Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Aaviksoo Rumeenia fond imes investorite 8 miljonit

    Rumeenia investeerimisfondi looja Peep Aaviksoo.Foto: Eiko Kink

    Märtsis Harju maakohtus pankrotis olevaks kuulutatud Peep Aaviksoo asutas 2007. aastal Rumeenias kinnisvarafondi, mis ostis seal põllumaid üle 170 korra turuhinnast kallimalt. Sellesse afääri tõmbas ta üle 200 eestlase.

    Nord Hill Land2007. aastal laenas Peep Aaviksoo firma IPC Romanian Land Portfolio OÜ üle kahesajalt võlausaldajalt natuke alla 8,5 miljoni euro. Laen oli mõeldud selleks, et osta Rumeenias kinnisvara ja hinnatõusu pealt teenida. Fondi lõpptähtajaks seati 14. jaanuar 2011.Hiljem nimetas Aaviksoo firma ümber Nord Hill Land Portfolioks.

    Aaviksoo kaevandamisäridMullu kirjutas Äripäev, et Peep Aaviksoo meelitas aastatel 2007-2008 oma tuttavaid investeerima Rumeenia kaevandusärisse, kuid hiljem selgus, et ostetud maad kaevandamiseks ei sobi.2007-2009 soetasid Peep Aaviksooga seotud Rumeenia ettevõtted Nordic Stone SRL ja Valga Business SRL Rumeenias Prahova maakonnas umbes 50 ha ja 20 ha väidetavalt killustiku tootmiseks sobilikku maad.

    Aaviksoo kaevandusettevõte SC Valga Services S.R.L, mis tegutses paralleelselt Nordic Stone'iga, on samuti praeguseks pankrotis. Ettevõtetele kuulus 20 ha maad Rumeenias. Algselt oli suuromanik läbi Estham OÜ Rom Invest OÜ, mis kuulub 100% Peep Aviksoole. Võlgadega seoses mängiti hiljem firma kontrollpakk ümber Jaan Pillesaarele.

    Tänavu märtsis kuulutas Harju maakohus välja Aaviksoo isikliku pankroti. Aaviksoo on EBS Juhtimiskoolituse Keskuse juht, Estonian Business School Groupi ja Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee juhatuse liige.

