Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Suurfirmade salarelv on Eesti tugikeskus

    Hurtigruten Estonia OÜ pakub klienditeenindust kontserni emafirmale ja tema tütarettevõtetele. See hõlmab klientide reisibroneeringuid ning koordineerimist, klientidega suhtlemist, reisidokumentide trükkimist ja väljasaatmist ning broneerimissüsteemi tehnilist toetamist.Foto: Andras Kralla

    Eestlaste keeleoskus, teadmised ITs ja siinne soodne investeerimiskeskkond on meile meelitanud mitu rahvusvahelise suurfirma tugikeskust, mis töötavad edukalt.

    Statoil Fuel & Retail Eesti AS

    Mootorikütuste ja mugavuspoodide jaemüügi turuliider Eestis. Peamine tegevusala on mootorikütuste, toidu- ja esmatarbekaupade ning autopesulateenuse jaemüük läbi teenindusjaamade võrgustiku.Rahvusvahelise kontserni Statoil Fuel & Retail AS (SFR) 100% osalusega tütarettevõte, kus keskmine töötajate arv oli mullu 539 inimest. SFR kuulub 2012. a suvest globaalsesse jaemüügikontserni Alimentation Couche-Tard Inc.

    Hurtigruten Estonia OÜ

    Pakub klienditeenindust kontserni emafirmale ja tema tütarettevõtetele: klientide reisibroneeringud ning koordineerimine, klientidega suhtlemine, reisidokumentide trükkimine ja väljasaatmine ning broneerimissüsteemi tehniline tugi. Keskmine töötajate arv möödunud aastal 136.Emafirma Hurtigruten on üle 100 aasta vana Norra firma, mis korraldab kruiise Norra rannikul, Antarktikasse, Gröönimaale ja Teravmägedele. Annab tööd üle 2000 inimesele Norras, Eestis, Saksamaal, Suur-Britannias, Prantsusmaal ja Ameerikas. 

    Kühne+Nagel AS

    Tegeleb mere-, õhu- ning maanteevedude ning laologistika ja tolliteenuste osutamisega. Keskmine töötajate arv oli möödunud majandusaastal 190 töötajat.Kühne+Nagel grupp on 64 000 töötajaga, 1000 esindusega üle 100 riigis tegutsev maailma juhtivaid logistikaettevõtteid. Kühne+Nagelil on tugev turupositsioon nii mere-, lennu-, maismaatranspordis kui laologistikas fookusega IT-põhistel lahendustel.

    Stora Enso Eesti AS

    Rahvusvahelisse paberi- ja puidutööstuskontserni Stora Enso kuuluv ettevõte, mille koosseisus on puidutöötlusüksused ja metsavarumisüksused üle Eesti. Lisaks tegutseb ka globaalne tugiteenuste keskus, mille koosseisu kuuluvad finants-, IT- ja logistikaüksused, mis teenindavad Stora Enso ettevõtteid üle maailma. Esimesed IT tugiteenused loodi siia juba 2004. aastal ja praegu on suurim tugiteenuste üksus Tallinnas finantsteenuste keskus, mis tekkis 2009. aastal. 2014. aastal alustas tööd logistikaarvete keskus, millega loodi tugiteenuste keskuses juurde 17 töökohta. Eelmise aasta lõpul oli ettevõttes 609 töötajat ja Tallinna tugikeskuses üle 100 jagatud teenuste põhimõttel toimiva töökoha.

    Fortum CFS Eesti OÜ

    Esimene finantsteenusekeskus loodi Soomes 1998. a. Eesti allüksus loodi aastal 2003. a ja Tallinna üksuse põhitegevuseks sai ostuarvete skanneerimine. 2008 tehti otsus tuua Eestisse rohkem tegevusi. Aasta hiljem loodi Eestis Fortumi finantsteenuste back office, kus hakati tegelema raamatupidamis- ja pangatehingute ja klienditeenindusega. 2015. aastast on Eesti tugikeskus osa Fortumi ühisest tugiteenuste keskusest Fortum Business Services (FBS), mis hõlmab IT-, finants- ning klienditeenindused. FBS allüksused asuvad Soomes, Rootsis, Poolas ja Eestis ning teenindavad Fortumi korporatsiooni ettevõtteid 13 riigis.

