. Ometi oli ta 2007. aastal Reformierakonna juhatuses. Kunagi see “tallalakkumine” siis meeldis? “No eks siis meeldis, jah, ilmselgelt ju, kui ma seal olin,” möönab Saarman. Ta lisab, et mingeid hüvesid ta tänu poliitikale saanud ei ole.
    “Te võite kirjutada või teha, mida iganes. Ma ei karda maksuametit! Ma olen müünud, jah, Palmistele ühe ettevõtte, aga mis ma teha saan,” põrutab Saarman lõpuks. Kuna meie jutt ei vii kuskile, tänan teda ja palun helistada, kui ta millestki täpsemalt rääkida soovib. Saarman keeldub ka pakutud videokommentaarist. “Miks ma peaksin seda tegema? See ei tule mulle ju kuidagi kasuks,” lisab ta, paneb nokkmütsi pähe, jaki selga ja jalutab vaikides eemale.
    Intervjuu
    Aknafirma kestavahetusest: “Ei tea”
    Glasakna kaubamärgi all aknaid müüva Erki Saarmani vastused küsimustele on napid. Ta ei mäleta, kuidas sai kokku firmade matja Raivo Palmistega või miks ettevõtte maha müüs.
    Küsimustele vastab Erki Saarman:
    Te olete Glasakna nime all äri ajanud erinevate ettevõtete alt, miks see vajalik on olnud? (OÜ Viidomõisa, Viidomõisa Aknad OÜ, mis nüüd on KRaut Invest, ja veel on ettevõte Aknad Ette OÜ).
    Glasakna kaubamärgiga aknaid on müünud Viidomõisa Aknad OÜ ja Klaasaken OÜ. Teised Teie nimetatud äriühingud ei ole Glasakna kaubamärgiga aknaid mitte kunagi müünud.
    Kui ettevõte läheb pankrotti või äritegevus raugeb – mis saab siis garantiist klientidele?
    Minu osanikuks ja/või juhatuse liikmeks oleku ajal ei ole Teie viidatud äriühingute vastu ühtegi pankrotimenetlust alustatud. Klientide garantii on seotud kaubamärgiga ja see kehtib kaks aastat. Garantiiajal klientidel tekkinud probleemid on kõik kvaliteetse lahenduse saanud.
    Näiteks Klaasaken OÜ tegutses 2013–2014 ja tegevust alustas uus ettevõte KRaut Invest 2014. aastal. Mis sai Klaasaken OÜ klientidest ja nende garantiist?
    Klaasaken OÜ kliendid on heas toonuses, viisakad ja tublid. Nendele antud garantiid kehtivad ning vajadusel ka nende võimalikud garantiiajal tekkinud kaebused lahendatakse.
    Kas OÜ-l Viidomõisa, mis vahepeal võttis nime Aknad Ette OÜ, jäi üles ka muid võlgu peale maksuvõla?
    Viidomõisa OÜ-l minu osanikuks ja juhatuse liikmeks oleku ajal tasumata võlgnevusi ei olnud.
    OÜ Aknad Ette läks Teie käest firmade matja Raivo Palmiste kätte. Miks?
    Äriühingu osakute müük on seaduslik tegevus. See on kahe osapoole vaheline tehing, mida hea tava kohaselt ühe osapoole poolt ei kommenteerita.
    Kuidas Te Raivo Palmistega kohtusite ja miks Teie ettevõte just tema kätte läks?
    Vastus eelmise küsimuse all.
    Teil on olnud ka ettevõte Klaas­aken OÜ (Endine Viidomõisa Aknad OÜ) ja Te olite selle ettevõttega seotud kuni 2014. aastani, pärast seda sai ettevõtte osanikuks Ken Raudla. Kes tema on ja miks ettevõte talle läks?
    Vastus üle-eelmise küsimuse all.
    Miks Te ettevõtetest väljusite, kas olid võlgnevused?
    Minu osanikuks ja juhatuse liikmeks oleku ajal ettevõttel võlgnevusi ei olnud. Hilisemat käekäiku ei oska mina kommenteerida.
    Kes on Ken Raudlat ja Ea Erit, kas nad on Teiega seotud ettevõtete juhatuse liikmed ja uued omanikud olnud?
    Ei tea.
    Peale Ea Eritit sai Viidomõisa Aknad OÜ (nüüdne KRaut Invest) juhatuse liikmeks Jüri Fedotov, kuid mõni kuu hiljem jällegi Ken Raudla ühe oma ettevõtte kaudu. Miks sellised käigud ja sellised inimesed?
    Ei tea.
    Kuidas need inimesed Teiega seotud on?
    Ei olegi, ma ei tunne neid.
    Olete osalenud ka riigihangetel ja teinud koolidele, haiglatele töid, need asutused toimivad maksumaksja rahaga.
    Me ei ole osalenud riigihangetel.
    Miks on nii palju erinevaid ettevõtte nimesid kasutuses olnud?
    Kaks pole palju.
    Millise ettevõtte alt Te töötajatele palka maksate?
    Küsimuse mõte ei ole arusaadav. Töötajale maksab palka ikka ettevõte, kus ta töötab.
    Mitu allikat on öelnud, et Te olete töötajatele palka maksnud mustalt.
    Ei ole mustalt maksnud.
    Kas olete Võru volikogu kaudu paremaid aknahankeid saanud?
    Volikogu liikmena soovisin kogukonna elu paremaks ja linna ilusamaks muuta. Ma ei ole Võru linna hangetel osalenud.
     
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taristufirma müüs osa ärist soomlastele
Taristuettevõte KMG OÜ müüs osa oma markeeringuüksuse Soome Hot Mix Group Oy-le kuuluvale Hot Est OÜ-le.
Taristuettevõte KMG OÜ müüs osa oma markeeringuüksuse Soome Hot Mix Group Oy-le kuuluvale Hot Est OÜ-le.
SEB kolme kuu kasum kahanes 31 miljoni euroni
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.