Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Inbank suutis kasvada laenuäris 40%

    Priit Põldoja (vasakul) ja Jan Andresoo firmast Cofi on kasvanud välja Inbank.Foto: Andres Haabu

    Tänavu pangaks saamine on endiste hansapankurite Priit Põldoja ja Jan Andresoo loodud Inbankile toonud kaasa olulise kulude kasvu, ent siiski suudeti esimesel poolaastal kasvatada järelmaksuportfelli 40%. Sellega kasvas ka turuosa.

    Inbank pakub tähtajalisel hoiustamisel kuni 3%st intressimäära aastas, mis peaks praegusel juhul olema üks kõrgemaid hoiustamise intressimäärasid Eesti pankades. 

    Hoiustamise minimaalne summa algab 500 eurost. Kolmeprotsendilist intressimäära hakatakse pakkuma küll alates kolmeaastasest hoiustamise perioodist. Lühema perioodiga hoiustades pead leppima väiksema intressiga.

    Kodulehel on kirjas, et pakkumine intressimääraga kuni 3,00% on piiratud kampaania raames kogutud 5 miljoni euro hoiustemahu täitumiseni. 

    Kui vaadata teiste pankade hoiuste intresse, siis näiteks Bigbank pakub tähtajalisel hoiustamisel kuni 2%st intressimäära aastas. Selline protsent hakkab kehtima küll siis, kui hoiustada vähemalt neljaks aastaks. LHV maksimaalne hoiustamise intress on 1% aastas. Mõlema pangal puhul on sama reegel nagu Bigbankil, et väikseim hoiusele pandav summa saab olla 500 eurot. Suuremates pankades on hoiuseintressid kõvasti alla 1% aastas.

    „Paraku on pangaks saamine toonud kaasa olulise kulude kasvu, see mõjutab enim meie poolaasta majandustulemust. Samas oleme suutnud jääda kasumlikuks, teenisime esimesel poolaastal 332 000 eruot kasumit,“ rääkis Inbanki juhatuse esimees Jan Andresoo.
    „Kuigi ettevõtte peamine fookus esimesel poolaastal oli seotud pangaks saamise protsessiga, on meeldiv näha, et oleme suutnud tublisti kasvatada ka oma põhiäri, portfell kasvas aastaga 40% ja järelmaksus oleme jätkuvalt suutnud turuosa kasvatada,“ lisas Andresoo.
    Andresoo sõnul võttis pangaks saamine aega 15 kuud ning litsentsi saamise fakt oli tunnustus kogu nende meekonna tööle nelja aasta jooksul. Sealt edasi on olnud fookus panga turuletoomisel ja hoiuste kaasamisel, mis osutus üle ootuste edukaks.
     
     

    Seadus nõuab näost-näkku tuvastamist

    Bigbanki juhatuse esimees Kaido Saar

    Regulatsioonid puudutavad kõiki krediidiasutusi ning need on ajas järjest rangemaks ja detailsemaks muutunud. Sõltuvalt regulatsiooni iseloomust kanduvad need loomulikult klientidele edasi. Kui seadus nõuab ranget näost-näkku tuvastamist, siis tuleb seda klientidel teha. Kui nõutakse pankadelt rohkem kapitali, siis muudab see laenuhinna kõrgemaks jne.

    Oluline märksõna on ka järelmaksu- ja hoiusteturul kohalike regulatsioonide muutumine. Positiivne on see, et laenuturu korrastamiseks kehtestatakse regulatsioone mittepankadest laenajatele, mis aitab turgu vastutustundlikumaks muuta. Kuid teisest küljest kahjustatakse reklaamitegevuse piiramisega tuntavalt konkurentsi ning seeläbi ka tarbijatele pakutavaid tingimusi. Samuti ei soodusta konkurentsi ja tarbijatele paremate tingimuste pakkumist positiivse krediidiregistri puudumine Eestis, mis aga on vastavalt Euroopa praktikale finantssektori lahutamatu osa.

