Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Must hobune riigihangetel

    Riito ehituse juhatuse liikmed kui ka nõukogu liikmed hoiavad kiivalt saladuses, kes on tegelikud kontrolli omavad isikud.Foto: Erik Prozes

    Sage riigihangete võitja Riito Ehitus ei avalikusta ega pea ka vajalikuks avalikustada, kes on firma tegelikud omanikud. Ükski seadus seda ka praegu ei nõua, mis lubab Facio minevikutaagaga ettevõtjail segamatult üha uuesti hangetel osaleda.

    Viimase viie aasta jooksul on Riito Ehitus olnud 150 riigihanke pakkujate seas. Ligi kolmandik ehk 42 riigihanget on nende jaoks edukalt lõppenud. Riito Ehitus pakub teenust peatöövõtjana ning kasutab ehitusel alltöövõtjate oskust ja teavet. Lühidalt öelduna, võtab teenust väiksematelt ehitusfirmadelt.
    Ettevõtte omanikud on aga hanke korraldajatele teadmata, kuna äriregistris on firma omanikuks märgitud Luksemburgis registreeritud Baltic Construction Group S.A. Firmaga seotud Toomas Tromp, Riho Kalve ega Ardo Ojasalu ise Luksemburgi firma omanike kohta selgitusi ei anna. Küll selgub Luksemburgi äriregistri andmetest, et Baltic Construction Groupi juhatuse liikmed on Toomas Tromp ja Ardo Ojasalu. Firma asutamises võtsid osa aga äsja Eestis ehitusvaldkonnas ärikeelu saanud Riho Kalve ja Toomas Tromp.
    Viimased kaks on tihedalt seotud Facio-nimelise võrgustikuga, mis hõlmas ligi kuue ettevõtte pankrotti ja hulgaliselt rahata jäänud võlanõudjaid. Riito Ehituse asutas 2010. aastal OÜ Facio omanik Toomas Tromp. Sel aastal on viis allhankijat Riito Ehituse võla tagasi nõudmiseks kohtusse pöördunud. Kohtuteed alustanud ehitusettevõtjad on oma kommentaarides napid, ent selgesõnalised - vanad Facio mustrid löövad jälle välja.

    Rahandusministeerium valmistab ette uut riigihangete seaduse eelnõud, mis laiendab oluliselt kõigi hankijate võimalusi kõrvaldada menetlusest riigihangetes ebakorrektselt käitunud pakkujaid.

    Jõustuva direktiivi järgi tohib hankelt kõrvaldada isiku, kes on:

    keskkonna-, sotsiaal- või tööõiguse valdkonnas kohustusi rikkunud;

    pankrotis, likvideerimisel või sarnases olukorras;

    raskelt eksinud ametialaste käitumisreeglite vastu;

    sõlminud kokkuleppeid teiste ettevõtjatega konkurentsi moonutamise eesmärgil;

    eelnevaid hankelepinguid tõsiselt või pidevalt rikkunud, mille tagajärjel on leping ennetähtaegselt lõpetatud, nõutud kahjutasu või rakendatud muid sanktsioone;

    esitanud kõrvaldamise aluste puudumise või kvalifitseerimise tingimuste täitmise kohta valeandmeid, jätnud andmed esitamata või ei esita hankija nõudmisel asjakohaseid täiendavaid dokumente;

    üritanud mõjutada hankija otsustusprotsessi või saada selleks konfidentsiaalseid andmeid.