    "Kurioosum on selles, et investorite 8,5 miljoni euro eest osteti 46 hektarit maad, mis teeb keskmiselt 173 000 eurot hektari kohta," ütles investoreid esindava ettevõtte Bond Recovery OÜ finantsnõustaja Kalle Norberg. „Tegemist on põllumaa lahustükkidega. Kui võrrelda põllumaa hinda, siis tol ajal oli hektari hind Rumeenias ligikaudu 1000 eurot. See teeb hinnavaheks ümmarguselt 173 korda üle turuhinna."
    Kuidas see pangale märkamata jäi?
    Norberg tõi võrdluseks Euroopa kalleima põllumaaga Inglismaa, kus toona oli hektari hind umbes 16 000 eurot. „Tegemist oli üüratu vahega, mistõttu see ei saanud kindlasti ühelegi Swedbanki analüütikule kahe silma vahele jääda,“ selgitas Norberg.
    Nimelt ostis Swedbank üle 40 protsendi IPC Romanian Land Portfolio emissiooni mahust kõigepealt oma klientidele. Tegemist on privaatpanganduse klientidega, kes ise seda valikut ei teinud. Norbergi sõnul said paljud ülejäänud investorid Swedbanki privaatpanganduselt soovituse neid võlakirju osta.
    Norbegi sõnul juhib täna ettevõtet sisuliselt Swedbank. "Delikaatne on see, et Swedbanki töötajad olid ka algusest peale ettevõtte nõukogus, kes pidid heaks kiitma kõik investeeringud, mis olid üle 500 000 euro," rääkis Norberg.
    Norbergi abiline ja finantsnõustaja Glen Madis, kes võitleb nüüd selle nimel, et oma ema Kersti Rosenberg-Madise 50 000 euro suurune investeering tagasi saada, ütles, et Swedbank väidab, et tegu oli halva investeeringuga. "See pole arusaadav, et tegu oli halva investeeringuga, mille ajastus oli vale, sest Rumeenia põllumaa hind on tänaseks ligikaudu kolmekordistunud," sõnas Madis. Ta lisas, et kogu see häma pandi kokku selle peale, et põllumaad osteti ruutmeetrihinnaga mitte hektarihinnaga.
    "Kuna oli krooniaeg, siis nad peidavad ennast selle taha, et põllumaa ruutmeetrihinda näidati eurodes," ütles Madis "Kroonikeskkonnas tegutsevale isikule ei paista euro/ruutmeetri hinnavahe ebarealistlik."
    Norberg lisas, et Rumeenia maade puhul ei olnud tegemist ei põllu- ega metsamaadega. "See, mis kokku osteti, oli täielik jäätmaa, millel ei ole ei põllumaad, metsa, farme ega kinnisvara," märkis Norberg. "Maatükid on üksteisest isegi kuni neljasaja kilomeetri kaugusel. Selle portsu hinnaks hindasid tolle aja otsustetegijad 8 miljonit eurot! Kes ostaks sellise talu 8 miljoni eest?" küsib Norberg.
    Kallis laenuraha lasti lendu
    Aaviksoo Rumeeniasse investeerinud fondil on kustutamishoiatus, kuna viimane aastaaruanne oli esitatud 2010. aastal ning ettevõte on auditeerimata alates 2011. aastast.
    2012. aastal otsustas nõukogu, et ettevõtte jätkamiseks tuleb võtta kallis laen 30% aastaintressiga, millele lisandub 30% viivist aastas, kui tasumine viibib.
    Laenuraha kulutati kiiresti osaliselt juhtimistasude maksmiseks ja muudeks teisejärgulisteks kulutusteks. "Märkimisväärne on, et laenuraha eest ei suudetud auditeerida majandusaasta aruandeid, mille mitteesitamine seisab juhtkonna sõnul rahapuuduse taga," imestab Norberg.
    Tegelikkus on aga tema hinnangul see, et ettevõtet ei saa auditeerida. "Suur laenukoormus ületab ligikaudu 8 miljonit eurot võrreldes ettevõtte varaga - seega omakapital on sügavas miinuses," selgitas Norberg.
    Palju rikkumisi ja rikkujaid
    Nord Hill Land Portfolio juht Kaie Trump esitas augusti alguses pankrotiavalduse ning lähipäevil selgub, kes määratakse pankrotihalduriks. Nord Hill Land Portfolio omanik on täna advokaadibüroo Varul, ettevõtet juhib Ants Mailend, kes on öelnud, et hoiab oma asju kliendi nimel. Norbergi sõnul on kõige taga aga Swedbank.
    Rumeenia kinnisvarafondi investeerinud on kutsunud endale appi vandeadvokaat Maria Mägi. "Investorid ei ole koondunud Swedbanki vastu, vaid selleks, et selgitada välja võlakirjaemissiooniga kaasatud raha kasutamise tegelik tagamaa ja võimalikud rikkumised ning esitada nõuded investorite õigusi rikkunud isikute vastu," selgitas Mägi. "Õigusanalüüs on näidanud, et rikkumisi ja rikkujaid on palju. Rikkumiste ahel on jätkuv, alates emissiooni korraldamisest kuni tänaseni."
    „Mägi sõnul on teema äärmiselt mahukas. Mägi esindab investoreid, kelle poolt omandatud võlakirjad esindavad üle poole emissiooni kogumahust. Ta on ka öelnud, et selliselt võlakirjaemisiooni ei oleks tohtinud läbi viia.
     