    Tänaseks kokku kogutud 16 mln € hoiuseid
    „Tänaseks oleme kokku kogunud 16 miljonit eurot hoiuseid,“ rääkis panga juht kahest hoiuste kogumise kampaaniast. „Kuna intressimäärad on turul erakordselt madalad, siis klientidele atraktiivse pakkumise tegemiseks on vaja pakkuda vähemalt 2-3% intressimäära. Tulemusi analüüsides on see intressitase piisavalt motiveeriv, et kliendid viitsiksid hoiuseid kodupangast liigutama hakata,“ põhjendas Andresoo hetkel turu kõrgeimat hoiuseintressi. 
    Andresoo rääkis, et pangaks saamine tõi nende jaoks kaasa oluliselt suurema reguleerituse ja raporteerimiskohustuse, mis ei olnud neile üllatus. „Aga peab tõdema, et sellega kaasnev kulude kasv on märkimisväärne. Samas annab pangaks olemine meile oluliselt suuremad kasvuvõimalused tulevikuks,“ lausus ta.
    Inbanki peamine murekoht pole seotud kapitali ja pankade turvalisusega seotud regulatsioonidega, see on pikaaegse panganduskogemusega Andresoo sõnul nii nende kui ka hoiustajate huvides. „Probleem on pigem teenuste pakkumisega seotud piirangutega, mis tapavad innovatsiooni ja uute, klientide jaoks mugavate lahenduste turuletoomise,“ nentis ta. „Näiteks nii meie tegevust kui ka Eesti e-residentsuse projekti piirab näost-näkku kliendi tuvastamise nõue. Meie hinnangul on see regulatsioon oma olemuselt tagurlik, arvestades meie e-riigi strateegiat ja ID-kaardi võimekust.“
     

    Inbank AS

    Aprilli keskel sai järelmaksuäri Cofi finantsinspektsioonilt krediidiasutuse loa, millega muutus pangaks Inbank.

    Panga põhitegevused on järelmaksuteenus ja hoiuste kaasamine.

    Järelmaksu pakutakse ligi 200 kaupmehe kaudu peamiselt jaeklientidele.

    Mullu sügisel  tegi Cofi nelja aastase tähtaja ja 7%se intressiga võlakirjaemissiooni mahus 5 mln eurot. Võlakirjad ei ole kaubeldavad. Emissiooni eesmärk oli suurendada Cofi ärimahtusid järelmaksuturul.

    Olulised finantsnäitajad seisuga 30. juuni 2015:

    Bilansimaht 24,2 mln eurot.

    Laenuportfelli suurus 19,6 mln eurot.

    Hoiuste maht 12,3 mln eurot.

    Poole aasta kasum 0,3 mln eurot.

    Omakapital 7,56 mln eurot, moodustades bilansimahust 31,2%.

    Tänavu märtsi lõpul laienes ettevõte Lätti.

    Panga tegevjuht on varem Hansapangas töötanud Jan Andresoo, juhatusse kuuluvad Liina Sadrak ja Marko Varik, nõukogu esimees on endine Hansapanga juht Priit Põldoja ning nõukogusse kuuluvad Roberto De Silvestri, Rain Rannu, Reimo Hammerberg ja Triinu Reinhold.

    Peamised osanikud on Pershing Hall Holding (7 Monaco eraisikust investorit) ja Cofi Investeeringud (50% Priit Põldoja, 50% Jan Andresoo).

    Kokku ligi 50 töötajat, sealhulgas 15 Inbankis, 5 Lätis, 10 oma IT-firmas, 20 sidusettevõtetes.

    Pank avas aprilli lõpus teenindussaali Cofi ruumides Tallinnas aadressil Niine 11, põhitegevus toimub veebis.

    allikas: ettevõte, äriregister

    Panganduses võiks olla rohkem innovatsiooni
    Pangandusturul võistlevad innovatsioon ja regulatsioon. „Suured tahavad kaitsta oma ärimudelit, kõik asjad ühest kohast. Uued tulijad otsivad võimalusi kuidas nutikalt konkureerida, kasutades moodsamat tehnoloogiat ja innovaatilisi äriprotsesse,“ kirjeldas Andresoo tänast olukorda.
    „Lisaks on selge, et pangandus on kolimas pangast välja veebi ja sinna, kus tarbijad teevad reaalseid äritehinguid. Pangakontorid tõenäoliselt jäävad järjest tühjemaks,“ uskus ta.
    Andresoo näeb Inbanki kõrval järelmaksuturul 3 tugevat konkurenti, ilma neid nimetamata.  „Positiivne on see, et 2014. aasta tulemused näitasid, et oleme turuliidrid, turuosaga 22,5%,“ rõõmustas ta.
    Andresool on enda sõnul tunne, et Eesti pangandus on jäänud riskide-regulatsioonide-kulude kokkuhoiu mantrasse kinni. „Kui vaadata, mis toimub maailmas finantstehnoloogia valdkonnas, siis arvestades Eesti e-edu, võiks meie panganduses olla oluliselt rohkem innovatsiooni ja improviseerimist,“ toonitas ta. „Omalt poolt katsume tasapisi seda tühimikku täita, juba järgmine nädal tuleme uue tootega turule.“
     
     
     
     
     
     
     
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.