    Riigi käed jäävad lühikeseks
    Riigi Kinnisvara AS (RKAS) on Riito Ehitusega koostööd teinud seitsmel korral. Samal ajal on neil pooleli kaks kohtuvaidlust. RKAS kommunikatsioonijuht Madis Idnurm selgitas, et sisuliselt on riigiettevõttel võimatu riigihangete seadusest mööda vaadata. Kehtiv riigihangete seadus toob välja väga konkreetse ja üheselt mõistetava loetelu pakkuja ja taotleja hankemenetlusest kõrvaldamise alustest. Mistahes teistel põhjustel oleks hankemenetlusest kõrvaldamine seadusega vastuolus.
    Nii saab hankelt kõrvaldada vaid pakkuja, keda või kelle seaduslikku esindajat on kriminaal- või väärteomenetluses karistatud kuritegeliku ühenduse organiseerimise või sinna kuulumise eest, riigihangete nõuete rikkumise, kelmuse, ametialaste, rahapesualaste või maksualaste süütegude toimepanemise eest.
    Seepärast, kuigi Facio juhid Riho Kalve ja Kaido Saveljev said viimaks tänavu augustis osalise ärikeelu, mis keelab meestel tegutsemast ehitusvaldkonnas juriidilise isiku ning juhtorgani liikmena kuni Facio Ehituse OÜ pankrotimenetluse lõppemiseni, ei pruugi see takistada neil ehitusäris osalemast. Näiteks kui Riho Kalve on Luksemburgis tegutseva ettevõtte omanik, millele kuulub Eestis tegutsev Riito Ehitus, ei ole firmal mingeid takistusi riigihangetel osalemisel, kuna Eesti äriregistri andmetel ei ole Kalve seotud Riito Ehituse juhtorganiga. Nendeks on ametlikult Toomas Tromp ja Erik Liiv. Järgmisel aastal võib aga see olukord muutuda. Nimelt valmistab rahandusministeerium ette uut riigihangete seaduse eelnõud, mis laiendab oluliselt kõigi hankijate võimalusi kõrvaldada menetlusest riigihangetes ebakorrektselt käitunud pakkujad.
    Idnurm märkis siiski, et Riito Ehitus pole seniseid hankeid tunduvalt madalamate pakkumistega võitnud. Kahel viimasel hankel on hindade erinvus järgneva pakkujaga olnud vaid viis protsenti. Samuti pole Riito Ehituse käimas kohtuvaidlused takistuseks, kuna riigihangete seaduse kohaselt pole pooleliolev kohtuvaidlus takistuseks.

    Rahandusministeerium valmistab ette uut riigihangete seaduse eelnõud, mis laiendab oluliselt kõigi hankijate võimalusi kõrvaldada menetlusest riigihangetes ebakorrektselt käitunud pakkujaid.

    Jõustuva direktiivi järgi tohib hankelt kõrvaldada isiku, kes on:

    keskkonna-, sotsiaal- või tööõiguse valdkonnas kohustusi rikkunud;

    pankrotis, likvideerimisel või sarnases olukorras;

    raskelt eksinud ametialaste käitumisreeglite vastu;

    sõlminud kokkuleppeid teiste ettevõtjatega konkurentsi moonutamise eesmärgil;

    eelnevaid hankelepinguid tõsiselt või pidevalt rikkunud, mille tagajärjel on leping ennetähtaegselt lõpetatud, nõutud kahjutasu või rakendatud muid sanktsioone;

    esitanud kõrvaldamise aluste puudumise või kvalifitseerimise tingimuste täitmise kohta valeandmeid, jätnud andmed esitamata või ei esita hankija nõudmisel asjakohaseid täiendavaid dokumente;

    üritanud mõjutada hankija otsustusprotsessi või saada selleks konfidentsiaalseid andmeid.