    Allikas: ettevõtete kodulehed ja majandusaruanded

    Statoil Fuel & Retail Eesti ASi juht Kai Realo ütles, et kontserni finantskeskuse spetsialistid teevad oma tööd väga hästi ning nende tööga ollakse rahul. “Tegemist on tõeliste oma ala asjatundjatega,” kiitis ta.
    Statoili finantskeskuses töötab Realo sõnul kaheksa inimest ning nende hulgas on nii finantsspetsialiste kui ka raamatupidajaid. Finantskeskus töötab nagu ettevõtte sisepank, osutades kontserni ettevõtetele finantsvarade juhtimise, likviidsusjuhtimise, finantsvarade raamatupidamise ja kontserni ettevõtete finantseerimise teenust.
    “Teisisõnu, Statoili kontserni finantskeskus Eestis vastutab kogu grupi lühiajalise likviidsus- ja valuutapositsioonide juhtimise, pankade arvelduslahenduste ja finantsvarade raamatupidamise eest. Samuti tegutseb finantskeskuses grupi makseüksus, mis vastutab Statoili failivahetuse eest arvelduspankadega,” selgitas Realo.
    Tema sõnul rajati Statoili kontserni finantskeskus viis aastat tagasi Eestisse põhjusel, et riikidest, kus Statoil Fuel & Retail on esindatud, oli vaid Eesti kasutusele võtnud euro. Samuti peeti meie üldist äri- ja maksukeskkonda sobivaks sellise keskuse loomiseks.
    Oma büroo osutus väga edukaks
    Kruiisireisidega tegeleva Hurtigruten Estonia juht Angel Moledo selgitas, et emafirma otsis kulude vähendamiseks riiki, kus oleks saksa, norra, rootsi, prantsuse ja inglise keele oskajaid, kes suudaks teenindada ettevõtte sihtturge. Nendele tingimustele vastas Eesti.
    Esialgu osteti Moledo sõnul teenust sisse, kuid see ei olnud kuigi kasulik. “Kuna leidsime, et Tallinnas on piisavalt kvalifitseeritud tööjõudu, otsustasime luua omaenda büroo, mis on osutunud väga edukaks,” märkis Moledo. “Tallinna tugikeskus on saanud uusi ülesandeid, mis puudutab raamatupidamist ja kliendihaldust.” 
    „IT-keskus Tallinnas on kogu oma lühikese ajaloo jooksul pidevalt kasvanud. Tänavu on tulnud juurde üle 50 töötaja,“ rääkis Kühne+Nageli Tallinna IT-keskuse juht Mart Ambur. „Järgmiseks aastaks ei ole veel lõplikke plaane tehtud, kuid loodetavasti laienemine jätkub.“
    Tallinna IT-keskus annab Amburi sõnul tööd rohkem kui 250 kvalifitseeritud IT-eksperdile, kellest enamik on kaasatud uute lahenduste arendusse. Ülejäänud personal tagab globaalse ettevõtte ööpäevase rakenduste toe.

    Statoil Fuel & Retail Eesti AS:(majandusaasta kestab 1. maist kuni 30. aprillini)                                         2013/2014   2014/2015Müügitulu (€)   266 411 000   277 620 000Kasum (€)        5 495 000       60 281 000

    Hurtigruten Estonia OÜ:                         2013           2014Müügitulu (€)  5 437 681    5 387 535Kasum (€)       749 302       559 825 

    Kühne + Nagel AS:                        2013            2014Müügitulu (€)  22 845 000    24 868 000Kasum (€)       438 000         519 000

    Stora Enso Eesti AS:                         2013              2014Müügitulu (€)  195 649 000   185 852 000Kasum   (€)    11 097 253      9 821 540

    Fortum CFS Eesti OÜ:                        2013              2014Müügitulu (€)  16 531 000     16 056 000Kasum (€)       4 149 000       4 142 000

    Allikas: ettevõtete majandusaruanded

    2012. aastal võttis Kühne+Nagel vastu strateegilise otsuse investeerida Tallinna rajatavasse IT-keskusesse, et tagada kontsernile vajalik IT-võimekus. “Valik osutus Eesti ja Tallinna kasuks siinse hea investeerimiskliima ja maailmas tuntud pragmaatilise suhtumise tõttu IT-lahendustesse,” põhjendas Ambur.
    Uute põnevate töökohtade lootuses
    Stora Enso globaalse finantsteenuste keskuse kommunikatsioonijuht Martin Leiger ütles, et tugiteenuste tsentraliseerimine on levinud praktika nii Stora Ensos kui ka nende ärivaldkonnas tervikuna.
    “Tallinn osutus valituks paljude faktorite tõttu. Näiteks kompetentsete ja keeli oskavate inimeste kättesaadavus, arenenud ärikeskkond, aga ka hea ühendus Helsingiga, kus asub meie peakontor. Kui viimastel aastatel oleme üsna jõudsalt kasvanud, siis nüüd oleme jõudmas töötajate arvu ja meeskondade suuruse mõttes pigem teatavale stabiilsusele. Küll aga võib öelda, et on muutunud Tallinna loodavate töökohtade profiil – otsime senisest rohkem eksperdi tasemel inimesi,” märkis Leiger.
    Leiger ütles, et eesmärk on hoida neid tugevusi ja konkurentsieeliseid, mille alusel Tallinn valiti kõigi võimalike arvukate valikute hulgast üheks peamiseks asukohaks. “Sealjuures loodame väga, et ka riiklik ettevõtluspoliitika ja tugisüsteem neid püüdlusi toetab,” rääkis Leiger.
    Fortumi finantsteenusekeskuse Tallinna üksuse juhi Helje Nurga sõnul töötab Tallinna finantsteenusekeskuses umbes 70 töötajat ja töömaht on olnud suhteliselt stabiilne. “Suurim tehingute maht on seotud Fortumi Põhjamaa ettevõtetega,” märkis ta.
    “Oleme arenev üksus ning huvitatud uute töölõikude õppimisest ning tegevusprofiili laiendamisest. Usume, et Eestis leidub kompetentseid ja oskuslikke töötajaid. Soome ja rootsi keele oskus on meie töötajate lisaväärtus,” nimetas Nurga Eestis asuva tugikeskuse positiivseid külgi ja lisas, et loodetavasti toob Fortumi areng Eestisse ka edaspidi huvitavaid töökohti.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.