     
    Swedbank: tegutsesime investorite huvides
    Mart Siilivask, Swedbanki pressiesindaja
    Swedbank ei ole kunagi Nord Hill Land Portfoliot ega selle Rumeenia kinnisvaraportfelli juhtinud. Paljude investorite esindajana on panga töötaja olnud ettevõtte nõukogus üks võrdse hääleõigusega liige, ja sellega meie osalus piirdub.
    Nord Hill Land Portfolio on raskustes juba aastaid ning ühe nõukogu liikmena oleme me otsinud lahendusi, kuidas oleks võlausaldajatel võimalus osa investeeringuist tagasi saada. Sekkusime investorite üldkoosolekutel aktiivsemalt alates 2010. aastast, kui oli selge, et omanikest juhtkonna vedamisel ei ole jätkamine kuidagi investorite huvides. Järgnes pikk ja vaevaline lahenduste otsing. Lihtsamini öeldes: aitasime oma investorite huvides osta projektile lisaaega.
    2011. aastal tegid Swedbank ja veel mõned suuremad investorid ettepaneku sõlmida nõustamisleping Redgate Alternative Investments OÜga ning võtta üle kõik Nord Hill Real Estate ASi aktsiad ning hoiustada need advokaadibüroos Varul.
    Plaanist teavitati kõiki investoreid ja küsiti nende nõusolekut. Samal ajal otsiti projektile rahastajat, kes finantseeriks maade tagatisel ettevõtte tegevuse jätkamist, et leida võimalusi varade võimalikult tulusaks likvideerimiseks võlakirjainvestorite jaoks. Seega oli juba 2011. aastal teada, et otsitakse võimalusi ajapikenduseks - eesmärk oli ettevõte likvideerida nii, et võlakirjainvestoritel oleks lootust saada tagasi võimalikult suur osa investeeritud varast.
    Kui eelmine projektijuht projekti üle andis, olid sel väga suured võlgnevused osapoolte ees. Projekti üle andes oli projektijuht nõus maha kandma kogu kogunenud juhtimistasu võla (üle poole miljoni euro). Tänu sellele ja lühiajalisele, ehkki kallile laenule, suutis projekt hädavaevu üle elada Rumeenia kinnisvaraturu kõige raskema perioodi. Meie hinnangul oleks projekt vajanud varade realiseerimiseks ja rahulikuks lõpetamiseks veel paari aastat.
    Aga tagasi aastasse 2011. Kui projekti algsed juhid ja omanikud enam ettevõttes ei jätkanud, tuli leida lahendus. Kõigil võlakirjainvestoritel oli võimalus võtta võlakirjadega proportsionaalses mahus äriühingu osasid enda omandisse, kuid meile teadaolevalt ei olnud investorid sellest huvitatud. Kuna aktsiaid ei saa kellelegi sunniviisiliselt üle anda, aga ettevõttel peab olema omanik, tuli leida aktsiatele uus omanik. Sellises olukorras oli ettevõtte omandi üle andmine advokaadibüroole mõistlik lahendus. Aktsiatel puudus siis ja puudub ka täna rahaline väärtus.
    Büroo üksnes hoiab aktsiaid ja äriühingu juhtimisse ei ole kunagi sekkunud - äriühingut juhib palgaline juhataja.
    Swedbanki, Varuli bürood ja Nordi Hilli projekti seob üksnes fakt, et Swedbank oli hulga investorite esindajana nõus tasuma Varuli büroo arved, kuna sellisteks tehnilisteks kuludeks projektil lihtsalt raha ei olnud.
    Lisaks on Swedbank tasunud Varuli büroole Nord Hilli projekti nimel ka muid arveid - alustades võlakirjainvestorite üldkoosoleku ruumide rendist kuni Rumeenia raamatupidajatele võlgu summadeni.
    Mis puudutab võlakirjadega seotud tasusid, siis need lähtuvad Eesti Väärtpaberikeskuse (EVK) hinnastamisloogikast. EVK-s registreeritud võlakirjade puhul on EVK võetava tasu arvestamise aluseks võlakirjade nominaal ning panga väärtpaberikonto hooldustasu baseerub EVK hinnal. Kui võlakirja emiteerinud ettevõte läheb likvideerimisele või pankrotti, siis lõpetab pank hooldustasu arvestamise kohe pärast seda, kui EVK sellelt võlakirjalt enam oma tasu ei arvesta. Nord Hilli võlakirjad ei ole seega teenuse hinnastamise mõttes kuidagi erilised, sellised hinnastamispõhimõtted kohalduvad kõikidele EVK-s registreeritud võlakirjadele.
    Tekkinud olukord on kombinatsioon vastanduvatest huvidest. Swedbank esindab endiselt portfellihalduse kliente, kelle nimel oleme ka seni ettevõtte nõukogus toimetanud. Ettevõttel on pidevalt olemas maaportfell, mis võiks olla mõneaastases perspektiivis müüdav.
    Swedbank on ühena mitmest nõukogu liikmest leidnud, et ettevõtte juhataja oleks pankrotiavaldust esitades pigem kahjustanud võlakirjainvestorite huve. Pankrotimenetluses kitsenevad meie hinnangul kõigi investorite võimalused saada mis tahes hüvitist, ja me eeldasime, et ettevõtte rahulik likvideerimine andnuks investoritele paremaid tulemusi.
    Võlakirjainvestorite enamus otsustas aga hiljutisel hääletusel võlakirjade lunastustähtaega mitte pikendada ja alustada pankrotimenetlust. Nüüd ootame kohtust pankrotihalduri määramist ja pankrotimenetluse algust.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.