    Tellijate mure
    Kui RKASi poole pole allhankijad muredega pöördunud, siis Saku valla vallavanem Tiit Vahenõmm on kuulnud ka sapisemaid märkusi Riito Ehituse suunal. Saku vallas Kiisa vabaajakeskuse ehitamisel on Riito Ehitus pikalt graafikust maas. Kuigi tööd pidanuks lõpusirgele jõudma mais, saavad need Vahenõmme sõnul tõenäoliselt tehtud septembris-oktoobris. "Ilmselt on põhjus organisatoorsetes küsimustes. Kas siis ei ole piisavalt koostööpartnereid või tööjõudu on vähe ja on arvete maksmisega mure. On olnud nädalaid, kus platsil on töötegijaid vähe," oletas Vahenõmm. "Paljud ehitajad on öelnud, et nad põhimõtteliselt ei tee Riitole tööd. Varasema tausta tõttu on keerulisem partnereid leida."
    Vahenõmm pole kuulnud, et Riito Ehitus oleks kellelegi võlgu jäänud. Küll aga ei usu ta, et ehitaja suurde kasumisse jääb, sest ettevõte tegi selgelt väga madala pakkumise. "Riitol oli teiseks jäänud pakkujaga suur vahe sees," meenutas Vahenõmm Riito Ehituse umbes 400 000 eurost edumaad. "Volikogu mõtles päris pikalt, enne kui andis loa lepingu allkirjastamiseks."
    Samas mainekad tellijad nagu Rahvusooper Estonia ja Kohtla-Järve linn kinnitasid, et neil ei ole Riito Ehitusega muresid olnud. Ida-Viru keskhaiglas on Riito Ehitus teinud töid nii mullu kui ka sel aastal. Ka seal pole allhankijad kurtnud. "Üldhinnang on "harju keskmine" - sõltub töödejuhatajast, kuidas ta vahetult suudab tegevust organiseerida," ütles aga haigla kommunikatsioonijuht Ülo Veldre, lisades, et läinud aastal oli esialgu probleeme kvaliteedi ja hilinemistega. "Kui asi kurjaks läks, siis lõpetati tähtajaks." Sel aastal on haigla kogemus pigem positiivne, aga tasub märkida, et töid teeb praegu allhankijana Vend Ehitus.
    Jaano Vink: tellijal puudub otsustusõigus
    Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink tõdes, et RKAS teeb kõike õigesti, sest võimatu on parimat pakkumist tagasi lükata. Seadus paneb paika juriidilised piirid. "Tellijal otsustusõigust ei ole," lausus Vink ja märkis, et kohus peab kinnitama, et ehitaja ei saa tööga hakkama - kohtuveskid jahvatavad aga aastaid.
    Samuti ei saa rääkida alapakkumistest, sest pole reguleeritud, kuidas neid määratleda. Vastupidi, riigihankeseadus ütleb selgelt, et otsustab parim hind. Muu on juba subjektiivne hinnang. "Silma on, arvan kõigile jäänud, et Riito Ehituse pakkumised on võrreldes kõigi teiste ehitusturu pakkujatega hinnalt odavamate poolel, aga kas need on alapakkumised, ei julge mina öelda, sest pole hinna kujunemist näinud," rääkis Vink.
    "Riigihangetel loeb kriteeriumitest üle 80 protsendi hind. Nii lihtne see ongi. Tellijad ei soovi võtta riske, et hakata hindama, kas oled lepingutega hakkama saanud." Vink ei usu, et järgmisel aastal kehtima hakkav uus hankeseadus uusi tuuli tooks. Mured jäävad samaks. "Seni, kuni kohtuveskid aastate kaupa jahvatavad, ei juhtu midagi. Ettevõte saab rahulikult edasi tegutseda, nagu Facio näitel oleme korduvalt tõdenud. On võimalik jaguneda, jätta probleemid ja kohtuvaidlused ühte ettevõttesse ja meeskond ning referentsid teise. Jätkata rahulikult," nendib Vink, et koheselt on keeruline keeldu hangetel osalemiseks rakendada.
    "Kõigile meeldib vinguda, aga keegi ei taha midagi ette võtta. Nagu need omavalitsuste hanked sageli on: "Ärme hakka vaidlema, sõlmime lepingu ära ja äkki meiega ei lähe kehvasti"," lisas Vink ja õpetas, kuidas vigu vältida: "Aitab, kui ette valmistada väga korrektsed hankedokumendid, projektid ja tingimused ning panna selgelt-julgelt kirja hindamiskriteeriumid. Kui juriidikamõistes ei ole võimalik välistada ettevõtteid, mille kohta tead, et nad on ebakorrektselt käitunud, aga JOKK-mõistes on kõik korras, ei tohi lasta projektis midagi muuta. Nõuda sirge seljaga seda, mida oled küsinud."
    Riito Ehitus on riigile tihe koostööpartner
    Alates 2011. aastast on Riito Ehitus osalenud ligi 150 riigihankel, millest 42 on võitnud. 
    1. Rahvusooperi hoones rekonstrueerimine ja renoveerimine 2. Rahukohtu 1 rekonstrueerimine3. Tallinn, Paldiski mnt 48A büroohoone rekonstrueerimine4. Kohtla-Järve Järve Gümnaasiumi staadioni rekonstrueerimine 5. AB-korpuse fuajee laienduse ja kahetasandilise parkla ehitus6. Kostivere staadioni rekonstrueerimise I etapp 7. Viktoria bastioni ja sellega seonduvad ehitus 8. Tallinna Tehnikakõrgkooli õppehoone A-korpuse küttesüsteemi osaline renoveerimine ja projekteerimine 9. Märjamaa vana sööklahoone lammutamine ja noortekeskuse uue hoone ehitamine10. IVKH Tervise 1 polikliiniku ventilatsioonisüsteemi väljaehitamine11. Laitse lasteaia ehitus12. Kaitseliidu Alutaguse maleva Narva malevkonna staabikompleksi ehitus13. Tsentraalköögi laiendamise ja rekonstrueerimise ehitus14. Raja 31 psühhiaatriakliiniku lasteosakonna noorukite palatiploki rekonstrueerimine 15. Kultuurikatla hoonesiseste kommunikatsioonisüsteemide/võrkude ehitushange16. Loksa jäätmejaama ehitus 17. Narva A. Juhhanovi 5 asenduskodu kolme (3) peremaja ehituse peatöövõtt18. Tallinna 26. Lasteaia rekonstrueerimine 19. Tallinna K.Pätsi Vabaõhukooli ehitus 20. Ehitustööde tellimine raamlepingu alusel 21. Kiisa Vabaaja Keskuse ehitamine22. Jüri Aleviku Võsukese Lasteaia ehitustööde peatöövõtt23. Kaitseväe Klooga linnavõitluslinnaku rajamise I etapp24. Laelatu eksperimentaalbaasi projekteerimis- ja ehitustööd 25. Vabadussõja võidusamba nõlva remont26. SA Teater Vanemuine väikese maja renoveerimine 3. ehitusjärk (publikutsoon ja eriprojektid)27. Ida-Viru Keskhaigla hooldusravi korpuse (Ravi 10 Kohtla- Järve) renoveerimine 28. Tallinna Ülikooli Pedagoogilise Seminari õppekeskkonna kvaliteedinõuetega vastavusse viimine 29. Jüri Gümnaasiumi juurdeehituse ehitamise peatöövõtt30. Kohtla-Järve Kultuurikeskuse hoone renoveerimine (restaureerimine)31. Laagri Kooli uue tiiva ehitus 32. Raasiku lasteaia Oravake juurdeehitus33. Varre tn 7 SMÜ ehituse II etapp34. Tallinna Tehnikakõrgkooli Siidisaba 7 õppe-ja tugiruumide ehitus35. Kadrioru Saksa Gümnaasiumi rekonstrueerimine36. Tallinna Kihnu tn lasteaia rekonstrueerimine37. Rakvere Gümnaasiumi rekonstrueerimise ehitus38. Tartu ja Elva asenduskodude ja peremajade ehituse peatöövõtt 39. Tallinna Heleni Kooli õpilaskodu D-korpuse ehitus40. Imastu Koolkodu rekonstrueerimine 41. Merimetsa Tugikeskuse rekonstrueerimine42. Tallinna Tehnikakõrgkooli ühiselamu ehitus
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
USA aktsiaindeksid jätkasid tippudest allalaskumist
USA peamised aktsiaindeksid kaotasid esmaspäeval eelmise nädala tipptasemetega võrreldes märkimisväärselt väärtust.
USA peamised aktsiaindeksid kaotasid esmaspäeval eelmise nädala tipptasemetega võrreldes märkimisväärselt väärtust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht „Kuumal toolil“: kes loodavad kiiret taastumist, peavad pettuma
Ehitus- ja kinnisvarasektoris on seis kehv ja pankrottide kasv on paratamatu, kuid arvestades pingelist julgeolekuolukorda ja madalat kindlustunnet, pole kiiret taastumist oodata, rääkis Merko Ehituse endine juht Andres Trink.
Ehitus- ja kinnisvarasektoris on seis kehv ja pankrottide kasv on paratamatu, kuid arvestades pingelist julgeolekuolukorda ja madalat kindlustunnet, pole kiiret taastumist oodata, rääkis Merko Ehituse endine juht Andres Trink.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Leedust paistab Eesti laenuvõtjale rõõmusõnum
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Isamaa saadab abilinnapeaks vastuolulise eksministri
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.